od Hejhulák » 31 pro 2022 17:28
Ahoj Josefe!
To je transvertor pro pásmo 122GHz, který slouží k vysílání a přijímání morze na několik desítek km. Ten čip s anténkou je originálně radarový čip, používaný pro auta k adaptivnímu tempomatu. Funguje do cca 125GHz, to zlaté jsou anténky. Je to řízené Arduinem Every (není na fotce, má víc paměti a jiný procesor než Arduino Nano).
Celé to pájím doma, nic na tom není, máš-li mikroskop a dobrou páječku s jemným hrotem! Odpory jsou ve velikosti 0603, tzn. 1,5 x 0,75mm, kondenzátory z 90% také. Jen pár jich je 0805 (2x1mm) nebo 1206 (3x1,5mm). Musíš ale být naprosto klidný, jinak nezapájíš nic!
Ten radarový čip má zespodu 56 vývodů, které je nutno horkým vzduchem připájet (páječkou se pod obvod nedostaneš!). Zespodu ho nahřeju keramickou deskou na cca 165°C, shora foukám zmíněný vzduch a fyzikální zákony, stojící při mě, pomůžou zapájet. Ta součástka musí ležet v relativně velkém množství tavidla a pak jak se cín nataví (musíš ho nanést zespodu na součástku před vlastním pájením), součástka si "sedne na plošňák a kapilární síly ji vystředí. No a je to hotové. Já jsem pájel všechny ty menší obvody, radarový čip mi připájel kamarád, protože pracuje s podobnými pouzdry denně. Vzhledem k ceně toho čipu (cca 40€) jsem nechtěl riskovat shánění nového.
Když tak dáme řeč v příštím roce!
Milan