Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod OVal » 01 pro 2015 10:02

Ahoj. Ukazování přepalů samozřejmě zapnuté mám. Na fasádě toho domu přepaly na rozdíl od Fujiny nejsou, pouze u střechy místy jeden z barevných kanálů. Nevadilo mi to, tak jsem to tak nechal.... Srovnání s Fujinou ale nejde brát tak úplně, protože na Sigmě jsem měl nasazený šedý přechoďák. Na fujině jsem se také snažil ty světla ztlumit, ale působí to i tak mnohem divočeji... Ten přechoďák to také chtělo... Co se týká barev, tak víc se mi líbí ty z jezevčíka, fujina je má zase realističtější.... O.
OVal

Příspěvekod josef38 » 01 pro 2015 10:38

Nic nového zde asi nenapíši, ale nedá mi to v této souvislosti nepřipomenout. Co vypadá v náhledu fotoaparátu jako mírný přepal, nemusí ještě přepal v originál RAWu ( 16 bit hloubka ) být.
Náhled je pouze v osmibitové hloubce a proto co do expozice ne úplně přesný. Už jenom proto by se nemělo jen do JPEGu fotografovat. O dost bychom se mohli tímto připravit.
Ahoj vespolek! (n) J.
josef38

Příspěvekod OVal » 01 pro 2015 13:16

Josefe, máš určitě pravdu. A to, o čem jsme zde psali je zobrazování přepalů v programu SPP při vyvolávání RAWů. JPG většinou raději nezkouším ani u v tomto směru vychvalované Fujiny....

Přihodím jednu pokaženou špatným zaostřením, když jsem si tehdy na sluníčku vypnul AF... Zkusil jsem ji trošku doladit alespoň k zběžné koukatelnosti, fajnšmekři prominou... ;)
Přílohy
SDIM0022m.jpg
SDIM0022m.jpg (143.19 KiB) Zobrazeno 3775 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 14 mm
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA Dp0 Quattro
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Pattern
OVal

Příspěvekod pe-pa » 01 pro 2015 15:05

O.K., podle RAWu jsem to neposuzoval, protoze jsem ho nemel k disposici, ale jen podle te fotky zde, ktera je jiz upravena do JPG. Podle mych zkusenosti by to misto, tedy ta bila fasada, ktera automatickou prepal-korekturou ve fotaku, nebo jeste lepe v SPP, jestlize je v SPP kliknutim zaktivovana, upravi automaticky prepal do nejake priblizne barevnosti, ale original barva to nebude, nebot ji uz kamera diky prepaleni nemohla zaznamenat, nebo v SPP aktivovana korektura prepalu udelala to same, totiz vlozila tam tu citronovou jako nahradni barvu, nebot cista zarive bila, kdyby ji program chtel dodat, by prepal jen potvrzovala, nebot by ta bila musela byt dodana ve vysokem jasu, jinak by to uz nebyla bila; proto je tam nahrazkou ta citronova na pokraji maxima, i kdyz to neni original barva, ktera na tech fasadach ve skutecnosti je, totiz prepal; ta okna jsou v poradku, diky vysoke quattro rozlisitelnosti, ty necha quattro na pokoji. :)

jo, abych nezapomnel; ta neostra fotka je, aspon podle mne opravdova suprovka!!! :) (n)
Naposledy upravil pe-pa dne 01 pro 2015 18:07, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod OVal » 01 pro 2015 16:39

Nechme toho.. ;)
Zpracoval jsem to znovu, tentokrát do realističtějších barev. Sigma to umí taky... Jen ten rozdíl mezi nasvíceným domem na kopci a nenasvíceným okolím není tak velký, jak byl. Ale barvy zhruba odpovídají.... O.
Přílohy
SDIM0227u (2).jpg
SDIM0227u (2).jpg (601.25 KiB) Zobrazeno 3743 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/8
Exposure bias: -3/10 EV
OVal

Příspěvekod **lasta » 01 pro 2015 16:58

Ta fotografie včera byla lepší, šťavnatější.
Nenech se zblbnout pixelměřiči... ;)
**lasta

Příspěvekod vrgada » 01 pro 2015 17:08

2Jarous
...
Je to Dyje pod Sobesem-zacatek udoli 9ti mlynu. Za prvni republiky vyhlasene rekreacni udoli-dokonce se tam chystali vybudovat zeleznici pro rekreanty, po 48tem zakazane pasmo-protoze hranice prochazela rekou, tak i ty mlyny a hotel zbourali, po plysaku chvilkove uvolneni rezimu, ale od te doby se neustale pritahuji sroubky a turisticke znacky se posouvaji dal a dal od reky-protoze zelene nabozenstvi. Na rakouske strane se tak neblbne a breh reky je z velke casti pristupny-sic v rezimu ptaci rezervace a casove omezen kvuli ruseni ptactva, ale pristupny. Nepristupna cast je nadherna, ale vstupenka je myslim aktualne za 50 000Kc pokuty. Nicmene se blyska na casy a slibuji, ze rezim trochu uvolni-snad
...
A nahore v Masovicih je par let cerstve zatopeny nadherny lom. Doporucuji i navstevu hradu Novy Hradek, Hardeg, Kaja
vrgada

Příspěvekod josef38 » 01 pro 2015 17:16

Ondro, také můj názor je, že ta minulá byla lepší.
Kdyby fotoaparát uměl měřit vyvážení bílé jen toho komplexu budov v pozadí, byly by potom ten barevně v pořádku, zase by ale popředí bylo barevně ujeté.
Je jasné, že tam nahoře panovaly jiné světelné podmínky, než dole, kde bylo v podstatě pod mrakem.
Je to podobné, jako když jsem tady na vláknu viděl krajinku s mohutným komplexem pohoří, kde byla sluníčkem osvětlená jen jeho špička. Také byla žlutá. Neřeš to. (n)
josef38

Příspěvekod axislubo » 01 pro 2015 17:22

Stale hovorim, ze sigma je najlepsi fotak na kecanie :D
Přílohy
SDIM0375.jpg
SDIM0375.jpg (888.49 KiB) Zobrazeno 3734 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/6.3
ISO: 200
Whitebalance: Automaticky
Model: SIGMA DP2 Merrill
Exposure bias: 0 EV
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 01 pro 2015 18:14

axislubo, pekna fotka! :) (n)

Koukam, koukam, ze nam tady vltavsky prevoznik zaklada strany a zacina zase lezt to..... ale neresme to...... holt mu to neda.... :lol:

Josefe, nejsi ty barvoslepy? :lol: " Je to podobné, jako když jsem tady na vláknu viděl krajinku s mohutným komplexem pohoří, kde byla sluníčkem osvětlená jen jeho špička. Také byla žlutá. Neřeš to. (n) "
Naposledy upravil pe-pa dne 01 pro 2015 18:23, celkově upraveno 4
pe-pa

Příspěvekod OVal » 01 pro 2015 18:16

axislubo píše:Stale hovorim, ze sigma je najlepsi fotak na kecanie :D

:D No a proč myslíš, že jsem ji kupoval? ;) :D
OVal

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2015 18:37

Nepochopil jsem, co to Petr mele o bílé fasádě v souvislosti s tím údajně přepáleným barákem na kopečku, když ta fasáda zcela jistě bílá není, nejspíš je to nějaký okr nebo odstín světle oranžové nebo tak něco: "Podle mych zkusenosti by to misto, tedy ta bila fasada, ktera automatickou prepal-korekturou ve fotaku, nebo jeste lepe v SPP, jestlize je v SPP kliknutim zaktivovana, upravi automaticky prepal do nejake priblizne barevnosti, ale original barva to nebude, nebot ji uz kamera diky prepaleni nemohla zaznamenat, nebo v SPP aktivovana korektura prepalu udelala to same, totiz vlozila tam tu citronovou jako nahradni barvu, nebot cista zarive bila, kdyby ji program chtel dodat, by prepal jen potvrzovala, nebot by ta bila musela byt dodana ve vysokem jasu, jinak by to uz nebyla bila; proto je tam nahrazkou ta citronova na pokraji maxima, i kdyz to neni original barva, ktera na tech fasadach ve skutecnosti je, totiz prepal;"
Ohromně srozumitelné (y), ale vychází mi z toho, že z bílé fasády se díky nevratnému přepálení stala citrónová. Myslím, že to je mylný prvotní předpoklad ;).
Ondro, nenech si do toho kecat, jsi zkušený harcovník a hlavně sám víš nejlíp, co jak tam u vás vypadá. Ta poslední úprava duhy je fakt už moc přiškrcená. Ta včerejší, původní, měla barvy Standard nebo Vivid?
Lubo, myslím, že o prostorovost u svých fotek nemusíš mít strach a to dokonce ani bez slunce ;) (n).
Jarouš

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2015 18:55

Petře, tady všude máš přepaly, které jsi zachraňoval v SPP (a některé marně ;)).
download/file.php?id=76091
download/file.php?id=76214
download/file.php?id=76220
Je toho samozřejmě mnohem víc. Hlavně že píšeš: "Jelikoz tyto jevy moc dobre znam z fotek focenych foveonem, treba z Quattra, tak si na to davam obzvlast pozor, tedy primo pri foceni a takoveto prepaly se na mych fotkach nedaji najit."
Kdybys těch blbých keců a lží raději nechal (y) (y). Abys u těch fotek neměl hned při focení přepaly, musel bys jít na těžké podexpozice, které mi tak vytrvale vytýkáš ;).
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 01 pro 2015 19:34

Mily Jarousi, snazis se uplne zbytecne, zadne prepaly v techto fotkach co tady predvadis, se nekonaly a nekonaji. Horsi ale je, ze se dopoustis urazek jako ze jsem lhar a podobne, coz uz by se nemelo dit. Snad si to uvedomis a mozna i uvedes na spravnou miru a omluvis se za toho lhare. Nebo zase radeji jako maly kluk si budes radu dni hrat na mrtveho ptaka a ukazes se az si budes myslet "ze to uz preslo"?...Tva oblibena taktika jak si zachovat "tvar"... :lol:

Je od tebe ale dost ubohe se mstit za to, ze nedovedes sve nepodarky dobre upravit. Coz o to, ale horsi je, ze nedokazes rozlisit dobrou fotku od spatne. Jak dokazuji ty tve vecerni zabery jak U Bucku zhasli", tak nemas oko ani na tak jednoduchou upravu jako je zesvetlit a srovnat tak, aby mely aspon trochu brilanci. Vcetne umeni se drzet zpatky a takove nedodelane, spatne fotky tady stale ukazovat a nechat si je i mlcky pochvalovat.....nebot si snad opravdu domyslive myslis, ze fotis jako panbuh? Asi ano....

Jestli si Ondra necha nebo nenecha "do toho kecat" je jen jeho vec a myslim, ze je natolik inteligentni a dobry fotograf, ze kdyz, tak to chape, tedy ode mne, jen jako maly postreh, ale v zadnem pripade ne jako nejaky rozkaz : "Hele ty Ondro, koukej si to opravit tak a tak, jo?" :lol:
Na druhe strane by bylo tedy od Ondry dobre, kdyby se sam k tomu vyjadril. V pripade, ze mu moje postrehy vadi, neni nic jednodussiho to tady uvest, abych jeho fotky nechal na pokoji. (n)

Tady je ukazka fotky, kde jsou zlutocitronove prepaly. Focene jeste s SD1, ktera to rada dela, protoze nema jeste korrekci prepalu jako Quattro. Ted, kdyz jsem si to timto prikladem pripomel, tak vlastne v te Quattro fotce Ondry, prave proto, ze Quattro uz tu korrekci prepalu ma, musela byt na tech domech vzadu nacervenala, ktera je prave jen pri zapadu slunce a v Alpach se tomu rika, ze Alpy hori. Tak tato barva, toro rude svetlo tam asi mohlo puvodne byt a jelikoz ho bylo "moc a intensivne", tak ta Quattro korrekce tam tu barvu radeji vymenila za citronovou, asi tak jako tady na te me fotce, kde ta SD1M jeste tu redukci nemela a prepaly v citronove zlute se ukazuji v tech skalach nahore na tom bergu. :)
Naposledy upravil pe-pa dne 02 pro 2015 08:32, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod OVal » 01 pro 2015 21:04

pe-pa píše:Jestli si Ondra necha nebo nenecha "do toho kecat" je jen jeho vec a myslim, ze je natolik inteligentni a dobry fotograf, ze kdyz, tak to chape, tedy ode mne, jen jako maly postreh, ale v zadnem pripade ne jako nejaky rozkaz : "Hele ty Ondro, koukej si to opravit tak a tak, jo?" :lol:
Na druhe strane by bylo tedy od Ondry dobre, kdyby se sam k tomu vyjadril. V pripade, ze mu moje postrehy vadi, neni nic jednodussiho to tady uvest, abych jeho fotky nechal na pokoji. (n)

Mě postřehy nevadí, myslím že se mám stále co učit a občas něco připomenout, vypíchnout, není rozhodně od věci. Možná se to nemusí řešit tolik...? Nevím. Ona se dá zkritizovat snad každá fotka. Sám to moc nedělám, respektuji oko autora. Ale jiným pohledům se nebráním a mohou být rozhodně přínosné. Krajinářská fotografie není ta oblast, která mne ve fotografii živí, tak to neberu osobně a existenčně ;)
OVal

Příspěvekod josef38 » 01 pro 2015 21:41

Správně! :D
A na druhou stranu je zase velice užitečné, když se zde každý projeví ve své plné kráse.
Je jen dobře, když i noví přichozí potom vědí s kým mají tu čest a co od koho mohou čekat! (n)
Přeji dobrou noc! (n)
josef38

Příspěvekod Jarouš » 01 pro 2015 22:32

Mám hledat další, Petře? Je jich ještě dost, ani s modrou oblohou sis často nedokázal poradit. Ale tam to nevadí, ona by se stejně na papíře nějaká modrá vytiskla, že jo? ;) To, že v jiných fotkách přepaly zlikviduješ v SPP nebo pomocí křivek ještě neznamená, že v původním RAWu nebyly, jak jsi se nám snažil namluvit v příspěvku, jehož část jsem výše citoval. A spoléhat na to, že tady nikdo nepozná, že v konkrétní fotce musely být fasády nebo mraky přepálené, to bys po nás chtít neměl... ;) :D
Tak jak je to s tím lhaním? U Tebe už se to dávno nedá ani spočítat (y).

PS: Aby bylo úplně jasno. Fotit zcela bez přepalů je v praxi prakticky nemožné (pomiňme ty extrémní podexpozice). Jasně, že mívám na svých fotkách také přepaly a že je likviduju jak se dá, pokud se to dá ;). Ale rozhodně netvrdím, že jsem takový borec, který díky diagnostice na displeji dokáže přepalům zcela zabránit už při focení. Petr napsal to, co napsal a já tvrdím, že s jeho fotkama to absolutně nekoresponduje. Toť vše.
Přílohy
Tady žádné přepaly nejsou, tvrdí Petr.jpg
Tady žádné přepaly nejsou, tvrdí Petr.jpg (602.65 KiB) Zobrazeno 3650 krát
Jarouš

Příspěvekod Josef01 » 01 pro 2015 23:47

OVal píše:Nechme toho.. ;)
Zpracoval jsem to znovu, tentokrát do realističtějších barev. Sigma to umí taky... Jen ten rozdíl mezi nasvíceným domem na kopci a nenasvíceným okolím není tak velký, jak byl. Ale barvy zhruba odpovídají.... O.

Ta původní fotka se mi líbí daleko více. Jinak je škoda, že do oblohy lezou ty fialové sigmácké mapy, holt to se člověk musí naučit potlačit.
Josef01

Příspěvekod josef38 » 02 pro 2015 06:52

pe-pa píše:Tady je ukazka fotky, kde jsou zlutocitronove prepaly. Focene jeste s SD1

Děkuji Petrovi za ukázku jeho "žlutocitronových přepalů". :D
Já jsem našel na netu něco podobného.
A kdo ví, jestli všichni ti Japonci, co jejich posvátnou Fuji takto zrána, nebo zvečera ( nevím čas ) viděli, neměli v očích též jen pouhé "žlutocitronové přepaly", protože ta sopka ve skutečnosti dozajista vypadala úplně, ale opravdu úplně jinak!
Takže bacha na žlutocitronové přepaly! ;)

pe-pa píše:Koukam, koukam, ze nam tady vltavsky prevoznik zaklada strany a zacina zase lezt to..... ale neresme to...... holt mu to neda.... :lol:

Dobré ráno všem přeje vltavský převozník Josef, co právě založil stranu pod názvem "Bojujeme s přepaly". Do této strany bych si dovolil přizvat Petra, jako čestného člena této strany! :lol: :lol:

Obrázky zajímavé, doporučuji prohlédnout.
http://obrazky.4ever.sk/tag/1559/sopka?pg=1
Přílohy
Žlutocitrnové přepaly našeho Petra.jpg
Žlutocitrnové přepaly našeho Petra.jpg (489.59 KiB) Zobrazeno 3596 krát
Žlutocitronové přepaly japonského fotografa.jpg
Žlutocitronové přepaly japonského fotografa.jpg (489.27 KiB) Zobrazeno 3596 krát
josef38

Příspěvekod OVal » 02 pro 2015 08:43

josef38 píše:
Dobré ráno všem přeje vltavský převozník Josef, co právě založil stranu pod názvem "Bojujeme s přepaly". Do této strany bych si dovolil přizvat Petra, jako čestného člena této strany! :lol: :lol:

Dobré ráno. Také se hlásím do boje. Mám v komůrce demižónek s ještě necelými třemi litry meruňkových přepalů a nechci to tak nechat... ;) :D
Už ale nezvládám bojovat tak rychle a intenzivně, jako za mlada...

A díky všem za názory k duze.
Přílohy
SDIM0214.jpg
SDIM0214.jpg (718.89 KiB) Zobrazeno 3585 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/1.25 sec.
Clona: F/8