Ahoj Josefe!
1) Hrátky s VKV jednotkou mi nepřipadají malicherné, kdo si hraje, nezlobí

. A máš to mechanicky velmi pěkné! Nemáš důvod k nějaké obhajobě, prostě Tě to baví, tak proč ne? Každá část frekvenčního spektra má svoje, nelze říct, že jedna část je hodnotnější a jiná není!
Taky jsem se tím svého času zabýval, sháněl BF981 na vstup a SO42P na mf. Dokonce jsem k tomu měl i digitální stupnici, na kterou jsem sháněl součástky v Maďarsku, u nás v té době nebyly.
2) V rámci mé radioamatérské praxe jsem se teď dal na tento transvertor, který slouží k vysílání a příjmu na frekvencích v pásmu 122GHz.
Mikropočítač "Arduino" řídí zdroj kmitočtu (PLL závěs), "opřený" o referenční oscilátor 10MHz. Ten je krystalový, teplotně kompenzovaný, vyhřívaný a velmi stabilní (umístěný mimo hlavní desku). Na základě jeho kmitočtu se generují další kmitočty, které potom jsou použity k vysílání tím čipem "s okénkem", který je na malé čelní desce toho transvertoru. Arduino dává pokyn i tomu čelnímu čipu k vysílání, prostě digitálně řídí celé to zařízení. Samozřejmě se vysílá tak, že celé to zařízení je v ohnisku paraboly. To kvůli násobení výkonu ziskem té paraboly, samo o sobě to má jen 0,5mW, to by bylo na vysílání na nějaké kilometry málo. Parabola to zesílí. Pochopitelně to není perpetuum mobile, ta parabola dosáhne zisku tím, že ten signál soustředí (zkoncentruje) do menšího (užšího) paprsku. Vysílá to, jednoduše řečeno, vpodstatě jen telegraficky, tedy buď je nosná vlna nebo není. Když je nosná vlna, podle délky jejího trvání je to buď čárka nebo tečka. Morseova abeceda. Poslech se dělá na frekvenci 146MHz, na rádiu, které je k tomu připojeno.
Tak doufám, že jsem to trochu vysvětlil, co to je a k čemu to slouží.
Pokud by Tě zajímaly detaily, pošlu Ti přes odkaz dokumentaci v angličtině...