Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod avek » 05 pro 2012 09:14

-
Naposledy upravil avek dne 14 pro 2012 21:15, celkově upraveno 3
avek

Příspěvekod josef38 » 05 pro 2012 10:21

Používám také hodnocení objektivů od KR. Bohužel se ale dopracovávám složitěji k překladům, ale musel jsem se zasmát, když mně z překladače, který používám, vyšlo u jedné věty toto:

>>>>Pokud si nejste dostat výsledky ostré, je to proto, že nejste dobrý fotograf..<<<<

Ještě že jsem v předchozím příspěvku chválil ostrou kresbu i při odcloněném objektivu!! :-) :-)
josef38

Příspěvekod josef38 » 05 pro 2012 10:38

avek:
Naše příspěvky se míjely! V každém případě Ti ale děkuji za poslední příspěvek v kterém jsi se popsal. Z příspěvku usuzuji, že také asi nebudeš žádný mladíček! :-) Většinou to holt tak u lejkařů bývá! Jestliže znáš Nusle, doporučuji občas navštívit zastavárnu u křižovatky Otakarova. Občas se tam něco od Leicy objeví, jenomže majitel tohoto kšeftíku je také lejkař, takže on má bohužel "právo první noci". Má M6 a na film nedá dopustit, ale už také pošilhává po nějakém digitálu a mám dojem, že už sehnal M8. Kdybys tam šel, tak ho ode mne pozdravuj. Poznáš ho, je menší, plešatý a dost silný. Doporučuji Ti s ním zavést na Leicu rozhovor. Měj se hezky! J.

P.S.
Když jsi zmínil galerii ve Školské, tak jsem si tam jednou u jedné mladé studentky, brigádnice za pultem objednal kávu "turka". Ta dívenka, aby mi podala objednanou kávu co nejlépe, tak mně přinesla šálek s rozemletou kávou a k tomu konvičku s horkou vodou. Podobně, jako se podává čaj. Zřejmě u nich doma se káva nepije. Pochopitelně po zalití mé kávy vodou z toho vznikla vlažná podivná tekutina, která se pít nenechala. Bylo mně ale studentky líto, tak jsem jí servírovanou kávu s velkým zapřením vypil.

A přidávám opět jeden archivní, z M8.
Přílohy
Snaživý_fotograf.jpg
Snaživý_fotograf.jpg (794.06 KiB) Zobrazeno 10652 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/90 sec.
ISO: 160
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod LUPER » 05 pro 2012 13:42

Ahoj Josef a všetci, ktorí toto vlákno navštevujete. Tak ako sa dohodneme, ktoré vlákno si vyberieme? Ja sa kľudne prispôsobím a nevidím dôvod prečo nie tu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dlhšie som tu nebol, tak niečo prihodím. ;)
Majte sa pekne.
Ľ.
LUPER

Příspěvekod avek » 05 pro 2012 13:45

Děkuju za radu, do Nuslí se půjdu podívat.
Naposledy upravil avek dne 13 pro 2012 22:32, celkově upraveno 2
avek

Příspěvekod josef38 » 05 pro 2012 16:15

Ľudo, vítej doma! :-)
Nechci být nevděčný k pánům z DigiColor, nakonec byli to oni, kdo nám poskytl velice ochotně azyl, když se původní diskuzní fórum rozpadlo. Ale myslím si, že tady je to o kousek lepší. A když se i Tobě bude tady líbit, budu jedině rád. A věřím, že nejen já! :-)

avek, promiň, jestli jsem Ti přisuzoval větší věk! :-)
A s tou francozštinou, pokud vím, tak je to řeč diplomatů. Každý jazyk, který člověk ovládá je dobrý! Já se sice učil němčinu, ale tak dlouho, že jsem ji málem zase zapomněl! Tenkrát jsem ale vsadil na špatnou kartu, jenomže kdo mohl tušit kam se svět bude ubírat a hlavně, co kdo kdysi věděl o výpočetní technice, kde vládne angličtina? Ale nelituji ničeho. Jsem rád, že se alespoň trochu německy domluvím. Ta angličtina mně ovšem schází! Mějte se! J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 05 pro 2012 17:50

Nic proti tomuto fóru nemám, jenom můj zájem je zaměřený jinak. To není výtka, ale konstatování. Když se tu do mě začal navíc navážet jakýsi Béďa, řekl jsem si že to nemám zapotřebí a přestěhoval jsem se. Při tom jsem smazal příspěvky které nikoho nezaujaly a nikdo na ně nereagoval, nevím jestli všecky. Můj fotografický zájem jsou hlavně foťáky vyráběné firmou Ernst Leitz Wetzlar a jiné mechanické přístroje, černobílé fotky Mistrů: Avedon, Beaton, Bischof, Brassaï, Burri, Robert Capa, Koudelka, Henri Cartier-Bresson, Sieff, Doisneau, Feininger, Ruth Orkinová, Robert Frank, Yousuf Karsh, Kertész, Irving Penn, Boubat, Salgado, Dr. Paul Wolf, Cudlín, Zika, Sudek …

To jsou vsechno uslechtile zajmy a diskuse na tato temata by tu vsechny obohatily. Me by treba zajimalo, jake ma kdo oblibene fotografy a jestli ma odkazy na jejich galerie, treba.

Pokud se tyce tech verneovek, u me to byla asi taky jakasi predehra fotografovani. Vzpominam si, ze jsem jako kluk slysel pribeh, kdy Nadar prisel ke svemu priteli Verneovi, spisovateli dedektivek, s tim, ze je bez prace a na dne. Verne mu dal stary fotoaparat a rekl, at si s tim zkusi vydelavat. Nadar to zkusil a darilo se mu. Zkousel experimentovat a mimo jine zkousel fotografovat Pariz z balonu. Do takoveho balonu pak pritele Vernea vzal. Toho to nadchlo a napsal o tom roman (Pet nedel v balonu?), cimz zacala jeho famozni kariera spisovatele sci-fi. Verne pomohl Nadarovi zapsat se do historie fotografie a Nadar Verneovi zase do historie literatury. Pisu to, jak si to pamatuju z detstvi a mozna to neni presne.
MirekE

Příspěvekod avek » 05 pro 2012 23:20

Mých oblíbených a obdivovaných autorů je spousta, co třeba namátkou tihle:

http://www.richardavedon.com/
http://wernerbischof.com/#
http://www.karsh.org/
www.orkinphoto.com/
www.robertdoisneau.com
www.marcriboud.com
www.jeanloupsieff.com/

Rád se občas dívám na stránky o fotografické historii:
http://sechtl-vosecek.ucw.cz/
avek

Příspěvekod josef38 » 06 pro 2012 08:04

Ahoj pánové, jsem rád, že jste našli společnou notu. Také se rád přiživím, ale přiznám se, že tolik historii fotografie neovládám. O to je ale pro mne vaše diskuze zajímavější a poučnější! :-) Hezký den! J.
josef38

Příspěvekod avek » 06 pro 2012 09:54

-
Naposledy upravil avek dne 13 pro 2012 22:33, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod avek » 06 pro 2012 09:59

-
Naposledy upravil avek dne 13 pro 2012 22:33, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod josef38 » 06 pro 2012 10:28

avek,
obdivuji Tvoje znalosti z historie fotografie. Myslím, že by sis velice dobře rozuměl i s jistým R. Konopou, který se kdysi také na lejkařském vláknu objevoval a měl úplně totožné zájmy s Tebou. Patrika Chauvel nám nabízel také! Jim jsi mě ho ostatně nejvíce připomněl! Už zde ale hodně dlouho nebyl! Hezký den! J. :P
josef38

Příspěvekod avek » 06 pro 2012 11:37

Diskusi na Digineffu snad sleduji od začátku, není tady tak dlouho. Nebo se pletu? Dříve jsem tu četl jen recenze foťáků od pana Neffa. Nevím že by se tu někdy někdo zajímal o staré aparáty, digineff je přece určen digitálním fotografům. Tím jsem vyčerpal všecky moje rozumy na téma Leica, dál už budu zase jen občas číst o čem se tu píše. (n)
Naposledy upravil avek dne 13 pro 2012 22:34, celkově upraveno 1
avek

Příspěvekod MirekE » 06 pro 2012 15:37

Stále nosí na krku M6 ale kinofilmové fotky od něj už nikde nechtějí a on nechce fotografovat ničím jiným. Tak se pustil do filmování a psaní knížek.

No jo, media se predhaneji v tom, kdo bude vic sokovat a nevyhrava ten, kdo ma lepsi fotky, ale ten, kdo je ma rychleji. Valka v primem prenosu. Na kvalite nezalezi. Verim, ze nejvetsi hodnotu (pro ne) maji takove ty zabery z mobilu nejakeho debila, co si filmoval jak vlaceji velvyslance (Kaddafho atd.) po ulici.

Diky za odkaz!
MirekE

Příspěvekod MirekE » 06 pro 2012 15:54

avek píše:
Odborníci přes Leiky se scházeli u firmy Amadeus v Nuslích, kam se poděli nevím. Někteří už byli hodně staří. Když skončila firma, pak Leicagalerie na hradě a fotografické vlaky, všecko se to nějak rozpadlo. Co vím o Leikách jsem pochytil tam, sám sběratel nejsem ale rád jsem si prohlížel jejich unikáty. Někteří mi občas půjčili Leicu M2 nebo M4 tak jsem si jí pak u p. Pazdery taky koupil. O žádném současném spolku Leikařů v Praze nevím. Existoval taky Rollei klub, Pentax klub... to už asi taky zaniklo.

Tím jsem vyčerpal všecky moje rozumy na téma Leica, dál už budu zase jen občas číst o čem se tu píše. (n)

Pokud se zajimas o historii tehle znacky, tak bys asi ocenil knihu Erwin Puts, Leica Lens Compendium. Ona se vzdycky vyproda dost rychle a neni ani levna, protoze je zrejme na kvalitnim papire a vychazi v malem vytisku. Treba se ti podari zachytit pristi vydani. Webova verze (nevim, zda se svolenim autora) se nachazi na teto strance dole: http://www.furnfeather.net/books/instructions_index.htm
MirekE

Příspěvekod josef38 » 07 pro 2012 15:29

Ahoj vespolek!
Na "strítovku" si počkáme na Lupera, já přihodím alespoň dvě od vody. Vůbec jsem těm rybářům jejich pohodu nezáviděl! :-)
Snímek je ještě mokrej od ustalovače! :-)
Přílohy
Rybáři_co_na_počasí_nehledí.jpg
Rybáři_co_na_počasí_nehledí.jpg (1.18 MiB) Zobrazeno 10495 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/90 sec.
Clona: F/6.7
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -21760/65536 EV
Když_rybáři_přehánějí.jpg
Když_rybáři_přehánějí.jpg (982.13 KiB) Zobrazeno 10500 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/8
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: -21760/65536 EV
josef38

Příspěvekod mdx » 08 pro 2012 23:55

Můj milášek...foceno půjčeným fotoaparátem...
Přílohy
DSC00025_web.jpg
DSC00025_web.jpg (502.67 KiB) Zobrazeno 10422 krát
mdx

Příspěvekod josef38 » 09 pro 2012 08:21

mdx píše:Můj milášek...foceno půjčeným fotoaparátem...

A taky chodí s Tebou spát? Nebo ho alespoň každý večer něžně pohladíš? :-)
Jsou to krásné mašinky a ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je elegance! J.
josef38

Příspěvekod josef38 » 09 pro 2012 09:53

avek píše:Panu Josefovi 38:

Promiň že se do toho zase pletu, přestěhoval jsem se na dvě jiná, cizí, fóra (neněmecká), ale recenze pana Neffa čtu pořád. Přestože v západní cizině je většina přispěvatelů diskusí bohatších než u nás, mají digitální Leicy, stejně se tam vše točí kolem sběratelských přístrojů, zajímavostí a kuriozit, cen dosahovaných na dražbách ve Vídni a jinde, kolem špičkové profesionální černobílé fotografie minulosti, monografií slavných autorů, výstav atd. Tedy kolem věcí které mě také mnohem více zajímají i když jsem tu dobu nezažil.

Stěžujete si tu že sem nikdo nepíše, ale lidí s digitální Leicou M9, kteří fotografují amatérskou „street photography“ možná u nás víc není a to je tady jediná oblast zájmu. Dával jsem sem nějaké (diletantské) dotazy, ale odpověď žádná. Ale žádná odpověď taky odpověď. Jinde jsem teď dal taky podobný dotaz: kdybych se rozhodoval v roce 1939 mezi Leicou a Kine Exactou bylo by vše jasné, oba aparáty měly odlišnou oblast použití. Kdyby nenastala digitální fotografie koupil bych si teď bez rozmýšlení Leicu MP. Ale co vás vede ke koupi digitální Leicy? Na jiném vlákně to vyvolalo zajímavou diskusi, věcné úvahy dlouholetých zkušených fotografů, profesionálních i amatérských.

Nezdá se mi že je film mrtvý, dobře ustálené černobílé filmy budou žít i v době, kdy se všechny CD a pevné disky vymažou. Digitální aparáty mají ovšem jiné možnosti, kinofilmová, jednoduchá, mechanická Leica je alternativa, ale když digi proč potom nekoupit rovnou Canon EOS 5D? Rozmyslel jsem si to, zůstanu u Leicy M4, k vánocům (možná, abych to nezakřikl) dostanu použitou MP 0,85. A v digitálu zůstanu u Panasonicu. Cena 10-15 000, můžu si koupit často nový, vylepšený. Digileicu bych před kamarády fotografy mohl zdůvodnit jedině „líbí se mi a mám na to“, to je sice pravda, ale ...

Jenže chtěl jsem psát o tiskárně. Léta používám Canon, teď multifunkci Canon Pixma MG 8250. Používám jí i na běžný kancelářský tisk, firemní dopisy jehličkovou tiskárnou, to už by bylo trapné. Tato tiskárna je použitelná také jako kinofilmový scaner, Ilford Delta 400 po vyvolání naskenuju a jen nejlepší fotky dám stranou a nazvětšuju je na Ilford Multigrade pomocí zvětšováku Leitz Focomat. S těma málo fotkama si můžu pohrát a udělat je pořádně.

Kdyby sis nechával dělat nejlevnější možné fotky v drogerii byl by cenový rozdíl propastný, ale když to dáváš ke Škodovi, to taky není levné. Myslím že když máš na M9, nemusí tě korunové rozdíly v ceně fotek zas až tak zajímat.

Když přijedu z dovolené a upravím fotky na počítači, zbude jich po vytřídění 100-200, ty uchovám v počítači, zálohuju a z neustálé fobie že se to vymaže, nechám si ze 20-30 udělat u pana Škody papírové fotky. Na tiskárně tisknu snímky které potřebuju hned, kvalita je podobná a co je dražší nevím, myslím že to vyjde +/- nastejno.

Přeju do nového roku hodně hezkých obrázků a mnoho radosti s Leicou.

jaroslAV jeřábEK

Ještě jednou si přečítám starší příspěvky a i když na Tvůj odpovídal už Mirek, tak podle mne ještě zůstala z mé strany nezodpovězena otázka tisku fotografií. Při debatě s Mirkem jsem neměl na mysli nějaké malé fotografie z dovolené, ty ani tisknout nechci. Myslím, že je výhodnější si je prohlédnout v počítači, nebo dokonce na velké televizi. Do hospody a po známých je nosit nechci, vím jak sám osobně velice trpím, když mně někdo ze známých nutí prohlížet stoh fotografií z jejich krásné dovolené, obyčejně velikosti menší pohlednice a vesměs s opakujícími se záběry. :-) Měl jsem na mysli udělat si občas radost a nechat si vytisknout fotografii alespoň 30 x 45 cm a tu si dát do pasparty a rámečku. Tak to myslím i Mirek chápal. A veškerá debata a moje rozvaha se točila právě kolem tohoto požadavku. A k tomuto účelu je pro mne pořízení dobré tiskárny, alespoň formátu A3, v mých očích dost zbytečná investice, když si za celkem rozumný peníz mohu nechat fotografii vytisknout u p. Škody. Tak tolik ještě k tomu tisku a jeho ceně a Tobě též přeji a všem ostatním také hezké předvánoční dny, plné pohody a radosti! :-)
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou