Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod jajakm » 06 kvě 2018 15:20

Nové SPP 6.6.0 nainstalováno. První dojmy: Je výborný pro uživatele SDQ s objektivy SIGMA ART.
Jarda

Dodatek:
Pro hloubavé duše jsem vložil ještě jednu úpravu (soubor SDQ_2619B.JPG).
Přílohy
SDQ_2619B.jpg
Poslední úprava v SPP 6.6.0
SDQ_2619B.jpg (1.97 MiB) Zobrazeno 3092 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: Sd Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern
SDQ_2619.jpg
Vyvoláno v SPP 6.5.4
SDQ_2619.jpg (1.91 MiB) Zobrazeno 3124 krát

EXIF-Data
SDQ_2619A.jpg
Vyvoláno v SPP 6.6.0
SDQ_2619A.jpg (1.91 MiB) Zobrazeno 3124 krát

EXIF-Data
Naposledy upravil jajakm dne 06 kvě 2018 17:52, celkově upraveno 1
jajakm

Příspěvekod **lasta » 06 kvě 2018 15:58

Stejné až na nastavení jasů při zpracování.
**lasta

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 16:19

Jardo,mas tyto prvni fotky upravene v SPP 6.6 velmi dobre. Jestlize jsou nektere svisle kontury nejak "pichlave", jak pise Jarous, tak si nastav Deteil na prostredni, treti posici, ne uplne na pravo na doraz. Tim se stane fotka jemnejsi, ale stale se vsemi detaily; za predpokladu, ze mas Rauschreduzierung take uprostred stupnice, tedy take ve treti poloze uprostred. Jestlize ti nebude vadit v nekterych stinech velmi jemne zrno, ktere neni skoro videt, jen kdyz se po nem jde, tak muzes tim jeste vic zlepsit rozlisitelnost, ale prakticky v dalkach, kde je jemny mikrokontrast nekdy zadouci, v blizkosti se na ostrosti a rozlisitelnosti nezmeni vlastne nic nebo asi jen nepatrne, protoze i tak je tam mikrokontrast a rozlisitelnost vynikajici. (n)

To pro tvuj zacatek s SPP 6.6, ostatni jak je znat a dost silne, ovladas velmi dobre. (n) A neboj se barev! ;)

Jarousi, mi je to opravdu uplne fuk jak ti ta tva SD1M foti. Tento fotak jsem jak vis, take vlastnil a z duvodu, ktere jsou nam obema zname a ktere jsem jiz tenkrat popsal, mi v zadnem pripade nesedel a tak jako ty jsem nikdy z neho nadsen nebyl. Ale budiz, jsi s nim spokojen, foti ti lepsi nez Quattro a tim to pro mne hasne. Takovou dulezitost to pro mne nijak extra nema a nic mi to ani neprinese. Holt jak rikas, je SD1M lepsi, tak bud rad a ja jsem take rad, ze je lepsi a vsichni jsme proto radi a fertg. Jeste ted napisi do Sigmy, aby nebyli hloupi a tu SD1M zacali zase vyrabet! (n)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:51, celkově upraveno 3
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 06 kvě 2018 17:23

jajakm píše:Nové SPP 6.6.0 nainstalováno. První dojmy: Je výborný pro uživatele SDQ s objektivy SIGMA ART.
Jarda

Při maximálním zvětšení nepatrný rozdíl vidím. "A" je zřetelnější v detailech a nepatrně kontrastnější. Ale je to už zmenšený obrázek, asi detail ve 100% velikosti by řekl více. Nevím také, jak jsi hejbal s různýma posuvníkama. Přece ale v té nové verzi musí psát v čem je vylepšení oproti staré. A že tam nějaké bude, to je jasné, jinak by neměli důvod ji nabízet a hlavně vyvíjet. (n)
josef38

Příspěvekod pe-pa » 06 kvě 2018 17:52

Josefe, vsechno pri zadnem novem SPP apod. Sigma nenapise jake udelala v te verzi oproti stare zlepseni. Jen to nejhlavnejsi a to ostatni, jeste vlastne vic dulezite, v oznameni u update nenapisi. Na to ale prijde sam uzivatel a je jeste vic spokojen. :) (n) Mi se to tak jak to Sigma dela, velice libi a hlavne, ze se stara stale o zlepseni; to je to hlavni. Konkurence take nespi a i ta zmeny a to vsechny v update take nenapise. :)
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 06 kvě 2018 18:08

Jardo, na první pohled to vypadá jako dvě různé kombinace hodnot Exposure a x3 Fill Light. Ale originál EXIFy říkají, že hodnoty všeho jsou totožné. Takže výsledek je viditelný na první pohled a líbivější v nové verzi. Dodatek jsem ještě nestihl protáhnout SPP, ale předpokládám, že jsi trochu přiložil pod kotlem stran Luminance, příp. ještě Detail. Všiml jsem si, že máš vypnutý Lens Profile. Minimálně stran aberace to funguje perfektně.

Dodatek: Po zkouknutí varianty "B" vidím, že jsi přitvrdil pouze v Detailu a jinak jsi si šel hlavně pro lepší mraky a tím pádem vyrovnanější jasovost kombinací Exposure a x3 Fill Light. Sám za sebe provolávám třikrát "Sláva", chtěl jsem Tě do toho pomalu postrkovat už pár týdnů... ;) (n)
Přílohy
_SDI2665.jpg
_SDI2665.jpg (2.05 MiB) Zobrazeno 3082 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 19 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 06 kvě 2018 18:58

Jarouš píše:... Dodatek: Po zkouknutí varianty "B" vidím, že jsi přitvrdil pouze v Detailu a jinak jsi si šel hlavně pro lepší mraky a tím pádem vyrovnanější jasovost kombinací Exposure a x3 Fill Light. Sám za sebe provolávám třikrát "Sláva", chtěl jsem Tě do toho pomalu postrkovat už pár týdnů... ;) (n)

Ahoj Jarouši. Mluvíš řečí kmene, které nerozumím. Můžeše mě to prosím napsat ještě jednou a srozumitelně i takovému fotografickému primitivovi jako jsem já? Díky. Jarda
Přílohy
LU-01.jpg
LU-01.jpg (685.29 KiB) Zobrazeno 3073 krát
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 06 kvě 2018 21:17

Čemu na tom nerozumíš, Jardo? Vždyť z nějakého důvodu jsi ty hodnoty pozměnil a výsledek jsi hned viděl. A patrně se Ti docela zamlouval, když jsi z něj udělal další konečnou variantu. Zkrátka kombinací Exposure- a x3 Fill Light+ dostáváš tmavší oblohu, ve které se objeví mnohem víc detailů (stručně prokreslenější oblačnost) a zároveň zasvětluješ tmavší zbytek fotky, což prospěje hlavně stínům. Fotka je pak méně kontrastní a víc se podobá reálné situaci, ve které se oko umí jasům a stínům velmi dobře přizpůsobit a tu kresbu v mracích i ve stínech bez problémů uvidí. U fotky se tomu musí pomoct a v SPP se to řeší hlavně kombinací těchto dvou šoupátek. Pochopitelně to platí jenom pro fotografy, kteří o takové reálnější zobrazení stojí ;). Ale právě na takové Sigma evidentně myslela, když x3 Fill Light vymyslela a do SPP jej implementovala. Je to skvělá funkce a z RAWů se díky ní dá dostat neuvěřitelně moc.
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 07 kvě 2018 07:27

Jarouši máš pravdu. Tu vzájemnou kombinaci šoupátek EXPOSURE do mínusu a X3 FILL LIGHT do plusu už ale používám několik let. Nebylo třeba, jak píšeš, mne k tomu až nyní postrkovat. To je ten důvod, proč jsem nerozumněl tvému příspěvku. :mrgreen: Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 07 kvě 2018 09:48

;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:53, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 07 kvě 2018 11:27

Vím, že to znáš a používáš, Jardo. Vždyť jsme se o tom už několikrát bavili. Přivedly mě k té poznámce EXIFy z SPP u několika Tvých fotek z dřívější doby i ty současné, kde byly tyto hodnoty téměř vždycky v těsném okolí nuly. U té varianty "B" jsou hodnoty už vyšší, což podpořilo tu moji kvitaci a doporučení, aby ses v těchto parametrech nebál víc přitlačit na pilu. Když to přeženeš, mraky Tě upozorní zelenými konturami či celými plochami a stíny začnou vypadat nepřirozeně. Ale ta škála a variabilita je opravdu velká, obzvlášť u scén, kde se nepotýkáš s velkými přepaly v mracích. A u večerních a nočních scén je ten rozsah, kam se bez viditelného šumu dá až zajít, přímo neuvěřitelný.
Jarouš

Příspěvekod jajakm » 07 kvě 2018 11:34

Ahoj Jarouši. Je to tak jak říkáš. Jen moje vrozená plachost mi brání víc přitlačit na pilu při vyvolávání v SPP. Po Petrovi jsi už druhý, který mě to doporučuje. Asi máte oba dva pravdu. Tak tedy na tu pilu přitlačím. :D Jarda
jajakm

Příspěvekod pe-pa » 07 kvě 2018 11:48

;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:52, celkově upraveno 2
pe-pa

Příspěvekod Jarouš » 07 kvě 2018 12:04

Petr Ti to doporučuje v barvách a kontrastu, Jardo. Do toho se nepletu, jenom připomenu, že tyto dvě věci jdou přímo proti sobě (kombinací těch zmiňovaných šoupátek kontrast snižuješ abys získal to, o co Tě příliš velký kontrast připravil). Když budeš chtít mít fotky barevnější, budeš muset dodatečně sáhnout na saturaci a patrně i na ten kontrast. Ale nemělo by to být na úkor většiny té kresby, kterou jsi na začátku získal těmi šoupátky. Ale nakonec stejně vždycky rozhodne individuální vkus a rozpoložení... ;)
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 07 kvě 2018 13:08

;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:51, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 07 kvě 2018 17:45

;)

*
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 08 kvě 2018 07:01

;)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:51, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod pe-pa » 08 kvě 2018 13:18

Jarouš píše:Petr Ti to doporučuje v barvách a kontrastu, Jardo. Do toho se nepletu, jenom připomenu, že tyto dvě věci jdou přímo proti sobě (kombinací těch zmiňovaných šoupátek kontrast snižuješ abys získal to, o co Tě příliš velký kontrast připravil). Když budeš chtít mít fotky barevnější, budeš muset dodatečně sáhnout na saturaci a patrně i na ten kontrast. Ale nemělo by to být na úkor většiny té kresby, kterou jsi na začátku získal těmi šoupátky. Ale nakonec stejně vždycky rozhodne individuální vkus a rozpoložení... ;)

*
Bohuzel te musim Jarousi v tvem tvrzeni co jsem rekl Jardovi, opravit a uvest tim zase vse do spravneho poradku: Doporucoval jsem Jardovi pouze aby se nebal pritlacit na barvy ale o kontrastu jsem nic takoveho Jardovi nepsal. Ne, ze by to bylo nejak dulezite, at si Jarda kontrasty a barvy a i to ostatni samozrejme soupe soupatkami sem a tam, je to jeho vec a videni motivu. Jenom jeste k tomu rikam, ze v pripade Quattra to co Jarousi pises vyse, ze vysoke kontrasty kresbu nebo co, snizuji, nejak moc neplati. Vcetne barvicek; ktere v tomto pripade, jak pises Jarousi, si take neprotireci, ale stavaji se pouze tak trochu jasnejsimi. Viz moje cvaky na toto thema, kde mam kontrasty malem a skoro vzdy a skoro na doraz maxima a barvicky v podobnem postaveni. Hlavne, kdyz sviti na plne pecky do toho slunce a je naprosto cista obloha. Uz tim, ze kdybych zastoural do kontrastu a ubiral je, smerem jak pises vyse, by mi zadnou lepsi nebo vetsi kresbu neprineslo, to je zaprogramovano v jinych kejklich.Zapricinilo by to pouze tvoreni urcite intensity zavoju, snizovani kvality barevnosti a i celkove svetelne intensity cvaku atd. :( podle jejich stupne snizeni. :(

Jarousi, moje opravdu malilinka, hlavne pratelska snad dobra rada, nerad Jardovi, jak je videt na jeho cvacich tak to nepotrebuje, ale co je hlavni a pricinou tohoto meho maleho vmesovani, nemas Quattro, nemas s nim zadne zkusenosti i jak se tady ukazalo na tech tvych cvacich, kdyz jsi ho kratkodobe od Jardy mel pujceny, nerad Jardovi co by mel nebo nemel s nim delat. Obsluha Quattra se od Merrilla velice lisi a vubec se na Quattro aplikovat neda! ;) Dokonce ted jeste vic, nebot v tom novem SPP 6.6 je pridana GRADACNI KRIVKA, kterou se da jeste daleko vic fotka ovlivnovat v kvalite! Je to, jak jsem shledal, prave na techto mych poslednich cvacich s obrovskymi kontrasty, opravdu velka a velice dobre upotrebitelna suprovka! (n)

Co se tyce tady toho meho, nemam opravdu zajem ti Jardu nejak prebrat ;) , nebo tak neco, takze zarlivka byt nemusis a take v zadnem pripade Jardu nepremlouvam, aby nechodil s tebou cvakat, ale nech ho samotneho na ten nas spolecny kram myslet a zaobirej se dal jen s tim svym. :) I kdyz vim, ze to s Jardou myslis jenom dobre, ale na zaklade tvych zkusenosti s tvym Merrillem a tim, ze foti daleko lepe nez ten mrcha Quattro. ;)

*
Prikladam na techto vyse uvedenych skutecnostech 100% velikosti z vyse jiz vlozeneho cvaku, ktery se pozna mimo jine i podle jejich cisel :)

*
Naposledy upravil pe-pa dne 28 čer 2018 11:52, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod jajakm » 08 kvě 2018 15:32

Petře je to zajímavé čtení a výřezy z fotky.Také jsem konstatoval, že s SDQ je nutné fotit trochu jinak než s SD1M. SDQ není tak citlivé na přepaly a podpaly (sorry za můj výraz pro velkou podexpozici) jako SD1M. Navíc při použití ART objektivu s SDQ se při vyvolání v SPP projeví korekční data použitého ART objektivu. Jarda
Přílohy
BOJ-01.jpg
BOJ-01.jpg (979.15 KiB) Zobrazeno 2871 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.
Clona: F/1.8
ISO: 100
jajakm

Příspěvekod Jarouš » 08 kvě 2018 16:16

Petře, je to velmi jednoduché a hlavně obecně platné pro jakýkoliv foťák, Quattro není žádná výjimka. Čím větší saturace barev, tím je fotka kontrastnější a po stránce dynamiky chudobnější. Na Tvých sytě barevných fotkách je to krásně vidět. Obloha velmi světlá, na prahu ztráty kresby (lhostejno, jestli Quattro už signalizuje přepaly nebo ne), naproti tomu stíny skoro černé s minimem kresby. Pokud se mi to nelíbí a chci s tím něco udělat, je to vždycky na úkor té saturace barev, fotka se nutně stává barevně jemnější a vizuálně méně atraktivní (jak pro koho). To jsou obecné zásady, které nemají se značkou či typem foťáku nic společného. Třeba na této fotce je to všechno pohromadě: https://forum.digineff.cz/download/file.php?id=119945
Škoda, že Tvoje ani Jardovy fotky nemají vložený barevný profil, takže je díky širokogamutovému monitoru nevidím ve správné barevnosti. Fotky s vloženým profilem, lhostejno jestli sRGB nebo AdobeRGB, vidím ve webovém prohlížeči správně, např. fotky od Axisluba. Myslím, že uživatelů širokogamutových monitorů spíš přibývá, než naopak.
Přílohy
Fotka bez profilu.jpg
Fotka bez profilu.jpg (1.3 MiB) Zobrazeno 2863 krát
Fotka s profilem.jpg
Fotka s profilem.jpg (658.17 KiB) Zobrazeno 2863 krát
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou