Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod bmx » 10 čer 2013 00:52

Pěkný příběh... (n) (n) (n)

koukám, že i naše čivava, se do záběru dostala... :lol: (n)
bmx

Příspěvekod josef38 » 10 čer 2013 06:38

OVal:
Moc jsem se skládáním neuspěl. :-(
Můj názor je, že pro tyto účely a hlavně pro začátek je to dost těžká úloha. I zdánlivé bezvětří Ti vzájemně posune jednotlivé kanály ( větvičky stromů ) a potom se vrstvy všude nepřekrývají. Dále se mně zdá, že u červeného a modrého kanálu bys mohl s expozici trochu přitlačit! Některé světelně náročnější snímky se touto metodou skládají dost ošemetně. Vím, je to těžké, proto jsem raději mé první pokusy dělal v interieru ( knihovna a pod. ).

Přikládám alespoň jeden snímek k zamyšlení! :-)
Přílohy
HELIAR 15 mm a M9.jpg
HELIAR 15 mm a M9.jpg (673.75 KiB) Zobrazeno 10931 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/1.7
ISO: 100
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-GF1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -100/100 EV
Metering mode: Pattern
josef38

Příspěvekod josef38 » 10 čer 2013 07:27

Nevím, jestli budeš moct bez přihlášení tuto stránku sledovat, posílám alespoň tři autorovy výtažky a složený obrázek.

http://www.dslr-forum.de/showthread.php ... 026&page=2

Myslím, že pro vážnější práci tato metoda už v této době není, tím spíše, když jsou lepší způsoby, jak získat barevný snímek, ale neškodí si s ní trochu pohrát! :-)
Přílohy
co-rot.jpg
co-rot.jpg (368.34 KiB) Zobrazeno 10924 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/1 sec.
ISO: 320
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Exposure bias: 131072/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
co-gruen.jpg
co-gruen.jpg (380.95 KiB) Zobrazeno 10926 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1 sec.
Exposure bias: 65536/65536 EV
co-blau.jpg
co-blau.jpg (383.29 KiB) Zobrazeno 10926 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/6 sec.
Exposure bias: 65536/65536 EV
x-composite 2.jpg
x-composite 2.jpg (407.79 KiB) Zobrazeno 10926 krát
josef38

Příspěvekod OVal » 10 čer 2013 09:10

Když jsem psal: Ještě jednu ohýnkovou a dobrou... tak sem nemyslel dobrou fotku, ale dobrou noc... Ona ve skutečnosti ta přepálená meruňkovice by byla lepší, než ta přepálená fotka... rozhodně pro dobré spaní..

Josefe, jak to půjde, zkusím něco v interieru... I když u nás doma bývá občas taky pořádnej vítr :D
Nad Heliarem 15 se budu zamýšlet až časem, zatím musí stačit velká 14ka.. ;) Jinak všecky ty pokusné fotky jsou z 21ky Ultronu, což může také hrát (negativní) roli. Ale jako jediný z mých objektivů má závit použitelný na redukce k těm tvým filtrům.. Ale zkusím něco 35kou, nebo 50kou jen s přiloženým filtrem..

Jedna sobotní
Přílohy
OVal--2.jpg
OVal--2.jpg (507.18 KiB) Zobrazeno 10914 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Exposure bias: -21760/65536 EV
OVal

Příspěvekod MirekE » 10 čer 2013 16:14

josef38 píše:Nevím, jestli budeš moct bez přihlášení tuto stránku sledovat, posílám alespoň tři autorovy výtažky a složený obrázek.

http://www.dslr-forum.de/showthread.php ... 026&page=2

Myslím, že pro vážnější práci tato metoda už v této době není, tím spíše, když jsou lepší způsoby, jak získat barevný snímek, ale neškodí si s ní trochu pohrát! :-)

Pulodinku jsem si hral s prilozenym obrazkem (jenom s tim sestavenym). Diky tomu, ze je tam vyfoceny Mini ColorChecker, tak jsem se pokusil srovnat ty barvy tak, aby odpovidaly tomu, co na te karte je. Delal jsem to jen vizualne, bez cisel, ale hodnoty RGB vsech 24 poli jsou zname, stejne jako se da stahnout "synteticky" ColorChecker udelany z tech barevnych hodnot v PS. Hodnoty RGB pro ruzne barevne prostory jsou tady: http://www.brucelindbloom.com/index.htm ... erRGB.html

Dva nejzasadnejsi problemy jsou, ze (a) stiny jdou do modra a svetla do cervena a (b) saturace a jasy nekterych barev jsou hodne mimo. Zvlast patrne je to na zlute (zejmena saturace). Tady je ukazka, k cemu jsem dospel. Je to porad mimo, ale pointa je, ze se to da dosolichat dobre. Stacilo by vyfotit ColorChecker, v PS najit spravne korekce (vrstvy krivek plus Hue/Saturation, nebo neco podobneho) a pak ty upravy schovat pro aplikaci na vsech skladanych fotkach porizenych s danym snimacem a danymi filtry.

skladanka.jpg
skladanka.jpg (40.3 KiB) Zobrazeno 10899 krát
MirekE

Příspěvekod Jarouš » 10 čer 2013 17:50

A jak by to dopadlo, kdyby se každá fotka (přes každý z filtrů) napřed expozičně zkalibrovala podle šedé tabulky a z těchto výchozích hodnot se dělaly jednotlivé snímky? Nerozumím tomu, jenom se ptám a asi bych to takto vyzkoušel.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 10 čer 2013 19:36

Mirku, děkuji Ti, že se ještě s tímto skládáním angažuješ.

Jarouši, myslíš to dobře, ale je zde dost neznámých. Každý snímek je jen výtažek určitého vlnového pásma z celého světelného spektra. Jde o to, jak je nastaveno měření expozice? ( spektrální citlivost ) I to bude mít nějaký vlnový rozsah. Můj úsudek mně napovídá, že by mělo bohatě stačit exponovat tak, abys měl histogram ještě kousky od obou mantinelů. V žádném případě by neměl být snímek "přepálený". Došlo by potom v tom místě k posunu barev. Posunula by se totiž, při přepalu jednoho kanálu, rovnováha všech tří výtažků.
Jsou to ale jen mé úvahy, možná je všechno úplně jinak! :-)
josef38

Příspěvekod MirekE » 11 čer 2013 04:15

Jarouš píše:A jak by to dopadlo, kdyby se každá fotka (přes každý z filtrů) napřed expozičně zkalibrovala podle šedé tabulky a z těchto výchozích hodnot se dělaly jednotlivé snímky? Nerozumím tomu, jenom se ptám a asi bych to takto vyzkoušel.

Myslim, ze v barve je to jednodussi. Napriklad ten problem na sede skale - kdyz to mas v barve, tak snadno vidis, ze kazdy konec jde do jine barvy, ale na CB to pujde hur. A RGB hodnoty tech ctverecku jsou zname, zatimco ty jednobarevne by bylo potreba nejak spocitat (24x3 hodnot).
MirekE

Příspěvekod MirekE » 11 čer 2013 04:28

josef38 píše:Mirku, děkuji Ti, že se ještě s tímto skládáním angažuješ.

No jo, ale jenom teoreticky. Pokud se dam do filtru, tak me ted zajimaji jine:
  • Zarivkovy. Citlivost snimace (barevneho) k barvam je takova, ze na dennim svetle jsou dve ze tri slozek asi o jednu clonu podexponovane. Zarivkovy filtr, pokud je pouzity na dennim svetle, tu jednu slozku potlaci a vsechny tri tak vyrovna. Teoreticky se tak s timto filtrem dosahne lepsiho vyuziti vyssich bitu a tim mensiho sumu.
  • Nove polarizaky. Na Leicu jsem polarizaky zatim nemel, pac se s nimi blbe zachazelo. U te nove by to melo byt veselejsi. Tak shanim informace o ruznych exotickych filtrech. B+W napriklad dela linearni a je problem se o nich neco dozvedet. Nebo Heliopan dela filtry s vetsi propustnosti, coz by bylo na foceni z ruky prima, ale nenasel jsem nikoho, kdo by je mel a neco o nich vedel. Zajice v pytli se mi ale kupovat nechce. Navic potrebuju dva prumery.
  • Silny UV. B+W dela silne UV filtry, ktere odrezavaji UV tak ucinne, ze odrezou i kus modre - filtr je mirne zluty. Zatimco obycejne UV maji diskutabilni efekt na procisteni dalek, chtel bych vyzkouset jeden z techto nazloutlych, tady vy efekt mohl byt zajimavejsi.

No a pokud se tyka skladani barev, tak jsem se zase rypal v kalibraci a vyzkousel jsem tri kalibracni programy a tri barevne terce. Vysledky byly zajimave, ale s Canonem, neb stara Leica je v cudu a nova ne a ne prijit. Pokud to nekoho zajima, zkousel jsem XRite ColorChecker s Adobe DNG Profile Editorem, XRite Passport s jejich vlastnim programem a QPCard s jejich vlastnim programem. Mel bych to nejak zpracovat a dat na web...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 11 čer 2013 12:19

Mirku, jen pro Tvou zajímavost, mám doma ( zatím ) SONY RX1. Jsem zvědav, jak dopadne porovnání s M9 ( SUMMICRON 35, ASPH ).
Můj odhad je ten, že to bude "plichta". V něčem bude navrch soňák, v něčem M9. Určitě dám vědět!
U toho soňáka hodnotím mimo jiné i to, že se nemusím starat o čistotu čipu.
Přeji dobré pořízení s filtry a čekání na Leicu si vychutnej v pohodě. I to čekání patří k věci! Ber to z té příjemnější strany! :-) Ahoj, J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 11 čer 2013 16:52

josef38 píše:Mirku, jen pro Tvou zajímavost, mám doma ( zatím ) SONY RX1. Jsem zvědav, jak dopadne porovnání s M9 ( SUMMICRON 35, ASPH ).
Můj odhad je ten, že to bude "plichta". V něčem bude navrch soňák, v něčem M9. Určitě dám vědět!
U toho soňáka hodnotím mimo jiné i to, že se nemusím starat o čistotu čipu.
Přeji dobré pořízení s filtry a čekání na Leicu si vychutnej v pohodě. I to čekání patří k věci! Ber to z té příjemnější strany! :-) Ahoj, J.

Dik za moralni podporu v cekani. Taky myslim, ze s tim Sony to bude plichta. Bude vyrazne lepsi na vyssich ISO, pravdepodobne bude mit prirozenejsi barvy v misenem svetle (zarovky, zarivky...) a nepochybne bude mit rychlejsi elektroniku. I kdyz je petatricitka muj nejpouzivanejsi objektiv, tak mit jenom petatricitku se mi zda malo. Kdyby mel ten fotak vymenne objektivy, umoznoval namontovani skel Leica bez ztraty kvality v rozich a udrzel si obrazovou kvalitu soucasneho modelu, tak bych asi na M240 dal necekal. Neni to jen otazka trpelivosti. Zatim vse (krome jednoho objektivu), co jsem od L mel, muselo hned do servisu, nektere veci vickrat. Nektere kousky byly v servisu vic jak dva mesice. Jeden fungl novy objektiv se (chvili po navratu se servisu, kam putova hned druhy den!) rozpadl na dve casti a nez ho zase posilat zpet, sesrouboval jsem si ho radeji sam. Jelikoz ted na ty objektivy nemam telo, tak mi vsechno trci doma a ubiha mi zaruka.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 11 čer 2013 18:07

Mirku, děkuji Ti za zásilku. Dnes jsem ji dostal, napiš jaký konkretní filtr potřebuješ, optám se Ti u Škody. Byl bych rád, kdybych Ti mohl Tvou zásilku oplatit.

Lejkaři jistě prominou, když sem dám vyjímečně dva obrázky z RX1. Mějte se. J.
To porovnání M9/ RX1 provedu asi až koncem týdne.
Přílohy
Dudy_2.jpg
Dudy_2.jpg (2.18 MiB) Zobrazeno 10809 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/5.6
ISO: 64
Whitebalance: Automaticky
Model: DSC-RX1
Exposure bias: 0 EV
Čekání_na_vlak.jpg
Čekání_na_vlak.jpg (964.29 KiB) Zobrazeno 10810 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/80 sec.
Clona: F/4
ISO: 800
josef38

Příspěvekod MirekE » 11 čer 2013 21:01

josef38 píše:Mirku, děkuji Ti za zásilku. Dnes jsem ji dostal, napiš jaký konkretní filtr potřebuješ, optám se Ti u Škody. Byl bych rád, kdybych Ti mohl Tvou zásilku oplatit.

To jsem rad, ze se to i pres ty prekazky podarilo a ze to rychly posel zdarne dorucil :)
MirekE

Příspěvekod OVal » 11 čer 2013 21:43

Posílám další pokus, tentokrát jen v rychlosti jeden blik z domácí zabordelené knihovny.. Je k romu připojen barevný soubor z Ricoha pro lepší orientaci u výsledku. Vítr sice nebyl, zato umělé osvětlení... Foceno před chvílí, dřív jsem se k tomu nedostal...
Odkaz na zásilku http://www.uschovna.cz/zasilka/N0HIATM6SWAWXP4S-W2A
Kód zásilky N0HIATM6SWAWXP4S-W2A
Velikost zásilky 24.8 MB
Uloženo do 25.06.2013
Vzkaz pro příjemce RGB

A přihodím jednu cyklistickou aneb na kole do vinohradu....
Přílohy
OVal-.jpg
OVal-.jpg (274 KiB) Zobrazeno 10779 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/3000 sec.
ISO: 160
Exposure bias: -21760/65536 EV
OVal

Příspěvekod MirekE » 12 čer 2013 16:34

MirekE

Příspěvekod josef38 » 13 čer 2013 06:28

OVal píše:Posílám další pokus, tentokrát jen v rychlosti jeden blik z domácí zabordelené knihovny.. Je k romu připojen barevný soubor z Ricoha pro lepší orientaci u výsledku. Vítr sice nebyl, zato umělé osvětlení... Foceno před chvílí, dřív jsem se k tomu nedostal...
Odkaz na zásilku http://www.uschovna.cz/zasilka/N0HIATM6SWAWXP4S-W2A
Kód zásilky N0HIATM6SWAWXP4S-W2A
Velikost zásilky 24.8 MB
Uloženo do 25.06.2013
Vzkaz pro příjemce RGB

A přihodím jednu cyklistickou aneb na kole do vinohradu....

Myslím, že není co řešit!
Možná, kdyby si ještě Mirek trochu pohrál s křivkama. Ale kdo může více posoudit, jaká byla skutečnost, než Ty sám?
Ona je otázka, jestli i ten RICOH má barvičky OK? :-)

100%=
http://www.ulozisko.sk/obrazky/618954/Sestava_Ondra.jpg
-------------------------------------------

Mirku, děkuji za odkaz! Obrázky zajímavý!! (n) (n)
Zkus prosím více specifikovat ten polarizák!
Přílohy
Sestava_Ondra_b.jpg
Sestava_Ondra_b.jpg (759.6 KiB) Zobrazeno 10629 krát
Naposledy upravil josef38 dne 13 čer 2013 20:16, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod OVal » 13 čer 2013 07:40

(n) (n)
No vida, jaký barvičky ten monochrom umí. ;)
Zdá se mi to OK, jen ve vyšších jasech je dle mého maličko víc červené. Ale to by šlo doladit už na barvě.
Dobrá práce (n) (n)
Doufám, že jsi to celou noc nevybarvoval podle vzoru ;) ;)
Kdyby se mi podařilo najít kalibrační tabulku, dal bych ji do záběru. Ale naposledy jsem ji používal ještě na kinofilm vždy na první snímek, a tomu už je dááávno. Kdepak je jí asi konec...

MirekE: Díky za odkaz. Opravdu zajímavé, zvlášť to protisvětlo je inspirující...

Přihodím ještě dvě kouřový z neděle.. (..ta čivava je vlčí špic ;) )
Přílohy
OVal--8.jpg
OVal--8.jpg (369.38 KiB) Zobrazeno 10695 krát
OVal--6a.jpg
OVal--6a.jpg (343.61 KiB) Zobrazeno 10695 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 13 čer 2013 09:07

Dva záběry, snímané M9/ SUMMICRON 35 a RX1. Oba záběry zacloněny na 8. Je to zatím jen taková rychlovka. Ale první dojem naznačuje, če co do ostrosti kresby je na tom SUMMICRON trochu lépe. Vzhledem ke krátkým časům závěrky jsem ani nepoužíval stativ. Snímky jsem nijak nepřiostřoval, jen jsem použil klonovací razítko u Leicy. ( zaneřáděnej čip ) Jsou přiloženy i RAWy.

http://www.ulozisko.sk/618969/POROVNANI_RX1_M9.ZIP
Přílohy
M_9_II_b.jpg
M_9_II_b.jpg (480.51 KiB) Zobrazeno 10686 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/9.5
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -43520/65536 EV
RX_1_II_b.jpg
RX_1_II_b.jpg (481.88 KiB) Zobrazeno 10686 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
M_9_I_b.jpg
M_9_I_b.jpg (418.42 KiB) Zobrazeno 10686 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/9.5
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -43520/65536 EV
RX_1_I_b.jpg
RX_1_I_b.jpg (407 KiB) Zobrazeno 10686 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
josef38

Příspěvekod josef38 » 13 čer 2013 09:53

OVal píše:
Kdyby se mi podařilo najít kalibrační tabulku, dal bych ji do záběru. Ale naposledy jsem ji používal ještě na kinofilm vždy na první snímek, a tomu už je dááávno. Kdepak je jí asi konec...

Možná by stačila i šedá tabulka! Ale opravdu šedá, aby měly všechny tři složky stejnou úroveň. Potom by stačilo v konešné fázi jen barvy srovnat na tuto tabulku. Ale myslím, že to už tak důležité není.
josef38

Příspěvekod josef38 » 13 čer 2013 11:22

OVal píše: (..ta čivava je vlčí špic ;) )

:-) :-)
V první chvíli jsem se lekl, že bmx myslí to, co máte napíchnutý na klacíku nad ohýnkem! Až později jsem se všiml pejska. Tak se omlouvám všem za své ošklivé myšlenky! :lol: :lol: :lol: :lol:
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou