Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod ODSakEda » 05 kvě 2018 20:33

jajakm píše:Petře tato fotka https://forum.digineff.cz/download/file.php?id=119795 se ti kompozičně opravdu moc povedla. (n) Tvoje fotky v tom příspěvku s tou hezkou mladou dámou mají příjemně přirozenou barvu a nebe je taky takové normálně modré. (n) Jarda
:lol: (n)
ODSakEda

Příspěvekod Jarouš » 05 kvě 2018 20:44

Škoda, že neznám pravý význam slova "vyšisovaný". No nic, hlavně že se Firefox dal zase dohromady, takže opět vidím svoje fotky tak, jak JÁ CHCI (n) a do druhých matlalů mi nic není ;).
Přílohy
_SDI2664.jpg
_SDI2664.jpg (1.41 MiB) Zobrazeno 7971 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 13 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 05 kvě 2018 21:34

Jardo, samozrejme, ze Quattro dela i v dalce perfektni mikrokontrast. Bohuzel ted nemam zrovna nejaky vhodny priklad na ukazani, ale az budu mit prilezitost tak neco takoveho cvaknu a ukazi to zde.
Bohuzel ti neporadim, ale ja s tim dneska uz zadne potize neshledavam. To proto, ze vyuzivam do tedka kazde prilezitosti s tou mou Quattro neco nacvakat a doma v SPP ty cvaky vyhodnocuji a zkousim ruzna nastaveni, nebo lepe receno zkousel jsem ruzna nastaveni az jsem si upravy v SPP plne osvojil; takze muzu klidne tvrdit, ze Quattro umi velice dobre i v dalce nebo ve vzdalenejsich mistech ve fotce mikrokontrast udelat. Jde jen o rutinu, s vetsi dobrou praxi v SPP jako vubec na nejprvnejsim a nejhlavnejsim miste a poradi! (n)

*
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 07:46

Jardo, k tomu mikrokontrastu s Quattro. Vyhledal jsem jeden cvak z Prahy, foceny 18-35 Art na ohnisko 35mm. Samozrejme neni uprostred Prahy v techto mistech prave nejlepsi cistota ovzdusi, vcetne tetelivych par vyvolanych sluncem na hladine Vltavy, ktera se samozrejme neda srovnat s kvalitou ovzdusi nad vrchy a lesy tam nekde u vas a kterezto "krajinky" fotite. :)

Kazdopadne je Prazsky Hrad z nabrezi Vltavy a z mista kde jsem ten cvak fotil, srovnatelny ca. ze vzdalenostmi z cvaku SD1M, nebo-li vzdalenostmi na vice kilometru, dokonce i ve stinech, kde uz trochu i ta dost spatna atmosfera dela sve, takze tento dalkovy cvak se stoprocentni jistotou dokaze vyvratit jakekoliv dalsi pochybnosti o mikrokontrastech Quattra. :) Trochu malinko priostreno pro lepsi nazornost ted, normalne to neni vubec treba. :)

Jestlize tvuj Quattro, jak sam pises, nedosahuje takovato rozliseni, tedy mikrokontrasty v dalce, tak to bude hodne zapricineno mimo jine, tvymi nastavenimi v kamere, vcetne mozna i chybneho fokusu objektivu a asi vubec nejvic zvykem fotit prevazne s SD1M, kterazto nastaveni a vubec celkove, je dost odlisne od optimalnich nastaveni v Quattru. Take ty ruzne "jedovate" recicky skodolibe rusicky "Svobodne Evropy", kterou casto s sebou po krajine vlacis, ti toho moc k mikrokontrastu Quattra nepridaji. :lol: Kdybys mozna na delsi dobu tu svou SD1M odlozil do supliku jako ja tu Sony A6000 a fotil pouze s tim tvym Quattrem, tak bys urcite v kratsi dobe, samozrejme pri intensivnim kazdodennim pouzivani a upravach fotek v SPP, s jistotou prisel na optimalni nastaveni a nastavovani, ktera umoznuji daleko lepsi mikrokontrasty, nez dela SD1M, uz i proto, ze "od prirody" Quattro ma daleko vetsi pocet cipu v sensoru. (n)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:54, celkově upraveno 4
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 06 kvě 2018 08:55

Petře děkuji za obsáhlý komentář. Poslední měsíc fotím pouze s SDQ + objektiv 50mm F1.4. Po každém focení zjišťuji nové postřehy o SDQ. Bude to chtít trpělivost a nafotit mnoho fotek s SDQ. Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 09:16

Jardo, nedekuj mi, neni zac, je to ode mne preci samozrejme. ;)

A ted, kdyz jsem te tak prijemne nalozil a vyvratil u tebe ty posledni pochybnosti a blbe recicky o "spatnych Quattrech", tak ti na to vse dodam jeste "korunu". Nechal jsem si to na az ted, jako posledni ranu "valecnym stvacum"! :lol: :lol: :lol:

Stahni si naprosto nutne ten nejnovejsi Sigma program, SPP 6.6 !!!!!!!! Predem ale musis nutne smazat z PC ten predchozi SPP 6.5.4 !!!!!!! a PC hned vypnout a znovu nastartovat. A ted teprve si do tveho PC naladuj ten SPP 6.6 !!!!!!! (n) (n) (n)

Je to uplne novy program, primo bych rekl suprovka suprova, ktery mimo jine zjemnuje zehlicku, zvysuje detailni ostrost a to uplne suprove az se zajikam blahem, kdyz pak tu fotku vidim viz vyse fotku SDQ 1336.R., ja ted vetsinou si nastaveni zehlicky vubec nevsimam, body jsou zapnuty stale na treti sile zehleni, tedy uprostred. Uz to nemaze a nerozmazava vzdalene jemne a male objekty jako na priklad stromy v dali v jednu podivnou rozmazlou skvrnu a pod., ale zehli ted znamenite a idealne bez niceni detailu jako tomu bylo na zacatku pri prvnim prodeji Quattra tenkrat ;) (n)

Take si nastav ty puntiky detajlu az na uplny konec na prave strane stupnice, do nejlepsi kvality detailu. To ostatni je uz pro tebe urcite take rutina.

Tento SPP 6.6 neni pro starsi sigmy, vcetne SD1M pouzitelny, mnohe jeho funkce se pri uprave cvaku ze SD1M vypinaji a nejsou pro tento typ kamery k dispozici. I to dokazuje, ze Quattro je odlisne od SD1M a neda se vse pri foceni nastavovat tak jako jsi zvykly na SD1M. Tak na to si musis davat ze zacatku obzvlast pozor! :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:54, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 06 kvě 2018 09:31

https://forum.digineff.cz/download/file.php?id=119830

Jestli tento obrázek je opět výřez z tohoto, tak není vskutku dále o čem mudrovat. (n) (n)

https://forum.digineff.cz/download/file.php?id=119826
josef38

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 09:39

Josefe, diky za "palec"! Ano je to z tohoto celkoveho pohledu (n)

*
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 06 kvě 2018 09:54

pe-pa píše:Josefe, diky za "palec"! Ano je to z tohoto celkoveho pohledu (n)
*

Asi máš z toho výsledku radost a nedivím se Ti.
Tak ať se vede i nadále. (n)

P.S.
Nečetl jsem všechno, co to bylo za objektiv?
josef38

Příspěvekod **lasta » 06 kvě 2018 10:02

josef38 píše:https://forum.digineff.cz/download/file.php?id=119830

Jestli tento obrázek je opět výřez z tohoto, tak není vskutku dále o čem mudrovat. (n) (n)

https://forum.digineff.cz/download/file.php?id=119826

To je pravda. Každý vidí haloo okolo věžiček a dalších kontur , přeostrření celeho obrazu a artefakty na obrazu ..
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 10:19

Josef, bylo to focene objektivem 18-35 Art na 35 mm 5,6.

Lasta, jdes trosku s tim jedem bohuzel uz po funuse! :lol: Kdybys cetl tady vsechno co se tyce toho Quattro mikrokontrastu, tak by ses dozvedel a to uplne gratis, ze jsem to psal hned na zacatku teto debaty -

Příspěvek od pe-pa » dnes, 07:46

, kde jsem mimo jine take napsal, ze to je trochu priostrene kvuli lepsi nazornosti v tomto pripade, ze jinak uz nepriostruji vubec. ( samozrejme se pak daji nekdy pri takoveto prilezitosti jednobarevnych velkych ploch zjistit i sem tam artefakty ) Protoze je fotka tam, kde ostra ma byt, super ostra vcetne makrodetailu...... coz je uz ted uplne normalni pri pouziti uprav v SPP 6.6 ;) :lol: :lol: :lol:

A pak, kdyby to ten fotak nedokazal s temi mikrodetaily vyfotit, by zadne ostreni nepomohlo. Je videt, ze jako theoretiker mas v tom tvem internet zdelani jeste obrovske mezery...... :lol: :lol: :lol: Nebot kde nic neni, ani cert nebere.... :lol: :lol: :lol:

Takze Lasta, doporucuji, aby ses zase polozil na gauc a uklidnil se z toho tveho "odhaleni"....... :lol: :lol: :lol:

*
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 06 kvě 2018 10:43

pe-pa píše:... Stahni si naprosto nutne ten nejnovejsi Sigma program, SPP 6.6 !!!!!!!! Predem ale musis nutne smazat z PC ten predchozi SPP 6.5.4 !!!!!!! a PC hned vypnout a znovu nastartovat. A ted teprve si do tveho PC naladuj ten SPP 6.6 !!!!!!! (n) (n) (n)

Je to uplne novy program, primo bych rekl suprovka suprova, ktery mimo jine zjemnuje zehlicku, zvysuje detailni ostrost a to uplne suprove az se zajikam blahem, kdyz pak tu fotku vidim viz vyse fotku SDQ 1336.R., ja ted vetsinou si nastaveni zehlicky vubec nevsimam, body jsou zapnuty stale na treti sile zehleni, tedy uprostred. Uz to nemaze a nerozmazava vzdalene jemne a male objekty jako na priklad stromy v dali v jednu podivnou rozmazlou skvrnu a pod., ale zehli ted znamenite a idealne bez niceni detailu jako tomu bylo na zacatku pri prvnim prodeji Quattra tenkrat ;) (n)

Take si nastav ty puntiky detajlu az na uplny konec na prave strane stupnice, do nejlepsi kvality detailu. To ostatni je uz pro tebe urcite take rutina...

Petře díky za obšírný příspěvek. Jsem tak trochu zmaten z tvého doporučení nastavení puntíků v SPP 6.6. Pro mne nesrozumitelný text jsem zvýraznil červeně a podtrhnul.
1) Jaký je německý název puntíku nebo puntíků žehličky?
2) Jaký je německý název puntíků detailu?
Jdu instalovat nové SPP 6.6 a pak znovu "vyvolám" některé fotky z SDQ.
Jarda
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 06 kvě 2018 10:57

Nedivím se nadšení PetraM z Quattra, obzvlášť v kombinaci s ART objektivy. Ano, obraz vypadá suprově. Ale jen pokud nemá pozorovatel k dispozici stejný obraz pořízený Sigmou s čipem Merrill. Tam už uvidí každý, jaké jsou rozdíly v podání jemných barevných detailů a vůbec to není otázka jenom větších vzdáleností (viz třeba struktura sněhu v popředí, fasády atd.).Toto porovnání PetrM k dispozici nemá a proto je logicky s obrazem z Quattra spokojen. Taky bych byl. Jenže mám Merrill. Má ho i Jarda s Pavlem a proto také vědí své. Petře, např. různé výseky v lesích v dálce žádný software z Quattra v detailnosti Merrillu nevyčaruje, totéž platí o strukturách v mracích a v neposlední řadě o nesrovnatelně slabší dynamice ve stínech. Dokud nedokážeš opak, měl by ses zdržet poznámek o jedovatých řečičkách škodolibé rušičky Svobodné Evropy, když je každému jasné, koho máš na mysli. Jarda i já jsme věnovali spoustu času a poctivého úsilí tomu, abychom dokázali z Quattra dostat detailnost a rozlišitelnost barevných přechodů a jemných detailů v kvalitě Merrillu. Bez úspěchu a vsadím se o cokoliv, že ani nová verze SPP na tom nic nezmění. Tvoje řeči o opaku, nepodpořené reálným srovnáním, jsou pouhé tlachy typu "jedna paní povídala..." (y)

Lasto, Praha není z mobilu Kodak ani jiné značky. Svědčí o tom flek na čipu vlevo nahoře stále ve stejném místě, proti obloze dobře viditelný, plynule se stěhující zpátky do Mnichova... ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 11:09

Jardo, to prvni, zehlicka: RAUSCHREDUZIERUNG: nahore pod R.R. je Chrominanz, te si nemusis vubec vsimat a nechat ji uprostred, pod tim je pak LUMINANZ, kterou ted jen prilezitostne pri nejakem haklivejsim motivu trochu redukuji, jinak nechavam take uprostred.

Puntiky detajlu: Nemecky DETAIL, vlevo na kraji stoji SANFT a vpravo take na kraji stoji STARK. Ja to mam temer stale na STARK.

*
Jenom na okraj a pro uplnost: Podobne problemy s mikrokontrastem a ostrosti bylo tehdy u nove prodavanych prvnich SD1 a SD1M. Po reklamacich a intervencich u Sigmy Japan byly pak za nejaky cas do internetu vlozeny nove update, ktere tyto nedostatky odstranovaly. :) Tedy nic noveho, uprava fotaku firmou zkrz uzivatele a jejich narky a reklamace a pozadavky na kvalitu.... :)

*
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 06 kvě 2018 11:33

Petře děkuju. Jarda
jajakm

Příspěvekod josef38 » 06 kvě 2018 11:45

Klucííí, máte to hezké všichni, jen si už prosím přestaňte vzájemně plivat do polívky. Není to vůbec třeba. ;)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 11:49

jajakm píše:Petře děkuju. Jarda

Jardo, jeste jednou; neni zac, rado se stalo! Hlavne, at ti to "zkoumani" s novym SPP 6.6 vyjde k tve plne spokojenosti. Zkus hned, jestli mas, fotku s nejakymi peknymi mraky a fotku se snehem; ja bohuzel nic takoveho momentalne nemam, mazu totiz vsechny m cerstve cvaky hned jakmile si z nich udelam treba sem par zmensenych ukazek treba sem a ty take pravidelne trochu pozdeji, kdyz uz nejsou aktualni, mazu a pak pryc s tim zbytkem v plnem. Proc zatetzovat PC nejakymi cvaky z prochazek po zdejsim opkoli. ;) Aspon pro mne nemaji zadnou cenu je skladovat. :)

*
Jarousi, jsem prislovecne a hlavne tady ve vlaknu znamy jako skromny a nevzrusujici se hosik. (n) :lol: Takze, jestli to a ono, vcetne mraku a jinych potvor, jak ty tvrdis, foti ta SD1M daleko lip nez Quattro, rikam bezelstne a zcela nudne, nest, at foti. Mi to je total fukejr! A jak rikam; jsem skromny a Quattro mi uplne staci; mozna, aby<ch nemusel prehazovat objektivy, si opatrim jeste jedno body. Mozna, ze kdyz je spojim do sparky, tak te kvality obrazu docilim jako ty s tou tvoji SD1M :lol: :lol: :lol:

*
Baba se zlatou korunou na hlave:
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 12:40

Jeste vetsi vzdalenost k Prazskemu Hradu. Josef38 vi, o jakou vzdalenost se ve skutecnosti jedna, je tam na nabrezi Vltavy peceny vareny. (n) :)

*
Fotka focena ohniskem z 18-35 Art, focena na ohnisko 35 mm, ktere ve skutecnosti je u APS-C formatu kamery jako ca. 50-55 mm ohnisko, ktere je lidskemu oku k pomeru urcit vzdalenosti a celkove vubec lidskemu oku a jeho pohledu nejpodobnejsi. (n) Ale ve skutecnosti to je stale mirny sirokouhly objektiv, ktery APS-C format zredukuje na mensi vyrez. :)

Holt stale plati: Vic oci vic vidi, v tomto pripade vic cipu sensoru vic pri vhodnem a hlavne objektivu s vysokou rozlisnosti vic zaznamenaji na sensor a vyslednou fotku..... (n)

Rauschreduzierung na treti pozici, tedy uprostred stupnice zehlicky sumu.

Fotka s plnym Exifem pro Lastu a jeho pratele (n) :)
*
100% vyrezy I. a II. s vypnutym Rauschreduzierung, tedy s vypnutou zehlickou:

*
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 06 kvě 2018 14:10

V čem je lepší ta nová verze SPP, Petře? Vidím zhruba toto: U výřezů I a II je, asi, vypnutá žehlička (Luminance na střed), ale asi určitě hodnota Detail je na maximu vpravo, což úplně stačí na pichlavý vzhled a např. ty čluny na vodě i s posádkami to vykresluje dost tragicky. Velké stromy uprostřed fotky mají rozpatlané větve, což je ten následek vypnuté Luminance. Jenže když se zapne úplně doleva, aby toho co nejvíc dokázala zachránit, celková přeostřenost fotky se brutálně zvýší a vyleze nepřehlédnutelný šum, jak je vidět na ukázkách, které zmiňoval Lasta. Ten šum by byl dobře vidět taky na těch tmavých kamenech nábřeží, které teď s vypnutou žehličkou těch detailů ukazují zoufale málo. Takže opět se dostáváme k tomu, o čem jsem psal už v zimě, ale tentokrát na fotce od Petra, určitě co nejlépe vyvolané v SPP, patrně v tom nejlepším, poslední verzi. Když chci mít pěknou, hladkou fotku bez šumu a přeostření, jak to normálně bez úprav umí Merrill, musím se smířit s rozpatlaností jemných detailů a struktur (a tady se nejedná o kilometrové vzdálenosti, jako u lesů v pozadí ;)). Když chci s rozpatlaností a lepšími detaily něco udělat, je to pouze za cenu softwarové přeostřenosti, pichlavého vzhledu a šumu v jednolitých plochách. Ale v zájmu fair play připouštím, že je to nejvíc o kvalitě zraku a individuálních nárocích. Takže znovu s klidným svědomím zopakuji, že Quattro fotí výborně, ale zdaleka ne tak dobře, jako Merrill.
Jarouš

Příspěvekod Luboš » 06 kvě 2018 15:00

"vyšisovaný " ´= vybledlý :)
Luboš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou