Dobrá nálada č. 4

Re: Dobrá nálada č. 4

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 10:06

No nazdar.
Ta anténa na III. TV pásmo, jak je zastíněný direktor čtyřpatrovou fázovanou soustavou - sítem :)
Moniko, pěkná kytara, dobře zní, ale písničky zobrazené umělkyně mě ničím neoslovily... :shock:
Stanley 900

Příspěvekod josef38 » 07 črc 2017 10:55

Stanley 900 píše:No nazdar.
Ta anténa na III. TV pásmo, jak je zastíněný direktor čtyřpatrovou fázovanou soustavou - sítem :)

No právě!
V těch anténách se musí udělat pořádek aproto jsem je fotografoval. Některé tady už jsou zbytečné, je to pozůstalost.
Pro sledování čtyř multiplexů z Cukráku stačí pouze jedna anténa v pásmu 470- 862 MHz.
Možná ještě ta FM anténa ( 100 MHZ ), jinak vše se může zlikvidovat.
Zrovna ta anténa se zastíněým direktorem už je v tomto případě zcela k prdu.
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 11:08

Takže to síto je na IV. a V. pásmo a to úplně stačí, pokud nechcete chytat i z jiného směru, co nenabízí Cukrák :)

Já to mám z Kletě a i z Budějic, to je trochu jiný směr a jde to i z opačné strany z Votic a Radimovice jsou zrušené, jako TV vysílač.
ten byl u nás nejsilnější, protože je vidět :)
Úplně jsem přestal používat satelit, jako průkopník satelitní techniky, od 20. července 1990.kdy jsem zprovoznil svůj první
Amstrad SRX 200 a pak několik analogových a DVT-S / S2 přijímačů a přehršel parabol, z toho jedna skutečná prime focus,
legendární Kovosat 120 cm, ještě je v kolně i s nerezovým držákem home made a s natáčením pomocí motorku ze stěračů ze Škody 100,
napájené nabíječkou v obýváku :D
Stanley 900

Příspěvekod monikash » 07 črc 2017 11:37

Až začne vysílat Kojál a Nova nezpoplatní pozemní vysílání, tak parabolu taky zruším. Stejně se většinou dívám jen na Čt2/24 a Zoom.

Fotky ze včerejška: http://monikash.rajce.idnes.cz/Boskovic ... den_prvni/
monikash

Příspěvekod josef38 » 07 črc 2017 12:46

Dokonáno jest!
Síto míří dále na Cukrák, "jaginu" jsem nasměroval na Žižkov, a ta FM tam míří také. Ještě trochu upravím rozteče antén na nosné tyči, ale až se mi bude chtít znovu na střechu. ;)

To nahoře na tyči, to má někdo připojení na internet.
Přílohy
DSC01288.jpg
DSC01288.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 3937 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 35 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/8
ISO: 125
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, compulsory flash mode
Model: DSC-RX1
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
Naposledy upravil josef38 dne 07 črc 2017 12:51, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod josef38 » 07 črc 2017 12:49

monikash píše:Až začne vysílat Kojál a Nova nezpoplatní pozemní vysílání, tak parabolu taky zruším. Stejně se většinou dívám jen na Čt2/24 a Zoom.

Moniko, moudré slovo praktické ženy! (n)
Brácha má parabolu na chalupě v Pecce ( Podkrkonoší ) protože tam pozemní vysilače vůbec nechytí a stále naříká, že poplatky stále "zkvalitňujou". (y) (y)
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 13:04

Josefe, podle obrázku to klame, ale je to Fm, půlvlnný dipól má mít necelých 150 cm,
stará anténa na I. pásmo má přes dva metry dipól.
S tím byla legrace v červenci, když při určitém počasí lezl do tehdejší ČST vysílač Madrid :)

Tohle je záhada větší, než Záhada hlavolamu.
Nekomprimované video má datový tok se sedmimístným číslem, oba soubory jsou podobně dlouhé a odpovídá délce i velikost.
Jenom datový tok je u jednoho o řád nižší :)
Přílohy
video.jpg
video.jpg (202.72 KiB) Zobrazeno 3933 krát
Stanley 900

Příspěvekod FDF » 07 črc 2017 13:45

My máme STA,ani nevím,co všechno to chytá,máme doma naladěných jen pár stanic a koukám na ČT1/ ČT2 hlavně dokumenty a starý Český filmy a pak na tu Novu,Primu atd.jen když dávají něco kloudnýho a českýho.Jenže tam to je pro mě nápor na nervy kvůli těm idiotským,zhovadilým reklamám,který trvají dýl jak vlastní film a opakujou se co pár minut.To bych vyletěl z kůže :mrgreen: Jen Troška u svých filmů jim tu debilní reklamu zatrhnul,pokud to chtějí vysílat,ale nevím,jestli u všech.Ze sportu koukám akorát jednou za rok na mistrovsví světa v hokeji. Jinak mě může být televize ukradená :) Když je nějaký problém s anténou,nebo se něco mění,tak protože jsme Společenství vlastníků,tak nám objedná správce opravu a zaplatí se to z fondu údržby.Už dlouho ale žádnej problém nebyl ( abych to nezakřiknul...) Když žila ještě tchýně a tchán ve svém baráku v Poděbradech,tak tam jsem se s anténou teda nablbnul,bylo to uprostřed mezi Prahou a Hradcem a odevšad to bylo na hov.o a ještě na asi blbým místě,z hlediska signálu,kór po nástupu barvy.A ještě když tam byla ČB televize...věčně jsem měnil elektronky PCL 85,vysokonapěťovou PY88 a pod.Ještě si to pamatuju,to bylo "spotřební zboží" a dělal jsem to každou chvíly,jak lítal obraz odshora dolů a nešlo to pořádně vzadu čudlíkem zastavit,tak nová PCL 85 a byl na chvíly klid.
Zuřivej fotograf vejrá na displej :)
Přílohy
IMG_1753.jpg
IMG_1753.jpg (1.32 MiB) Zobrazeno 3927 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/4
Whitebalance: Manuálně
Model: Canon PowerShot A710 IS
Metering mode: Pattern
IMG_2879.jpg
IMG_2879.jpg (941.01 KiB) Zobrazeno 3927 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 5.8 mm
Clona: F/4
Whitebalance: Manuálně
Model: Canon PowerShot A710 IS
Metering mode: Pattern
FDF

Příspěvekod josef38 » 07 črc 2017 13:51

Stando, je to tak. Nemyslel jsem pochopitelně pozůstalost z doby, kdy televize vysílala na prvním kanále .
Teď se nám i ty FM antény trochu zkrátily, když už konečně nejedeme v pásmu OIRT, ale ve světovém pásmu CCIR.
I když i tento druh vysílání má odzvoníno. Má ho plně nahradit digitální příjem DAB.
V severských státech na FM už nejedou. Osobně mně je to dost líto. Na kvalitní FM vysílání DAB nemá. Je to taková lepší MP3.
Dlouhá léta jsem se zaměstnával stavbou přijímačů i vstupních dílů FM. Ještě i za dob elektronek. :D
josef38

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 14:14

Já bych řekl, že DAB je u nás mimo od začátku, i když technicky to je dobré, mělo se to uskutečnit spolu s DVB-T.
Ona i možnost rozhlasu jako přídavek DVB-T a S je k použití.
Pamatuje někdo ještě na kvalitní systém DAT? Digital audio tape SONY začátkem devadesátých let? Pak se to používalo v rozhlasových
reportážích, na doma se to moc nedostalo. MiniDisc se také nějak vypařil.
není divu, dnešní technika je na takové úrovni, že strčí do kapsy všechny tehdejší pokusy :)
Když porovnám svůj Tesla B 444 Lux Super a Tascam DR 40, tak to je jako z jiného vesmíru, mít to tenkrát :)
Nebo kameru Panasonic MS1 z konce osmdesátých, takzvaná poloprofi, co z toho lezlo za patlanice a dnešní možnosti :)

Tak si lehne, jak si kdo ustele a já si lehla na chodník...
Přílohy
_DSC07441_net.jpg
_DSC07441_net.jpg (658.66 KiB) Zobrazeno 3927 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Model: ILCE-7
Expoziční program: Manuální
_DSC07451_net.jpg
_DSC07451_net.jpg (542.44 KiB) Zobrazeno 3927 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Stanley 900

Příspěvekod josef38 » 07 črc 2017 14:56

Stando, jenom pro zpestření. Amatérské rádio z roku 1975.
Na straně 264 mám článek o filtrech soustředěné selektivity. Těchto filtrů jsem postavil několik. Dneska už to nefrčí, je to trochu náročnější na stavbu, nikdo by se s tím už nebabral, ale tehdy jsem tomuto oboru věnoval mnoho času. Inu, byla jiná doba, jedničky a nuly nám převálcovaly všechno, zvuk i obraz. Ale vzpomínám na tu dobu rád. :D
Teď už se může zdát námět článku trochu naivní, ale byl poplatný tehdejší době.

http://www.uschovna.cz/zasilka/NA3BB93URE3MDBTF-Y8F/
josef38

Příspěvekod MONYS » 07 črc 2017 17:09

Stando moje první satelitní začátky byly v polovině roku 1989 kdy jsem přes kamaráda který taky chtěl přijímat satelit on sehnal v Praze borce který amatersky vyráběl satelitní tunery tehdy ještě nešlo sehnat tovární výrobek. Chtěl za něj 5tisíc a bylo potřeba k němu udělat šasi namotat trafo 220/12v napájení tuneru + 24v pro ladění čtveřicí varikapů.Konvertor jsem tehdy sehnal osobně na Praze 10 tam byl borec který to sháněl z Německa zn. Kathrain f1.2.tenkrát jsem za něj dal 12000kč a modlil se aby vůbec po zapojení fungoval.Potom chlápek co se o sat. vysílání taky zajímal vyrobil ozařovač z hliníku a dělal taky z laminátu paraboly polepený to bylo staniolem.Ten amaterský tuner opravdu fungoval a tak se chytala ASTRA SAT 1 moc jich tenkrát Němci zatím neměly.No a dál mě prošlo rukama už několik přijímačů včetně NOKIE D2MAC ten přijíémač měl už dva tunery a slot na kartu ta se musela programovat šli na ni Švédský Dánský Norský programy .Pak jsem měl i dekoder na Švýcarský Teleklub ten ale vysílal fimy jen krátce než vytřely hackerům zrak.Pak začal v roce 99 digital a populární byla opět Nokia s dekodérem IRDETO opět na programovatelnou kartu.Někde mám ještě programátor na dekoder DIABLO tam se nahrávaly stažený kody ze stránek hakerů.Nedávno jsem sat. zrušil a vůbec mě nechybí.
Naposledy upravil MONYS dne 07 črc 2017 17:13, celkově upraveno 1
MONYS

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 17:10

Parádní článek. Myslím, že leckomu by i dnes ukázal. Já si to například musím přečíst znovu, abych se dostal do obrazu :)
Stanley 900

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 17:19

Milane, podobný doma dělaný tuner, bez dálkového ovládání a bez předvoleb, laděný otočným kolečkem, vyráběl jeden známý
kolegy z fabriky, dokonce někde na to mám i výkres na kryt, který jsem tenkrát chtěl vyrábět...
Protože na dotaz na Brněnském veletrhu v říjnu 1988 mi bylo řečeno, že oficiální přijímač bude jen pro organizace
a na doma se nesmí prodávat, tak se hledalo jiné řešení. parabola se dělala do betonové formy z laminátu a to se polepilo
hliníkovou fólií :)
Naštěstí potom se tady objevili za 18 000 KČs ty sestavy Amstrad s 85cm offset :)
Tady s tím bylo extempore. baba od vedle se mnou přestala mluvit a na zahradě na mě valila voči za brejlema,
"Nejde mi Rakousko."
No a co mám dělat?
a jiné sousedce říkala: Má tam támhleto :D
Za prvé je to ze satelitu a za druhé je to za vaší anténou na Rakousko... to se nedalo vysvětlit :)
Stanley 900

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 17:30

Koukám, že parabola se dělala tím způsobem i jinde :)
Já měl pak od MK Electronic dekodér, který šel mimo jiné i na Filmnet, to bylo tenkrát asi holandské vysílání.
Pak tam změnili kód a místo původního zvuku hrálo rádio.
Já u toho seděl, dávali přímý přenos box Hollyfield vs Bowe, k tomu hrála hudba, to byl zrovna ten zápas, jak tam někdo přistál
na padáku, mám to asi někde na VHS ještě... to byla doba hledání, kde se který přenos objeví :)
Pak jsem měl britský PACE přijímač, taky pěkný a pak Nokia Scan Master s tím motorem, pořád analog.
pak v roce 1999 digitál Humax na CS link, taky dobrý přístroj, všechno funguje dodnes.
pak na hraní a zkoušení Silvercrest z Lidlu :D
Dream Box, to bylo někdy o nervy, když se ten tučňák od Linuxu zasekl a musel se přepsat software.
Byly různé typy, každý sw dělal jiný tým, i na určité kanály dekódování.
pak jsem koupil před olympiádou v Pekingu Humax HD, také dobrý, tam byl někdy problém se záznamen přes USB,
že to neutáhlo externí 2,5" disk, muselo se dát externí napájení.
Dnešní 4k přijímače jsou zase někde jinde.
Podobně i DVB-T HD Synaps, který mi z USB přehraje zatím veškerá videa, i udělaná z kamery ve Vegasu, obraz parádní,
zatímco přehrávač DVico z roku 2008 měl potíže a zatuhával. :)
Stanley 900

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 17:39

Astra 1a měla tenkrát 16 kanálů, pak se začátkem roku 1991 objevila Astra 2 a pak i další na stejné pozici :)
Já měl na tu 120 cm Kovosat samostatný konvertpr SMW svedisch micro wave, musel být i samostatný polarizér, napájený externě dvojlinkou
a ozařovač spočítaný na tu anténu, u ní my vyšlo ohnisko 345mm a odpovídající úhel ozáření, myslím 105°a chodilo to přesně.
nevýhoda prime focus byla v zimě ve sněhu. proto se dělaly off set, což je výřez z velké prime focus z horní části, aby se tam
nedržel sníh tolil a proto taky mají podstatně menší úhel od ozařovače, relativně je delší ohnisko k "menší" anténě, když je to výřez.
Jednou "podavač" v obchodě tvrdil, že to je stejné, pak šel někam zavolat a vrátil se rudej s tím, že na klasickou parabolu nemají nic.
On totiž neznal rozdíl mezi LNB a LNC. Low noise block je to vše v jednom, kdežto Low nise convertor byl samostatný,
plus polarizér, plus ozařovač. :)
Přijímač musel mít "interface" na možnost napájení polarizéru. To byla krabka na kabelu a oddělila napájení po dvojlince.
Stanley 900

Příspěvekod monikash » 07 črc 2017 19:01

Zabalila jsem to kvůli bouřce a bolavé noze: http://monikash.rajce.idnes.cz/Boskovice_2017_den_druhy
monikash

Příspěvekod MONYS » 07 črc 2017 19:20

Stando DREAMBOX jsem měl taky vč. Humaxe myslím 5400 nebo tak nějak.S těma LNB LNC máš pravdu.
MONYS

Příspěvekod MONYS » 07 črc 2017 19:34

Paní Moniko překvapuje mě jak jsou Boskovice kulturně činné.Polička se může pochlubit B.Martinů festem dále dvoudením Jazz festivalem + Jazz koncerty v divadelním klubu každý měsíc od září-květen. Dále dvoudením každoročním Polička fest.555 kde jsou zvány renomované kapely vč. divadelních představení.
MONYS

Příspěvekod Stanley 900 » 07 črc 2017 19:53

Já ty přijímače všechny, kromě Amstradu SRX200, mám :)

Někdo se vyklubal... :)
Přílohy
_DSC07471.jpg
_DSC07471.jpg (876.12 KiB) Zobrazeno 3886 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
ISO: 160