Canon EOS 500D x 250D

Canon EOS 500D x 250D

Příspěvekod tomisek » 22 lis 2025 21:19

Po nehodě s mořskou vodou jsem vyměnil dosavadní Canon EOS 500D za nový Canon EOS 250D.
Hned při prvním zkoušení jsem zjistil zvláštní rozdíl. V režimu P jsem byl zvyklý, že při částečném namáčknutí spouště foťák zaostří. 250d zaostří až po zmáčknutí tlačítka hvězdičky. V návodu jsem radu nedohledal. Lze tohle někde nastavit a pokud ano kde. Nebo je to vestavěná funkce a změnit se nedá?
Zajímavé je, že v režimu AI ostření probíhá standardně po částečném namáčknutí.
Používám objektiv Tamron Aspherical XR DiII 18-200, ale stejně se chová i základní EF-S 18-55 IS STM.
tomisek

Re: Canon EOS 500D x 250D

Příspěvekod Stanley 900 » 23 lis 2025 09:44

AI:
Zdá se, že máte na svém fotoaparátu Canon EOS 250D aktivovanou funkci "back button focus" (ostření zadním tlačítkem), která standardní funkci ostření při namáčknutí spouště přesouvá na tlačítko hvězdičky (* nebo AE lock). Standardně by měl fotoaparát v režimu P ostřit při namáčknutí spouště do poloviny.
Jak obnovit ostření na spoušť
Tento problém lze vyřešit změnou uživatelských funkcí (C.Fn) v menu fotoaparátu.
Přejděte do menu: Stiskněte tlačítko MENU.
Najděte Uživatelské funkce (C.Fn): Přejděte na záložku s ikonou klíče nebo ozubeného kola (obvykle C.Fn nebo Custom Functions).
Vyhledejte nastavení spouště/tlačítka AE lock: Hledejte funkci, která definuje chování tlačítka spouště a tlačítka * (AE lock). Může být označena jako např. Spoušť/tlačítko blok. AE nebo podobně.
Změňte nastavení: Změňte aktuální nastavení (které je pravděpodobně "AF zapnuto/blok. AE tlačítkem *") zpět na standardní možnost, která umožňuje ostření při namáčknutí spouště a blokování expozice tlačítkem * (obvykle výchozí nastavení, např. 1: Měření + AF start nebo 0: Měření/AF start).
Po provedení této změny by mělo dojít k obnovení obvyklého chování, kdy fotoaparát Canon EOS 250D automaticky zaostří, když stisknete tlačítko spouště do poloviny.
Stanley 900

Zpět na Canonem