Rady - tipy - triky

Re: Rady - tipy - triky

Příspěvekod horalka » 07 dub 2013 12:26

Ahoj vespolek!
Při krájení cibule jsem náhle dostala NÁPAD !!!
Co takhle využít pro zpětnou vazbu přímo Zoneru a Digineffu, s minimální spoluúčastí "správce" ?
Napadlo mne toto:
- zřídit společný účet v Zoneramě, ke kterému by znali včichni členové heslo
- správce by (např.) každých 14 dní založil v této společné Zoneramě nové album - minimální pracnost.
- členové by mohli do tohoto alba umístit svoji fotku pro hodnocení (raději omezený počet, nutné by asi bylo vymyslet pravidla pro jména fotek) přímo sami, pohodlně, Zonerem - znají heslo
. "správce" by současně zaločil na Digineffu příspěvek "Hodnocení alba xxx"
- tento příspěvek mohou všichni členové editovat, tj. připisovat hodnocení - znají heslo, stejné jako pro Zoneramu.
Tato forma je zcela legální, bezplatně nám dává k dispozici 2GB prostoru na webu, pro správce s minimální pracností - odpadá nutnost měnit rozměry fotek - Zoner udělá sám - a přmísťování fotek z mailu do Galerie. Má to nevýhodu - těžko by se stanovovalo pořadí, ale myslím, že to není až tak nutné, mně by stačilo, když by měl někdo možnost moje dílo vidět, zkritizovat nebo dokonce pochválit :-). Fotky by mohly být anonymní nebo adresné - podle zvolených pravidel. Každá skupina by mohla mít svůj účet, abychom se nemíchali.
Tak: - a maso je na uhel...
Tak pěkný den! H.
p.s. pro tento způsob by bylo potřeba umět ovládat přihlášení se do společné Zoneramy a umět diskutovat na Digineffu, což by pro většinu neměl být problém. Nevím, co by to udělalo, kdyby chtěli pracovat na stejné věci 2 uživatelé zaráz, Asi by se ta diskuse mohla si trochu zmastit. Nevím jak je to softwarově ošetřeno... H
horalka

Nejde videotutoriál

Příspěvekod autsajdr » 07 dub 2013 15:13

Může se stát, že někomu nejede videoturiál a je slyšet jenom zvuk. Není to vaše chyba, ale máte přehrávač souborů, kterému chybí codeky (ovladače pro multimediální soubory). Tyto codeky si můžete stáhnout a pak nainstalovat do svého počítače. Stažený soubor sám nainstaluje do přehrávače příslušné codeky a to zcela automaticky. Po té by se i se zvukem měl rozběhnout i obraz. Někdy je třeba po instalaci codeků PC restartovat.
Autsajdr
autsajdr

Příspěvekod alba » 07 dub 2013 16:00

Návštěvní kniha výstavy DUBEN 2013
Od: horalka
Líbí se mně obrázek Vaňkovka, protože na něm ten pán vypadá velmi sympticky
Naposledy upravil alba dne 08 dub 2013 06:41, celkově upraveno 4
alba

Příspěvekod autsajdr » 07 dub 2013 16:05

Je otevřena nová fotogalérie, v pořadí již čtrnáctá. Prosím o bodování jednotlivých fotografií.
autsajdr

Příspěvekod horalka » 07 dub 2013 16:14

Ahoj!
Vyzkoušela jsem ten společný prostor v Zoneramě. Kdo má zájem a čas, tak prosím vyzkoušejte.
- ve svém Zoneru se přihlaste do Zoneramy pod emailovým účtem alba.u3v@seznam.cz
- heslo stejné jako při přihlašování uživatele v učebně, tj (u3.....3v)
- je tam založeno album A1, zatím je v něm jen 1 fotka. Můžete si tam přetahnout svoji fotku, kterou chcete zveřejnit k posouzení
- ze Zoneramy se následně pro jistotu odhlašte
- na Digineffu je zřízen uživatel alba, heslo stené jako při přihlašování uživatele v učebně
- můžete následně editovat příspěvek, který je již uživatelem alba založen. Tak budou veškerá hodnocení k danému albu na jednom místě.

Tak jsem zvědavá, jestli jsem nevymyslela nějakou pitomost. Děkuji nějakému ochotnému dobrovolníkovi, který by to vyzkoušel.
Zdraví H
horalka

Příspěvekod horalka » 07 dub 2013 16:21

Tak vidím, že mne autsajdr předběhl. Ale alespoň jsem se pocvičila. Pokud by můj nápad fungoval, mohlo by to být pohodlné a práci by dělal Zoner. Na jakousi zpětnou vazbu by to mohlo stačit,ne?
Na internetu se to album najde na: http://www.albau3v.zonerama.com/
Tak hezký podvečer, snad nepřipálím alespoň večeři. H
horalka

Příspěvekod horalka » 07 dub 2013 18:15

Tak vidím, že se již někdo do společné Zoneramy dostal, už tam přibyla fotka ! Super! Děkuji! Ale aby se mohlo album hodnotit i jen z Internetu, musela by fotka obsahovat popisek s názvem. Jméno JPG tam totiž není vidět. Kdyby se způsob hodnocení nelíbil, může sloužit společná Zonerama alespoň autsajdrovi jako zdroj obrázků pro fotogalerii - doufám. H
horalka

Příspěvekod horalka » 08 dub 2013 06:38

Tak jsem trochu změnila "koncepci" toho společného prostoru Zoneramy a navrhuji místo statutu "alba", tak "výstava". Takže momentálně je na společné Zoneramě otevřená výstava "Duben 2013". Také jsem změnila i nadpis příspěvku uživatele "alba" zde na Digineffu -na "návštěvní kniha výstavy duben 2013". Takže by se mohlo jednat o jakousi variantu k současné bodovací galerii, každý by si dal na výstavu vhodnou fotku a v příspěvku na Digineffu by se mohl k výstavě (jednotlivým fotkám) vyjádřit nebo nemusel. Tímto předkládám tento návrh vám všem, i autsajdrovi, a prosím o vyjádření, aby se tento nápad mohl nějak ukončit -zrušit nebo legalizovat, aby to nenarušovalo koncepci výuky. Hezký, konečně sluníčkový den přeje H.
p.s. klidně bych dělala "kurátorku výstav", tj. vypisovala nové nebo ukončené rušila. H.
Naposledy upravil horalka dne 08 dub 2013 10:54, celkově upraveno 2
horalka

Počítačové kurzy pro začátečníky

Příspěvekod autsajdr » 08 dub 2013 08:05

Na internetu jsem našel jsem pro ty posluchače, kteří mají problémy s ovládáním PC. Jeden termín je sice pryč, ale zřejmě by se takových kurzů našlo více. Stačilo by zagooglit.

http://www.u3v.muni.cz/fileadmin/user_u ... ecnici.pdf
http://zeny50.cz/index.php?in=2
http://www.sosinformatikybrno.cz/src/do ... r_4na1.pdf
Naposledy upravil autsajdr dne 09 dub 2013 08:56, celkově upraveno 1
autsajdr

Moravec

Příspěvekod autsajdr » 08 dub 2013 08:28

V době od 20. - 24. května 2013 se bude konat 5denní soustředění posluchačů kurzu "Digitální fotografie". Kromě tohoto soustředění bude i soustředění podzimní v říjnu (termín zatím není stanoven). Cena za 5denní pobyt i s obědem a večeří by neměla přesáhnout 1.500,- Informace o penzionu získáte na adrese:
http://www.penzion-vysocina.cz/

Bližší informace k soustředění podájí lektoři. Již nyní je možné se u autsajdra přihlásit. Při přihlašování je možné uvést jméno posluchače (čky), se kterým chceš být ubytován (a).
autsajdr

Plán zaměstnání na den 10. dubna 2013

Příspěvekod autsajdr » 08 dub 2013 09:21

Ve středu 10. dubna 2013 proběhne praktické cvičení na téma "Fotografování rostin a květin", včetně využití techniky makrofotografie ve sklenících botanické zahrady na ul. Kotlářské - areál přírodovědecké fakulty. Cena vstupného do skleníků je 25,- Kč. Sraz je před hlavním vchodem do botanické zahrady na ul. Kotlářské v obvyklých časech (9:00 - 11:00 - 13:00 hod.). Vzhledem k tomu, že botanická zahrada je otevřena pouze do15:00 hod. posluchači I. ročníku skupiny B (zahájení lekcí v 15:00 hod.) se zůčastní praktického cvičení s předešlými skupinami (s nástupem v 9:00 - 11:00 - 13:00 hod.)

Doporučené vybavení:
fotoaparát s nabitými zdroji,
záznamové karty,
makroobjektiv (pokud ho má posluchač k dispozici),
stativ či monopod,
polarizační či UV filtr (ochrana objektivu).

Na setkání se těší lektoři.
autsajdr

Příspěvekod SAS » 08 dub 2013 21:34

hodnotím galerii č.14
5b...č.24
4b...č.32
3b...č.33
2b...č.23
1b...č.30
SAS

Příspěvekod oder » 08 dub 2013 22:28

Dobrý večer, přečetla jsem si připomínky na digiforu….konkrétně od 4.dubna 2013 ( horalka, SAS, autsajdr)..

Jsem posluchačka II.ročníku, překvapuje mě, že se na kurz digitální fotografie přihlásili studenti, kteří neumí práci s počítačem, neumí ho zapnout, vypnout, neumí stáhnout fotky z fotoaparátu, dokonce nemají doma počítač, internet a co mě zaráží, že se někdo přihlásí na digitální fotografii a nemá fotoaparát…zdá se vám to normální…

Nevím jak to bylo v letošním školním roce, ale když jsme se hlásili do kurzu, tak byla podmínka aby uchazeč toto všechno uměl, takže si myslím, že ten kdo tyto základní věci neovládá, tak by si měl doma soukromě všechno nastudovat a nezdržovat ostatní posluchače….lektoři za jejich neschopnost nemůžou…

Jsem ráda za každou hodinu, kterou máme, těší mě, že si můžeme prohlížet fotky s instruktáží ostatních známých fotografů, získáváme pro nás důležité informace jak se dívat tzv.na svět, máme motivaci…já osobně, když teď jdu městem, nebo přírodou, tak nekoukám do země, ale dívám se kolem sebe a hledám motivy na focení i když sebou třeba ten fotoaparát nemám….

Informace jak se co fotí např.příroda, krajina, zátiší, atd. je pro mě velkým přínosem….

Jsem vděčná kantorům a tímto jim děkuji….
oder

Příspěvekod sigi » 09 dub 2013 07:54

Hodnotím galerii 14.

č.4 - 5 b - perspektiva, zachycení pohybu
č.52 - 4 b - pěkná zimní fotka
č.15 - 3 b - hra světel, odlesky
č 33 - 2 b - makro vody
č.28 - 1 b - zrcadlení

Souhlasím s Oder.. I když se už nezabýváme v 2. roč. úpravami, ale technikou jednotlivých žánrů, tak díky přednáškám jak se na fotografie dívat, čeho si všimnout nebo vyvarovat a ukázkám fotografií různých autorů jsem vyhodil stovky fotek které jsem dřív považoval za docela dobré. Dlouhá zima a zdravotní problémy mě daly čas vše probrat, vyčistit pc a neschovávat tak vše co zachytím objektivem :D
sigi

Fotogalérie číslo 14 a další informace

Příspěvekod autsajdr » 09 dub 2013 08:54

Upřesňuji, že nová - v pořadí 14 fotogalérie má adresu:
http://www.kriminalistika.eu/web_14

Prosím o bodování jednotlivých fotografií buď prostřednictvím digifóra, nebo na známou mailovou adresu autsajdra. Přestože13 fotogalérie byla vystavena k bodování téměř celý měsíc, fotogalérii hodnotilo pouze 32 posluchačů z celkového počtu 80. Kdyby byla 13 fotogalérie uzavřena jako obvykle po 14 dnech, hodnotících posluchačů by bylo pouze 28.

Otázkou zůstává, jestli při tak malém počtu hodnotících, plní fotogalérie svůj účel - představit své výtvory, pomocí bodů se přesvědčit o kvalitách svých vlastních fotografií, podporovat zdravou soutěživost, hledat možnou inspiraci a hlavně navzájem se povzbudit k další fotografické tvorbě. Proto navrhuji, že pokud bude hodnotících méně než 60 procent (48 posluchačů) další fotogalérie kvůli nezájmu ostatních zrušit.

Na jarní fotografický pobyt v Moravci se nahlásilo prvních pět zájemců.

Ve čtvrtek 11. dubna v 19:00 hod. se koná další akce "Vzdělávacího a okrašlovacího spolku Magdon" na obvyklém místě - vinárna na Leitnerové ul. Hovořit bude JUDr. Martin Dostál z Ústavního soudu v Brně na téma:
PREZIDENTI USA - historie, vývoj a ústavní systém volby prezidentů, včetně zajímavostí ze života nejúspěšnějších ústavních činitelů USA.
Všichni jsou srdečně vítáni. Vstup zdarma.
autsajdr

Příspěvekod fenek » 09 dub 2013 10:57

Hodnocení Galerie 14

5 b. - obr.9
4 b. - obr.18
3 b. - obr.23
2 b. - obr.42
1 b. - obr.25
fenek

Příspěvekod gandalfovič » 09 dub 2013 11:01

Zrušení bodovací galerie bych považoval za významnou škodu pro všechny frekventanty. Velice si vážím všech parcí posluchačů a usilovné práce editora galerie. Osobně vždy najdu na vystavených fotkach něco zajímavého, inspirativního, co bych si chtěl zkusit a osvojit si. Proto prosím všechny posluchače, aby galerii věnovali náležitou pozornost, když pro nic jiného, tak proto, že je to nedílnou součástí kursu, do něhož se přihlásili. Focení je přeci náš koníček a stojí zato si ho užívat třeba i tím, že se pokusím bodováním vyjádřit svůj názor na práci někoho jiného. I tím přeci kultivuji sám sebe.:D
gandalfovič

Příspěvekod horalka » 09 dub 2013 11:44

Ahoj, všichni!
Pro případné zlepšní nálady v ponurých dnech jsem na společné Zoneramě albau3v.zonerama.com založila stálou rubriku "Úsměvy". Tam je možno přihazovat fotky - pokud možno vaše vlastní, které jsou nějak zábavné, úsměvné atd. Nemusí být technicky ani umělecky perfektní, jen byste se chtěli podělit i s ostatními o možnost na chvilku se rotptýlit. Je to v rámci hesla "Škola hrou " :-)
Každý si bude o svoji fotku pečovat sám, tj. za nějaký čas, až bude okoukaná, ta ji vymaže. Pokud by to - náhodou- nějak moc bobtnalo, tak bych to zredukovala sama. Máte možnost se pocvičit v užívání Zoneramy a eventuelně se i zasmát. Knihu návštěv k této rubrice nezakládám, každý by se mohl na Digineffu eventuelně vyjádřit sám za sebe. Tak si myslím, že i toto by mohlo aktivitu posluchačů oživit, abyste pak měli i víc chuti aktivně pacovat s Fotogalerií, která je velice přínosná a je součástí výuky, kdežto tyto drobnůstky v Zoněramě jsou jen pro povzbuzení.
Tak "přihazujte"!!, opět je zataženo... Zdraví H.
horalka

Příspěvekod gandalfovič » 09 dub 2013 13:03

autsajdr píše:Je otevřena nová fotogalérie, v pořadí již čtrnáctá. Prosím o bodování jednotlivých fotografií.

hodnocení fotogalerie č. 14
foto č. 4 - 5 bodů: skvělá fotka, obdivuji zachycení perspektivy, pocitu rychlosti, dynamiky, světel v pohybu
foto č. 7 - 4 body: velice působivá separace barev
foto č. 24 - 3 body: líbí se mi pojetí "sluníčka" a taky bezvadná dvojsmyslnost plynoucí z názvu fotky a fotografovaného dítěte/vnoučka
foto č. 31 - 2 body: sympatický souzvuk barev
foto č. 3 - 1 bod: "perličky" vodních kapek položené na zeleni listu mají jistou působivost

:D
gandalfovič

Příspěvekod hanick » 09 dub 2013 13:05

Zdravím, hodnotím galerii č. 14

obr. 17 - 5 bodů
obr. 16 - 4 body
obr. 15 - 3 body
obr. 40 - 2 body
obr. 22 - 1 bod
hanick

PředchozíDalší