Osvědčila, ale potřeboval jsem vyzkoušet hlavně i video s telekonvertorem 2x, v nastavení 6,2k 3:2. Foto je bez konvertoru. A je to bez notebooku funkční. Úplně jasno není, zelený fitr 560nm jsem ale nedával.
Luft balon und švalbe, i když to je rorýs a ne vlaštovka. Slunce v pásmu H-Alfa vodíku 656,28 nm, s X-H2S na zkoušku, ale je to taky ořezané v tom pásmu, i když ne jako Sony.
Ty zkratky, jako od Ivana Mládka. H-Alfa focená H2S, což je sirovodík.
Proháním/proháněl jsem Áďu po včerejším cvakání. Jestli jsem mrkl dobře, je to na severovýchod. Východní stranu mám bohužel zastavěnou a severovýchodně město, tak to ani nezkouším.
Ale měsíc už se vyloupl (že už není přes den, ale zapadá konečně trochu pozdějc než slunce), tak snad se dokopu a zkusím konečně tu kamerku s H-alfa filtrem předřazenym, protože by mělo být jasno. Včera už jsem koukal a mohl jsem to taky zkusit, krásné srpeček byl a jasno bylo. Jen bylo hodně ospalo po včerejším skoro nespaním.
Měsíc s H-Alfa filtrem? To spíše 540nm zelený, na pročištění atmosféry, ale 656,28nm na Měsíc, i když ne tak úzkopásmový, jako na Slunce, výsledek bude ve hvězdách.
S tím filtrem asi nic neuvidíš na Měsíci, protože nemá emisní čáru H-Alfa a odražené sluneční světlo jí v sobě nemá. jedině zbytek viditelného světla tam bude, podle propustnosti filtru mimo čáru vodíku.