od jirka-vysočina » 07 pro 2012 23:34
Ahoj Josefe, omlouvám se, nechtěl jsem přilévat olej do ohně - ale prohlížel jsem si fotky bez zkoumání technických informací - tak jsem přehlídl, že je to Kodakem.
Držím palce, ať ti ho ze servisu brzy vrátí v pořádku zpátky. Učinil jsem teď dobrou zkušenost s "itlevně". V létě jsem tam dceři koupil k narozeninám vytouženou Nokii Lumii 720 či kolik? Po třech měsících se poručila,
nešla zapnout ani nabít baterie ani připojit k PC. Za 14 dní od odeslání k reklamaci poslali e-mail, že ji opravili, včera dorazila a fachčí. Prý chyba softwaru a taky vadná baterka, tu vyměnili.
Dnešní foťáky jsou tak složité, že určité procento vadných kousků je asi nevyhnutelné. Např. u drahého nového Nikonu D800 byla a dosud trvá aféra s vadným ostřením -některé kusy špatně ostří levými senzory, takže pokud jsou tyto senzory v akci, bývá dost fotek blbě zaostřených. Navíc Nikon se k tomu staví zadkem, chybu prakticky neuznal, svádí to na uživatelské chyby. Část D800 je z výroby evidentně vadná. Když se to začalo přetřásat na webu, našli se zase šťouralové, kteří posílali k opravě i bezvadné kusy, protože opravdu sami při focení dělali chyby..... Kdo hodně cloní, chyby si ani nevšiml... prostě binec. U D600 se zase rychle zanáší senzor špínou - snad na senzor stříkají kapičky oleje ze závěrky. Po prvním vyčistění senzoru se to už neopakuje - něco jako záběh auta. Ale začalo se o tom hodně spát, lidi to zkoumali pod mikroskopem... Vzpomínám, že první rok-dva jsem musel u D700 nechat čistit čip asi 3x, teď už asi rok a čtvrt nic, všude čisto, i když se s tím moc nepářu..
Dám jenom cvak z úterní vycházky se psem.
- Přílohy
-

- DSC_2890_1200.jpg (360.91 KiB) Zobrazeno 5084 krát
- EXIF-Data
- Ohnisková vzdálenost: 10 mm
- Čas expozice: 1/200 sec.
- Clona: F/6.3
- ISO: 100
- Whitebalance: Automaticky
- Použití blesku: Ne
- Model: NIKON 1 V1
- Expoziční program: Priorita clony