Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 16:00

Změna barevného prostoru například ještě v Zoneru:

na histogramech je vidět rozdíl AdobeRGB a sRGB.
Zatímco pro AdobeRGB je fotka v pohodě, tak sRGB už má ty samé barvy jako na svůj doraz, limit barevného prostoru sRGB
s už mírnou ztrátou v zelené, což vidím i na sRGB monitoru a pokud bych obě verze vytiskl v režimu XPS tiskárny 16 bit
na jeden kanál RGB, na fotkách by to bylo poznat také. :-)
Fotka, kde nebudou barvy mimo rozsah sRGB, budou stejné z obou prostorů, například černobílé atd :-)
Poznat by to nebylo na netu, nebo naopak k horšímu pro AdobeRGB na počítači, který nemá potřebné "kodeky",
tím by byly i v každém prohlížeči jinak.
Přílohy
převést do profilu sRGB.jpg
převést do profilu sRGB.jpg (129.06 KiB) Zobrazeno 3661 krát
převést do profilu sRGB_OK.jpg
převést do profilu sRGB_OK.jpg (76.41 KiB) Zobrazeno 3661 krát
převést do profilu AdobeRGB_Histogram.jpg
převést do profilu AdobeRGB_Histogram.jpg (12.02 KiB) Zobrazeno 3661 krát
převést do profilu sRGB_Histogram.jpg
převést do profilu sRGB_Histogram.jpg (11.14 KiB) Zobrazeno 3661 krát
Stanley 900

Příspěvekod Jarouš » 02 čer 2018 17:41

Stando, fotka si z SPP přinese barevný profil AdobeRGB nebo sRGB. V Zoneru je to uvedeno v Informacích o obrázku. Fotku v Zoneru doupravím, zmenším a uložím jako JPEG pomocí volby Uložit jako. Nechávám kompletní EXIF a zmenšená fotka si dál nese stejný barevný profil, jako ten původní TIFF. Když si stáhnu nějakou Tvoji fotku a zobrazím si v Zoneru její EXIF, vypadá úplně stejně, jako u mých fotek. Tedy včetně barevného profilu.
Petře, proč bych do toho vrtal, když vidím na webu svoje fotky přesně tak, jak jsem je vytvořil? Tak je to přece správně, ne?
Přílohy
Standa s profilem.jpg
Standa s profilem.jpg (709.75 KiB) Zobrazeno 3646 krát
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 02 čer 2018 18:12

Tady to všechno je přímo ukázkově popsané, včetně obrázkové ukázky, a tím to pro mne končí. Doporučuju přečíst až do konce a rozkliknout si obě varianty obrázku na konci článku. Evidentně mám všechno nastaveno správně, vše se mi zobrazuje tak, jak to popisuje autor. Celý problém zveličuje širokogamutový monitor, ale je to poznat i na sRGB zobrazovačích, jak se v článku píše a jak to vidím i doma na tabletu i starém monitoru. Vložení ICC profilu do fotografií pro web by mělo být pro fotografy naprostou samozřejmostí z důvodů v článku jasně formulovaných. A už s tím nebudu otravovat, úplně mi to stačí... ;)

https://www.paladix.cz/clanky/nepodcenu ... -webu.html
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 02 čer 2018 18:21

Jarouš píše:Petře, proč bych do toho vrtal, když vidím na webu svoje fotky přesně tak, jak jsem je vytvořil? Tak je to přece správně, ne?

No jo Jarouši, ale Petr už tady někde na předchozích stránkách psal to samé. Také vidí na webu své fotky přesně tak, jak je vytvořil. Je s tím spokojený a nemá důvod něco měnit. Já jsem ve stejné situaci. Použiju tvoje slova: "proč bych do toho vrtal?". Jaké je tedy řešení?

Děkuji pánům Lasta, Jarouš a Stanley900 za perfektní objasnění problematiky ICC barevných profilů.

Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 02 čer 2018 18:31

Jarouš píše:Vložení ICC profilu do fotografií pro web by mělo být pro fotografy naprostou samozřejmostí z důvodů v článku jasně formulovaných. A už s tím nebudu otravovat, úplně mi to stačí... ;)

Jarouši jenom jedna otázka. Vyslovil ji dnes při diskuzi v autě Pavel:
Vložím ICC profil do fotografie. Ty si tuto fotografii zobrazíš na monitoru svého počítače. Budeš mít ale tlačítky na svém monitoru nastaven např. jiný jas, kontrast, saturaci atd. Jakou fotku uvidíš? Myslím si, že neuvidíš stejnou fotku jako jsem viděl já na svém monitoru, který měl rovněž vedle ICC profilu nastaven tlačítky na monitoru nějakou úroveň jasu, kontrastu, saturace atd. Píši sice tobě, ale beru to jako dotaz na všechny znalé této problematiky tady na diskuzním fóru. Ne aby sis to bral osobně. Odpověď by mne opravdu zajímala. Jarda
jajakm

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 18:58

"Stando, fotka si z SPP přinese barevný profil AdobeRGB nebo sRGB. V Zoneru je to uvedeno v Informacích o obrázku. Fotku v Zoneru doupravím, zmenším a uložím jako JPEG pomocí volby Uložit jako. Nechávám kompletní EXIF a zmenšená fotka si dál nese stejný barevný profil, jako ten původní TIFF"

Jarouši, no ano, ale chybí tam na konci ten převod do sRGB pokud je původní v AdobeRGB a je to určeno na net :-)
Jak jsem posílal ukázky ze Zoneru.

Další věc je kompatibilita zobrazení u různých uživatelů ICC profilů, jak jsem ukázal při úpravě RAWu, lhostejno, jestli je barevný prostor takový, nebo jiný...
Stanley 900

Příspěvekod **lasta » 02 čer 2018 19:17

jajakm píše:
Jarouš píše:Vložení ICC profilu do fotografií pro web by mělo být pro fotografy naprostou samozřejmostí z důvodů v článku jasně formulovaných. A už s tím nebudu otravovat, úplně mi to stačí... ;)

Vložím ICC profil do fotografie. Ty si tuto fotografii zobrazíš na monitoru svého počítače. Budeš mít ale tlačítky na svém monitoru nastaven např. jiný jas, kontrast, saturaci atd. Jakou fotku uvidíš? Myslím si, že neuvidíš stejnou fotku jako jsem viděl já na svém monitoru, který měl rovněž vedle ICC profilu nastaven tlačítky na monitoru nějakou úroveň jasu, kontrastu, saturace atd. Píši sice tobě, ale beru to jako dotaz na všechny znalé této problematiky tady na diskuzním fóru. Ne aby sis to bral osobně. Odpověď by mne opravdu zajímala. Jarda

Na to je jednoduchá odpověď.
ICC profil fotografie zajišťuje barevné poměry a další záležitosti fotografie aby se všude na standardně nastavených(nejlépe zkalibrovanych) zobrazovačích zobrazovala stejně všem uživatelům.

Neřeší hloupost uživatelů, nemá inteligenci, aby uživateli například řekla, že pokud chce něco vidět, tak si musí zapnout přístroj, monitor a pod.. ;)
**lasta

Příspěvekod jajakm » 02 čer 2018 19:26

**lasta píše:
jajakm píše:

Na to je jednoduchá odpověď.
ICC profil fotografie zajišťuje barevné poměry a další záležitosti fotografie aby se všude na standardně nastavených(nejlépe zkalibrovanych) zobrazovačích zobrazovala stejně všem uživatelům.

Neřeší hloupost uživatelů, nemá inteligenci, aby uživateli například řekla, že pokud chce něco vidět, tak si musí zapnout přístroj, monitor a pod.. ;)

Díky za odpověď. Takže když mám např. stažený jas na svém monitoru, tak budu vidět fotku která obsahuje ICC profil rovněž se staženým jasem a fotka na mne bude působit tmavým dojmem? Omlouvám se za hloupou otázku, ale jak se říká: "Nejsou hloupé otázky, jsou jen hloupé odpovědi". :D Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 02 čer 2018 19:47

Napiš to srozumitelně.
**lasta

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 19:51

Musel bys mít za prvé zkalibrovaný monitor a nastavený jas a barevnou teplotu na danou hodnotu.
Barevná teplota monitoru se nastavuje na 6500 Kelvinů...
Pokud bys potom tiskl fotku a měl i odpovídajícím způsobem nastavenou tiskárnu a použil správný ICC profil i pro konkrétní papír,
tak výsledek bude stejný, jako na monitoru, když ten monitor nebude obyč, kancelářský, ale bude pro foto, minimálně v režimu sRGB.
Samozřejmě fotku po vytištění pro kontrolu nasvítíš světlem s "denní teplotou" taktéž na odpovídající jas :-)
Naposledy upravil Stanley 900 dne 02 čer 2018 19:56, celkově upraveno 3
Stanley 900

Příspěvekod pe-pa » 02 čer 2018 19:53

no vidis Jardo,, a je zase v pr…. ! Tak mu jeste jednou podekuj a bude. :lol: :lol: :lol:

*

Stanley, jenomze fotka na papire, i kdyz se bude prohlizet pri "dennim nebo podobnem svetle s denni teplotou" nebude mit v zadnem pripade stejne jasy jako na monitoru, byt "kancelarskem", protoze papir, fotopapir ma maximalne, dneska s pridanim zjasnovace, maximalne 10 - 11 stupnu. A monitor samozrejme vlastni vyssi jasnost. :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 18 čer 2018 11:52, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod **lasta » 02 čer 2018 20:05

...jajakm... obsahuje ICC profil rovněž se staženým jasem .....

:P
**lasta

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 20:14

No ano, ale monitor není přece povinně nastavený na doraz, já teda mám například sRGB režim na 33% jasu a odpovídá to reálnému podání scény a fotka po nasvícení LED fotovideo panelem je "okometricky" stejná.
Stanley 900

Příspěvekod jajakm » 02 čer 2018 20:17

**lasta píše:
... obsahuje ICC profil rovněž se staženým jasem .....

Precizuji svůj předchozí dotaz:
Díky za odpověď. Takže když mám např. stažený jas na svém monitoru, tak bude fotka která obsahuje ICC profil na mne působit tmavým dojmem? Samozřejmě má autor fotky i já monitor 100% správně nakalibrovaný. Jenom já nevím jak měl autor fotky tlačítky na svém monitoru nastavený jas, kontrast, saturaci atd. Já rovněž mám na svém monitoru tlačítky nastavený nějaký jas, kontrast, saturaci atd. Omlouvám se za hloupou otázku, ale jak se říká: "Nejsou hloupé otázky, jsou jen hloupé odpovědi". :D Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 02 čer 2018 20:19

Tady je veselo . (n)
**lasta

Příspěvekod jajakm » 02 čer 2018 20:23

Stanley 900 píše:No ano, ale monitor není přece povinně nastavený na doraz, já teda mám například sRGB režim na 33% jasu a odpovídá to reálnému podání scény a fotka po nasvícení LED fotovideo panelem je "okometricky" stejná.

BINGO. Stando teď jsi to trefil. Můj laický názor je ten, že abychom viděli fotky na svých monitorech a v různých prohlížečích skoro stejně jako autor fotky, nestačí mít ve fotce jen ICC profil, ale měli bychom mít své monitory navíc alespoň "okometricky" seřízeny stejně. Pokud se pletu, tak mne opravte. Jarda
jajakm

Příspěvekod jajakm » 02 čer 2018 20:24

**lasta píše:Tady je veselo . (n)

Lasto veselo možná bude až mi odpovíš. :mrgreen: Jarda
jajakm

Příspěvekod Stanley 900 » 02 čer 2018 20:31

jajakm a od toho je testovací obrazec, kde si nastavíme jak jas, aby ten nejtmavší vzorek stupnice šedé byl právě černý a ten druhý nejtmavší už ne a to samé na druhém konci, kde nejsvětlejší je bílý a druhý už mírně šedý a barva se nastaví na 6500 K a pokud je monitor
zkalibrovaný a používaný, aby na něj nesvítilo přímé sluneční světlo, tak to bude odpovídat standardu... :-)
:-)
Ono to jde plus mínus dosáhnout i pomocí testovací fotky, v elektronické a papírové podobě...
Stanley 900

Příspěvekod jajakm » 02 čer 2018 20:40

Stanley 900 píše:jajakm a od toho je testovací obrazec, kde si nastavíme jak jas, aby ten nejtmavší vzorek stupnice šedé byl právě černý a ten druhý nejtmavší už ne a to samé na druhém konci, kde nejsvětlejší je bílý a druhý už mírně šedý a barva se nastaví na 6500 K a pokud je monitor
zkalibrovaný a používaný, aby na něj nesvítilo přímé sluneční světlo, tak to bude odpovídat standardu... :-)
:-)
Ono to jde plus mínus dosáhnout i pomocí testovací fotky, v elektronické a papírové podobě...

Stando díky. Toto jsem chtěl "slyšet". Takže veselo tady bude až si to přečte Jarouš a rozšíří svůj požadavek na ICC profil i na seřízení monitoru pomocí přesně určeného typu testovacího obrazce. :D (Jarouši to je ironie. Občas se k ní snížím.) Věřím, že i Eda bude spokojený, protože konečně je tady ta správná diskuze, když jsme na tom diskuzním fóru. :D Pánové je tu s vámi fakt sranda. Jen ty moje fotky pořád stojí za prd.
Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 02 čer 2018 20:58

jajakm píše:
**lasta píše:Tady je veselo . (n)

Lasto veselo možná bude až mi odpovíš. :mrgreen: Jarda

Už se stalo... :lol:
**lasta

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou