Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod **lasta » 06 črc 2018 12:12

Program dodávaný k Sigma fotoaparátům neumí CMS ?

Nebo

https://m.digiarena.e15.cz/gimp-prichaz ... photoshopu
Naposledy upravil **lasta dne 06 črc 2018 13:04, celkově upraveno 2
**lasta

Příspěvekod jajakm » 06 črc 2018 12:16

**lasta píše:
jajakm píše:
**lasta píše:Edo

Psal jsem o něčem jiném.

ICC barevný profil sRGB přiložený k fotografii, zajišťuje stejné zobrazení fotografie s poměry barevných složek na všech monitorech.
To je základ korektního zobrazení.

Vše ostatní o čem píšeš je podružné.
Jsou to jsou individuální záležitosti uzivatele svého zařízení.
Zda ho používá hloupé, napriklad tahá nesmyslně za šoupátka, to je jeho věc.

No a zde na foto webu se uživatelé chlubí Tim, že úmyslně ICC profill k fotografii nepřikládají ..

Zajímavé ..

Tak mi Lasto doporuč jednoduchý software, který je levný nebo zdarma a umožní mi do připravených fotek pro zveřejnění zde jednoduše nahrát ICC profil a nezmění parametry fotky. Nemám chuť kupovat např. ZONER, PHOTOSHOP, atd. a učit se v nich dělat. Děkuji předem za tvoje návrhy. Jarda

Mé pedagogické dovednosti jsou omezeny pouze pro komunikaci s normálními lidmi, kteří mají schopnost projevit aktivitu k pochopení záležitosti a vynaloží k tomu i své vlastní úsilí.
Bohužel to není tvůj případ, ale rozhodně ti někdo ze zdejších přítomných znovu a již poněkolikáté zopakuje doporučení na levné, či programy zdarma , které umí Color Management Systém (CMS) vkládají data ICC profilů do datových souborů obrázku (tagged file) a zopakuje i rady jak a proč s nimi zacházet. ;)

Lasto tvé pedagogické dovednosti nedovedu posoudit. Jen mi není jasné v čem jsem podle tebe nenormální člověk. Na moji jednoduchou prosbu na tebe o pomoc, jsem dostal výše uvedenou odpověď.

K tomu vynaloženému úsilí. To jsi mne fakt pobavil. :mrgreen:
Podívej se několik stránek zpět a zjistíš, že jsem komunikoval s Jaroušem jak problém vkládání ICC do fotky vyřešit. Jarouš ví, že k úpravě fotek používám pouze IRFAN a sám Jarouš "bádal" jak u tohoto software zapnout ukládání ICC profilu do fotek. Neuspěl stejně jako já. Pak jsem zkusil si nainstalovat ZONER 17. Po náhrátí hotové fotky, kdy jsem chtěl vložit do fotky pouze ICC profil, mi ZONER fotku tak zmršil svým standardním nastavením, že tato cesta byla nepoužitelná. Učit se pracovat v ZONERU nechci a kvůli vložení ICC profilu do fotky se mi opravdu nechce se ZONEREM strácet čas. Zkoušel jsem i program EXIFTOOL a IMAGEMAGICK, na který dal odkaz Jarouš (strana 508 v tomto vlákně, příspěvek Jarouše 02.06.2018 19:12). Asi nejsem moc velký kamarád s mým počítačem, ale nerozběhal jsem to. Tolik na vysvětlení tvého "Mé pedagogické dovednosti jsou omezeny pouze pro komunikaci s normálními lidmi, kteří mají schopnost projevit aktivitu k pochopení záležitosti a vynaloží k tomu i své vlastní úsilí. Bohužel to není tvůj případ,"
Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 06 črc 2018 12:27

Ja jenom tolik, ze jako mistni debil, ktery se nemuze tedy dusevni urovni v zadnem pripade rovnat k mistnimu genii Jarousovi, tady tedy napisi jen velice strucne malou debilni informaci Jardovi.

Jardo, tedy jestli mohu jako debil ti neco poradit, tedy vubec, nedelej si s tim barevnym profilem vubec vrasky a nech to nastaveni klidne jak ho mas; ono totiz ten barevny Profil MUZE BYT DOBRY JENOM PRO GENIALNI FOTOGRAFY FORMATU JAROUSE! On totiz ten barevny Profil JE DOBRY POUZE V JEDNOM PRIPADE; A TO JENOM PRO TISK. A ten si nastavis pro tisknuti v tve tiskarne pred tiskem nejake tve fotky, jestli chces, jinak to dela automaticky SPP v Tom profilu, ktery je fotografem nastaveny v nem, tedy v SPP.! PRO NEJAKOU FOTKU SHLEDNUTELNOU NA NEJAKEM MONITORU VE WEBU JE TO UPLNE ZBYTECNE A VE SKUTECNOSTI VUBEC NEPOTREBNE! Protoze vsechno ve WEBU bezi na sRGB..... :lol: :lol: :lol:

Nas kollega, genialni Jarous, ktery ma od te doby co si koupil nejaky ten EXTRA SUPER SUPERIOR MONITOR JEN PRO PROFESSIONALNI FOTOGRAFY, v hlave a v jeho technickem vybaveni, vcetne veterana SD1M obrovsky zmatek, ktery jak videt, vcetne okolnich teoretiku jako PEDAGOGA Lasty, se v tom topi, ze mu dokonce chybi potrebny O2 k osvezeni napolo mrtvych bunek v te jeho myslivne....

Jardo, setri si penize, zadny novy program si nekupuj, neni to vubec nutne! Fotky, jak tady vidim ty posledni tve upravovane v SPP a pak v Irfanu, jsou deklarovany sRGB a to je podstatne. Nic jineho treba neni! A jsou velmi dobre! (n)

Ale ze tady je dneska zase sranda! (n) :lol: :lol: :lol:

A velka koncentrace DEBILU a GENII !!!!!! :lol: :lol: :lol:

*
Jarousi, bude daleko lepsi, kdyz pujdes radeji prihodit tem tvym slepicim....... :lol: :lol: :lol:

*
Naposledy upravil pe-pa dne 16 črc 2018 08:49, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 06 črc 2018 13:04

**lasta píše:Program dodávaný k Sigma fotoaparátům neumí CMS ?

Nebo

**lasta

Příspěvekod jajakm » 06 črc 2018 13:11

**lasta píše:
**lasta píše:Program dodávaný k Sigma fotoaparátům neumí CMS ?
Nebo

Díky za typ na GIMP. Večer se na něj podívám.
Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 06 črc 2018 13:15

Samozrejme, ze to Sigma umi. V SPP si muze samozrejme Fotograf barevny Profil nastavit jaky chce. Ma tam vyber z peti ruznych. Staci otevrit EIGENSCHAFTEN a zakliknout si ten, ktery chce. (n) V pripade Jardy Irfan tento barevny Profil automaticky prebira s fotkou a pri zmenseni na WEB prepisuje a take automaticky pak pise do EXIF barevny prostor sRGB pro WEB. :)

*
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 06 črc 2018 13:26

Takže umi CMS a vkládá ICC profil fotografie.
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 06 črc 2018 13:50

Lasto, Sigma SPP samozřejmě pracuje s Color Managementem. Problém je v tom, že Irfan, který také umí Color Management, po zmenšení a uložení fotky nepřiloží k fotce barevný profil. Přišli jsme i na variantu, kdy barevný profil přiloží, ale v tom případě zase nevkládá EXIF a proto tato varianta Jardovi nevyhovuje. Možnost vložení profilu i EXIFu současně jsme nenašli.
Pana Mahlera ber s rezervou, neustále totiž zaměňuje barevný profil s barevným prostorem. Ale to už mu asi nikdo nevysvětlí... (y)

PS: Zoner nepřiřazuje barevný profil složeninám pomocí HDR a panorama, důkazem budiž tato přebarvená fotka. Je třeba na to myslet a před uložením fotce profil přiřadit z nabídky Upravit. Tady jsem na to zapomněl, u včerejší večerní HDR fotky taky, ale tu už jsem vyměnil za fotku s profilem.
Přílohy
_SDI3636_panorama.jpg
_SDI3636_panorama.jpg (932.83 KiB) Zobrazeno 4081 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/20 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 06 črc 2018 14:28

Stejná fotka s dodatečně přiřazeným profilem sRGB.
Přílohy
_SDI3636_panorama.jpg
_SDI3636_panorama.jpg (935.92 KiB) Zobrazeno 4081 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/20 sec.
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 06 črc 2018 15:42

Jarouš píše:Lasto, Sigma SPP samozřejmě pracuje s Color Managementem. Problém je v tom, že Irfan, který také umí Color Management, po zmenšení a uložení fotky nepřiloží k fotce barevný profil. Přišli jsme i na variantu, kdy barevný profil přiloží, ale v tom případě zase nevkládá EXIF a proto tato varianta Jardovi nevyhovuje. Možnost vložení profilu i EXIFu současně jsme nenašli.
Pana Mahlera ber s rezervou, neustále totiž zaměňuje barevný profil s barevným prostorem. Ale to už mu asi nikdo nevysvětlí... (y)

PS: Zoner nepřiřazuje barevný profil složeninám pomocí HDR a panorama, důkazem budiž tato přebarvená fotka. Je třeba na to myslet a před uložením fotce profil přiřadit z nabídky Upravit. Tady jsem na to zapomněl, u včerejší večerní HDR fotky taky, ale tu už jsem vyměnil za fotku s profilem.

*
...prisli jsme na variantu.... Jarousi, co zas kalis vodu, nebo se ji kalit snazis! :( To je prece uplne jasne a logicke, proc k fotce pak Irfan nepridava jeste EXIF!!! Proc take, KDYZ TO JE VARIANTA S BAREVNYM PROFILEM JENOM P R O T I S K ! ! ! Pro WEB, jak se spravne rozhodl Jarda, se pouziva EXIF.

Ze tady dal pises jak ti to mysli intensivne :lol: , abys tam k tem svym cvakum te BP mel a primontoval, tak to delas uplne zbytecne, nebot to je nepotrebne; KDO BY CHTEL TU TVOU FOTKU NEKYM Z WEBU SI STAHNOUT A V Y T I S K N O U T SI JI? Ve velikosati nalepky na sirkovou krabicku az do velikosti pohlednice? Takovych neni asi moc a ani u tech tvych zboznovatelu.... no jo, ted jsem to zase prehnal... tech taky moc nebude..... :( :( :( :o

...a furt ty svoje jakoby "vecerni 20:41 " cvaky nekrinolinuj vic nez jsou...... ;) :lol:

*
Naposledy upravil pe-pa dne 16 črc 2018 08:49, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 06 črc 2018 16:40

Zkuste prozkoumat Xn View. Je v češtině.
Irfan ani Xn View neznám.
https://www.xnview.com/en/

Jinak růžová barva není barva spektra, je to slozenina cervene a bile barvy, nedá se definova a je přírodním produktem , který se dá zachytit výjimečně, jak se to nádherně podarilo Jarous. Je směšné to popírat a zaměňovat růžovou barvu za purpur-magentu definovana směs červené a modré barvy, která se často objevuje jako vada ve stínu nebo oblacích některých fotografů .

ICC profil fotografie slouží ke korektnímu zobrazení fotografie.

PS
Jarous
To foto s prirazenyn profilem je méně saturované, rozdíl je evidentní.

Kosáci stále popěvují ... (n)
**lasta

Příspěvekod jajakm » 06 črc 2018 17:35

Lasta děkuji za upozornění na GIMP 2.10.4. Už jsem jej nainstaloval a zkusil vložit do níže uvedených souborů sRGB barevný profil.

Jarouši prosím podívej se na přiložené fotky bez ICC profilu a s ICC profilem. Vidíš nějaký rozdíl? Já na mém sRGB monitoru nevidím žádný rozdíl.

Jarda
Přílohy
SDQ_3862.jpg
bez ICC profilu
SDQ_3862.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 4046 krát

EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
Whitebalance: Automaticky
Model: Sd Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
SDQ_3862A.jpg
s ICC profilem
SDQ_3862A.jpg (1.77 MiB) Zobrazeno 4046 krát

EXIF-Data
SDQ_3953.jpg
bez ICC profilu
SDQ_3953.jpg (1.32 MiB) Zobrazeno 4046 krát

EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/7.1
Exposure bias: -10/10 EV
SDQ_3953A.jpg
s ICC profilem
SDQ_3953A.jpg (1.67 MiB) Zobrazeno 4046 krát

EXIF-Data
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 06 črc 2018 17:52

Rozdíl tam není, Jardo, protože tam není ani ten profil.
Ty vidíš nějaký rozdíl mezi těmi panoramaty Zlína, co jsem odpoledne vložil? Lasta evidentně ano, ale nevím, jaký má monitor.
Přílohy
Jarda.jpg
Jarda.jpg (796.58 KiB) Zobrazeno 4032 krát
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 06 črc 2018 18:24

Samozrejme tam rozdil byt musi a ve skutecnosti take je a viditelny! . Pri velmi dobre, tedy spravne serizenem monitoru jsou ty fotky na leve strane bez profilu trosku tmavsi a ty s profilem, na prave strane tady, trosku svetlejsi. To je ale normalni, protoze ty s profilem jdou do tisku a pro tisk maji i dany Profil a aby tisk mel stejnou svetelnou hustotu /barevnost pak po uschnuti jako original fotka, tedy ta bez profilu, jsou lehce svetlejsi kvuli barvam, ktere prijdou na papir v mokrem stavu a uschnutim se tisk trosicku opticky zmeni, ztmavi se. ;)
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 06 črc 2018 18:47

Jarouši ještě jednou a snad už s ICC profilem.
Jarda
Přílohy
SDQ_3862.jpg
bez ICC profilu
SDQ_3862.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 4007 krát

EXIF-Data
SDQ_3862B.jpg
s ICC profilem
SDQ_3862B.jpg (1.91 MiB) Zobrazeno 4007 krát

EXIF-Data
SDQ_3953.jpg
bez ICC profilu
SDQ_3953.jpg (1.32 MiB) Zobrazeno 4007 krát

EXIF-Data
SDQ_3953B.jpg
s ICC profilem
SDQ_3953B.jpg (1.8 MiB) Zobrazeno 4007 krát

EXIF-Data
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 06 črc 2018 18:55

Bingo, Jardo, to je ono. Přesně takto to má fungovat. Věřím, že Ti Zoner fotky nijak nezmršil ;) (n). Rozdíl je evidentní.
Přílohy
Jarda s profilem.jpg
Jarda s profilem.jpg (832.92 KiB) Zobrazeno 4004 krát
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 06 črc 2018 19:20

Jarouš píše:Bingo, Jardo, to je ono. Přesně takto to má fungovat. Věřím, že Ti Zoner fotky nijak nezmršil ;) (n). Rozdíl je evidentní.

Já vidím obě dvě fotky na mém sRGB monitoru úplě stejné. Udělej PRINT SCREEN tvých obrazovek bez ICC profilu a s ICC profilem a vlož je tady. Rád se na ten rozdíl podívám. Tak to mohu očekávát podstatné zlepšení tvého názoru na kvalitu SDQ. :mrgreen:
Jarda
jajakm

Příspěvekod ODSakEda » 06 črc 2018 19:26

Jen pripominam, ze krom monitoru je rozdil koukat online z toboto webu a prohlizet, navic jak kterym webprohlizecem a nebo nejprve stahnout do PC a prohlizet specializovnym prohlizecem fotek, nebo dokonce v editoru!

Vzpomente jak jsem to nedavno uvadel a zacreenoval - pulka fotky z webu z webprohlizece a pulka fotky stazene a zobrazene v ACDSee, kdy primo na webu a Firefoxem jsem rozdily temer nevydel, jen mirne a jen spise jasove, jako nyni Petrn ale ty z webu vs z ACDSee byly jiz velke a nejen v jasech ale i v sytosti barev!
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 06 črc 2018 20:02

Se zpožděním, hledím na fotbal... ;)
Přílohy
Bez profilu.jpg
Bez profilu.jpg (1022.67 KiB) Zobrazeno 3984 krát
B, s profilem.jpg
B, s profilem.jpg (1009.13 KiB) Zobrazeno 3984 krát
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 06 črc 2018 20:07

Sleduji vás z telefonu se zapnutou komprimací dat, rozdíl na vložených fotografiích Jarouše je vidět ..
**lasta

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou