Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod jajakm » 07 lis 2013 18:18

Petr M:
Petře díky za informaci od SD1M. V německy psaném textu je ale napsáno SD1 ne SD1M, tedy starší verze SD1 před SD1 Merill. Proč je nabízen i náhradní IR filtr? Tím majitel míní filtr v těle SD1M? Původní je poškozený? Myslel jsem že IR filtr (uvnitř těla kamery) se v SD1M nemění, pokud se nepoškodí. Jarda
jajakm

Příspěvekod vrgada » 07 lis 2013 19:00

nevim, ja mel pocit, za na IR filtr se staci skarede podivat a praskne, ja to aspon pri manipulaci s manualnimi skly na SD14 dokazal dost rychle po koupi. Rozdil mezi SD1 a SD1M mi unika, snad jen ze SD1 se prodavala za 200 000. nebo spis neprodavala, alespon podle historek o starem panovi, ktery dokud neumrel, nesmelo se zlevnit
...
A jeste jsem tu nemel autoportret, tak jeden z Chorvatska
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... swb6jo.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod Petr M » 07 lis 2013 19:23

-
Naposledy upravil Petr M dne 24 zář 2014 09:20, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Josef01 » 07 lis 2013 19:41

jajakm píše:Josef01:
Josefe děkuji za otestování binningu. Taky to vyzkouším na DP2 Merill. Platí to i pro starší typ fotoaparátů SIGMA, např. SD15 nebo jen pro čip Merill?
Jarda

O binnigu jsem četl poprvé u těchto nových čipů Merrill, SD15 to neumí. Tady je hezký prokazatelný test :

http://www.dpreview.com/forums/thread/3562786
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 07 lis 2013 20:31

vrgada
Spoznal som ta, hned a jednoznacne. (n) :D

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 07:29

ja nevim, ale merril si clovek porizuje kvuli tomu, aby mel co nejvice detailu a nastavit primo ve fotaku redukci 4 body na jeden bod mi prijde jako degradace. Pokud to z nejakeho duvodu clovek potrebuje-nedovedu si predstavit ale z jakeho, foveon stejne za sera fotit nebude ani v rezimu binnig, tak bych to resil az dodatecne pres nejake specialni astro programy a nechal si originalni raw. Mne to prijde stejne, jak nekteri si v pocatcich digi fotografie poridil tehdy drahy fotak a nastavili tam malinke rozliseni, proptoze chteli usetrit penize na pametove karte
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 08:43

vrgada
V tom mas pravdu. Velky original nic nenahradi, o vyrezoch ani nehovoriac. Naviac rozdiel v kvalite i
zmenseneho snimku je nezanedbatelny (odhladnuc o miere sumu, znizeneho zlevanim pixelov)
Vid ukazka...
m_m.jpg
m_m.jpg (874.84 KiB) Zobrazeno 6946 krát

porovnanie maly a velky
m_v.jpg
m_v.jpg (929.82 KiB) Zobrazeno 6946 krát

Ale na druhej strane... bola tu rec, ze u Merrilla to ide, a to je dolezite.
Naviac to LOW nie je az take spatne a je to dobra volba pre jednoduchsie snimanie motivov pre normalne pouzitie.
Az vam raz bude chybat miesto na karte, iste to ocenite. Nehovoriac o rychlosti spracovania v SPP.
Hodnotim - lepsia Sigma SD10 v prakticky rovnakom rozliseni.

Vid ukazky v plnom

Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 08 lis 2013 08:51

Nejde o to degradovat obraz, ale většinou není potřeba (obzláště pro nějakou web galerii) plné rozlišení. Nakonec stačí se podívat vedle do sekce na krásné obrázky z Leica Monochrom 18Mpix, které jsou prezentované v ještě menším rozlišení. Pěkná je ta skoro ojedinělá technologie HW binning, to jsem chtěl zdůraznit, nakonec si člověk může udělat i obrázky 9400 pix (Double size) v Sigma photo Pro, když chce opravdu velké rozlišení a používal jsem to u DP1 běžně. Tedy chtěl jsem otestovat jaký ta technologie má přínos. Pokud tedy fotky silně podexponujeme, abychom zdůraznili rozdíl, pak je vidět na první pohled, že v Low rozlišení je šum a dynamický rozsah fotáku úplně jinde.

Obrázek

V porovnání s původním DP1 je dynamický rozsah u Merrill vyšší a v některých směrech je tedy posun této technologie, na druhou stranu je vidět, že technologie má nepřekročitelná omezení. Je jasné, že to je foták do přírody, dobrého světla a dostatkem času pro kompozici, tak jak jsme to dělali u filmových foťáků. Navíc technologie Foveon je naprosto ojedinělá. Tak k tomu přistupuju celé 4 roky, co DP1 vlastním.
Josef01

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 09:29

K povedanemu...
Este dva snimky nastavenia LOW.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 08 lis 2013 12:36

Pár dnešních fotografií…

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Josef01

Příspěvekod Petr M » 08 lis 2013 12:50

(n)
Naposledy upravil Petr M dne 24 zář 2014 09:21, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Josef01 » 08 lis 2013 13:35

Díky :) ještě něco trochu BW

Obrázek

Obrázek
Josef01

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 13:48

tak jeste jednou, zmensit pro webovou galerii to mohu vzdycky, ale kdyz to vyfotim male, tak je to definitivne v haji, snad jen kdyby sigma ulozila soucasne oboji tj. raw i binning raw. Stejne jako nefotim ve fotaku do jpegu, ale babram se s tim v pocitaci, nebudu, kdybych to nahodou potreboval, obrazek kazit redukci fotakem, ale v klidu nejakym special binning software. Ale protoze merril foti za plneho slunicka v zadech v nastaveni (100-200)ISO, tak na hokus pokusy za sera ci sport si poridim Bayera a smirim se s tim, ze sigma je fotak jen do pekneho pocasi, nejlepe na krajinky, ktere nikam neutecou (mizerny AF). Operovat v dnesni dobe omezenou kapacitou SD karty je snad nesmysl, stejne jako nosim vic akumulatoru, mohu si vzit vic SD karet, anebo tomu predejit uz v zarodku volbou dostatecne velke kapacit v zakladu. Mne se osvedcila nejaka rychla 16G a prostor mi snad dosel jen jednou. Ale i tak bych to resil spise promazanim, anebo ze zoufalstvi prechodem do rezimu jpg nez nejakou drastickou redukci obrazovych dat na ctvrtinu. To ze ma SPP moznost nafouknout vyfocenou fotku na dvojnasobek jsem nikdy nepochopil-na co. Vice dat se timto postupem nedostane, protoze tam pri vyfoceni proste nejsou a zadnym zazrakem se tam pri nafukovani souborovych dat neobjevi. Vzdycky mne bavil film Zvetsenina,jak furt zvetsuje a zvetsuje a ofocuje a znovu zvetsuje, aby uvidel pistoli v parku, nebo nejaky Colombo, ktery takhle zvesoval dokonce zaznam z videokamery, aby videl, ze hodiny ukazovaly neco jineho, nez rekl pachatel. Stejne, jako tady nekdo psal, ze si bude delat jen tak velke fotky, aby se mu vesly na monitor. Taky zbytecne, kazdy normalni prohlizec pri prohlizeni ty fotky snad zmensi na spravnou velikost a neznici je pri tom. Smysl by to mozna melo pro pomaly pocitac, aby se urychlilo prohlizeni fotek, ale i tak bych si udelal v davce sadu mensich fotek na prohlizeni a nechal samozrejme i originalni velikost. To same video, sestriham, zpracuji, ale original nechavam i kdyz je pravdepodobnost nula nula nic, ze bych se k tomu nekdy vracel-jen tak z principu
...
I kdyz v pocatcich jsem si rikal, ze mi to taky tak staci a ze kdyz mam videokameru, ktera ma moznost fotit 3mega fotky, tak uz ani nebudu potrebovat fotak. Stacilo to prohnat irfanem, aby clovek pochopil, ze to byl jen takovej foveon 1mega (3 CCD snimac a oni to marketingove secetli). Ten test, prohnat soubor jpeg kompresi je jednoduchy, kdyz tam dat nejsou, nevznikne velky soubor.
...
vrgada

Příspěvekod vrgada » 08 lis 2013 18:20

Pelisky:
Kdybych pred Vas postavil na stul dve ale uplne stejne krabicky zapalek a o jedne prohlasil, ze je americka, tak ktera je lepsi?
......................
Problem dlazdic jsem si troufl experimentalne vyresit. Fotoaparat jsem postavil na stativ, provedl expozicni bracketing. ktery se nakonec ukazal jako nedostatecny (prepalena obloha) a v poslednich paprscich dnesniho zapadajiciho slunce jsem to pro vas jednou pro vzdy vyresil. Protoze na expozici zalezi a SPP je z hlediska ovladani kram, na nic jsem nevrtal a vse je v zakladnim nastaveni, jen jsem stahl expozici (typicky o 1,3EV), tak aby prave zmizely cervene fleky na obloze. Nepatrne zbytky jsou ve svetlometu auta a na tycce dopravni znacky (ne u kazdeho snimku se to povedlo shodne). Slo o dukaz, ze je to jedno a tak jsem si tam v kompozici nachystal odraznou plochu na kapatko bile a tim je stred dopravni znacky. Protoze jet to zapad slunce je to samozrejme posunute vsechno domodra, ale vsechno stejne hnusne, jak pres kopirak. Pokud by jste to chteli hezky, tak doporucuji kapnout kapatkem na druhy obrubnik a doladit dle vkusu kazdeho soudruha fill light atd. Mate k dispozici jednotlive RAWy se vsemimoznymi nastqavenimi na fotaku od dlazdicky (u mne chorvatsky beton) az po blesk a vysledek je naprosto stejny. Zaver:
!!! NA NASTAVENI BILE NA FOTOAPARATU OPRAVDU NEZALEZI !!! RAW je i u foveonu opravdu RAW
...
Na druhou stranu vhodne prednastaveni ala dlazdicka vam muze hodne usnadnit vysledne doladeni snimku, protoze za ovladani SPP by nasi japonsti programatori meli dost pres usi. Mnou vzpominany 10 let stary MIINOLTA DIMAGE VIEWER ma kapatka jak na bilou, tak na sedou tak na cernou a pri automatickem vyvazeni krivi barevne krivky tak, aby se pokusil vyvazit bilou pro vsechny jasy a jde mu to velmi dobre. Tady jsou RAWY s ruznymi WB, takze muzete sami experimentovat s upravami
...
http://www.uschovna.cz/zasilka/MA5G27PXC9S3AC6P-KXB
http://www.uschovna.cz/zasilka/MA42MF98JUTTV7C8-PML
http://www.uschovna.cz/zasilka/MAHJ3Z7B2BYJYECM-RU6
http://www.uschovna.cz/zasilka/MAW3PD5YIPWFC8FA-CY9
http://www.uschovna.cz/zasilka/MAX8XH6DES8SN4TP-3UF
http://www.uschovna.cz/zasilka/MA4ACPGSG67XLUYT-XLI
...
no a tady namodrale ale stejne hnusy. Znovu pripominam, umim WB vyvazit lip, ale stred znacky se chyta lepe nez zrnity obrubnik a tentokrat nejde o umelecky dojem ale o dukaz, ze RAW je RAW
...
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... yzltx6.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 2zjvft.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... tpkcub.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 76kgts.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... e08dsw.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads ... 43n6b0.jpg
Obrázek
vrgada

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 18:59

vrgada
Som spokojny. Ciel bol splneny. Dotlacit ta k uvazovaniu o dolezitosti nastavenia bielej. Nazor mas vlastny. Drz sa ho. (n)
Moj sa nezmenil. O vsemocnosti RAWu ani neuvazujem. Hodiny testov nepustia.

Poviem to trosku zjednodusene. RAW ti neumoznuje to spravne nastavit, pretoze nikdy to nevyfotis spravne.
A tak je potom problem, pretoze (fotograf) vlastne nevie ako to ma byt spravne. To je zacarovany kruh. (y)
A sme u toho o com tu basnim 20 stran. A ty to tiez citujes....

"... vhodne prednastaveni ala dlazdicka vam muze hodne usnadnit vysledne doladeni snimku..."

Posledna ukazka k tejto tematike. Z dnesneho ladenia Custom... (musel som znova)

WBnastavenie.jpg
WBnastavenie.jpg (910.49 KiB) Zobrazeno 6865 krát

A teraz bud mudry a skus naladit spravne farby z oboch snimkov. Neurobis to.
- Nebude to rovnake.
- Nebude to spravne
- Nebude to z rovnakym usilim
V tom je pointa.
Akurat to lepsie nastavenie (v tomto pripade dlazdica ti ulahci pracu).

Pete
Pete2

Příspěvekod josef38 » 08 lis 2013 19:23

Vrgata:
Děkuji Ti příteli, že mám konečně nějaké RAWy z DP! Bohužel jsem se k ním jinou cestou nemohl dostat! (n)
Jen dodám, že kapátko je mocný nástroj, ale pro demonstraci, že RAW je RAW a nezáleží na nastavení bílé na aparátu, bych ho asi nepoužil. Stačí jen kliknout na jiné místo na značce a už máš rozdíl!
Pro tuto demonstraci ( ale jen pro ní ) je lepší si na SPP nastavit stejné vyvážení v jeho nabídce. V tomto případě jsem použil "sluníčko".
Kdybys byl nafotil takto snímky v interieru, budou co do barevného vyvážení naprosto stejné!
Děkuji Ti ještě jednou!
Foveoňáci, všechny vás zde zdravím, jste kluci šikovní a myslí vám to! (n) (n) (n)
Přílohy
Porovnání.jpg
Porovnání.jpg (1.72 MiB) Zobrazeno 6858 krát
josef38

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 19:38

Josef
Pekne potvrdenie. Dik ti zan.
Takze plati povedane.

- Nebude to rovnake (mozna na priblizny pohlad)
- Nebude to spravne (to uz na prvy pohlad)
- Nebude to z rovnakym usilim (tak to jednoznacne, hlavne z jednej snimky)

Takze, stale plati dobre nastavit bielu. RAW nie je vsemocny. :)

PS. Moje RAWy si nedostal... :?: Poslal som ti ich na e-mail. :cry:

Pete
Naposledy upravil Pete2 dne 08 lis 2013 20:10, celkově upraveno 1
Pete2

Příspěvekod Pete2 » 08 lis 2013 19:44

Josef

Tak to davam este raz... tu na vlakno.
http://ulozto.sk/xHHoRjQT/x3f-7z

Pete
Pete2

Příspěvekod Josef01 » 08 lis 2013 20:37

Focení do RAW je základem pro kvalitní fotografii a zpravidla obsahuje surová data, která jsou vyčtena z čipu. Většina přístrojů RAW samozřejmě upravuje, ale snaha je o co nejmenší zásahy. Formát RAW je nekomprimovaný 12-14 bitový formát a lze zcela jistě vyvážit na bílou tzv. WB i když správně by se mělo říkat vyvážení na šedou. JPG je již silně upravený snímek z RAW formátu, komprimovaný a 8-bitový. V tomto snímku je již zásah do barevného prostoru tak velký, že občas nelze jednoduše (např. kliknutím kapátka) ani snímek správně barevně dovážit, protože FW aparátu jej může upravit i selektivně pro každou barvu zvlášť. Nevím v čem je problém, ty nejdražší fotoaparáty mají vyvážení výborné, střední třída je na tom hůře, podle mých zkušeností je Foveon na to docela mizerně a všechny fotky vyvažuju na bílou.

Tady porovnání DP1M, Canon 5D MKIII a Nikon D5200. Sami vidíte že střední odchylka od správného barevného prostoru je u Sigmy největší.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil Josef01 dne 08 lis 2013 20:45, celkově upraveno 1
Josef01

Příspěvekod josef38 » 08 lis 2013 20:38

Děkuji za RAWy!
Oba snímky jsou při konverzi v SPP nastaveny na neonové světlo. Jenom pro důkaz, že na nastavení WB v aparátu při fotografování do RAWu nezáleží. Jemně barevně doladit by sis je musel sám, na to už jsem se vykašlal. :-) Kdybys tam přiložil šedou tabulku, bylo by vyvolání korektnější.
Podobně bych ti vyvolal dva obrázky, jeden s nastavením CUSTOM + dlaždice, druhý s jakýmkoliv jiným!!! :D

Srovnej s obrázkem z příspěvku z:
Příspěvekod Pete2 » 03 lis 2013 18:29

Měj se! (n) J.

P.S.
Pete, neměl bys upravovat svůj příspěvek, když Ti na něj už bylo odpovězeno. Pak zní odpověď dost zmateně! Děkuji.
Přílohy
POROVNÁNÍ_ PETE.jpg
POROVNÁNÍ_ PETE.jpg (939.22 KiB) Zobrazeno 6844 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/6 sec.
Clona: F/2.8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony