Hm, tak já jsem znal jenom tohoto topola:
http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=852 a teď vidím, že je jich mnohem víc a všechny ostatní jsou úplně jiné. Olše jsou u nás nejběžnější dřeviny na březích řek, potoků a rybníků a tak jsem myslel...
Trnky jsou u nás hovorový zevšeobecňující výraz pro všechno, z čeho sa dá vypálit slivovica (tedy nikoliv kalvádos - jabčák, meruňkovica, třešňovica, hruškovica atd.) Každý ví, že sa pálí ze švestek, ale každý Tě pozve na "trnkovú" neboli "trnkovicu", nikdo neřekne naliju Ti "švestkovú". A je tím myšleno, že Ti dotyčný chce nalít kvalitní, dobrý chlast, žádný podřadný jabčák, kterého je furt dostatek, ale s "trnkama je to iné, ty sú enom negdy a enom pro nekoho". Ale do Prahy se valí jabčák ostošest a kdykoliv se prodá i za 300 za litr, bo tí Pražáci vychlaščú všecko a poznajú kulové...
PS: Je to docela čerstvý zážitek, jak mi nedávno vyprávěl kamarád, jak po jiném kamarádovi, který pracuje v Praze, místní neustále loudí slivovici a on moc dobře ví, co jim tam prodává a jak si to Pražáci pochvalují. "Jo, pravá slivovička z Moravy, kvalita se pozná..."