DOBRÁ NÁLADA Č. 5

Re: DOBRÁ NÁLADA Č. 5

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 15:00

Stanley 900 píše:Zajímala by mě původní fotka filmová.

Tu tam bohužel nemá. Mohl bych ho o ní požádat, ale vzhledem k tomu, že si podobnými obrázky vydělává, tak mám k tomu trochu ostych.
Ale podobné finty, že by použil fotku měsíce z jiného záběru u Ládi vylučuji. Úpravy na fotkách dělá ale jinak ne. Natolik ho znám a navíc by si tím pokazil reputaci a to by z komerčních důvodů nikdy neudělal.
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 01 led 2022 15:11

Škoda, že neuvedl jaký použil filtr...
Stanley 900

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 15:29

Jestli jsem tomu dobře rozuměl, tak vyrobil jakési HDR, protože psal něco o expozičně posunutých 2 x 9 expozicích a tam už se nějaký dynamický rozsah projeví, na kterém se nechá stavět. Nerozumím ale tomu jeho odzrnění na základě neuronové sítě. Jednou se ho někdo ptal na odšumění u jiné fotografie a neprozradil je to prý jeho know-how. Na jednu stranu ho chápu, je to jeho živnost, možná soukromě by prozradil víc, nevím.
Naposledy upravil josef38 dne 01 led 2022 17:02, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod monikash » 01 led 2022 15:35

Že by něco od TopazLabs?
monikash

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 17:03

monikash píše:Že by něco od TopazLabs?

Moniko neodpovím Ti, protože nevím, co to je.

Chci se vás ještě optat, kdysi jsem si zde dokázal nastavit "sledování vlákna", potom mi přišel mail, že na vlákně přibyl další příspěvek a já jsem nemusel zbytečně pouštět počítač, když jsem čekal na nějakou odpověď. Teď to nefunguje a já nevím, jestli to je chyba u mne, nebo je to zde v systému. Používáte někdo?
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 01 led 2022 17:22

Josefe, HDR ne, to se skládá kvůli detailům i ze stovek fotek, ale v tomto případě s různou expozicí je to i na zvládnutí
toho rozsahu.
Přes léto přestalo chodil upozornění mailem na zprávu.
Stanley 900

Příspěvekod monikash » 01 led 2022 17:32

Josefe, je to sw, který zachraňuje fotky i profesionálním fotografům: https://www.topazlabs.com/
Na těch fotkách z ohnivé jsou jsem použila De Noise k odšumění ISO 10.000 až 16.000.
monikash

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 18:20

Stanley 900 píše:Josefe, HDR ne, to se skládá kvůli detailům i ze stovek fotek, ale v tomto případě s různou expozicí je to i na zvládnutí
toho rozsahu.
Přes léto přestalo chodil upozornění mailem na zprávu.

Dík za "upozornění na zprávu". Hledal jsem to u mě tedy zcela zbytečně. (n)
A to pravé HDR se skládá z mnoha různých expozic a on to právě fotil, jak píše, s expozici od 2 sec. do 1/125 sec. ( 18 snímků ). Podle mého názoru to pořizoval právě kvůli zvětšení dynamiky snímku ( záznamu většího rozsahu jasů ), jinak by měl místo měsíce černej flek. Ostatně, jak už název napovídá: High Dynamic Range (vysoký dynamický rozsah)
Naposledy upravil josef38 dne 01 led 2022 18:39, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 01 led 2022 18:36

Josefe, LDR, jak už jsme tady psali :D Protože skutečný dynamický rozsah je na přístrojích nezobrazitelný.
Pomocí více expozic, je to stlačené do malého rozsahu zobrazovačů.
Když se použije filtr a nebo krátký čas na jasy a bez filtru a nebo delší čas na stíny, dynamický rozsah reálného
přírodního úkazu, se sníží :-)
Stanley 900

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 18:42

No dobře, nebudu se o tom přít, protože to je zcela zbytečné slovíčkaření, zrovna tak jako digitál/ analog, frézování/ frézkování. :lol:
Ostatně, to "frézkování" jsem nikdy neslyšel a nepoužívá se, vždy jen "frézování".

HDR neboli vysoký dynamický rozsah (z angl. High Dynamic Range) představuje metodu umožňující zachytit detaily snímku v těch nejsvětlejších a nejtmavších místech. V podstatě je to fotografie skládající se z několika vrstev shodných, různě exponovaných fotografií. Nejčastěji se jedná o podexponovanou, nadexponovanou a expozičně správnou fotografii. Sečteme-li dynamický rozsah každé odlišně exponované fotografie, získáme jeden snímek s velkým dynamickým rozsahem.Technikou HDR je nejlepší fotit ze stativu, kdy můžeme stejnou scénu zachytit několikrát naprosto totožně.

HDR technika snímání kompenzuje nedostatečný dynamický rozsah snímačů – ten je u profesionálních fotoaparátů a kamer výrazně vyšší, než u těch nejlevnějších, stále však nemusí být dostatečný.

Pravá HDR fotografie
HDR fotografie lze samozřejmě tvořit různými způsoby. Klasický pravý HDR snímek vzniká sloučením více snímků stejné scény, ale jiné expozice. Pro vytvoření takovéto HDR fotografie je nejjednodušší využít funkci expoziční bracketing. Počet snímků, které budeme následně v programu slepovat není omezen.
Nevýhodou ale může být paměťová náročnost fotografií, zvláště ve formátu RAW.

Nepravá HDR
Nepravá HDR fotografie vzniká vyfocením jednoho snímku. Z něj ve fotoaparátu vytvoříme další shodné snímky upravením expozice a nakonec tyto snímky spojíme v jeden.
Výhodou takto uměle vytvořeného HDR snímku je to, že zdrojový snímek může zachycovat i věci v pohybu. Značně nevýhodný je ale šum, který na takto upravené fotografii vznikne.
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 led 2022 19:09

Jak na Nový rok, tak po celý rok.. :)
Přílohy
j.jpg
j.jpg (515.25 KiB) Zobrazeno 2170 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 3.95 mm
Čas expozice: 1/166.66666666667 sec.
Clona: F/1.6
ISO: 50
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ano
Model: ALP-L29
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
**lasta

Příspěvekod Stanley 900 » 01 led 2022 19:27

No ano. Tak se jmenuje ta technologie. Ale výsledek je fotka s NÍZKÝM dynamickým rozsahem, aby šla zobrazit
bez přepalů a černých míst.
U zobrazovačů je to maximální přenos kontrastu, u snímačů je to rozsah v EV... oboje v porovnání s přírodou mizerné.
"Například dynamický rozsah základního formátu JPEG je definován 8bitovým standardem barev sRGB s gama korekcí a je přesně 11,7 EV,
ale ve skutečnosti je použitelný pouze 8-9 EV tohoto rozsahu. U formátu Radiance HDR je dynamický rozsah 256 EV."
a
"Rozsah jasu noční scény s umělým osvětlením a hlubokými stíny může dosáhnout 20 EV.
Vyřešit tento problém lze buď nasvícením scény, tím se sníží kontrast a dynamický rozsah scény, nebo zvýšením dynamického rozsahu fotoaparátů, nebo kombinací snímků pořízených s různými expozicemi (technologie HDR), které se poté spojí do jedné fotografie.

Výsledek ale bude mít znatelně nižší DR, v případě jpg maximálně 9 EV a ne původních 20 a to ještě záleží, na čem se to prohlíží,
na některém zobrazovači to bude s přepaly i při tom mizerném jpg, čili daleko od reálné scény, tu prostě ničím nezaznamenáš a nepřehraješ, pokud má přes 15 EV u foto a 20 EV pro špičkové kamery. O DR zobrazovačů ani nemluvě.

Dynamický rozsah lidského oka je asi 15 EV, když si zvykne na světla, i 30 EV.

Jinak frézování je správně, protože se dělá frézou, nástrojem. :D
Stanley 900

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 19:43

Tak jo, hlavně ať si i v tomto roce uchováme dobrou náladu! :lol:

Jistý nejmenovaný napsal: "Už mám docela absťák na frézkování"
A nevzpomínám si, že by ho někdo opravoval i když to tahalo za uši! ;)

Proto říkám, vyprdněme se na malicherné slovíčkaření. (n)
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 01 led 2022 20:26

Nepsal jsem to já? :D Ale to bylo myšleno na práci s frézkou, jako strojem, ne na vlastní výsledek po frézování. :D
V případě MF 70, jak zkratka napovídá, je to mikro frézka... takže zdrobnělina frézkování...
Stanley 900

Příspěvekod Hejhulák » 01 led 2022 20:55

Zdravím dobronáladníky.
Ozývám se jen kvůli té fotce sluneční korony. To je především doména matematika, prof. M. Druckmüllera, z brněnského VUT.
Zpracovává dokonce i fotky (vlastním softwarem!) pro mezinárodní expedice, zkoumající zatmění slunce. Skládá až stovky snímků přes sebe a výsledky jsou naprosto mimořádné. Však zadejte dotaz strejdovi Googlovi.
Fotka L. K. vypadá skoro jako fotky pana profesora.
Hejhulák

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 21:05

Hejhulák píše:Zdravím dobronáladníky.
Ozývám se jen kvůli té fotce sluneční korony. To je především doména matematika, prof. M. Druckmüllera, z brněnského VUT.
Zpracovává dokonce i fotky (vlastním softwarem!) pro mezinárodní expedice, zkoumající zatmění slunce. Skládá až stovky snímků přes sebe a výsledky jsou naprosto mimořádné. Však zadejte dotaz strejdovi Googlovi.
Fotka L. K. vypadá skoro jako fotky pana profesora.

Ahoj Milane, věděl jsem, že se nějaký astronom ozve! ;)
Hodně zdraví do tohoto roku! (n)
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 led 2022 21:11

Josef
A ta fotografie co jsi sem dal, je fotografie pana profesora nebo LK?

Je to krádež, nebo stejná identita?
Naposledy upravil **lasta dne 01 led 2022 21:17, celkově upraveno 2
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 21:12

Stanley 900 píše:Nepsal jsem to já? :D Ale to bylo myšleno na práci s frézkou, jako strojem, ne na vlastní výsledek po frézování. :D
V případě MF 70, jak zkratka napovídá, je to mikro frézka... takže zdrobnělina frézkování...

No ovšem, jak také jinak že, hlavně to věrohodně zdůvodnit. :lol: :lol:
Stando, mě to je ale šumu fuk. A kdybys ty nechytal každého za slovíčko, tak se na to vyprdnu taky.
Vždyť to je často opravdu jen malichernost.
Tak se měj a uchovej si dobrou náladu! (n)
josef38

Příspěvekod Hejhulák » 01 led 2022 21:17

Zdravím osobně i dědky-sportovce :-)! Přeji, samozřejmě, hlavně to zdraví a trochu štěstí k tomu, to ostatní lze koupit :-)!
Doufám, že jsem neurazil, myslím to s úctou, protože jen málokdo Tvého věku tak dbá na svou fyzičku.
Že bych se zrovna považoval za astronoma, to asi ne. Líbí se mi pozorovat oblohu, ale jsem v tom dosti v začátcích.
Pana profesora znám i proto, že na Fakultě strojní VUT mého syna učil matematiku. No a syn mi o něm vyprávěl.
Do té doby jsem o něm neměl tušení!
Je to ale borec světového formátu, o tom není pochyb (ten profesor, syn se k tomu ještě nepropracoval :-) )!

Láďa Kamarád (skutečně se tak jmenuje, najdi si jeho stránky) a profesor Druckmüller jsou různé osoby!
A ještě doplním, že Láďa Kamarád nemá zapotřebí někomu krást fotky!
Naposledy upravil Hejhulák dne 01 led 2022 21:21, celkově upraveno 2
Hejhulák

Příspěvekod josef38 » 01 led 2022 21:17

**lasta píše:Josef
A ta fotografie co jsi sem dal, je fotografie pana profesora LK?

Lasto, kdybys měl Facebook, poslal bych Ti odkaz.
Je to fotka od Ladislava Kamaráda. Je to takovej všestrannej exot, ale v dobrém slova smyslu. :-) ( horolezec, astronom, krajinář atd ) :D

https://www.facebook.com/ladislav.kamarad.98
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Kodakem