Dell P2411Hb - použitelnost, kalibrace

Moderátor: Antonin.Charvat

Dell P2411Hb - použitelnost, kalibrace

Příspěvekod Mila_xl » 23 led 2012 13:01

Mám prosbu. Je to směřované zřejmě především na pana Charváta. Mám výše uvedený monitor, a protože se vůbec nevyznám ve správě barev, potřeboval bych poradit, jak ho nastavit, resp. poradit, zda někdo v Praze nedisponuje kalibrační sondou, se kterou by se tomu monitoru podíval na zoubek. Fotím zrcadlovkou v sRGB (asi), na úpravu fotek si žádné velké nároky nedělám, ale zobrazují se mi o dost jinak (tmavší) než doma, ale co mám doma to netuším, to budu muset ještě nějak pořešit a prozkoumat, případně rovněž nechat zkalibrovat, eesli to teda půjde. Bude to nějaký LCD, výrobce LG. Díky za odpovědi.
Mila_xl

Re: Dell P2411Hb - použitelnost, kalibrace

Příspěvekod Antonin.Charvat » 25 led 2012 02:17

Mila_xl píše:Mám prosbu. Je to směřované zřejmě především na pana Charváta. Mám výše uvedený monitor, a protože se vůbec nevyznám ve správě barev, potřeboval bych poradit, jak ho nastavit, resp. poradit, zda někdo v Praze nedisponuje kalibrační sondou, se kterou by se tomu monitoru podíval na zoubek. Fotím zrcadlovkou v sRGB (asi), na úpravu fotek si žádné velké nároky nedělám, ale zobrazují se mi o dost jinak (tmavší) než doma, ale co mám doma to netuším, to budu muset ještě nějak pořešit a prozkoumat, případně rovněž nechat zkalibrovat, eesli to teda půjde. Bude to nějaký LCD, výrobce LG. Díky za odpovědi.

To "Mila_xl":
Zdravím a zkusím srozumitelně odpovědět.
Kalibrace monitoru je vždy dělána s nějakým jasným konkrétním cílem. Není to tedy nějaká jedinečná univerzální záležitost, ale před každou kalibrací je třeba si řádně rozmyslet její cíl.
Pokud ve Vašem případě jediným problémem, který se snažíte vyřešit, je že snímky jsou na monitoru DELL P2411 tmavší, než na Vašem domácím monitoru, pak není nic snažšího, než prostě upravit jas a pravděpodobně také gradaci obrazu (koeficient gamma) podle Vašeho domácího monitoru, se kterým jste zřejmě spokojen.
Cílem kalibrace je tedy ve Vašem případě pouze změna těchto dvou hodnot, tak aby byly (alespoň předpokládám) v souladu s Vaším domácím monitorem.
Ke sladění jasu můžete pochopitelně použít kalibrační sondu, ale jako "amatér" (cituji - "na úpravu fotek si žádné velké nároky nedělám") můžete sladění obou monitorů provést též jednoduše pouhým porovnáním prostým okem (tedy okometricky).

Úplně jiný problém je nastavení barevného profilu monitoru ve Správě barev (v obou případech - v práci u DELLu a doma zřejmě u LG-monitoru) Vašeho operačního systému, popř. přímo ve Vašem prohlížeči.
Tato úloha se řeší víceméně konkrétně podle typu OS a používaného prohlížeče. Ani jedno jste ve svém dotazu neuvedl, takže nelze odpovět.
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Mila_xl » 25 led 2012 09:06

Vážený pane Charváte, děkuji za odpověď.
Přesto bych byl rád, kdybyste mě odkázal na někoho v Praze, případně v Berouně, kdo by mi poradil s oběma monitory. Vzhledem k tomu, že jsem se správou barev nikdy nezabýval, nevím, zda ty moje jsou nastaveny dobře. Bohužel, porovnání a shodné nastavení obou monitorů nelze provést, protože jeden je v Berouně a jeden v Praze. V Berouně (tj. monitor LG) používám OS Win XP, a prohlížeč (pokud je myšlen internetový) Explorer 7 nebo 8 teď nevím), v práci, tj. v Praze - Dell, používám OS Win 7 a prohlížeč Explorer 9). V práci jsem se pokoušel nastavit monitor podle oka, ale bohužel jsem ničeho nedosáhl, snad jen toho, že jsou barvy ještě hnusnější než před mým zásahem :-).
Proto bych potřeboval přímo fyzicky někoho, kdo se na to koukne. Tak jsem to myslel. Samozřejmě předpokládám, že to nebude zadarmo. Jenže nevím, na koho se obrátit.
Zároveň mám docela chuť zkusit si kromě úprav a prohlížení v prohlížeči tisknout fotky sám, což s tím zřejmě bude nějak souviset. Tiskárnu, kterou používám doma je Canon Pixma 4300, v práci mám pouze nepoužitelnou, sice barevnou, laserovou HP Color LaserJet 3600. Myslíte si, že by bylo možné koupit si nějakou levnější kalibrovací sondu včetně SW a zkusit si to amatérsky doma? O něčem takovém píše Kelby v knize o Photoshopu CS5, který pro úpravu fotografií používám, včetně prohlížení v MiniBridge, případně v Zoner 13, který taky občas používám, protože ještě PS zcela neovládám.
Mila_xl

Příspěvekod Antonin.Charvat » 26 led 2012 12:45

To "Mila_xl"
Dobrá, toto budeme tedy asi řešit soukromě pomocí soukromé zprávy (SZ je součástí tohoto fóra), kde se dohodneme na nějakém vhodném dalším postupu.
Moderátor tohoto diskuzního fóra
Antonín Charvát
Antonin.Charvat

Příspěvekod Mila_xl » 27 led 2012 14:19

Antonin.Charvat píše:To "Mila_xl"
Dobrá, toto budeme tedy asi řešit soukromě pomocí soukromé zprávy (SZ je součástí tohoto fóra), kde se dohodneme na nějakém vhodném dalším postupu.

Děkuji, snažím se vás kontaktovat, zatím bez odezvy, tak snad to klapne, díky, M.
Mila_xl

Příspěvekod Mila_xl » 31 led 2012 09:58

Takže vše klape, děkuji tímto p. Charvátovi za vstřícné kroky.
Mila_xl

Zpět na Vše kolem zobrazování fotografií na monitorech