Ahoj Zdeňku, mimo poděkování za fundované vysvětlení tohoto jevu, si Ti dovolím dát druhý, soukromý rébus. Před týdnem mně vyměnili čočku v oku za plastovou. Šedý zákal, jinak také stařecká katarakta. Vše je OK, mohl jsem si dokonce vybrat, jakou si přeju čočku do oka! Poslední, ale také nejdražší ( 25 000.- Kč pro jedno oko ) byla čočka "unifokální", kde nepotřebuješ ani na dálku, ale ani na čtení brýle. A to mně právě má hlava nebere! Bifokální nebo unifokální brýle znám, tam si pomáháš úhlem pohledu přes brýle, ale čočka je v oku stále ve stejné poloze, jak tedy může člověk ten pohled přes plynulý "výbrus" čočky využívat? Tuto čočku nemám, čili prakticky nemohu vyzkoušet! Ty prachy byly pro mne trochu moc a ještě mám pochybnosti jak a hlavně, jestli to vůbec funguje?
Jen pro informaci, jelikož znám ASPH objektivy ve fotoaparátech a vím, jaký mají pro kresbu vliv, tak jsem si pro sebe zvolil též ASPH čočku. Podle prospektu má mít výhodu, že s ní vidíš ostře i za šera, kdy je "clona" v oku zcela otevřená. Zkrátka na "plnou díru". Navíc má mít UV filtr, který chrání sítnici! Takže mám v oku takový malý objektívek za bratru 3000.-. Tuto částku, při výhodách čočky už jsem dokázal pro své zdraví akceptovat!
Jen ta unifokální čočka v oku mě stále nenechává v klidu! Dokážeš vysvětlit? Děkuji Ti Zdeňku předem.
Píši to do DF a ne majlíkem, třeba to může zajímat ještě někoho jiného! Jinak už jsem zde o tom psal!
P.S.
Ještě snad pro zajímavost. Oko starého člověka už má stejně mizernou akomodaci, proto čočku, kterou vkládají do oka,spočítají tak, aby fixně ostřila na 2 metry. Je to taková "hyperfokální" vzdálenost a jistý "Fix focus"! A na čtení mě zůstávají brýle, asi o +2 Dp!
S velkou úctou teď, když jsem si vše prakticky na sobě vyzkoužel, nahlížím na tyto doktory a hlavně, co dokážou! Už jenom nacpat do vaku, který zbyl po odstraněném obsahu čočky v oku, srulovanou akrylátovou čočku o 30 Dp, a to prosím řezem v oku, který má délku pouhých 2,6 mm. Čočka se potom v tomto vaku sama rozvine a usadí a člověk hned vidí!!!! Kam se hrabou naše objektivy se všema svýma vymoženostma!!