Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod Jarouš » 31 kvě 2018 23:10

Balónofka na dobrou noc ;).
Přílohy
_SDI3348.jpg
_SDI3348.jpg (718.84 KiB) Zobrazeno 3816 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 20 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 08:00

Balónová... (n)
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 08:07

Jarouš píše:Balónofka na dobrou noc ;).

Ta linka 22 kV v těsné blízkosti je silně varující. Vítr je někdy škodolibej a "darovaný zážitek" mohl být hned o to větší! ;)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 09:06

Jarousi, nevim v cem to ctes ty exify, ale ten program je bud nepresny nebo neuplny. Nahodou tady mam jeste obycejneho, bezneho PICASA 3, ktery je pro kazdeho a byl zdarma. Ted zu snad neni, Google to asi z internetu odstranil nebo zrusil, to nevim, ale da se jeste od nekud stahnout. Tak kdyz se mi polozil pc. a nemel jsem v Momente zadny jiny program na upravu fotek k disposici, tak jsem si ho rychle stahl a pro zacatek pouzil az budu mit neco lepsiho.

Tak tedy jsem si ty dve Jardovy fotky s lekniny stahl a jelikoz se mi nejakym nedopatrenim preradily priority mista takovych ukladani v mem pc a ukazaly se mi v tom Picasu 3, tak jsem si je prohledl i po strance exifu a ejhle, obe fotky vykazuji rezim v sRGB i kdyz Jarda pise ze ta jedna ten exif nema, nebo lepe receno barevny profil. ;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 18 čer 2018 11:54, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 09:35

Josefe, doufal jsem, že se k těm drátům vyjádříš. To bylo první, co mně napadlo a obzvlášť, když bylo jasné, že jižní vítr (sice to vypadalo skoro na bezvětří) je požene hned po startu přes to vedení. Nebyli od těch drátů ani 50 metrů. V předpisech balónového létání se nevyznám.
Petře, pořád píšu, že dělám v Zoneru, takže všechny obrázky ode mně jsou z tohoto programu. Dej tady ukázku toho Tvého EXIFu z Picassa (screen), ať vidíme ten sRGB profil u obou Jardových fotek. Osobně si myslím, že to bude spíš sRGB prostor, který v mých EXIFech ze Zoneru najdeš taky, což nikdo nezpochybňuje a hlavně vůbec není předmětem naší diskuze ;).
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 10:59

Start balónu se předem připravuje a to hlavně podle předpovědi počasí. Zpravidla se startuje brzo ráno, nebo pozdě večer, kdy je nejméně větrno. Sice mírný vítr pro let balónu je žádoucí, ale při startu a přistávání je ideální, když je bezvětří. Koukal jsem, že tady také startovali později večer, ale jistota je jistota a u VN, nebo dokonce VVN se zásadně nestartuje.
Osobně jsem jeden let absolvoval a mohu ho všem jen doporučit. Je to zážitek. Úplné ticho tam nahoře přerušuje jen občasný hukot hořáku. (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 13:32

Jarousi, tady to mas: :) A u te Balonofky to nemas vubec kalibrovane! :) Na to je Picasa jak videt vyborny! Jeste, ze jsem ho nesmazal…. (n)

*

Josefe, a jak se z nej paradne foti!!!! (n)

*
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 15:31

Jestli se jedná o položku "Farbraum", tak mi překladač hlásí, že je to barevný prostor, Petře, nikoliv profil ;). Jinými slovy se potvrdilo, že stále zaměňuješ prostor s profilem, přičemž o barevném prostoru tato debata vůbec není, což píšu už poněkolikáté. Zajímalo by mě, kdybys dojel tím posuvníkem až dolů, jestli se tam, náhodou, informace o profilu nevyskytuje. Pochopitelně u fotky, která ten profil má přiřazen.
Co se týká mojí fotky, v kolonce "Barevný prostor" je opravdu napsáno "nekalibrovaný". Je to tak u fotek s přiřazeným profilem AdobeRGB. Nevím, proč to tak je, fotky s profilem sRGB mají v kolonce "Barevný prostor" napsáno sRGB. Každopádně na zobrazování fotek v internetu, což tady řešíme, nemá tato skutečnost žádný vliv. Ten má pouze (ne)přiřazení barevného ICC profilu k fotce.
Pro ilustraci, že to není moje specialita, přikládám Josefovu fotku s profilem AdobeRGB. Také má nekalibrovaný prostor. Ale na funkci to nemá vliv... ;)
Přílohy
Nekalibrovaný prostor, AdobeRGB profil.jpg
Nekalibrovaný prostor, AdobeRGB profil.jpg (1.5 MiB) Zobrazeno 3739 krát
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 15:34

Jarousi, rikej si co chces, ale v tomto nebo v techto pripadech to je uplne fuk! Profil nebo prostor; stale se jedna o to same! Az budes tisknout, tak potom tenm rozdil rozlisuj; tady to je uple za stejne prachy! :)

A co se tyka toho dalsiho, tak to mne ve skutecnostri vubec nezajima, nestahuji si nic z internetu a ani si nedelam zbirku cizich fotek. Staceji mi ty moje. Tak z toho nedelej takovou vedu, je to celkem nezajimave! :)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 15:37

A jenom pro doplnění výše napsaného.
Přílohy
sRGB prostor, sRGB profil.jpg
sRGB prostor, sRGB profil.jpg (1.23 MiB) Zobrazeno 3737 krát
Jarouš

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 15:41

Jarous
na funkci to nemá vliv...

Myslíš na funkci rostlináře? :P

pe-pa
..to je uplne fuk! Profil nebo prostor; stale se jedna o to same!

No jasně, hodinky nebo holínky, stále se jedná o to samé, obojí se natahuje.. 8-)
**lasta

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 16:00

Přesně tak, Lasto ;) (n).
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 01 čer 2018 16:10

...aby jste si spolu nestrikli hosi do trika…. Jeden za osmnact a druhy za dvacet! Kdyz tedy holinky, hodinky a pod. koniny... :lol: :lol: :lol:
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 01 čer 2018 18:24

Petře omlouvám se předem, že vstupuju do vaší vědecké debaty o BAREVNEM PROFILU (Farbprofil). Jarouš celou dobu tady píše o BAREVNEM PROFILU (Farbprofil), který buď máš nebo nemáš vytvořený ve svém počítači v rámci operačního systému Windows pro svoje konkrétní grafické zobrazení svého počítače. Počítačoví experti říkají BAREVNEMU PROFILU (Farbprofil) také ICC profil. U tebe zřejmě došlo k malému zmatení pojmů, kdy nerozlišuješ mezi BAREVNYM PROFILEM (Farbprofil) a BAREVNYM PROSTOREM (Farbraum). Nejsi v tom sám. Také jsem měl v tomto pěkný zmatek. Pro sebe jsem si zapamatoval jednoduché pravidlo. BAREVNY PROSTOR (Farbraum) si zvolím v kameře (sRGB nebo Adobe RGB). BAREVNY PROFIL (Farbprofil) si v kameře nezvolím. Ten si musím vytvořit ve svém počítači. BAREVNY PROFIL (Frabprofil) nemá tedy nic společného s nastavením v kameře. Snad jsem to napsal jednoduše a srozumitelně. Pokud jsem něco jako laik popletl, tak mne prosím místní experti opravte.

Petře máš-li zájem, přečti si následující článek:
https://fotografr.de/23219/farbmanageme ... arbprofil/

Samozřejmě bez vytvořeného BAREVNEHO PROFILU (Farbprofil) na svém počítači se dá žít. Neměl jsem s tím žádný problém, až do doby, kdy Jarouš projevil přání, abych do svých fotek, které zde zveřejňuji, vkládal BAREVNÝ PROFIL (Farbprofil), aby viděl na svém monitoru barvy a další obrazové parametry (kontrast, jas, atd.) mojí fotografie takové, jaké jsem já vytvořil na svém počítači a viděl na svém monitoru. Teprve pak se prý může kvalifikovaně vyjádřit k mým fotkám. Nefotím ale kvůli Jaroušovi, takže mu asi často nevyhovím, protože jsem líny se učit pracovat v nějakém náročnějším programu (ZONER, Photoshop, atd), který umožňuje vkládat do JPG souboru fotky také BAREVNY PROFIL (Farbprofil). Navíc si myslím, že moje zde vkládané fotky nejsou žádný zázrak a zatím si to nezaslouží.

Uff. Nějak jsem se rozepsal. Snad jsem to moc nezkomolil.

Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 01 čer 2018 18:41

pe-pa píše:Lasta, tak se prosim te nerozciluj, jeste se osypes…. ;) Jak vidime, tak u Jarouse, Josefa a Jardy, se fotky z internetu ukazuji stejne bez falesnych zabarveni. A tak to je jenom spravne. To ostatni, v cem se nekomu fotky ukazi ve zkreslenych barvach, nema prohlizece kalibrovane na sRGB (jak je dnes z 99,9% pravidlem v internetu) a pak Jim to dela ruzne barevne posuny. Ne fotky musi byt vkladany s barevnym profilem, u tech to je uplne fuk, kdyz ho nemaji, nebo ho maji utajeny, ale jakmile jsou v internetu a mozne ke stahnuti, maji na 100% barevny Profil v sRGB; ale ten prohlizec v cem se vam tytez fotky jevi jinak ho kalibrovany nema. To je cela ta Veda. :)

*

Tak tuhle snůšku nesmyslů od Petra jsem včera úplně přehlédl, za což se omlouvám. Tak už jenom krátce. Kdyby se u Jarouše fotky z internetu (dodám, že jenom ty bez barevného profilu) ukazovaly stejně bez falešných zabarvení, tak by tato diskuze nikdy nevznikla, protože by k ní Jarouš neviděl žádný důvod, tudíž by ho ani nenapadlo toto téma otvírat. Ten zbytek už komentovat nebudu, odborná erudice autora v této oblasti se tady odprezentovala naprosto v nedbalkách... ;)

Nejde jenom o Tvoje fotky, Jardo. Na podezření, že něco není v pořádku, mě přivedly právě fotky od Petra. Prostě jsem odmítal uvěřit, že takové šílenosti, jaké tady občas dává, skutečně vytvořil a pustil do světa bez hranic. Po stažení do PC a zobrazení v Zoneru jsem zjistil, že ty šílenosti nejsou tak moc šílené a proto jsem začal pátrat, v čem je problém. Samozřejmě že si nebudu každou fotku stahovat do PC a zobrazovat v Zoneru, abych zjistil, jak má správně vypadat. Proto je od každého uživatele záhodno, aby se postaral o to základní, aby jeho fotky byly i pro ostatní zobrazitelné pokud možno v co nejvěrnějších barvách (v jakých si je autor stvořil). Proto taky celý tento složitý systém sdíleného color managementu vznikl, aby byla možná alespoň elementární barevná shoda v různých prohlížečích a na různých zařízeních. Když neuděláme to základní minimum, celé je to k ničemu.
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 18:53

Přikládám dva snímky. Jeden převedený v PS do barevného prostoru "s RGB", druhý do "Adobe RGB".
Osobně jsem nenašel v obou obrázcích na mém prohlížeči rozdíl.
Přílohy
porovnání.jpg
porovnání.jpg (2.16 MiB) Zobrazeno 3682 krát
L1005184_2.jpg
L1005184_2.jpg (2.33 MiB) Zobrazeno 3682 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Model: LEICA M (Typ 240)
Expoziční program: Priorita clony
Metering mode: Center-weighted average
L1005184.jpg
L1005184.jpg (2.16 MiB) Zobrazeno 3682 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/180 sec.
ISO: 200
Model: LEICA M (Typ 240)
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod jajakm » 01 čer 2018 18:57

Jarouš píše:Nejde jenom o Tvoje fotky, Jardo....

Jarouši tebe jsem uvedl jen jako příklad. :D

Abych jen nekecal, tak přiložím fotku (bez BAREVNEHO PROFILU). Ulovil jsem fotografa ve žlutém tričku. Je to vedoucí pelotonu fotografů a fotografek. :D

Jarda
Přílohy
SDQ_2861.jpg
SDQ_2861.jpg (1.27 MiB) Zobrazeno 3680 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
ISO: 100
Model: Sd Quattro
Metering mode: Pattern
jajakm

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 19:07

Jajakm

Toho chlapa s rudou tváří a pletí vařeného raka a žlutozelenem triku jsem už někde viděl ... ;)
**lasta

Příspěvekod josef38 » 01 čer 2018 19:13

Mám pocit pánové, že barevný profil a barevný prostor jedno a to samé jest.
Viz:
https://www.ilumio.cz/blog/adobe-photos ... hotoshopu/

Nechci to ale tvrdit, jen to plyne z textu přímo od kováře. Budu si to muset sám trochu oživit.
josef38

Příspěvekod **lasta » 01 čer 2018 19:22

... uvedený dialog nás upozorňuje na to, že barevný profil monitoru/displeje není shodný s barevným profilem obsaženým ve fotografii. Co s tím? ....

První varianta “použít vložený profil” znamená, že Adobe Photoshop zachová barvy/profil fotografie a pokusí se podle něj zobrazovat barvy na vašem monitoru. Fotografie tedy zůstává tak, jak byla pořízena a pokud váš monitor zvládá barvy ve fotografii obsažené, uvidíte správné barvy. Pokud monitor všechny barvy nezvládne, uvidíte přibližně správné barvy. Tato volba je ideální pro práci s fotografiemi, které budete předávat dál, publikovat apod.

Druhá volba “převést barvy dokumentu do pracovního prostoru” znamená, že fotografie se přepočítá tak, aby 100% šla zobrazit na vašem monitoru. Vy tím získáte 100% jistotu, že co vidíte je obsaženo ve fotografii, ale fotografie se změní! Když ji pak předáte někomu dalšímu, tak on může vidět barvy zcela jinak. Tato volba je vhodná pokud máte přesně nakalibrovaný monitor a je sladěn s vaší tiskárnou, na které se právě chystáte tisknout. Naopak je zcela nevhodná pro zpracování fotografií, které předáváte klientům nebo budete někde elektronicky publikovat.

Třetí volba “Vypustit vložený profil” v zásadě znamená vypnout správu barev a celý problém prostě ignorovat. Ztratíte tak kontrolu nad barvami i jejich zobrazením. Kdy něco takového dává smysl? Třeba u webové grafiky, kde správa barev je ignorována většinou prohlížečů. Pro fotografy jde o volbu nevhodnou.

Píší zcela jasně,
Naposledy upravil **lasta dne 01 čer 2018 19:29, celkově upraveno 2
**lasta

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou