Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 20:58

Stačí vytvořit testovací fotku, obrazec a reálné foto, vytisknu a klidně pošlu a mělo by být "okometricky" stejné na monitoru
v sRGB režimu, jako fotka nasvícená na odpovídající hodnotu denním světlem, nejlépe foto LED panelem... :-)
Stanley 900

Příspěvekod **lasta » 02 čer 2018 21:00

**lasta píše:
jajakm píše:
**lasta píše:Tady je veselo . (n)

Lasto veselo možná bude až mi odpovíš. :mrgreen: Jarda

Už se stalo... :lol:
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 02 čer 2018 21:28

pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 02 čer 2018 21:42

Jardo, kalibrací monitoru sondou jsme udělali maximum, co jsme jako amatéři mohli. Jak můžeš číst od Standy, ty hodnoty bílého bodu (6500 K), Gamma 2,2 a jas cca 100 cd jsou doporučovaným standardem (u menšího monitoru jsem měl jas 120 cd, ale velké EIZO už mi přišlo na takový jas moc únavné, tak jsem šel dolů na doporučovaných 100 cd). Pokud po kalibraci začneš u monitoru vrtat do jasu, kontrastu a saturace, tak byla celá kalibrace k ničemu, ale to je Ti určitě jasné... ;)
Stando, neprovádím převod do sRGB. Když jsem zjistil, že Firefox mi moje fotky i s Adobe profilem zobrazuje správně a nezaznamenal jsem žádné reakce, že se moje fotky najednou změnily, tak jsem začal nechávat Adobe. Trvá to už přes půl roku. Od Tebe na Kodaku si pamatuju dvojici fotek, jedna byla v Adobe a druhá v sRGB a psal jsi u toho, že by měly vypadat stejně. A u mně taky vypadaly. Je to ten samý případ?
Jarouš

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 22:01

To je podobný případ, jak tenkrát ty svatební fotky kolega viděl skoro bezbarvé a hrozil se toho, co řeknou svatebčani,
ale oni je viděli dobře, stejně jako u mě i na starším ntb a na netu, teda aspoň se nikdo neozval tenkrát a koukám,
že jsi je taky viděl :-)
Tam ale ani nebyl problém sRGB vs AdobeRGB, ale v tom původním SONY profilu, který se kolegovi nesprávně zobrazil,
u mě se zobrazil bezbarvě jedině na přehrávači hardwarovém, myslím v DVB-T přijímači... protože ten od principu nemá
foto software a příslušné profily v sobě a to je ten problém, že u "nestandradních" profilů je nemá každý na čem zobrazit :-)
Taky někdy zapomenu a dám na net AdobeRGB a nikdo se neozve, ale pro jistotu převedu, když nezapomenu,
hlavně nedat ten profil Sony, protože ten je méně běžný...

a čtyři verze výstupů z původního AdobeRGB RAWu s ICC profilem Sony A7 Generic
Canon Pro Platinum je ICC profil konkrétního papíru, který je v počítači díky ovladači tiskárny a použít na fotku profil papíru,
je blbost, i když v nabídce jsou desítky profilů.
Jediné použitelné jsou Camera Sony původní profil a ten je u někoho špatně zobrazen, a potom dva RGB klasické prostory...
Jinými slovy - do programu se nacpou veškeré ICC profily, i ty pro tiskárnu... :shock:
Přílohy
Camera SONY Profil.jpg
Camera SONY Profil.jpg (928.7 KiB) Zobrazeno 3968 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/160 sec.
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: ILCE-7
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
AdobeRGB.jpg
AdobeRGB.jpg (320.3 KiB) Zobrazeno 3968 krát
EXIF-Data
sRGB.jpg
sRGB.jpg (343.28 KiB) Zobrazeno 3968 krát
EXIF-Data
Canon Pro Platinum.jpg
Canon Pro Platinum.jpg (1.02 MiB) Zobrazeno 3968 krát
EXIF-Data
Stanley 900

Příspěvekod Jarouš » 02 čer 2018 22:19

Stando, já bych bez problémů bral i ten Sony profil. Na mém monitoru se mi líbí nejvíc. RGB profily jsou TÉMĚŘ totožné, Canon je asi papír a tudíž nepoužitelný.
Jestli se nemýlím, tak největší jistota by měly být ve fotkách pro web profily sRGB IEC61966-2.1 a AdobeRGB (1998), protože ty má určitě v počítači každý. Jiné vůbec ve fotkách nemívám.
Jarouš

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 22:56

To je ono, ty dva klasické jsou v pohodě na netu :-)
Stanley 900

Příspěvekod Jarouš » 02 čer 2018 23:19

Proto se netrápím, že nechávám Adobe. Kdo vidí v prohlížeči správně sRGB, ten vidí správně i AdobeRGB. Ale je fakt, že zakázku jsem teď dělal celou v sRGB, pro jistotu... ;)
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 03 čer 2018 06:49

pe-pa píše:http://www.simpelfilter.de/farbmanagement/gamma.html*

Petře díky za zajímavý odkaz. Se zájmem jsem si přečetl a ověřil správnost nastavení gama 2.2 na mém monitoru.
Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 03 čer 2018 07:15

Jarouš píše:Proto se netrápím, že nechávám Adobe. Kdo vidí v prohlížeči správně sRGB, ten vidí správně i AdobeRGB. Ale je fakt, že zakázku jsem teď dělal celou v sRGB, pro jistotu... ;)

Doporucuji ti na tu svoji uvahu "nespoléhat " a přiřazovat pouze profil ICC fotografie napasovany do barevného prostoru sRGB.
Naposledy upravil **lasta dne 03 čer 2018 07:56, celkově upraveno 1
**lasta

Příspěvekod jajakm » 03 čer 2018 07:24

Jarouš píše:https://www.paladix.cz/clanky/nepodcenujte-barevne-profily-pri-publikovani-na-webu.html

Jarouší díky za odkaz na článek na PALADIXU. Monitor mi ukazuje v článku vložené fotky tak jak je to popsáno v článku. Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 03 čer 2018 07:57

Jardo, nemas zac! :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 10:57, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod ODSakEda » 03 čer 2018 09:07

Stanley 900 píše:..... Jediné použitelné jsou Camera Sony původní profil a ten je u někoho špatně zobrazen, a potom dva RGB klasické prostory...
Jinými slovy - do programu se nacpou veškeré ICC profily, i ty pro tiskárnu... :shock:

Tak nejrealističtěji já vidím 1. fotku - bez přesaturování a bez slitých červených ploch a přitom krásně tmavší sametovou červenou typickou pro růže. (n)
Další je svatlejší a vyblitější a červený lístek na levé růži je již jedna guča (slitá), zelená jasnější. :? 3. fotka je taky přesaturovaná a do světlejší červené zejména na tom lístku levé růže a pozatí je mírně tmavší. :( Ta poslední je nějaká ujetá do fialové :shock:
ODSakEda

Příspěvekod Stanley 900 » 03 čer 2018 09:15

Já mám první tři na netu stejné, čtvrtá je mimo a v editoru je mírný rozdíl mezi prvními a čtvrtá úplně mimo, ta je s profilem na papír Canon, což je logické.
A kolega tenkrát měl tu s profilem Sony skoro bezbarvou. Záleží, co je v počítači za fotosoftware...
Stanley 900

Příspěvekod Jarouš » 03 čer 2018 09:34

Stando, Ty se díváš na sRGB monitor nebo širokogamutový v režimu sRGB nebo na širokogamutový v nativním režimu?
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 03 čer 2018 09:49

jajakm píše:
Jarouš píše:https://www.paladix.cz/clanky/nepodcenujte-barevne-profily-pri-publikovani-na-webu.html

Jarouší díky za odkaz na článek na PALADIXU. Monitor mi ukazuje v článku vložené fotky tak jak je to popsáno v článku. Jarda

Jardo, v článku jsou popsány obě varianty, takže by mě zajímalo, jestli se Ti ten ležící daněk v trávě na konci článku zobrazuje stejně nebo viditelně rozdílně.

Lasto, jestli je pravda, jak mi bylo ze Zoneru napsáno, že desetibitová podpora díky Windows v praxi neexistuje, tak se asi na AdobeRGB (kromě tisku) vyprdnu. Ty o tom víš něco bližšího?
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 03 čer 2018 10:21

Jarouš píše:Jardo, v článku jsou popsány obě varianty, takže by mě zajímalo, jestli se Ti ten ležící daněk v trávě na konci článku zobrazuje stejně nebo viditelně rozdílně.

Fotografie na konci článku se mi zobrazují stejně. Jarda
jajakm

Příspěvekod Stanley 900 » 03 čer 2018 10:29

Běžně v režimu Text a když kontroluji fotky, tak v režimu sRGB

O 10 bit na Windows 10 jsem psal včera, není to jenom ohledně zobrazení, ale i tisku v režimu XPS 16 bit
s tiskárnami, které 16 bit podporují.
Je to na netu v diskuzích tiskáren Canon Pro-10 atd.
Ale možná poslední sestavení Windows, předminulý týden, to už řeší, protože to jsou v podstatně nové Windows,
nejen upgrade.
Já to můžu vyzkoušet instalací ovladačů tiskárny na ntb s Vistami a když se tam objeví to v diskuzi zmíněné nastavení,
tak v 10 chybí...
Stanley 900

Příspěvekod Stanley 900 » 03 čer 2018 10:52

Článek už není ohledně zobrazování ve Windows 10 aktuální za ty dva roky, mě se zobrazují obě verze na konci článku dobře,
za tu dobu bylo několik aktualizací, včetně té velké naposledy.
Jediná chyba, která se občas objeví, je nemožnost dát jedním kliknutím odkaz na "Přidat na panel Oblíbené", musí se desetkrát a více
a pak to tam najednou za chvíli naskáče několikrát, ale při správné funkci to jde jedním kliknutím okamžitě, zase tam mají chybu po aktualizaci
a některá videa a z netu nejdou přehrát v IE, musím je pustit ve FireFoxu...
Stanley 900

Příspěvekod Jarouš » 03 čer 2018 11:12

A můžeš si, Stando, ty moje včerejší dvojice fotek prohlédnout v AdobeRGB režimu, pokud ho Tvůj monitor nativně zvládá? Když si svůj monitor na čelním panelu přepnu do sRGB, tak se na svoje fotky nemůžu dívat, jsou úplně mimo. Celé je to k nekoukání... Prostě se dívám pouze na zkalibrovaný režim na Display portu.
Jardo, na tabletu toho daňka vidím taky skoro stejně, ale na monitoru s velkým rozdílem. Dělá to ten Adobe gamut, přesně jak to popisuje autor.
Stando, i toho daňka si prohlédni v Adobe gamutu, jestli můžeš. U mně aktualizace probíhají normálně a přesto se mi to chová přesně tak, jak autor píše.
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou