Fan, já koupil Sama se dvěma objektivy, tehdy to byla "zaváděcí" nabídka. Za šestnáct tisíc s typickým krátkým setem 18/55 a palačinkou 30/2, což je vynikající ostrý objektiv, který snese velmi velké výřezy. Další jsem pak už řešil pomocí redukcí M42 a P-K, tak nevím. Přce jenom jsem volil raději cestu kombinací, než dvou kompletních systémů. A nakonec jsem došel k názoru, že jsem chybu neudělal.
Věř jednomu, žádný výrobce špatné objektivy na trh nedá. Horší kus může být jenom důsledkem hromadné výroby. A pokud nejsi profi - tedy v oboru technické fotografie, nezklame tě žádný jeho objektiv. Rozhodně ne na čtrnácti megovém přístroji, a to i při velmi velkých tiskových formátech, nebo výřezech. Vezmi si, že kvalitní barevný Kodak (film) měl rozlišovací schopnost pro kinofilm 5 Mpx. A Samsung má (v jasových bodech 28 resp. čtyřicet Mpx. Lidé přesto zkoumají na monitorech kvalitu ve zvětšení 2x3 metry ze dvaceti centimetrů. Takže pokud budeš dělat fotky !! do velikosti A4, budeš navýsost spokojen s jakýmkoliv přístrojem i objektivem.
Už jsem psal, že jsem nosil NX 10 s palačinkou 30/2 v kapse. Tato kombinace mi umožnila fotky (ořezem) , jako bych měl 30-100mm. (Je lepší oříznout fotku z velmi dobrého krátkého ohniska, než použít "blátivý" teleobjektiv.) A tak jsem základní zoom používal jen tam, kde bylo těch 30mm příliš dlouhých.....