Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Re: Fotíme s Jarynem, kolegou, stromem a...

Příspěvekod kolega » 29 říj 2012 11:01

Jaryne, na půdorysu podobného stavení co tu popisuješ (i s tím hnojištěm) jsem vystavěl svůj RD :mrgreen: . V příloze aktuální snímek, vpravo RD stejně situovaný, jako původní chalupa. Ta teráska před vchodem je původně hnojiště, jehož jímka je nyní použita jako septik. Ve staré chalupě byla vedle hnojniště skoro po celé délce chodba (obepínající chlév) uprostřed právě s do hnojiště výklenutým suchým záchodem. Vedle záchoda pak byla po obou stranách chodby dvířka na tahání hnoje z toho chléva. Ale strávil jsem tam většinu svého dětství a vůbec mi to nevadilo :mrgreen:.
Přílohy
LN121357.jpg
LN121357.jpg (1.02 MiB) Zobrazeno 7031 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 12 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
Naposledy upravil kolega dne 29 říj 2012 12:45, celkově upraveno 1
"Všecko jde, jen se musí chtít a vědět jak na to"
kolega

Příspěvekod Jaryn » 29 říj 2012 11:20

Kolego, tak měli jste WC nebo OO :?: :mrgreen:
WC = anlicky water closet, tj. „vodní záchod“, nástupce suchého záchodu (OO = odpad otevřený)
My jsme ta hovna občas spláchli kýblem vody či hadicí. Jindy nám pomohla průtž mračen, kdy byla hovna vyplavena do nedaleké zmoly (strže). :mrgreen:
Život je boj, boj, který je předem prohraný. Přesto musíme stále bojovat.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 29 říj 2012 11:25

No tak to bylo "OO", prostě suchý záchod. Splachovat se nic nemuselo, ani tím kýblem vody, prostě to spadlo na hnojiště, kde se to časem proložilo tím chlévským hnojem. Tehdy mi to ani nijak nevadilo (u prarodičů jsem byl jenom na hlídání) i když doma jsme měli splachovací :mrgreen: , tedy WC.
kolega

Příspěvekod strom » 29 říj 2012 11:48

Jaryne, OO byl schovaný v sousedí kůlny schovaný pod vrbou (ta už dnes není), takže si ho na dvoře nikdo nevšiml. Hnojiště bylo jinde. Já nepamatuju ani hnojiště na dvoře ani používání toho OO, které jsme před pár lety odstranili úplně. Z vyprávění vím, že děda měl ve vsi splachovací záchod jako první, přestože ve straně nebyl, naopak s ní měl problémy.
Hnojiště bylo v místě dnešní zahrádky.
Přílohy
P1070183res.jpg
P1070183res.jpg (609.63 KiB) Zobrazeno 7018 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 4.1 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/4
ISO: 80
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DMC-TZ7
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: 0 EV
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod Jaryn » 29 říj 2012 12:58

Strome, buď rád, že už OO nemáte. V zimě za mrazů se tam rozhodně noviny číst nedají. :mrgreen: Těmi jsme si akorát vytírali zadek. Občas to odnesli i straničtí funkcionáři. Naštěstí se v tom žádný StBák nepřehraboval, jinak by to byl třeba průser :mrgreen: Ale zlobit se na nás nemohli, protože tehdá byl problém sehnat i toaletní papír. Frčel hlavně skládaný, který dnes už nikde neni vidět. Byla na to speciální krabičky. Dnes je všechno v roličkách. Na stranu jsme chodili jen na malů nebo na velků, přesto jsme žádnou rudou knížku nikdo neměli. :lol:
Jaryn

Příspěvekod Jaryn » 29 říj 2012 19:59

Jaryn

Příspěvekod kolega » 30 říj 2012 06:22

Jaryne: Tak já si vzpomínám, že babička měla na tom OO takovou krabičku na ten kdysi nedosatkový totalitní skládaný toaleťák a když zrovna nebyl k mání, tak do krabičky nařezala na příslušný rozměr Rudé Právo, které odebírali. Tak že jsme na daný účel (vytírání zádele) používali obrázky tehdejších politiků :mrgreen: . Asi před 5 lety jsme likvidovali pozústalost po jedné manželčině tetě a nalezli jsme 2 obrovské krabice právě tohoto skládaného toaleťáku z oněch dob, co si teta nasyslila :mrgreen: Ale tento toaleťák je pro dnešního zhýčkaného moderního člověka na daný účel už nepoužitelný (y) .

Jinak k tomu rakovnickému Gymplu ... to je přesně o čem jsem psal před nedávnem ... a zde je vidět, kam taková "nevýchova" směřuje. Co k tomu dodat .... snad jen důsledně vysvětlovat, co se smí a co nesmí a za prohřešky řezat a řezat, už od malička. Také jsme tak byly jako děti vychováváni a žádné následky to na naší generaci nenechalo. Myslím, že je všeobecně známo a to i v odborné veřejnosti, že co se malému človíčku nevštípí do určitého věku, tak to si už později jen velmi těžko osvojí. Zejména je taková "výchovná důslednost" důležitá v obdobích vzdoru, kterých je v průběhu vývoje dítěte několik. .....

Řekl bych, že víc psychicky narušených jedinců, kteří se nedokážou ovládat, je právě v dnešní pseudohumální době.
Zažil jsem jako rodič, pro mne nepochopitelné situace, vzniklé na naší základní škole, kde povinně, na příkaz zřizovatele, vyvěsili na hlavní chodbu velkými písmeny vytištěnou jakousi listinu práv dítěte. To postupně vedlo k úplnému rozkladu výuky na škole, děti totiž začaly velice důsledně tyto práva využívat ku svému prospěchu a na druhé straně k psychyckému týrání pedagogů. Nakonec musel být tento dokument umístěn na daleko nenápadnější místo a tištěný daleko menším písmem a spolu s dalšími opatřeními se situace časem zase sklidnila.
kolega

Příspěvekod bmx » 30 říj 2012 06:49

No, hezke tema, ale, misto RP, neni nad bidet, ev. jeho technickou nahradu... :lol:
bmx

Příspěvekod Jaryn » 30 říj 2012 06:55

Kolego, u nás se říkávalo : "Ohýbaj ma mamko, dokud je mi Janko. Až mi bude Jano, neohneš ma mamo !". Politici krom vlastních zájmů jsou značně odtrženi od reality. Zvlášť ti v Bruselu. Takže se nelze divit různým paskvilům a následně jejich důsledkům.

Na mobilu na to špatně vidím, takže musím dodatečně opravovat.
Jaryn

Příspěvekod strom » 30 říj 2012 10:49

Ono je to s těmi puberťáky těžký. Možná za to ani tak nemohou oni sami, protože v nich kolují úplně stejné hormony jako tenkrát v nás (možná jen s přidáním nějakých éček :mrgreen: ), ale může za to asi značnou měrou dnešní doba všeobecně.
Každému puberťákovi tak trochu hrabe a hormony prostě dělají své. Když se k tomu připočte, že rodiče dnes skutečně nemají moc času na své děti, jelikož sami mají co dělat, aby se nějak uživili a případný stres v rodině pak přechází na ty hormony nadopované puberťáky a k tomu se ještě připočte taková ta špatně pochopená kapitalistická výchova, že už dítě musí být průbojné, s čímž ale ruku v ruce jde to, že nemá k ničemu respekt, tak pak z toho je problém.
Problémem dnešní doby je špatně pochopenej nekultivovanej kapitalismus, kterej vytváří v rodinách a ve společnosti značný stres a to se pak holt někde projeví.
Umění vyvážit kapitalismus s kulturou rodinného a společenského života chce asi poměrně značnou kolektivní disciplínu, kterou dnes svede jen málo států (třeba ty na severu Evropy).

Tenhle příšernej čin čínské učitelky, které hráblo a vůbec si nejspíš neuvědomovala, co dělá, je taky nejspíš výsledek tlaku na její osobu.
http://zpravy.idnes.cz/cinska-ucitelka- ... ranicni_im
Pionýr (tělo pravý bakelit), Canon A85, Panasonic: FZ30, FX01, TZ7, TZ10; tělo 181cm/92 kg; skla 3,75 D a 4,25 D
strom

Příspěvekod Jaryn » 30 říj 2012 22:48

Strome, každé "hrabání" má své rozumné meze. Dnes jsou ty meze jaksi hodně daleko od sebe, zřejmě moc rozumné nejsou, což asi dobře není. A netýká se jen puberťáků, ale obecně mezí třeba pro pány politiky, bankéře, podnikatele či různé podvodníky. Obyčejní lidé mají naopak meze vymezeny tak nějak dost natěsno. Není tedy měřeno stejným metrem. Něco se prostě přehání a patlá se v tom, na jiné věci se účelově pohlíží velmi benevoletně. Pamatuji a znal jsem rodinu, kde děti musely rodičům vykat, mesely chodit do kostela a modlit se. Ale ani to neznamenalo úctu třeba vůči jejich otci, po kterém i přes vykání házely boty a pošklebovaly se mu. Rozdílnost mezí lze vidět třeba na našich a rakouských silnicích, když jsem Rakouskem jaksi nechtěně profrčel z Českých Velenic přes Znojmo a Brno do Zlína díky navigaci v mobilu, která tu trasu vyhodnotila jako nejkratší. Chování rakouských řidičů v Rakousku je naprosto jiné než našich řidičů u nás. Čím je to způsobeno ? Že by byli Rakušáci uvědomělejší a slušnější ? Nikoli. Mají pouze strach z případného postihu. U nás si nikdo nic z dopravních předpisů nedělá. Mnohé nevzrušuje ani červená na semaforu či Dej přednost v jízdě či Stopka. O dodržování rychlosti ani nemluvě. Kdyby byly řádně vymezeny meze, nedošlo by zřejmě ani k podvodům s pančovaným alkoholem, natož s metylalkoholem. Není to o pubertě, je to o mezích, kde se lidé mohou pohybovat, co ještě lze všechno bez následků využít. O uvědomělých občanech jsme se učili ve škole. Tedy o komunismu, kdy si budou všichni rovni, kdy budou všichni uvědomělí, kdyz bydou pracovat a podle zásluhy si brát naturální potřeby, protože v komunismu peníze nebudou potřeba :mrgreen: Že je komunismus nereálný, zjistili i komouši a podle toho se zařídili. :cry:

Vrátím se raději k fotografování, které mi umožňuje až tak moc realitu kolem sebe nevnímat. Ke stejnému účelu jsem si fotoaparát Praktiku MTL3 pořídil už za komoušů.
http://digiarena.e15.cz/zisk-canonu-kle ... a-polovinu
Jaryn

Příspěvekod kolega » 31 říj 2012 08:21

strome, částečně s tebou souhlasím. Ono všechno souvisí se vším. Ale neoddiskutovatelný základ všeho je v rodině. Ale bohužel ani ta naše státní politika, ani ta politika delegovaná nám sem z EU, svými rozhodnutími a nařízeními nepodporují rodinu, jako základ státu, resp. základ zdravě se vyvíjející společnosti. Ať už to vezmeme z toho ekonomického hlediska, nebo toho společenského. A od toho se pak odvíjí, jak ostatně naznačuješ i vývoj mládeže (y). Vždyť kolik % dnešní mládeže vyrůstá v úplných rodinách?
Navíc dnešní doba, tedy tato pseudodemokracie, nebo jak zpívá Klus ve svém songu "demo demokracie", velebí samostatnost a individualitu, čímž se v lidech upřednostňují vlastnosti jako sobeckost, bezohlednost a agresivita (často zaměňovaná za asertivitu).
Vše je podpořeno ještě všudypřítomným filmovým a herním průmyslem, který na mladé lidi valí hory násilí apod, prostě množství negativních příkladů jednání a chování. A človíček, který nemá a díky společenským poměrům ani nemůže mít, už z rodiny výchovou správně nastavené mantinely, zdravé sebevědomí a psychickou odolnost, tak ten se lehce nechá ovlivnit těmihle, pro společnost patologickými vzory.
Prostě naše společnost za posledních 23 let, vedená těmito lidmi, nemá žádnou vizi, žádnou koncepci ani vytýčen nějaký směr rozvoje, tedy ani žádnou budoucnost. Je to už spíše anarchie, kde se každý, kdo má tu i jen malou možnost, se více či méně bezohledně, honí za penězi a neštítí se k tomu svému cíli využít všech prostředků.
kolega

Příspěvekod Jaryn » 31 říj 2012 08:55

Kolego, co se divíš ? Dnes už se ani sovám nechce troškařit :!:
http://www.novinky.cz/koktejl/283182-so ... afovi.html
Obrázek
:roll:
Jaryn

Příspěvekod kolega » 31 říj 2012 09:00

Jaryne, já se nedivím, jenom s politováním konstatuju :( . Bomba snímek, velmi trefně dokresluje dané téma (n) . Naše kočky zase bez skurpulí loví, tedy kromě klasických myší, hrabošů, či ptáků, třeba i veverky, ale jenom ty přistěhovalecké, černé :mrgreen:
kolega

Příspěvekod Jaryn » 31 říj 2012 09:16

Kolego, tak s těmi vašimi rasistickými kočkami by se mělo něco udělat :!: :evil: Nebo zase budeme mít zle v EU a ve světě :!: Jaká vláda, takové kočky ! :mrgreen:
Jaryn

Příspěvekod kolega » 31 říj 2012 10:10

No ona má EU momentálně mnohem důležitější problémy a starosti na řešení ;). Ale kočkám neporučíš, jsou sice jako domácí, ale žijí venku (ve stodole, či dřevníku), mimo naše obydlí. Mají svou hlavu a loví jak pro obohacení své stravy, protože jim asi ty průmyslové produkty, které jim kupujeme jako "speciální vitamínovou stravu pro kočky" nechutnají, nebo prostě nestačí, ale také pro vlastní potěšení a zábavu. K našemu obydlí se často přibližuje i volně žijící zvěř, jako polňáci (před několika lety dokonale ohlodali, díky výšce sněhu, sousedovi všechny ovocné stromy) a srnčí ale také lišky, tak že se nejednou stalo, že si na jaře pro přilepšení přitáhla kočka i malého zajíčka březňáčka. S obavami jsem pak čekal, zda některá z často se tu vyskytujících srn neporodí v okolí. To by pak bylo obdobné, jako na tom snímku výše :( .
Ale lidi by se takto, jako zvířata, přece chovat neměli .... aby se chovali ve stylu "urvi co můžeš, dokaď můžeš !!! A zvláště pak né ti, co tuto naší společnost řídí !!!
kolega

Příspěvekod Jaryn » 31 říj 2012 10:39

Kolego, já jsem to dění kolem sebe tak trochu parodoval :mrgreen:
Jinak jsme na zahradě měli už i koloušky. O zajících nemluvě. Stromky musím obalovat pletivem, páč by z nich přez zimu nic nezbyla. A na jaře musím obalovat i korunky malých stromků, protože srnám se jaksi nezohýbat hřbet a žerou to, co mají zrovna ve výšce čumáku. Tedy listí a větvičky mladých stromků A jednou nám na dvorek vběhla srna. Malý kříženec zřejmě bígla, jinak velmi hodný pes, se dokonce zakousl drzé srně do krku, která klidně vešla na náš dvorek, nedbala štěkání našeho psa, který byl uvázaný na řetězu a trofale mu vlezla do jeho malého akčního rádiusu s tím, že se jí náš Punťa zalekne. Nezalekl. Museli jsme je od sebe odtrhnout. Jinak to byl velmi hodný a mírumilovný pes. Nikomu nikdy neublížil. Dokonce si nechával naše slepice vlézt až do boudya čekal, až z ní vylezou. Když se ale zatuplany na náš dvůr slepice cizí, tak štěkal o sto šest. Jak poznal, že jsou cizí, to nevím. Také neměl rád alkoholiky a špatné lidi. Ty nějak hned poznal. Byl to pes, kterého někdo vyhodil a my jsme se ho ujali. Zdá se, že byl za to velmi vděčný a snažil se. Takže ono nejsou drzé jenom dětičky, ale i zvířátka, když se jaksi nepoučí.
Vše je foceno ještě Olympusem C700UZ.
Přílohy
srnecka.jpg
srnecka.jpg (134.83 KiB) Zobrazeno 6866 krát
snrky.jpg
snrky.jpg (527.07 KiB) Zobrazeno 6866 krát
foto 086.jpg
foto 086.jpg (175.26 KiB) Zobrazeno 6866 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17.7 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 100
Použití blesku: Ne
Model: C700UZ
foto 084.jpg
foto 084.jpg (186.62 KiB) Zobrazeno 6866 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20.2 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/3.5
ISO: 100
Použití blesku: Ne
Model: C700UZ
Jaryn

Příspěvekod kolega » 31 říj 2012 10:50

Jaryne, jasně ... ale vždyť ty naše kočky díky této selekci veverek jenom zachovávají čistotu zdejší polulace těch domorodých zrzavých. Tedy dělají prospěšnou "práci" :mrgreen: :mrgreen:

Jinak ten soused zřejmě šetřílek, si oplotil (zde na horách) pozemek, kde měl sad polokmenových většinou jabloní, jenom metrovým plotem a před těmi několika lety napadlo zrovna tolik sněhu, že jeho oplocení se jaksi ztratilo pod sněhem a zající měli volný přístup na jeho sad. No musel tehdy všechny ovocné stromy pokácet, jak mu je důkladně ohlodali, zejména v korunách stromů. Já mám plot (je kolem části pozemku se stromy) o něco vyšší, ale stromy, zejména ty mladé, které mají ještě stravitelnou kůru, také balím do pletiva, pro sichr.
kolega

Příspěvekod Jaryn » 31 říj 2012 12:02

Kolego, tak to je ale už přímo na kriminál :!: Ty jsi ty kočky vychoval v duchu fašizmu :!:

Jinak jsme se kdysi nechali ukecat sousedem, který měl ovečky a že je nemá čím krmit, zda by se mohly pás na na naší zahradě. Když jsem tam přijel, myslel jsem, že mě jebne. :roll: :cry: Kůra kmenů stromů tak ožraná, že z nich visely jakoby nitě. Z úplně malých stromečků ožraná celá korunka. :roll: :cry: Ony ty potvory si stromek pěkně ohnyly k zemi, aby mohly korunky ožrat. Takže jsem je i s ovečkami rychle vyhnal. Kupodivu se mi všechny stromečky podařilo zachránit. Ty mladé už měly i jablíčka, na těch starých jsou šrámy stále vidět, ale neuschly. Nikdy jsem nevěřil, co ovce dokáží nadělat za škody. Kde kdo přišel na rčení, že "hodný jak beránek" ? Nebo hodné ovečky. :?: To po té zkušenosti nechápu.
Jaryn

Příspěvekod kolega » 31 říj 2012 12:46

Tak to vidíš a já si myslel, že tak mlsný jsou jenom kozy, které jsme před lety měli a musely se pást na řetězu. Ale i pár oveček jsme dříve chovali, ale ty jsme zase měli v ohradě. To náš soused (zase jiný) chová celé stádečko ovcí, ale má je úplně volně nad svým barákem (v příloze). Mohou tak až na kopec a do lesa.
Ale nezaznamenal jsem tam nějaký okus mladých stromků. To se spíše divím sousedovi, že se o ty ovce nebojí. Dá se tam i nerušeně přijet z druhé strany přes les ... a takové čerstvé mladé skopové a na rožni, to je mňamka :mrgreen:. Na to je už ale docela zima (y).
Přílohy
LN121202_u.jpg
LN121202_u.jpg (884.53 KiB) Zobrazeno 6846 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/800 sec.
Clona: F/8
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: E-M5
Expoziční program: Priorita clony