Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod MirekE » 05 říj 2012 14:45

Dik za ukazky! Kdyz Leica oznamila, ze bude vyrabet MM, tak jsem byl pomerne skepticky. Musim rict, ze zbytecne. Moje obava byla, ze ty obrazky nebudou mit zadny charakter, protoze film ma nejakou spektralni charakteristiku, ktera zbusobuje urcitou tonalitu, zatimco digital je linearni. Taky me prekvapilo, jak moc velky vliv melo odstraneni Bayerovy masky na rozliseni a citlivost. Videl jsem srovnani snimku Nikonu D800E a MM prevzorkovanych na stejnou velikost a prislo mi to temer stejne. Jinde jsem videl ukazku z ISO 10000 a ta fotka byla neobycejne cista a detailni, sum vypadal jako kdyby to byl sken z filmu s ISO 100.

Kdyz se divam na ty dve ukazky, tak si rikam, ze nevim, co vic bych mel od cb chtit - pokud ovsem fotografove nesvindluji (viz nize).
Naposledy upravil MirekE dne 05 říj 2012 14:55, celkově upraveno 1
MirekE

Příspěvekod MirekE » 05 říj 2012 14:55

Divam se jeste jednou na fotku toho domu a neco tam neni v poradku s tou oblohou. Je to videt vpravo, kde se kryje s temi stromy. Bud je tam cela vlepena, nebo je lokalne ztmavena v editoru. Takovou oblohu by mohl fotograf udelat, pokud by pouzil cerveny filtr. Pak by si ale zase pokazil tonalitu te zelene. Prevodem z RGB by se dala udelat ta obloha takova, jaka je pri zachovani odstinu zelene, tady bylo potreba na obrazku pachat nejake nasili.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 05 říj 2012 16:26

MirekE píše:Divam se jeste jednou na fotku toho domu a neco tam neni v poradku s tou oblohou. Je to videt vpravo, kde se kryje s temi stromy. Bud je tam cela vlepena, nebo je lokalne ztmavena v editoru. Takovou oblohu by mohl fotograf udelat, pokud by pouzil cerveny filtr. Pak by si ale zase pokazil tonalitu te zelene. Prevodem z RGB by se dala udelat ta obloha takova, jaka je pri zachovani odstinu zelene, tady bylo potreba na obrazku pachat nejake nasili.

Mirku, také jsem obrázek podrobil průzkumu. Mě spíše přijde, že je obrázek dost nešetrně doostřen a následně hodně komprimován. Viz ty bílé artefakty kolem větviček. Dávám sem výřez se zvětšením. Škoda! Rád bych ho viděl bez úprav a v původní velikosti!
Přílohy
7809800658_a75c834f05_o.jpg
7809800658_a75c834f05_o.jpg (293.23 KiB) Zobrazeno 7088 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/3000 sec.
ISO: 500
Použití blesku: Ne
Model: M Monochrom
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: -83/125 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod MirekE » 05 říj 2012 18:25

Ano, tohle jsem mel na mysli. Myslim, ze nekdo vybral oblohu nebo obtahl lasem a pak zvysil kontrast nebo ztmavil. Ona vypada, jako kdyby tam nepatrila i treba okolo komina. Nechci rypat ani hodnotit technickou kvalitu necich fotek, jen mi jde o to, co leze z MM versus co nekto dodelal ve fotosopu.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 05 říj 2012 19:02

Já ti plně rozumím a v porovnávacích fotkách by se ani tak brutálně nemělo přiostřovat. Mají-li tedy sloužit korektnímu porovnání. Ale chybu bych osobně viděl asi jen v té úpravě fotky před zveřejněním. A ta obloha? Je dost možný, že skutečně byl použit oranžový, nebo žlutý filtr. Červený si myslím, že už ne! Ale to vše by klidně mohlo být u fotografie napsáno. Dobrou noc/ ráno u tebe? :-) J.
josef38

Příspěvekod Avionik » 05 říj 2012 19:44

Josefe , je jasné že na papíře 60/90 by to vypadalo úplně jinak něž na obyčejném monitoru 17" ,Na druhou stranu když se tiskne na papír tak se vždy edituje , je přeci nemožné zachytit snímaný obraz na fotoaparát tak jak to vidí oko(to si to taky edituje v kebuli ;)) , Dříve pokud nebyly metadata tak se tam uváděly informace i o filtrech . Možná je to na odkazu již na hranici softwérového doostření a artefakty jsou v .jpg témeř vždy (důsledek komprimace )Ale nejsem znalec tak nebudu dávat rozumy . Leica má prostě nádherné mašinky na špičkové úrovni a potom jsou i krásné snímky když se to umí ;) josef44 ps. zdravím všechny lejkaře
Avionik

Příspěvekod josef38 » 05 říj 2012 20:00

Ahoj Josefe. Tvé věty lahodí mému stařeckému oku! :-)
S největší pravděpodobností si už Leicu MM nekoupím, ale jeden se rád podívá, co to umí. A vůbec, v tomto oboru jde vývoj takovým tempem, že nevíme, za kolik se budou tyto Leicy MM prodávat po několika letech třeba po bazarech? No a potom? Kdo ví? :) :) :)
josef38

Příspěvekod MirekE » 05 říj 2012 21:27

josef38 píše:Já ti plně rozumím a v porovnávacích fotkách by se ani tak brutálně nemělo přiostřovat. Mají-li tedy sloužit korektnímu porovnání. Ale chybu bych osobně viděl asi jen v té úpravě fotky před zveřejněním. A ta obloha? Je dost možný, že skutečně byl použit oranžový, nebo žlutý filtr. Červený si myslím, že už ne! Ale to vše by klidně mohlo být u fotografie napsáno. Dobrou noc/ ráno u tebe? :-) J.

Me je ovsem divne, ze to vypada tak spatne hlavne v tom listi a jinde mene. Priostreni by vylo vsude stejne. Oranzovy nebo zluty filtr me taky napadl asi by to resil dostatecne.

Tak brou (tady az za devet hodin).

m
MirekE

Příspěvekod josef38 » 06 říj 2012 09:51

Mám dojem, že ono také všude je. I na delších celistvých hranách je vidět bílé ohraničí. To se ale lehko přehlédne. To listí má ovšem hran moc a tudiž také moc bílého ohraničení a to už je vidět více. Tak to je můj názor. Můžu se ale mýlit! :-)
Marně jsem se pokoušel najít nějakou fotku v původním rozlišení z Leicy MM a moc jsem neuspěl. Kdybys něco našel, co by trochu více vypovídalo o kvalitě této koncepce, tak to sem prosím šoupni. Díky! J.
josef38

Příspěvekod MirekE » 06 říj 2012 17:33

josef38 píše:Mám dojem, že ono také všude je. I na delších celistvých hranách je vidět bílé ohraničí. To se ale lehko přehlédne. To listí má ovšem hran moc a tudiž také moc bílého ohraničení a to už je vidět více. Tak to je můj názor. Můžu se ale mýlit! :-)
Marně jsem se pokoušel najít nějakou fotku v původním rozlišení z Leicy MM a moc jsem neuspěl. Kdybys něco našel, co by trochu více vypovídalo o kvalitě této koncepce, tak to sem prosím šoupni. Díky! J.

Ja se muzu mylit taky. Vetsinu jsem videl na diglloyd.com, coz je placeny web a sem to bohuzel nakopirovat nemuzu. Nekolik s vyrezem 100% (pod nim byva napsano "Actual pixels") ma ale i na svem blogu, ktery volne pristupny je: http://diglloyd.com/. Zkus to trochu projet dolu, jsou tam dva nebo tri prispevky na tema Leica M. On ty fotky publikuje prave s tim, aby si lidi udelali obrazek jak co foti, kdyz si to chteji koupit, nebo je to jen zajima z technicke zvidavosti, takze tam zadne kreativni manipulace ve fotosopu nejsou.

Tenhle uzivatel FM ma nejake, a jiste bude mit vic - http://www.fredmiranda.com/forum/topic/ ... 9#11006846. Ma i prijemne starsi fotky z M9. Thohle Alternative Gear Forum ma ostatne nekolik zajimavych threadu plnych fotek (z technickeho pohledu zajimavych).

Bohuzel nevim, kde jsem videl tu ukazku ISO 10000, z te me docela spadla brada, i kdyz to byla nejaka pitoma fotka jakychsi dveri.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 08 říj 2012 11:39

Mirku, děkuji za odkazy. Některé obrázky z nich už znám. Zřejme Leica MM není ještě tak rozšířená a proto i ukázek z ní ještě mnoho není. Holt to čeká na někoho z nás! :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod LUPER » 08 říj 2012 15:54

Medzi odbornou diskusiou jedna street foto z Bratislavy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrázek
Ľ.
LUPER

Příspěvekod LUPER » 09 říj 2012 15:25

Kluci nejako sa to tu zaseklo, tak aspoň jedna úsmená streetka. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrázek
Ľ.
LUPER

Příspěvekod MirekE » 09 říj 2012 15:51

Ta s tim prasetem je taky z Bratislavy?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 10 říj 2012 07:04

Převzato z německého DF.
Nadpis byl:

Achtung auch Saphierglas bricht!

Z obrázku je ale patrné, že displej musel dostat pěknou ránu. Stát se může, ale chudák Leica asi nemá opatrného majitele! (y)
Přílohy
M9P.jpg
M9P.jpg (317.64 KiB) Zobrazeno 6951 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.1 mm
Čas expozice: 1/8 sec.
Clona: F/2
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: D-LUX 4
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
josef38

Příspěvekod josef38 » 10 říj 2012 07:44

Ahoj přátelé Leicy.
Teď trochu lenoším, ale jen proto, že si opět trochu hraju s filmem. :-) Tak alespoň jeden z mých hrátek. Mějte se! J.
ADOX 50 ASA, R09, 1: 100.
Myslím, že stále ještě ten film něco do sebe má i když podobný obrázek z digitálu by dopadl úplně jinak! :-)
Přílohy
ADOX_50.jpg
ADOX_50.jpg (719.58 KiB) Zobrazeno 6951 krát
josef38

Příspěvekod Avionik » 10 říj 2012 20:22

Josefe ¨, snímek vypadá móc dobře (n) , ono je to stejně problém porovnat film a digi. Při celkovém mokrém procesu včetně papíru je výsledek určitě odlišný než když se to z filmu musí skenovat (záleží na kvalitě fotoskeneru ) , ale vtom směru nemám praktické zkušenosti .josef44. A držím Lejkařům palečky (n)
Avionik

Příspěvekod josef38 » 10 říj 2012 20:53

Josefe, dávám Ti plně za pravdu, že když film, tak celý proces! To znamená zvětšovák, papíry a prostě klasika! Jinak to vše pozbývá smysl. Proč taky na film, když ho potom digitalizuju, to můžu rovnou fotografovat na digitál! A máš pravdu v tom, že na papíře vypadá fotografie trochu jinak, než digitalizovaná na monitoru!
Specielně u této fotografie se ale trochu obávám, že nebylo přesně zaostřeno. Zip u bundy toho člověka se mně zdá ostřejší, než obličej! Navíc, ten zip není ostrý celý, ale v rovině těsně před obličejem. Přiznám se, že to nebylo fotografované Leicou, ale Rolleim S a zcela odcloněným objektivem ( clona 1 : 2,8 ). Měj se hezky a děkuji za reakci na obrázek! :-) J.
Naposledy upravil josef38 dne 10 říj 2012 22:16, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod MirekE » 10 říj 2012 22:15

josef38 píše:Josefe, dávám Ti plně za pravdu, že když film, tak celý proces! To znamená zvětšovák, papíry a prostě klasika! Jinak to vše pozbývá smysl. Proč na film, když ho potom digitalizuju, to můžu rovnou fotografovat na digitál! A máš pravdu v tom, že na papíře vypadá fotografie trochu jinak, než digitalizovaná na monitoru!
Specielně u této fotografie se ale trochu obávám, že nebylo přesně zaostřeno. Zip u bundy toho člověka se mně zdá ostřejší, než obličej! Měj se hezky a děkuji za reakci na obrázek! :-) J.

vim, ze jste Josefove meli asi na mysli cb, ale u barvy je myslim ten skenovaci postup lepsi. Kdyz uz nic, tak kvuli moznosti delat neco s kontrastem, ktery se neda ovlivnit ani vyvolanim, ani volbou papiru (krome castecne Ilfochromu).
MirekE

Příspěvekod josef38 » 10 říj 2012 22:18

Vítej Mirku!
Zatím co já už sotva koukám ( skoro půl dvanácté ), Ty jseš asi ještě fit! :-)
Trochu jsem upřesnil předešlý příspěvek.

Zalézám do brlohu! Dobrou noc!
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou