Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Stanley 900 » 01 čer 2018 19:26

Josefe, protože máš v počítači potřebné, co třeba :-)
Kdežto kámoš, který doma na svém počítači koukal na fotky ode mě ze svatby, tvrdil, že z Nikonu dobré a ze SONY skoro bezbarvé.
U mě vše dobré i na starším ntb, u svatebčanů také, na netu zde také.
Problém byl v nastavení výstupu, jak je označeno na screenu… po nastavení na sRGB a nebo Adobe RGB, dobré všude...
Fotím do prostoru Adobe RGB, po vyvolání z RAWu převedu podle dalšího použití jako Tiff buď Adobe RGB, když budu tisknout doma
a nebo sRGB, když to bude jen na koukání a pokud nezapomenu, převedu i na net na sRGB jpg z fotky na tisk, tedy z Adobe RGB.
Adobe RGB má u mě význam jenom pro tisk na tiskárně, která umí XPS, jinak v běžném režimu a do labu, stačí ošizené sRGB,
to stejně nic jiného než 8 bit neumí, tedy je to z principu sRGB a Adobe prostor to nepobere.
Kdežto XPS režim tiskárny pracuje s 16 bit zpracováním a jedině tam má význam použít celý řetězec zpracování jako Adobe RGB.
Aby tiskárna v režimu XPS fungovala, musí se správně nastavit editor, v případě Zoneru nastavit, že tiskárna je XPS a ta si potom
řídí sama potřebná nastavení.
Má to význam například na jemných přechodech oblohy a další rozdíl je v širším gamutu Adobe RGB oproti sRGB a to hlavně v zelené.
Přílohy
2018.06.01.a.jpg
2018.06.01.a.jpg (515.89 KiB) Zobrazeno 2997 krát
2018.06.01.b.jpg
2018.06.01.b.jpg (338.7 KiB) Zobrazeno 2997 krát
2018.06.01.c.jpg
2018.06.01.c.jpg (218.88 KiB) Zobrazeno 2997 krát
Naposledy upravil Stanley 900 dne 01 čer 2018 19:34, celkově upraveno 1
Stanley 900

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 19:32

Foveon napodruhe...
Příspěvekod josef38 » před 19 minutami

Mám pocit pánové, že barevný profil a barevný prostor jedno a to samé jest.
Viz:

https://www.ilumio.cz/blog/adobe-photos ... hotoshopu/

Nechci to ale tvrdit, jen to plyne z textu přímo od kováře. Budu si to muset sám trochu oživit.

**lasta píše:
... uvedený dialog nás upozorňuje na to, že barevný profil monitoru/displeje není shodný s barevným profilem obsaženým ve fotografii. Co s tím? ....

První varianta “použít vložený profil” znamená, že Adobe Photoshop zachová barvy/profil fotografie a pokusí se podle něj zobrazovat barvy na vašem monitoru. Fotografie tedy zůstává tak, jak byla pořízena a pokud váš monitor zvládá barvy ve fotografii obsažené, uvidíte správné barvy. Pokud monitor všechny barvy nezvládne, uvidíte přibližně správné barvy. Tato volba je ideální pro práci s fotografiemi, které budete předávat dál, publikovat apod.

Druhá volba “převést barvy dokumentu do pracovního prostoru” znamená, že fotografie se přepočítá tak, aby 100% šla zobrazit na vašem monitoru. Vy tím získáte 100% jistotu, že co vidíte je obsaženo ve fotografii, ale fotografie se změní! Když ji pak předáte někomu dalšímu, tak on může vidět barvy zcela jinak. Tato volba je vhodná pokud máte přesně nakalibrovaný monitor a je sladěn s vaší tiskárnou, na které se právě chystáte tisknout. Naopak je zcela nevhodná pro zpracování fotografií, které předáváte klientům nebo budete někde elektronicky publikovat.

Třetí volba “Vypustit vložený profil” v zásadě znamená vypnout správu barev a celý problém prostě ignorovat. Ztratíte tak kontrolu nad barvami i jejich zobrazením. Kdy něco takového dává smysl? Třeba u webové grafiky, kde správa barev je ignorována většinou prohlížečů. Pro fotografy jde o volbu nevhodnou.

Píší zcela jasně že barevnytprofil fotografie ICC. a barevný prostor ať už sRGB, ADOBE či jiný jsou různé věci a ICC prilozenytk fotografii umožňuje sdílet fotografie tak jak je někdo vytvořil s jinými bez ohledu na jejich monitory a barevné prostory které používají ,
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 19:47, celkově upraveno 2
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 19:32

Stando díky. Osobně se s tím příliš nezatěžuji. Do debaty jsem přispěl jen proto, že zde o tom byla řeč a už se to tady řeší delší dobu.
Jinak mám nastaven ve fotoaparátech prostor Adobe RGB, to kdybych náhodou použil JPEG přímo z fotoaparátu a pro převod z RAWu mám v PS též Adobe RGB. Nehodlám v tom dělat změny. Pro FB ( Street ) stejně fotografie většinou vkládám černo bílé.
Naposledy upravil josef38 dne 01 čer 2018 19:39, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod jajakm » 01 čer 2018 19:37

**lasta píše:Jajakm
Toho chlapa s rudou tváří a pletí vařeného raka a žlutozelenem triku jsem už někde viděl ... ;)

Já to triko vidím na svém monitoru krásně citronově žluté a o rudé tváři se opravdu, ale opravdu nedá mluvit. Ty jsi tohoto vařeného raka viděl naposledy asi před veeelmi dlohou dobou. :mrgreen: Tvůj příspěvek mne ale donutil k zamyšlení, že na tom vkládání barevného profilu do souboru s fotkou asi něco bude. Jarouši, tímto se ti omlouvám. Budu to muset nějak vyřešit. Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 19:42

Jajakm
Ne, já to mám zobrazeno přesně jak popisuji.

A ICC profil se k fotografiím vkládá automaticky i ve fotoaparátu, v PC to můžeš zakázat ..to je tvoje volba.
Pokud máš normální nastavení, " nepoladene ' :P ......z nějakých důvodů.
**lasta

Příspěvekod jajakm » 01 čer 2018 19:51

**lasta píše:Jajakm
Ne, já to mám zobrazeno přesně jak popisuji.

A ICC profil se k fotografiím vkládá automaticky i ve fotoaparátu, v PC to můžeš zakázat ..to je tvoje volba.
Pokud máš normální nastavení, " nepoladene ' :P ......z nějakých důvodů.

Nějak tomuto tvému výše citovanému příspevku nerozumím, ale to nevadí. Nemusím rozumět všemu. Mám jen otázku:
Píšeš "ICC profil se k fotografiím vkládá automaticky i ve fotoaparátu". Nějak mi to moje už starší hlava nebere. Jak můj fotoaparát ví, jaký mám počítač, grafickou kartu a v počítači vytvořený nebo nevytvořený ICC profil? Nebo to myslíš tak, že mi fotoaparát nahraje automaticky ICC profil např. standardní sRGB do souboru s fotografií? Rád si přečtu vysvětlení. Opravdu a bez ironie.
Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 19:55

ICC profil nemá nic společného s barevným prostorem monitoru, tiskárny ci jiném zařízení sRGB ,ADOBE,ci jinym, jsou i jiné definované barevné prostory pro profesionály.

ICC pripojeny k fotografii určuje jaké má FOTOGRAFIE prametry , procenta barev a pod .
Dle tohoto profilu potom dojde k zobrazení ...a je jedno zda v barevném prostoru sRGB, ADOBE či jiném.

Fotografie se otevře a zobrazí tak, jak určuje připojený ICC profil fotografie.
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 20:13, celkově upraveno 5
**lasta

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 20:00

Jarouš píše:
**lasta píše:ICC profil je důležitý pro správné zobrazení barev v prohlížečích... určuje jaký poměr barev je použit...

Bez tohoto profilu se použije nainstalovaný v prohlížeči který podá jiný výraz...

Nemá to nic společného s sRGB prostorem.

(n) (n) (n)

To je přesně to, o čem celou dobu píšu, Lasto. O prostorech píšou jiní... ;)

Ze strany 501...
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 20:22, celkově upraveno 1
**lasta

Příspěvekod jajakm » 01 čer 2018 20:13

Lasto prosím pomalu a ještě jednou.
Používáš pojem IC profil a ICC profil. Tím míníš dva různé profily nebo jsi jen u pojmu IC profil chtěl napsat ICC profil nebo naopak? A jak je to s tím ICC profilem, který se automaticky nahrává do fotografie ve fotoaparátu?
Jarda
jajakm

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 20:14

IC..Chyba psaní ..... :(

Ve fotoaparátu je k JPG automaticky implementován ICC tak jak ho definovali v laboratořích firmy.
Proto je můžeš z fotoaparatu přímo postovat kamkoliv. (n)

Je to přece jednoduché, zbytečně se z toho udělala věda.
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 20:32, celkově upraveno 1
**lasta

Příspěvekod jajakm » 01 čer 2018 20:29

**lasta píše:IC..Chyba psaní ..... :(
Ve fotoaparátu je k JPG automaticky implementován ICC tak jak ho definovali v laboratořích firmy.
Je to přece jednoduché, zbytečně se z toho udělala věda.

Děkuji, to jsem chtěl "slyšet". A jak je to u RAW souborů? Jarda
jajakm

Příspěvekod Stanley 900 » 01 čer 2018 20:30

Josefe:
" Při práci v rozšířených barevných prostorech (ProPhoto RGB i Adobe RGB) se doporučuje pracovat s vyšší bitovou hloubkou: 11, 12, 14, 16-bit (8-bit, typické pro JPG, je zde nedostačující). Praktické to je zejména kvůli zabránění posterizaci. Jedná se o jev, kdy v jedné konkrétní - tonálně bohaté oblasti zkrátka dojde barva. Setkat se s tím můžeme například u fotografií oblohy či pleťovky."
Jinými slovy: v jpg se nijak Adobe RGB "nezužitkuje"... je to zdegradovaný a ztrátový 8 bit soubor...

Jinak článek o profilech a prostorech barev je i tady:
https://www.megapixel.cz/jaky-prostor-v ... -adobe-rgb

Samozřejmě z pohledu foto a jsou i barevné profily na zpracování videa...
ICC profily se používají hlavně na tisk, pro konkrétní papíry. Bez tohoto profilu bude tisk barevně ujetý do nějakého odstínu,
protože každý papír má jinou "bílou", bez ICC profilu to tiskárna neví a vytiskne fotku jakoby na jiný papír...
Pro tiskárnu jde vytvořit i vlastní ICC profil - nastavení barev na konkrétní papír, aby odpovídal tisk podle představ.
Potom stačí navolit konkrétní ICC profil a nesplést papír, pro který ten profil je.
A že mezi papíry je podstatný rozdíl, je jasné. :-)
Stanley 900

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 20:35

jajakm:
Ve fotoaparátu si můžeš nastavit barevný profil sám. Buď sRGB, nebo Adobe RGB. Má to ale význam jen pro JPEG. Pro RAW to postrádá smysl.
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 20:37

josef38 píše:jajakm:
Ve fotoaparátu si můžeš nastavit barevný profil sám. Buď sRGB, nebo Adobe RGB. Má to ale význam jen pro JPEG. Pro RAW to postrádá smysl.

Proč to píšeš?
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 20:40

Stanley 900 píše:Josefe:
" Při práci v rozšířených barevných prostorech (ProPhoto RGB i Adobe RGB) se doporučuje pracovat s vyšší bitovou hloubkou: 11, 12, 14, 16-bit (8-bit, typické pro JPG, je zde nedostačující).

Však jo. Veškeré úpravy dělám v 16ti bitové hloubce. Má to význam i pro záchranu částečných přepalů.
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 20:42

Děkuji, to jsem chtěl "slyšet". A jak je to u RAW souborů? Jarda

RAW si tvoris sám . Sám mu priradis pri ulozeni JPG profil.
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 20:47, celkově upraveno 1
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 20:44

**lasta píše:

Proč to píšeš?

Tos to chtěl snad Jardovi utajit? :lol: :lol: :lol:
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 20:52

josef38 píše:
**lasta píše:

Proč to píšeš?

Tos to chtěl snad Jardovi utajit? :lol: :lol: :lol:

Proč to píšeš? Nemá to nic společného s diskusí ..výkřik do tmy..

Zmatků jsi sem zanesl už dost (y)
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 20:55

Jardo nenech se zblbnout. Dnešní fotoaparáty už nejsou stařičký RICOH.
Přílohy
Schránka01.jpg
Schránka01.jpg (235.97 KiB) Zobrazeno 2964 krát
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 01 čer 2018 20:57

Josefe, to ano, ale pokud je něco na hraně, po převodu do JPG je to stejně "zničené".
Velký rozdíl je na netu i mezi jpg a png, kde png degradace je podstatně menší, například na Facebooku je někdy jpg nepoužitelné.
Jinak není pravda, že Adobe RGB vs sRGB postrádá u RAWu smysl.
Určitě pro zpracování na tisk od začátku Adobe RGB a po vyvolání úpravy v Tiff 16 bit, když potom tisk bude v 16 bit zařízení.
Pokud dáme fotky jako jpg někam do labu, vypadne z toho odpovídající matlanice v některých případech pozvolných barevných přechodů
a bude úplně jedno, jestli bylo foceno sRGB a nebo Adobe RGB.
Naposledy upravil Stanley 900 dne 01 čer 2018 21:00, celkově upraveno 1
Stanley 900

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou