Avionik píše:Stando, to jsme se naučíli již v prvním ročníku (tenkrát byli ješte staří mistři ) s tím hadrem parkrát přeložít a vrtat , dnes je již na to stupňovitý vrták, což je paráda . Dnes již na vrták(hlavně ty 1,5 až 4mm) koukám jako mrož když ho mám na chatě nabrousit

prostě oči jsou již zničeny a tak je to na dva tři pokusy. vrtáky do plechu :
http://www.vrtaky.cz/cz/detail/stupnovi ... te-vrtaky/
Zdravím

Avionik souhlas, při vrtání plechu se ještě snižoval uhel břitu na hřbetu u fazetky... a nyní se z totho někteří opupínkuji
nebo ty hadry byly kolem průměrů 15 - více. ale hlavně aby se plech vevytrhnul z upnutí nebo nedeformoval prudkým najetím do šroubovice po proříznutí při dovrtávání. Pokud se to posralo, tak rotující plech na vrtáku způsoboval velice zlá zranění

Do tenkých plechů mám kuželový vrták víc jak 20 let, mám i ty stupňovité a ještě vychytávku tzvn. vykružovák.
Vrtáky kolem průměru 1 mm se brousí dle rady seřizovače z Narexu pocitově, lidově řečeno poslepu. Vrtání je dle dílenských příruček z první republiky (google to nejspíš nezná) hooooodně obsáhlý obor. Výpočty řezné rychlosti, vrcholové úhly pro konkrétní materiál v návaznosti na strmost šroubovice, způsoby broušení, následné operace vyhrubování, vystružení... atd.
Zítra si to jdu koupit, Lidl neprodává žádný šmejdy