Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 29 led 2013 21:15

josef38 píše:Tak to jsi snad mohl, nic proti ničemu to není, stačilo by jen napsat k vloženému snímku poznánku, že fotografie je převzatá. Což jsem ovšem já ve své přirozené zbrklosti neudělal!
Jak jinak by ostatní poznali, jak dopadla Tvá úprava? Mě by třeba velice zajímalo, jak vypadá úprava: "Film type: Panatomic X Global Adjustments - Structure +15 Toning: Copper Toner"
A to tím spíše, že tento program nevlastním a jeho možnosti neznám.

Mějte se a dobrou noc! Mirkovi ovšem vyjímečně přeji vezký podvečer! :-) J.

Na ten Silver Efex se podivej. Clovek nemusi mit kazdou sr...., ale od te doby, co jsem si to poridil mi film nechybi a rozhodne stoji za vyzkouseni.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 29 led 2013 21:19

Duplikat - mazu.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 led 2013 21:27

MirekE píše:Ja mam 17" s 1920x1200. Myslel jsem, ze to bude prima, ale po case mam dojem, ze mi kazi oci. Vse je moc male.

Mozna by bylo lepsi koupit konzervativnejsi rozliseni a na kriticke veci pouzivat externi monitor.

Něco na tom bude, co píšeš! U stolního počítače ( EIZO S 2100 ) mám nastaveno největší rozlišení, což je 1600 x 1200 a je pravda, že text je malý, když si ho tedy nezvětším klávesovou kombinací. Ale snad menší rozlišení bych mohl přenastavit vždy? Rád bych také notbook používal na prohlížení fotografií ve spojení s televizi.
Zřejmě už je ale rozhodnuto. Domluvil jsem se, že mají nějaké kousky po opravě, za nižší cenu. Pochopitelně potom se sníženou garanci, ale to bych snad přežil.
Asi by přicházel v tomto případě HP 8570 W. ( HDD 500 GB + SSD 24 GB, pro rychlejší startování ). Větší kapacitu HDD celkem nepotřebuju. Uvidím, co mně zítra nabídnou.
Naposledy upravil josef38 dne 30 led 2013 06:46, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod ce. » 29 led 2013 22:54

Tak nejaká fotečka...
Přílohy
L1000422bwa4-2.jpg
L1000422bwa4-2.jpg (513.22 KiB) Zobrazeno 11511 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/2
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
ce.

Příspěvekod josef38 » 30 led 2013 06:48

ce. píše:Tak nejaká fotečka...

Jako obvykle u Tebe! Jenička s hvězdičkou! Myslím, že podobný snímek už tady od Tebe byl. Mám na mysli tu holčičku a tmavé podloubí. Vděčný námět! Měj se! :-) J.
josef38

Příspěvekod ce. » 30 led 2013 11:05

Leica by mala tento týždeň pustiť na svet oficiálne fotky z novej Leicy.Potvrdil to Stefan Daniel ako reakciu na fotky čo som sem dal ten link.Od tých sa dištancujú a považujú to za porušenie džentlmenskej dohody,že nikto z testerov nebude púšťať do sveta fotky skôr ako Leica samotná.
ce.

Příspěvekod MirekE » 30 led 2013 16:29

Potvrdil to Stefan Daniel ako reakciu na fotky čo som sem dal ten link.Od tých sa dištancujú a považujú to za porušenie džentlmenskej dohody,že nikto z testerov nebude púšťať do sveta fotky skôr ako Leica samotná.

Pri vsich sympatiich k S. D. myslim, ze je to slozitejsi a vypada to na spatnou komunikaci, nez neco jineho. Stefan Daniel se zlobil, avsak jeho vyjadreni posleze zmizelo z l-camera.forum.com, kde ho nekdo napastoval. A autor tech fotek tvrdi, ze svoleni mel od nejvyssiho sefa. Vice je tady:

http://forums.dpreview.com/forums/threa ... t-50762583

Kazdopadne ja jsem za ty fotky rad. Nahodne cvaknute rawy maji pro me vetsi hodnotu nez zmensene, peclive vybrane a ve fotosopu profesionalne zpracovane jpegy od fotografa, ktery umi fotit lip nez ja.
MirekE

Příspěvekod ce. » 30 led 2013 17:19

MirekE píše:Kazdopadne ja jsem za ty fotky rad. Nahodne cvaknute rawy maji pro me vetsi hodnotu nez zmensene, peclive vybrane a ve fotosopu profesionalne zpracovane jpegy od fotografa, ktery umi fotit lip nez ja.

Otázkou ovšem zostáva,či je (bola) nová M finálne odladená (firmvér)..
Každopádne myslím,že najlepšie je počkať až sa prvé kusy predajú a začnú sa ukazovať dáta z riadnej praxe.
ce.

Příspěvekod MirekE » 30 led 2013 18:00

ce. píše:
MirekE píše:Kazdopadne ja jsem za ty fotky rad. Nahodne cvaknute rawy maji pro me vetsi hodnotu nez zmensene, peclive vybrane a ve fotosopu profesionalne zpracovane jpegy od fotografa, ktery umi fotit lip nez ja.

Otázkou ovšem zostáva,či je (bola) nová M finálne odladená (firmvér)..
Každopádne myslím,že najlepšie je počkať až sa prvé kusy predajú a začnú sa ukazovať dáta z riadnej praxe.

...pokud ji uz ale nemas objednanou od zacatku, jako nekdo :)
MirekE

Příspěvekod ce. » 30 led 2013 19:16

MirekE píše:...pokud ji uz ale nemas objednanou od zacatku, jako nekdo :)

Mirek,
je to CMOS,ale Leica by to nepustila v rade "M" do sveta,ak by to malo byť horšie ako "devítka".Už vopred gatulujem a som samé oko na fotečky od Teba (n)
ce.

Příspěvekod MirekE » 30 led 2013 21:22

ce. píše:
MirekE píše:...pokud ji uz ale nemas objednanou od zacatku, jako nekdo :)

Mirek,
je to CMOS,ale Leica by to nepustila v rade "M" do sveta,ak by to malo byť horšie ako "devítka".Už vopred gatulujem a som samé oko na fotečky od Teba (n)

Dik! Taky jsem tak uvazoval, uvidime.
MirekE

Příspěvekod avek » 31 led 2013 14:29

-
Naposledy upravil avek dne 31 led 2013 20:25, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod LUPER » 31 led 2013 16:59

avek, ten Churchill se Ti opravdu poved :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: len s tou modelkou vľavo si to trochu nezvládol ;)
Ľ.
LUPER

Příspěvekod avek » 31 led 2013 17:38

-
Naposledy upravil avek dne 31 led 2013 20:25, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod Beda » 31 led 2013 17:50

No, jeste jsi mel dodat malickost, vyraz Churchilla docilil fotograf tak, ze pred stiskem balonku spouste, sebral mu z ruky jeho doutnik...proto ten vyraz... :lol:
Beda

Příspěvekod MirekE » 31 led 2013 17:54

avek píše:Stejně by mě to zajímalo. Fotka kterou udělám, s nejlepším vědomím a svědomím, jak to normálně dělám, Leica M4 nebo teď MP, film a papír Ilford, zvětšovák Leitz a vedle toho digitální černobílá fotka z Leicy Monochrom na papíře, zhotovená jakýmkoliv způsobem, ať autor použije cokoliv co mu digitální technika umožňuje. Nejsem nijak zaujatý, fotografuju klasicky i digitálně, jenom bych rád viděl potvrzení názoru že digitální technika filmu utekla a že digitální foťák který neumí fotografovat barevně má jakýsi smysl. Utekla v mnoha směrech, ale nevím zda zrovna v oblasti černobílé fotografie.

Jsou tu vyhody, ktere nemusi byt nezbytne videt u dvou uplne stejnych fotek, polozenych vedle sebe, ale maji vliv na vysledky spis v dlouhodobejsim horizontu a v tom, z kolika cvaknuti lze dostat neco kloudneho:
Moznost vyssich citlivosti a moznost citlivost menit individualne pro kazdy snimek umoznuji udelat fotky i tam, kde se film uz nechyta. Podstatne lepsi a vratna kontrola kontrastu a tonality, globalni i lokalni pomuzou dostat pozornost divaka tam, kde je zapotrebi a nekdy umozni udelat fotku s velkym vizualnim dopadem i tam, kde by to u filmu clovek uz davno vzdal. Vratnost vetsiny parametru a moznost okamzite videt, co se deje, to jsou veci, ktere nam umoznuji rychleji se ucit.

Moje zkusenost je takova, ze je tezke bavit se o vyhodach a nevyhodach urcite technologie, nebo dokonce jen treba zpusobu vyvolani s jinymi fotografy, protoze kazdy ma jinou, velmi individualni predstavu, co je idealni. Navic jsou to dve odlisne technologie, ktere jsou i odlisne v tom, v cem vynikaji a v cem pokulhavaji, takze bude zalezet i na stanovenych podminkach a kriteriich.

avek píše:
Neznám žádného majitele digitální Leiky, všichni Páni Fotografové přešli na Canon a Nikon, skvělé foťáky ale nechtěl bych tu váhu nosit na krku. Vím ale, že udělat kvalitní černobílý digitální tisk není ani pro ně snadné.

Porovnani se da udelat i s Nikonem nebo Canonem. S takovym Nikonem D800e bude fotka nad 30x45cm pravdepodobne lepsi, nez MM. Pokud se tyce tisku, tak u velikosti odpovidajici tem, ktere se bezne delaly (delaji) ve fotokomore zalezi na kvalite tiskarny a papiru. Myslim, ze takove te stredni tride, jako je napriklad Epson 38XX se pri pouziti dobreho papiru neda nic moc vytknout. Jediny technologicky problem je s lesklejsimi povrchy, kde muze byt viditelny rozdil v lesku inkoustu a papiru pri pohledu zesikma. U neceho takoveho, jako je lesk odpovidajici susenemu barytu nebo u matnejsich toho ale problem neni.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 31 led 2013 18:12

avek píše:Jsem jenom obyčejný amatér a protože jsem trochu sebekritický necítím potřebu dávat sem kdejakou nicotnost kterou vyfotografuju, raději koukám na fotky skutečných fotografů. Všiml jsem si už že na to máte jiný názor, ale každý fotoamatér ať si počíná jak ho to těší.

Na to se da divat z ruznych uhlu. Vem si napriklad 5 nejlepsich fotk Ruth Orkin z jedineho roku jeji tvorby a 5 nejlepsich fotek od Lupera za posledni rok. Dej vedle sebe. Bude ta propast tak velika?
MirekE

Příspěvekod Jarouš » 31 led 2013 18:20

avek: Nejsem Jaroslav.

Myslím, že všichni víme, že tady nejsme profesionálové, natož fotící architekturu. Kdybych jím byl, měl bych na to objektivy. A obrazové publikace různých profesionálů (nefotících profesionálně primárně architekturu) jsou plné výškových staveb, které se různě kácí a deformují, evidentně to autorům nevadí či to tak vyloženě chtěli mít. Naprosto zbytečná poznámka (y) .

Jestli dokážeš vyvolat film tak, abys měl na jednom políčku maximálně využitý rozsah ve stínech i v nejvyšších jasech, potom Ti opravdu nějaké HDR může být ukradené. Já filmy vyvolávat neumím, ale mám za to, že buď mám světlejší stíny a menší kontrast a v tom případě příliš světlou oblohu (nejvyšší jasy) nebo je to přesně naopak, obloha je super a ve stínech toho moc není. Ale oboje najednou v jednom políčku s maximálními rozsahy asi ne... Při skenování se to dá řešit dvěma způsoby. Z jednoho políčka udělám dva nebo více skenů s různou skenovací expozicí nebo mám stejný záběr na více políčkách zachycený pomocí expozičního bracketingu. Naskenuju je všechny a v programu složím pomocí HDR. Je to sice náročnější na přesné překrytí, ale s dobrou myší lze udělat stejné výřezy s přesností jednoho pixelu. Ale že bys tohle nevěděl, při Tvých vědomostech? ;)

K tomu srovnání klasické (mokré) fotky z kinofilmové Leicy s digitální Leicou monochrom mám názor takový. Už od formátu A4 se kinofilm nevyrovná digi ostrostí, detaily budou hůře čitelné, neostře ohraničené, ale celkový dojem z fotky při normálních pozorovacích vzdálenostech bude (možná) pořád lepší (jemnost přechodů, prostorovost). Pokud budeme obě fotky porovnávat odděleně bez možnosti přímé konfrontace jedné s druhou, bude výsledný dojem z obou srovnatelně vynikající. Při větších formátech začne kinofilm těžce prohrávat kvůli stále viditelnější neostrosti.

Myslím, že jistý pan Konopa (to je jenom jedno z jeho mnoha jmen a nicků) na Grafice musel být Tvým velkým vzorem, toho bys měl vyhledat kvůli odbornému pokecu o Leicách. I ty vkládané obrázky s doprovodnými texty děláš úplně stejně, jako on. Byla to prostě osobnost... Nefotíš, náhodou, také Panasonicem? ;)
Jarouš

Příspěvekod LUPER » 31 led 2013 19:06

Neviem nie som odborník na tlač ale niekde som čítal, že čo sa týka skutočného rozlíšenia fotografie (napr. z M9) je stejne jej kvalita limitovaná maximálnym rozlíšením dnešných tlačiarní. Čo je na tom pravda? :o :o :o
Ľ.
P.S. Tiež pridám jedno foto zo Singapuru, nech je čo riešiť :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
LUPER

Příspěvekod josef38 » 31 led 2013 20:08

Ahoj všichni!
Konečně jsem "umravnil" svůj nový notebook a mohu se konečně více věnovat ostatnímu, tedy i tomuto diskuznímu fóru!
Vidím, že debata se trochu rozproudila, nicméně účastnit se podobné debaty nechci.
Mějte se lejkově! :-)
P.S.
Ludovy fotografie mám rád a z každé se dokáži potěšit.
MirkoviE přeji šťastnou ruku při nákupu Leicy a těším se na první obrázky!
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou