Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod josef38 » 16 srp 2015 20:04

Josef01 píše:Tu purpurovou jsem krotil jednoduše, snížením saturace purpurové :)

Jestli ten posun do purpury je konstantní, tak by neměl být problém nastavit toto snížení saturace v PhotoShopu jako "cestu" a každý snímek tímto protáhnout. A bylo by po starosti. Možná se ale mýlím, nemám s tímto zkušenosti.
Za toho George Kennedyho děkuji. Už jsem si i vzpomněl. :D
josef38

Příspěvekod MiroH » 16 srp 2015 21:13

jajakm,
keď ešte nemáš vybratý editor, možno nespravíš chybu, keď skúsiš Lightroom. Ten nový vie "kúzliť". Dvojklikom preskočíš do Photoshopu v ktorm je možnosť pokračovať napr. v LAB-e...kde odstrániš napríklad purpurovú (ale to sa dá aj v LR), alebo niečo zosilíš...
Priložené ruže sú robené ... SPP (všetko na 0)...presunuté v TIFF do Lightroomu a jemne upravené. Čas cca 3 min.
Přílohy
Z rozária...-2-2.JPG
Z rozária...-2-2.JPG (542.54 KiB) Zobrazeno 6110 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 50 mm
Čas expozice: 1/200 sec.
Clona: F/11
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP3 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -7/10 EV
Metering mode: Pattern
MiroH

Příspěvekod pe-pa » 17 srp 2015 10:23

Tak lidicky,

Fuji X-E2 jsem prave uspesne prodal spokojenemu kupci do Bonnu, takze ted jeste se spravne rozhodnout jakou tu Sigmu koupit.
K tomuto rozhodnuti vas vsechny zvu a byl bych velice rad, kdybyste i vy mi zkusili v tom poradit; jedna se o koupi Sigmy DP2M nebo Sigmy DP2 Quattro.

Kterou? :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod vrgada » 17 srp 2015 11:24

Obrázek
(pravym tlacitkem mysi open in new tab a pak je mozne kliknutim levym tlacitkem mysi lupu-alespn ve firefoxu)
...
Fuji je sice asi jen na urovni stareho foveonu, co se tyce ostrosti a detailu, ale barevne to proste nema chybu, takze podle mne je navrat k jakemukoliv foveonu spatne. Jinak Dp2m je na paladixu za 10 000Kc, pana znam a je solidni, ted si koupil SD1cku a rekneme prvni dojem z ni ma takovy rozpacity.
..
Osobne,kdyz uz to musi byt, tak bych vzal to sirokouhly Dp0 quattro, ale jinak to probehne stejne, okouzleni ostrosti detailu a nakonec celkove znechuceni, po kolikate uz? Ale kdo chce kam...
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 17 srp 2015 12:03

vrgada, jen si nemysli; Quattro ma momentalne ze vsech tech sigma-typu nejlepsi barevnost. Kdyz jsem vlastnil ty ruzne typy, tak mi barvicky nedelaly nikdy potize, nehonil jsem barvy podle nejakeho lokalniho presvedceni, ze tak a tak musi ty barvy byt, nebo podle nejakeho streho "pravidla" z ceske fotograficke literatury tak ca. koncem sedesatych a pak sedmdesatych let, kdy "slavni" tehdy komunisticti ceskoslovensti profesionalni, lepe oznaceno oficialni fotografove fotili nase krajiny na ORWO nebo i na FOMU a pak byly ofsetem a tiskem rozmnozovany a vazany do knih a tyto obrazkove publikace pak prodavany. Tyto knihy a v nich obrazky nebyly nikdy zadne, ani prumerne urovne, ale socializmu se libily a tak se mnohym starsim fotografum staly zvykem a vzorem i do dnes a jejich kyzenym cilem. A pak, na nejake "vysisovane" fotce se neda dobre poznat, jak je nebo neni v barevne fotografii ten fotograf dobry nebo spatny.....A od nich a jejich reci a "vzoru" to prebiraji nekteri novi, mladi fotografove. A tak chyba, zaseta nekdy pred padesti lety, roste i v dnesni pude.... ovsem ne vzdy, zalezi na charakteru a osobnosti....

Co mne casto ne znechucovalo, ale dost sr..., byla uprava v SPP, ktera pro kvalitni fotku sezrala hodne casu a ne ten fotak a "jeho" barvicky, ktere se aspon v mem pripade daly mnou zkrotit a dat do spravne "polohy". To samozrejme u bayeru toto vsechno jde proti sigme tryskem a pro fotky na kseft a ve vetsim mnozstvi pochopitelne vyhrava. A pak, jak uz jsem take nekde psal, nejsem zastance si fotaky doma ve skrini nebo v koute vrstvit, radeji je zase prodavam, dokud drzi jeste rozumnou cenu.... :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod Pete2 » 17 srp 2015 12:50

pepo
co to na nas skusas. Petr bol kouzelnik v meneni aparatov, ale aj ty...
Jedinecny fuji za kram s foveonom. To tu este nebolo. :D
Tento prispevok vsak nepisem pre obveselenie osadenstva, ale na jeho ochranu. Najskor tu foveon znosis pod ciernu zem a urobis tu zo vsetkych
nesvojpravnych chudakov a potom si chces nejaky kupit. Ja uz dnes viem, ze scenar sa bude opakovat a az budes nejake to DP opet predavat tak budes zas okolo seba spinit a prskat bacily a lutovat vyhodene peniaze.

Chces usetrim ti peniaze a nam nervy. Za prve napriklad fotak DPQ v akejkolvek verzii nema dynamiku, vysoke ISO a a najkratsi cas 1/2000 snad ani nie z tohto sveta. To maju kompakty za 30 eur. Na to prides velmi rychle a my si to tu odskaceme. Je to 230 strana pokecu, aby som ti to dohladal a v buducnosti otlkol o hlavu.
Pete2

Příspěvekod vrgada » 17 srp 2015 14:43

2 pe-pa
...
jsi krajinkar, ta Dp0q by teoreticky podle MTF krivek mela mit uzasny sirokouhly objektiv, na krajinkach 1/2000 sekundy bude stacit, pomalost vseho rovnez a ani ta pletovka tam vadit nebude.
...
a jinak postup je tu diskutovan mnohokrat: v SPP jen vyvolat X3F do tiffu a upravovat v necem normalnejsim
...
ja bych do toho ale fakt nesel-to je naprostej kotrmelec a skonci to opet stejne-znechucenim a nadavanim tu na foru
vrgada

Příspěvekod axislubo » 17 srp 2015 14:53

Pe-pa quatro vezmi (n)
A este k pletovke...Na kompoziciu nehladte :D
Podla mna dokonale, (teda aspon na slnku) to poviem k mojim fotkam zo sigmy malokedy :D
Přílohy
SDIM0034uprshar2.jpg
X3f upravene v spp
SDIM0034uprshar2.jpg (210.63 KiB) Zobrazeno 6011 krát

EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/400 sec.
Clona: F/5.6
Model: SIGMA DP2 Merrill
Exposure bias: 0 EV
SDIM0034upr vyrez.jpg
SDIM0034upr vyrez.jpg (354.99 KiB) Zobrazeno 6011 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/400 sec.
SDIM0033sharp2.jpg
Jpg bez uprav
SDIM0033sharp2.jpg (297.14 KiB) Zobrazeno 6011 krát

EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/2.8
Whitebalance: Manuálně
SDIM0033vyrez2.jpg
SDIM0033vyrez2.jpg (1018.51 KiB) Zobrazeno 6011 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/2.8
axislubo

Příspěvekod pe-pa » 17 srp 2015 15:46

Laco, no rekni, ze tu tech pres dve ste stranek nebyla sranda. Predstav si, ze by byl kazdy jako ty a prisel sem tak jednou za dva, tri mesice. To bychom to mohli uz tehda zabalit; dokud te tady vynaseli do nebe a cos tady napsal bylo vic nez svate pismo, tak si se zde angazoval az do aleluja. Pak jak ty rikas, ten zlorad Petr zacal do tvych sragorek ryt a komentovat a kouzlo bylo ten tam; od te doby se moc neukazujes tedy viditelne. Ale jakmile se neco sustne, co by se ti hodilo do kramu, tak jsi tady viditelny jako treba ted.

K tem tvym dvema CB Fotkam; kdyz reknu nic moc, tak to bude tak asi ono... Co nam tim chces rici? Objektiv je stary jak metuzalem, staci tak mozna na nejaky digital do max. 8 Mega, pak je uz na kulove ho..... A C/B fotky; co s tim, ma to max. dynamiku do deseti clon a to jeste se suprovym fotakem a suprovym objektivem jako je treba DP2M a pod. Vic se v CB udelat neda; a pak, je to zalezitost a to hlavne sedych tonu, kterych ma mit CB miliardy... kde jsou tady na tvych a kolik ze je tech sedych tonu...?

ps, zapomel jsi tady uvest s jakym fotakem se ten Jupiter 135 tak chlubil? Nebo jsem to nekde prehledl?

pepa

vrgada, ten Quattro 0 je moc specializovany, musel bych mnohdy jit co nejbliz k motivu a to nerad. Ten Quattro DP2 je uz dobry i na jine veci. Mel jsem DP2M a DP3M, DP2M mela z nich ten nejlepsi objektiv a tak tomu je i u DP2 Quattro. Ten 0 uz kapku zkresluje do stran a jeste to srovnavat... :( Ne, kdyz tak, tak DP2 Quattro. :)

axislubo, jo, fotky dobre i ta pletovka, zalezi take hodne na okolnim svetle, taky se povedly; tak se ma fotit! Klidne, uvolnene a fotit. Pak to spravne prijde samo.... (n)

Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 17 srp 2015 17:16, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod Pete2 » 17 srp 2015 16:11

Svate slova Pepo este, ze mame historiu

Ale jakmile se neco sustne, co by se ti hodilo do kramu, tak jsi tady viditelny jako treba ted.

A sustlo ... (to je dobra vec ten moderator) :D

Tak iba jedna z "perel" pe-pu... Soused Petr toho nakecal viacej.

Uz si Sigmacky fotak nekoupim! Zjistil jsem a to jen diky tady vystavovanym fotkam, ze zde servirovane barvy na nich stoji za kulove a suma sumarum nestoji ani je vystavovat. Kazdopadne, kdybyste si vypujcili jinou znacku, tedy dobrou, zjistili byste tak asi po tydnu pouzivani, kdy sigma odpociva pri tom ve skrini, ze temi jinymi znackami se da dneska lepsi fotit.... )
Pete2

Příspěvekod vrgada » 17 srp 2015 16:21

zacinam mit pocit, ze si z nas PE-PA utahuje a zadne quattro kupovat nebude.
...
co se tyce pletovky, tak tady to vyjmecne nerve, ale kdyby se to soucasne fotilo bayerem dopadlo by to pravdepodobne i tentokrat lepe u Bayera
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 17 srp 2015 16:51

vrgada, nech toho Lacu take neco prispet. Uz se z toho stejne v noci pocurava a trpi nejakym strachem ze mu ukradnou, kdyz se tady nebude koukat, z pusy ten jeho umely chrup.... Laco, prosim te, byl bys tak hodny a jeste nam neco tady nekde vyhledal co ten Petr napsal za hlody? Ja uz jsem stary dedek, ale zase si to rad prectu jako ted. Trpim totiz stareckymi depresemi a ty hlody co tady nekdy ten Petr napsal, mne nesmirne rozveseluji a pomahaji mi uvolnit stolici. To vis sranda je lek.... (n)

http://www.sigma-photo.co.jp/sgv/dp0_qu ... llery.html

Petr
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 17 srp 2015 18:50

axislubo píše:Pe-pa quatro vezmi (n)
A este k pletovke...Na kompoziciu nehladte :D
Podla mna dokonale, (teda aspon na slnku) to poviem k mojim fotkam zo sigmy malokedy :D

K Tvým vystaveným fotkám nemám sebemenších hýhrad!
Jseš dobrá reklama na DP2 Merril. (n) (n) (n)
A kdo ví, jestli Tě za to neplatí??? :lol:

Dost by mě zajímaly podobné ukázky někoho z vás z Quattro!
josef38

Příspěvekod Jarouš » 17 srp 2015 23:03

Bohuslavice u Zlína.
Přílohy
SDIM4313.jpg
SDIM4313.jpg (477.13 KiB) Zobrazeno 5931 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Clona: F/8
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
SDIM4315.jpg
SDIM4315.jpg (475.78 KiB) Zobrazeno 5931 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 25 mm
SDIM4316.jpg
SDIM4316.jpg (489.5 KiB) Zobrazeno 5931 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 23 mm
Čas expozice: 1/250 sec.
Jarouš

Příspěvekod pe-pa » 17 srp 2015 23:45

Tak jsem tu Sigmu DP 0 Quattro ted online koupil, takze asi ve stredu nebo ve ctvrtek by tady mela byt. Hned jakmile nabiji akkus, tak se vydam do okoli neco vyfotit, abych videl jak dalece jsem nabehl... Ale nic se nedeje, mam ctrnactidenni pravo ten fotak vratit. :)

https://www.flickr.com/groups/sigma-dp0-quattro/pool/

Jarousi, Bohuslavice jak vymalovany!!!! (n) Ale rekl bych, stale dost tmavsi, nez by mely byt. :)

Petr
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 18 srp 2015 05:52

Zajímavý dost! Ale trochu náročný na peněženku!
I když bych si asi vystačil s tím širokoúhlým formátem.
Přílohy
Quattro.jpg
Quattro.jpg (478.25 KiB) Zobrazeno 5900 krát
josef38

Příspěvekod vrgada » 18 srp 2015 06:02

toz gratulace, na to quattro jsem opravdu zvedavy, jestli mohu poprosit, tak bych pak rad videl fotky v plnem rozliseni.
vrgada

Příspěvekod pe-pa » 18 srp 2015 07:15

vrgada, jasne, jakmile neco cvaknu, tak to tady pres nejaky ten server ukazu v plnem rozliseni. Ale co jsem zatim videl, krome ruznych spatnych, coz jak vidim lezi na fotografovi, jsou ty znamenite opravdu perfektni a po nejakem sumu ani zminka. V nejakem tom foru se dost pise a nadava na clipping jako tomu bylo u SD15, ze byla svetla, mraky, vyzrane. Ale zalezi urcite na kuse, ktery tedy mohu vymenit nebo vratit. Kdyz jsem mel SD15, tak jsem zadne clipping nemel a kresba byla vsude i ve svetlech. Uvidime. Ale kdyz se o tom vi, tak se da fotak i na toto nastavit tak, aby to nedelalo. Tak hrozne to neni. Ale samozrejme ten, ktery nema o nastaveni a serizeni si fotaku ani ahnung, tak je uz zdeseny pri jednoduchem mackani spouste; a tech neni take malo, kteri ty ruzne mineni v internetu muzou ovlivnovat.

Josef38, tak hrozne to s tou cenou take neni, dostal jsem penize za mou prodanou Fuji, ted jeste si koupi snad nekdo muj uplne novy, s plnou a celou jeste zarukou vyrobce Fujifilm, v 06.2015 koupeny velice ostry az do nejzazsich koutu Fujinon 27/2,8 a je to v mosne, neboli stare za nove bez ztraty kvetinky. :)

Kdyby mel nekdo tady o tento pancake objektiv zajem na svou Fuji, at mi posle mail! mahpet@gmx.net Fakt je ten objektiv vyborny! Cena je suprova, takze zadna vymluva a koupit! Cena 219 Euro + asi 18 Euro DHL do C. Republiky.

Petr
Naposledy upravil pe-pa dne 18 srp 2015 10:17, celkově upraveno 1
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 18 srp 2015 08:03

pe-pa píše:Josef38, tak hrozne to s tou cenou take neni,
Petr

Tak Ti přeji šťastnou volbu!
josef38

Příspěvekod axislubo » 18 srp 2015 08:19

Pe-pa, uz sa tu vsetci tesia na tvoje obrazky z quatra. Ja si myslim, ze v dobrych rukach bude robit skvele snimky...( uz vieme ze foveon nie je pre kazdeho, chce to mat trpezlivost a dobre nervy a vysledky sa dostavia ;) )
Fotky upravene iba v SPP...
Přílohy
SDIM00471300.jpg
SDIM00471300.jpg (246.79 KiB) Zobrazeno 5945 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/640 sec.