Trochu Nostalgie skodit nemuze.

Podarilo se mi dostat pry ve velmi dobrem stavu Sigmu SD 14, ktera ma APS-C Sensor, Crop 1,7, o ca. necelych peti milionech px a ktera mi ma prijit nekdy pristi tyden. Tehdy se rikalo, ze rozlisitelnost jejiho sensoru je tak ca. na urovni fotaku s Bayerem sensorem, ktery ma ca. 12-13 Mp. Ovsem s ostrosti jejiho Foveonu sensoru se to srovnavat tehdy vubec nedalo. SD 14 byla vzdy ostrejsi.
Oproti Sigme SD9 a SD10, ma o temer 50% vic px v sensoru, tedy daleko lepsi rozlisitelnost a ma moderni, daleko mensi, zaoblenejsi Body a i kdyz spotrebovava take dost proudu, tak zu ne tolik jako ty drivejsi dve kamery, body je o hodne i lehci. Take objektivy, ktere byly tenkrat pro tuto kameru a SD15 nove stavene tedy jiz pro digitalni pouziti ne jako ty drivejsi, ktere byly konstruovane na foceni s filmem, byly dobre az znamenite.
Kdyz jsem jich nekolik po sobe tehdy vlastnil, z nichz nektere davaly zakladni zavoj do zlutozelena az Khaki a jedna, dve fotily bez tohoto zavoje, tedy neutralne, davaly vseobecne velmi dobre barvy a tim i fotky. Pro toto byla SD14 velice dobre majiteli chvalena a jinymi, kteri meli smulu s tim zavojem zase moc spokojeni nebyli. Jak kdo. Tak jsem na tu, co jsem nyni koupil, velice zvedavy, take i proto, ze bude ted testovana s modernimi Sigma Art objektivy, ktere jeji obrazovou kvalitu jeste pozdvihnou na jeji maximalni mez, vcetne noveho az nejnovejsiho SW - SPP

*