Ňák mrtvo, se mi zdá. Zkusíme rozproudit. (Prosím neplést s "rozprudit")

.
Vladimíre, hastrman jak z Rusalky, jenom zelená chybí. A dědina zase dobrá

.
Pedroz, veteráni jsou bezchybní, fakt líbí

.
Milane, u vás bylo na Prvního Máje fakt jenom 10 stupňů? Tož to u nás bylo o dost tepleji, kolem 17 - 18 st.
Dám pár ukázek, které vysvětlují, proč jsem se o fotkách z Rusavy vyjádřil, že se mi vůbec nelíbí. Šlo o barvy, jak jinak. Měl jsem s sebou i Nikona na film, páč jsem chtěl konečně dofotit Velvii 100 z podzimu. Na ní zbývalo pouze 7 políček, navíc byla silně prošlá, tak jsem záměrně po Velvii založil ještě novou, neprošlou Provii 100F, která je považována za barevně neutrální, někdo říká mírně studený film. Všechno je pouze z ruky, se stativem by to bylo na dlouhé lokte. Proto jsem fotil poměrně brzy, za málo zajímavého světla, ale potřeboval jsem jistotu udržitelných časů při 100 ISO a univerzální cloně 8. Expozici jsem měřil Nikonem (film), Sigma se musela přizpůsobit. Expozice jsou tedy totožné (EXIFy Sigmy), příjemně mě překvapila docela solidní expoziční shoda. Nikon F5 neumí měřit celoplošně (Matrix) s manuálními objektivy, pouze bodově nebo se zvýhodněným středem. Ale na to jsem si dávno zvykl, nikdy to nedopadlo nijak tragicky. Myslím, že i tady jsou ty expozice docela přesné. Fotky jsou záměrně naprosto bez úprav, přesně v duchu "z pece rovnou na pult", jinak by to nemělo takový vypovídající efekt (barvy, dynamický rozsah...). Na filmu nejsou vůbec žádné přepaly, ani na obloze v protisvětle, u Sigmy to neplatí. Na Sigmě je ruční vyvážení bílé barvy (Custom), ale ještě bez použití šedé tabulky. Barevný režim Standard.