Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 26 kvě 2013 10:17

No právě, ce a Luper stále nikde....
Ta 14ka má minimální vinětaci, je to zřejmě o dost jiná konstrukce, než téměř symetrický Ultron a vnitřní čočka je dost daleko od roviny snímače.... V těch posledních fotkách jsem naopak vinětaci přidával.... :D Má ale jiné nectnosti, zejména takovou zvláštní, pro architekturu hůře korigovatelnou distorzi... Ale stromům to nevadí....
Přílohy
OVal--7 (2).jpg
OVal--7 (2).jpg (490.07 KiB) Zobrazeno 7261 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
ISO: 320
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
OVal

Příspěvekod OVal » 28 kvě 2013 12:54

Josefe, tohle Tě tuším zajímalo: ;)
http://www.stevehuffphoto.com/2013/05/2 ... reenstone/
Aspoň jedna sloní nožka, pouze černobílá....
Přílohy
OVal--14.jpg
OVal--14.jpg (306.43 KiB) Zobrazeno 7225 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 28 kvě 2013 13:08

Oval:
Pochopitelně, že mě to zajímá! A děkuji Ti za odkaz. Myslím, že by to mělo zajímat i Tebe, i když tento systém používat nebudeš.
Kdyby ses chtěl účastnit pokusu, půjčil bych Ti k těmto účelům filtry a držák filtrů. Szačilo by jen, kdybys svým monochromem něco nafotil a poslal mně to. Já bych si to už složil. Mně by to osobně zajímalo mooooc. Stále si myslím, že takto zhotovené barevné obrázky by měly být dokonaleší, než klasika ( Bayerova mřížka ) !!!!
S filmem jsem měl trochu potíže. Záleželo moc na vyvolání filmu a následně jeho skenování. Toto by mohla být jiná káva! Já si bohužel v tom článku moc nepočtu, ale pokusím se použít překladač. Měj se a díky ještě jednou! J. :-)

P.S.
Jestli máš mobil od O2, majlni mi ho, jestli ovšem chceš?
josef38

Příspěvekod MirekE » 29 kvě 2013 06:07

OVal píše:Tady to teď žije jak v noční Náměšti ;) Tam mi to ovšem nevadí, ale tady mi chybíte..
Konečně se mi podařilo slušněji vyčistit čip. Pomocí Eyelead. Mokré čistění jako u Nikouna se nějak míjelo účinkem.. Jak to řešíte vy? (Pokud teda nefotíte pořád na plnou díru, kde nějaký prášek nevadí...)
Přihodím dvě včerejší z parku z 14ky a Nikouní redukce...

Me se osvedcily Sensor Swabs (http://www.bhphotovideo.com/c/product/5 ... _with.html) na mokro a na sucho stetecek s umelymi chlupy. To mokre reseni se mi libi v tom, ze je to na jedno pouziti a balene po jednom, staci vytahnout z obalu a pouzit. Muzu to nosit s sebou a mam to kdykoliv k dispozici. Ten stetecek je nejaka "specialni" znacka, ale jakykoliv stetec s mekkymi umelymi chlupy by asi stacil. Ten co mam je od Visible Dust (tady je v sade, ja ho koupil jeste v dobe, kdy nebyli tak rozezrani a prodavali to samostatne) http://www.bhphotovideo.com/c/product/5 ... aning.html. Napred na to nafoukas stlaceny plyn, tim se umele chlupy zelektrizuji jako ebonitova tyc a pak s tim prejedes senzor. Kupodivu to celkem dobre funguje.

Co je to za ctrnactku?
MirekE

Příspěvekod OVal » 29 kvě 2013 08:45

Josef38: Také to drtím přes překladač...jsem ještě z generace, která měla hlavně azbuku, tak jsem ve světových jazycích trošku ztracený...
Rád se pokusu zúčastním, ale jsem takový zápecník, blíže ku Praze se zatím nechystám. Takže bys filtry musel poslat. Kontakt i adresa studia je na http://www.foto-Valenta.cz (už jsem stránky pár let neupravoval, taky to podle toho vypadá :D )Je tam i mobil, ale je to Vodafon, O2 v mém ministudiu nemá vůbec signál..... Budu se muset nad tou technologií zamyslet, hlava mi to nebere, jak je to vůbec možné......
Naposledy upravil OVal dne 29 kvě 2013 09:16, celkově upraveno 1
OVal

Příspěvekod OVal » 29 kvě 2013 09:16

MirekE: Díky za info. Senzor Swabs jsem nepoužíval, mám na Nikona koupenou sadu na mokré čistění Senzor Scope včetně osvětlené lupy a USB vysavače, u Nikouna to docela funguje, ale LMM se mi s tím nepodařilo vyčistit. Spíš to bylo horší a horší. Až ten Eyelead to zvládl ( http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p318018 ... or-cleaner)
Ta 14ka je Samyang 14/2,8 s baj. Nikon. Není zdaleka tak velká a drahá, jako Nikkor 14/2,8, kreslí srovnatelně, i v krajích, jen ta distorze může občas zlobit....
OVal

Příspěvekod OVal » 03 čer 2013 07:35

Vrátil jsem se z podmáčené, ale jinak klidné Jižní Moravy a musím myslet na převozníky, jestli je nespláchla velká voda.. Josefe, můžeš-li se ozvati, dej vědět....
Přílohy
OVal--30.jpg
OVal--30.jpg (308.45 KiB) Zobrazeno 7050 krát
OVal--37.jpg
OVal--37.jpg (335.86 KiB) Zobrazeno 7050 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 03 čer 2013 12:46

OVal píše:Josefe, můžeš-li se ozvati, dej vědět....

Jo, jo! Žiju! :-)
Smáznul jsem poslední příspěvek, kde jsem zjistil po opětném jeho přečtení poměrně dost svých gramatických a stylizačních chyb. To mě tak rozlítilo, že jsem je ani neopravoval. :lol:
Nabízel jsem Ti v něm svůj přípravek s filtry RGB na naexponování berevných fotografií. Jestli se budeš chtít angažovat, dej vědět a já Ti ho obratem pošlu.
Jsme sice v současnosti kvůli velké vodě odříznuti od světa, ale pošta si určitě se zásilkou poradí i kdyby ji měla poslat po vodě! Měj se! J.

Za normálních okolností bývá rozdíl obou hladin 8 až 10 metrů. Naštěstí se náš dům nachází na břehu horního jezera, kde se výška hladiny příliš nemění.
Přílohy
Přehrada_Vrané.jpg
Přehrada_Vrané.jpg (1.04 MiB) Zobrazeno 7036 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -43520/65536 EV
josef38

Příspěvekod OVal » 03 čer 2013 14:16

No sláva, už jsem se lekl, že tady zůstanu sám.. :D
Jak už jsem psal, rád to vyzkouším, fotky pak spolu s filtry a držákem pošlu na CD. Docela mne to taky zajímá. Zkus mi poslat i postup skládání, třeba to taky vyzkouším.... Adresu najdeš na mých webových stránkách o pár příspěvků výš. (Nejlépe to bude poslat přímo do fotostudia..) Díky. O.
Přílohy
OVal--28.jpg
OVal--28.jpg (561.84 KiB) Zobrazeno 7029 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/250 sec.
ISO: 320
Exposure bias: 109056/65536 EV
OVal

Příspěvekod Jarouš » 03 čer 2013 16:26

OVal: Ty mapy v obloze, co připomínají vrstevnice, to je nějaký záměr? Nebo mi už odchází monitor? To by mi tak ještě scházelo...
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 03 čer 2013 16:40

OVal:
OK, posílám.
Jarouš:
To jsou newtonovy interferenční kroužky, které občas vznikají při zvětšování na styku dvou ploch ( mezi sklem rámečku zvětšováku a plochou filmu )! :lol:
Ale třeba nám to OVal vysvětlí! Jinak je obrázek hezoučkej!

P.S.
Právě jsem zabalil přípravek a zítra s ním spěchám na poštu!
Postup jsem Ti poslal mailem.
josef38

Příspěvekod OVal » 03 čer 2013 18:00

Jarouš píše:OVal: Ty mapy v obloze, co připomínají vrstevnice, to je nějaký záměr? Nebo mi už odchází monitor? To by mi tak ještě scházelo...

Jak píše Josef, ...a nejspíš to vzniká, když německy mluvící trpajzlící v LMM horečně překreslují z čb filmu na snímač neznámou českou (moravskou) krajinu....možná se to rozpilo potem... ;)
Nebo že by to byl pozůstatek mršení fotky v Silver Effex? Každopádně to vyhlazuji jen u větších fotek, u těch pro web se s tím nezabývám a spoléhám na odcházející monitory...., zjevně neúspěšně. ;) Ale upřímě řečeno, ani jsem si toho nevšiml, díky za upozornění. Musím se na svoje fotky občas alespoň podívat...
Naposledy upravil OVal dne 03 čer 2013 18:25, celkově upraveno 1
OVal

Příspěvekod Jarouš » 03 čer 2013 18:20

Krásně upřímná odpověď (n) ;) . Ale obávám se, že to už je lepší spoléhat na odcházející zrak... ;) Fotky máš parádní, ten skorodokonalý stroječek je ve správných rukou (n) .
Josefe, držte se tam. Obávám se, že Orlík a přetékající jihočeské rybníky ještě silně zamíchají s kartami... :( :cry: (y)
Jarouš

Příspěvekod OVal » 03 čer 2013 18:49

Jarouš píše:... Ale obávám se, že to už je lepší spoléhat na odcházející zrak... ;)

Díky. Žel mám pocit, že nejrychleji odchází mě.... :( Zkusím cvičit: :roll:

Josef38: Díky. Pokud to nepojede poštovním parníkem, tak budeme se stativem v pozoru očekávat zásilku... Jen aby bylo co vyfotit...a nefoukalo moc. Ty se zatím drž pokud možno nasuchu....-tedy alespoň nohy.. ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 03 čer 2013 19:16

OVal píše:
Josef38: Ty se zatím drž pokud možno nasuchu....-tedy alespoň nohy.. ;)

Děkuji, jako bys věděl, proč to píšeš!
V sobotu ráno jsem se musel potápět pro lano nevhodně uvázané lodě přívozu, když hladina Vltavy vzrostla více, než jsem předchozí den předpokládal. Bylo to asi v šest hodin ráno a zcela nečekaně, takže jsem nemohl otálet a v rouše Adamově jsem zachraňoval převoznickou čest. ( Spíše ale mou zpackanou práci ). Štěstí, že lidi ještě spali a neviděli můj neopálený zadek, asi by už více se mnou nejezdili. :-)
josef38

Příspěvekod josef38 » 04 čer 2013 08:10

Ondro,
zásilka podána, můžeš ji sledovat pod tímto číslem:
RR682140520CZ
Poslal jsem ji jako doporučený dopis. Dej vědět, až ji dostaneš. Přeji hodně radosti s pokusama, jsem velice zvědav na výsledky! Nezalekni se toho, že budeš muset při skládání vrstev dost hýbat s úrovněma jednotlivých kanálů, aby barvy byly ke koukání. Měj se! J.

http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl ... asilky.php
josef38

Příspěvekod OVal » 04 čer 2013 08:50

Díky, Josefe. Dám vědět. Uvidím, jestli to v PC dám dohromady, protože nemám klasický PS, pouze PS Elements a to v hodně staré verzi (na kterou jsem zvyklý). Přinejhorším pošlu jenom polotovary (ty každopádně). Příležitostně se ozvi, jak dlouho to mohu s těmi filtry zkoušet? O.
OVal

Příspěvekod josef38 » 04 čer 2013 09:11

Možná to dohromady s PS Elements dáš, ale trochu o tom pochybuji, protože Ty musíš nejprve RGB snímky otevřít v Adobe Bridge a z něj je transportovat do PhotoShopu ( Nástroje > Photoshop > Načíst soubory do vrstev PS ). Možná bys je dostal do vrstev PS i jinak, ale já nevím jak? Teprve potom je v PS převedeš do knálů RGB v "novém dokumentu". Ty už si klidně můžeš odpustit převedení jednotlivých výtažků RGB do šedé stupnice! Hlavně nezapomeň si poznamenat, který snímek je který ( R,G,B ). Záleží na tom dost! Tak držím palce! (n)
josef38

Příspěvekod OVal » 05 čer 2013 08:14

Tak hlásím, že filtry a redukce dorazily OK. Teď sice budu mít poměrně málo času, ale určitě to v nejbližších dnech vyzkouším a případně alespoň něco zašlu přes Úschovnu.... Těším se na to. Do skládání se ale určitě teď nepustím, na to teď není kapacita... Ještě se chci zeptat, zda je to lepší zkoušet v M režimu se stejným nastavením pro všecky filtry, nebo použít jen prioritu clony a nechat foťák doladit expozici dle každého filtru zvlášť?
Jedna tajemná vrátka do tajemné zahrady....
Přílohy
OVal-1024489 (2).jpg
OVal-1024489 (2).jpg (328.59 KiB) Zobrazeno 6926 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 160
Exposure bias: 0 EV
OVal

Příspěvekod josef38 » 05 čer 2013 09:49

Tak to jsem snad ani takovej fofr od českých pošt nečekal! :-)

Na Tvou otázku Ti asi moc kvalifikovaně neodpovím, fotil jsem na film, takže jsem při expozici respektoval korekční faktory filtrů. Ostatně, jsou napsány na filtrech. Ale asi bych v Tvém případě fotografoval podle histogramu. Není podmínka, aby byly všechny expozice stejné. Clonu bych asi ale u jednotlivých expozic neměnil, raději bych hýbal časem. Nespěchám na Tebe se zkouškama. Momentálně filtry nepotřebuju, v klidu si experimentaci vychutnej. :-)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou