Ahoj Josefe! Ty fotky nejsou upravované, necítil jsem potřebu. Jenom bílá je vyvážená podle šedé tabulky na té pampeliškové louce. Tabulku jsem tam zapomněl a mezi kopečkama, když se sluníčko začalo schovávat za mráčky, jsem chtěl vyvažovat znovu. Smůla, nebyla v batohu, musel jsem pokračovat v "pampeliškovém" nastavení. Při návratu jsem tabulku na louce našel.
Kdyby Sigma SD1 nezlevnila skoro na čtvrtinu původní ceny, stále bych chodil škarpou. Barvy z filmu jsou, podle mého názoru, víc, než dobré, kinofilmový skener je špičkové zařízení pro digitalizaci fotek, z pohledu barevné věrnosti (hlavně u diáků). Nikdy nepřestanu obdivovat, co ti laboratorní inženýři během vývoje dokázali z těch filmů dostat, jak je uměli dotáhnout k výsledkům poslední filmové generace. A když si v pondělí na chvilku pustím Cirkus Humberto, pečlivě digitálně zrestaurovaný, tak jenom mlaskám blahem a fascinovaně čumím (vím, že je tam šum z doostřování, ale ty barvy, dynamika, jasové a barevné přechody a podání prostoru

).
Možná by se mi líbil Nikon D600, Slávek ho tady skvěle prezentuje a to je vysoko nastavená laťka, což mě zajímá. Ale ve stejné době, kdy přišel na trh, jsem, náhodou, zaznamenal, že ta Sigma už nestojí bratru 180000 Kč a Ty víš dobře, že Foveon mě dost přitahoval už ve své první generaci. Tak jsem prostě musel, příliš jsem věřil v technologickou převahu toho čipu v určitých, pro mě zcela klíčových, oblastech. S jediným digitálem vyšší kvalitativní třídy, ke kterému mám snadný a bezproblémový přístup, s Nikonem D7000, se nemůžu barevně ztotožnit ani s pomocí šedé tabulky a firemního postupu nastavení. Tím ale netvrdím, že u jiných Nikonů by to bylo totéž, jeden kamarád znalý věci mi říkal, že zrovna D7000 se barevně moc nepovedl. Neumím posoudit.
Jo, Pavel by, možná, měl radost a já bych měl radost, že Pavel má radost

. Ale zásadní vliv jeho "škarpové" pošťuchování na mě nemělo, na filmu a skeneru se mi toho líbilo příliš mnoho. Měl jsem ho rád pro jeho snahu po zdokonalování, tah na branku, snažil se pomáhat a radit ostatním, aby "neusnuli na vavřínech a v mezích možností přitlačili na pilu". Věděl, že povedená fotka udělá radost všem, pochvala ostatních autora potěší a povzbudí. V tom měl moje obrovské sympatie, navíc byl pracovitý a skromný. Dnes je to přesně rok, co mnou otřásl jeden stručný příspěvek. Ráno jsem fotil překrásnou jarní krajinu a ještě nic nevěděl. Bylo mi přitom moc dobře. Po návratu už ne...
Vzkaz pro Bohouše: Ano, ta Sigma SD1 Merrill je mnohem lepší, než film

.