Ke Quattru už jsem se nechtěl vůbec vyjadřovat. Myslel jsem, že kdo chce hledat, tak najde, kdo chce vidět, bez problémů uvidí.
Quattro prostě zjednodušuje, protože má jednodušší strukturu. Ta mu nedovoluje ani tak precizní zobrazení detailu (to je ta rozpatlanost), ani takovou citlivost pro rozlišení jemných barevných odstínů (proto se zdá, že např. ty lesy jsou mnohem méně pestré, prostě barevně jednoduché). Ani z oblohy nedostanete tolik kresby a barev v oblačnosti, to mohl být čtvrtý výřez. Menší (čtvrtinová) schopnost zachycení barevné informace v zeleném a červeném kanálu způsobuje právě tu barevnou jednoduchost, jejímž jediným (zdánlivým) kladem je větší odolnost vůči přepalům ve světlých plochách. Ale barevnost jako celek je unylejší, bez brilance plnobarevného Foveonu a skutečně to připomíná srovnání Foveonu s Bayerem. Nejhorší je ta rozpatlanost, na ty méně jasově a tónově atraktivní barvy se dá zvyknout. Úplně stačí nepořizovat stejné fotky zároveň i s Merrillem a nesrovnávat...
Hotel Soláň na Soláni.
PS: Petře, jen pro Tvou informaci, výřez č. 2 u Quattra je naprosto precizně zaostřen za pomoci živého náhledu, ostřejší už to s daným objektivem být nemůže. A stejně je to rozpatlané. Merrill je tady naprosto v nevýhodě, tam zbývá pouze pohled do hledáčku. O nutnosti precizního zaostřování pro prvotřídní ostrost jsem tady psal už mnohokrát, autofokus ho v žádném případě nazaručuje.