Jasně.
Že neznáme.

Jsem právě provedl přesny změření "wtf".
Aneb už znám skutečny čísla a kde byl problém a jak moc velký. Originální skládačka teleskop - ostření Crayford - reduktor - redukce na foťák - foťák ..... Dosažitelná nejmenší vzdálenost od Crayford ostření ke snímači v téhle kombinaci byla 142mm (s Crayfordem rozsah ostření 142 mm až 192 mm). Ale ohnisko teleskopu od nevytaženyho Crayford ostření je v datalistu udaných 138mm.
Takže jsem byl nekonečny 4mm od dosažení ostření na nekonečno.
S tou suprovou nevignetující M72/EOS rafcamera redukcí už jsem od Crayford ostření vzdálený 127 mm. Co už je s 50mm rozsahem ostření Crayforda v intervalu 127 mm až 177 mm, kde je 138 mm teda už uvnitř.
Jen nevím, jestli těch udávaných 138 mm reduktor tak náhodou nezmenšuje. Takže prstenec M76/M77 bude tak jak tak vhodné, protože zkrátí vzdálenost od snímače k Crayfordu ze 127mm na 100mm. Takže rozsah zaostření Crayfordem bude 100 mm až 150mm. Opět 138 mm je uvnitř tohohle rozsahu. Pokud teda reduktor 0.7x těch 138mm taky neredukuje (podle mě by bylo logicky, že by tu vzdálenost redukovat moh).
Když z 2000mm f/8 dostanu díky 0.7x reduktoru ohnisko 1400mm se světelností f/5.6, tak bych předpokládal, že to bude mít nejspíš vliv i na vzdálenost nekonečna. Tím pádem rozsah 100mm až 150mm bude o to vhodnější než 127mm až 177mm s originálním 30mm dlouhym tubusem, který je mezi Crayfordem a reduktorem teď.