Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 12 říj 2012 16:06

Byt fit, kdyz ostatni zalezaji do brlohu muze byt vyhoda, nekdy ale spis zavidim :)
MirekE

Příspěvekod josef38 » 13 říj 2012 11:02

Zajímavý video o porovnání rychlosti zaostření fotoaparátů M9, CANON 5 D Mark II, Olympus EP 1. Mrkněte se na to! :-)

http://www.youtube.com/watch?v=D_zGXERMRQU
josef38

Příspěvekod Avionik » 13 říj 2012 20:07

Josefe , dobré video - je nasnadě že s dálkoměrným ostřením záleží hlavně na lidském faktoru zručnosti a očku . Ale bylo to dobré porovnání (n) Lejkařům zdar ;) josef44
Avionik

Příspěvekod josef38 » 13 říj 2012 20:40

Josefe, mít v pořádku oči, je v tomto případě ale předpoklad!
Bohužel tato podmínka s věkem už trochu hapruje! Ale zatím to ještě jde. Myslím v mém případě!
josef38

Příspěvekod MirekE » 15 říj 2012 16:13

Mam shodou okolnosti ten stejny Canon. AF je asi jeho nejvetsi slabina, presto je automaticke ostreni za normalniho svetla s vetsinou objektivu otazkou tak 1/10s. Manualni ostreni (s manualnimi objektivy) na tomto tele je pro me osobne porad vyznamne rychlejsi, nez za jaky cas jsem schopen zaostrit s Leicou. Zejmena pokud neostrim na krizek, ale treba na vetve, kde neni jasne, ktera je ktera. No a na pohybujici se predmety s rangefinderem nezaostrim snad vubec. Je to jiste do velke miry otazka praxe (moc toho v posledni dobe nevyfotim), ale tohle byl prave jeden z duvodu, proc mi u Leiky chybi Live View.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 15 říj 2012 19:20

Zřejmě je rychlé zaostření opravdu věc cviku. Dosti pomáhá předostření a v akci jen doostřit! Všechny tyto úvahy ale platí při odclonění, kdy je malá HO.
A k tomu Live View, tak tady rozhodně nepočítej s rychlým zaostřením. Podle mne je dobré jen pro statické snímky, nebo pro kontrolu dálkoměru. K těm statickým snímkům počítám pochopitelně i makro, které normální Leicou moc fotit nejde.
Tebou uváděné větvičky je asi opravdu problém zaostřit. Mám ale pocit, že tady by měl problém i AF, protože ani nemůže vědět, co vlastně chceš zaostřit. J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 16 říj 2012 01:59

Lidi, kteri pouzivaji AF profesionalne, nebo alespon hodne casto v tom musi byt zkusenejsi, nez ja. Protoze abych si byl jisty, kam jsem zaostril, pouzivam stejne jen jeden vybrany AF bod a jeho vybrani neni u statickych objektu rychlejsi nez zaostreni manualnim objektivem (tj. uzpusobenym k manualnimu ostreni) na matnici. V obou pripadech se da zaostrit na ty vetvicky pomerne rychle, ale mozna je to taky vec cviku...

Pokud se tyce LV,myslim, ze s tim "focus peaking" (http://www.youtube.com/watch?v=n_4xHIqU4t8 cca 3:31) to bude velmi pohodlne a rychle...
MirekE

Příspěvekod MirekE » 16 říj 2012 03:41

Tak jsem vyuzil posledni svetlo, abych to ostreni na vetev vyzkousel. Kousek pred oknem mame opadany strom, tak akorat na 90mm objektiv. Zaostreni s Canonem: asi 1/10s (nez bys rekl "tuk"). S dalkomerem me to trvalo tak 10 sekund. Z Canonu ostre do posledniho pixelu, z Leicy moc ne, ale spis v dusledku dlouheho casu (objektiv na Canonu ma stabilizator). Nasel jsem ale na karte toto - nedavny vychod, ktereho jsem si vsiml kdyz jsem po ranu oteviral okno na balkone...

L1001212-Edit-2.jpg
L1001212-Edit-2.jpg (316.41 KiB) Zobrazeno 8013 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 90 mm
Čas expozice: 1/3000 sec.
Clona: F/8
ISO: 320
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
MirekE

Příspěvekod josef38 » 16 říj 2012 21:22

Mirku, já Ti rozumím s tím LV. Jenomže když si necháš celý obraz, tak si myslím, že dost přesně nezaostříš ( zrovnatak, jako na matnici ), když si ale dáš lupu, zase nevidíš celou scénu. Proto si mylím, že toto ostření nebude příliš rychlé. Z toho videa to, alespoň pro mne, moc nebylo patrné. Co říkali, to bohužel nevím. Ale těší mě, že vidím obrázek od Tebe! (n)
josef38

Příspěvekod MirekE » 18 říj 2012 01:26

Jenomže když si necháš celý obraz, tak si myslím, že dost přesně nezaostříš ( zrovnatak, jako na matnici ), když si ale dáš lupu, zase nevidíš celou scénu. Proto si mylím, že toto ostření nebude příliš rychlé.

No, takhle ne, to je pravda. Ja nevim, jestli je to u toho videa bez prekladu z anglictiny patrne, ale v jednom okamziku je tam videt, ze to dela cervene kontury, kde je zaostreno, takze je to videt i bez zvetseni.

Ale těší mě, že vidím obrázek od Tebe!

Pripadne mi trochu vyblity, i na mlhu.
Prekvapilo me, ze to slunce vyslo hezky jako ostre kolecko bez reflexu i pres to, ze uz bylo velice intenzivni. Asi diky tomu, ze ten objektiv ma jen par cocek...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 18 říj 2012 20:07

>>>>No, takhle ne, to je pravda. Ja nevim, jestli je to u toho videa bez prekladu z anglictiny patrne,
>>>>ale v jednom okamziku je tam videt, ze to dela cervene kontury, kde je zaostreno,
>>>>takze je to videt i bez zvetseni.

Tak to jsem Mirku nepostřehl. Jestli to tak je, tak jen dobře, ale promiň, že budu opět trochu oponovat.
Toto ostření by určitě bylo dost přesné a poměrně rychlé, ale ne zas tak rychlé, jako když se díváš přes průhledový hledáček a ve vhodnou dobu exponuješ. Možná, že nestačím sledovat současné trendy, ale žiju v tom, že obrázek se pro LV zobrazuje postupem:
otevřená závěrka > zobrazení na čipu > zobrazeni na displeji. A to už z principu nemůže být dost rychlé!
Po stisku spouště se musí závěrka zavřít, čip připravit pro už opravdovou expozici, nastavit potřebné expoziční hodnoty a teprve potom nastane skutečná expozice, to je otevření závěrky pro expozici. Bohužel jsem nedokázal nikde zjistit, jak tady je po stisknutí spouště až k samé expozici dlouhá prodleva? Jestli to tam říkají, zkus to prosím zaregistrovat a napsat.
Ještě ale podotýkám, že chyba by to zřejmě nebyla, pokud je ještě možnost ostřit a exponovat klasickým způsobem pro Leicu.
Mnoho snímků a specielně u Leicy a kratších ohnisek vzniklo tak, že si fotograf přednastavil na objektivu vzdálenost a jen čekal na vhodný okamžik a exponoval. Tady asi prodleva bude skoro neměřitelná. Měj se, J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 18 říj 2012 21:10

Toto ostření by určitě bylo dost přesné a poměrně rychlé, ale ne zas tak rychlé, jako když se díváš přes průhledový hledáček a ve vhodnou dobu exponuješ. Možná, že nestačím sledovat současné trendy, ale žiju v tom, že obrázek se pro LV zobrazuje postupem:
otevřená závěrka > zobrazení na čipu > zobrazeni na displeji. A to už z principu nemůže být dost rychlé!

Pokud pouzivas Leicu tak, jak se "ma" pouzivat a mas cvik, tak bude urcite dalkomerne ostreni pro tebe casto rychlejsi. A urcite bude kratsi doba od zmacknuti spouste k expozici.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 19 říj 2012 07:03

U delších ohnisek a otevřené cloně, to pochopitelně nejde. A u digitálu tím spíše. Tady už je chybné zaostření vidět a zrno filmu ho nezamaskuje. :-)
josef38

Příspěvekod josef38 » 20 říj 2012 10:34

Tak alespoň jeden obrázek z Leicy MM. Ne ode mě, pochopitelně. :-)

http://www.ulozisko.sk/obrazky/557546/1950542_.jpg
josef38

Příspěvekod Jarouš » 20 říj 2012 23:07

Drahý foťák to, možná, je. Ale aspoň je ta kvalita někde vidět.
Jarouš

Příspěvekod MirekE » 22 říj 2012 15:42

To rozliseni je opravdu solidni. A rekl bys, ze mesto z toho obrazku, ktere ma s primestskymi castmi tri a pul milionu obyvatel ma jen jeden specializovany obchod s plnym sortimentem fotopotreb?
MirekE

Příspěvekod Jarouš » 22 říj 2012 17:43

Plný sortiment? To u nás nenajdeš nikde. Myslím, že např. Sigmu SD1 si u nás nikde v obchodě neprohlédnu. A to už nestojí 170 tisíc, jako na začátku, ale už jen "pouhých" 50 tis. ;) :D
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 22 říj 2012 17:56

Věnoval jsem trochu času té Sigmě SD1 na dpreview.com a podle mého zraku má lepší rozlišitelnost detailů, než Leica M9. Tak by mě zajímalo porovnání s tím monochromem MM...
Jarouš

Příspěvekod MirekE » 22 říj 2012 18:39

Jarouš píše:Plný sortiment? To u nás nenajdeš nikde. Myslím, že např. Sigmu SD1 si u nás nikde v obchodě neprohlédnu. A to už nestojí 170 tisíc, jako na začátku, ale už jen "pouhých" 50 tis. ;) :D

Myslel jsem tim obchod, kde dostanes filmy, papiry, zvetsovaky, tanky, misky atd. - bezne foto-kino. Nicmene, kdyz nad tim premyslim, tak jsem kecal - jsou tu dva. Jeden je ale dost z ruky. Ten vetsi je rozsahem podobny Skodovi. Ja tam stejne nebyl uz mnoho let, vsechno porizuju na internetu. Je to levnejsi a nemusim nikam jezdit.

Zkusil jsem nahlednout na jejich web a tu Sigmu tam taky nemaji. Tebe zaujala?
MirekE

Příspěvekod Jarouš » 22 říj 2012 20:11

Foveon mě zaujal už dávno. Ze začátku jsem si říkal, že na něm asi něco bude, když do něj šel svého času i Josef (SD9). A na spoustě podařených fotek ještě na Grafice jsem viděl, že rozlišitelnost toho čipu je prostě o kus dál, než co poskytuje Bayer. Barvy jsou samostatná kapitola, ale tu bez vlastních zkušeností rozhodně komentovat nebudu...
SD1 už dává slušnou velikost fotek, zvětšovat se dají velmi snadno díky brilantnímu vykreslení detailů. Na druhou stranu jsem byl příjemně překvapen, jak statečně drží krok nejlepší zástupci APS-C senzorů (Nikon D7000, Canon 7D) s plnoformátovou Leicou, taktéž po stránce rozlišení. Ale u té Sigmy fakt na těch testovacích výřezech vidím jistý náskok. A provedení těla se zdá být také velmi zdařilé.
...musím zdrhat do práce (y) .
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Leicou