Stanley 900 » dnes, 08:49
Moni, díky za odkaz, rohování, to byl výmysl komentátorů minulých dob.
Tyrš tedy zavedl sloveso rohovati do našeho tělocvičného názvosloví na označení jednoho odvětví své soustavy; toto rohování se ovšem lišilo, jak již řečeno, od formy dnes obvyklé mimo jiné tím, že rohovník útočil na protivníka nejen pěstí, ale také patou, a že to bylo pouhé cvičení, nikoli sport pro diváky. Když však nedlouho před první světovou válkou byl k nám uveden box celkem v té podobě, jak ji známe dnes, ujalo se pro něj rychle starší slovo rohování, takže už v roce 1921 Joe Jahelka, tehdejší československý mistr všech vah, užívá ve své knížce o boxu obou názvů vedle sebe zcela samozřejmě a beze všeho rozlišování; od té doby se rozšíření obou slov spíše ještě pozměnilo ve prospěch domácího rohování, třebas ovšem ani pojmenování box nevymizelo. Box je slovo anglické a ujalo se v celém světě proto, že pravidla dnešního boxu byla vytvořena v Anglii, která je kolébkou tohoto sportu. Jeho původní a obecný význam je „tlouci, bíti“, takže i v angličtině tu nastala podobná změna významu jako v češtině.
Stanley
Stejně tak se v osmdesátých tady říkalo "magnetoskop", přeci nebudeme kopírovat "západní" videorekordér.
A tak zatímco já jsem si v prosinci 1986 koupil v Elektře videorekordér JVC HR D 170E, tak známí si zakoupili padělek z Tesly Bratislava v licenci Philips, poruchový "magnetoskop".ale ušetřili asi 5 500 Kčs.
Stanley 900
Lasta, to tedy nemáš větší zkušenosti. Betu jsem používal od závodního klubu v roce 1986, Sony prohrál s JVC,
jinak Beta byla technicky o trochu lepší, než VHS v původní podobě s mono stopou.
Kameru jsme měli taktéž Betu. Potom učiliště fabrické koupilo kameru BlauPunkt, licenční Philips a s kolegou jsme měli
BlauPunkt licenční Panasonic S-VHS střihový, on ho má ještě doma, ale blbne mu mechanika.
Systém 2000 s oboustrannou kazetou, co s tím, relikvie, do které se nesehnalo médium, ono i kazety beta se špatně sháněly.
Po nástupu VHS Hi Fi Stereo a Super VHS už to bylo i použitelné.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků