Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod pe-pa » 11 úno 2015 20:15

Dobry vecer vespolek!

Hned na zacatku se omlouvam, ze nevlastnim zadny sigma fotak, ale jinou znacku, takze sem moje vytvory vkladat nebudu.

Ale prc sem vubec pisi. Byl jsem poveren panem Petrem Mahlerem, abych se vam zde jeho jmenem omluvil za jeho nekdy neslusne projevy k jedne osobe, kterou zde nebudu jmenovat, urcite vite o koho se jedna.
Pan Petr Mahler mne pozadal, abych zde vsem zdelil, ze pan o ktereho se jedna, uvadim proto presne slova P.M., ktery je zde povazovan za slusneho cloveka, je bohuzel jenom ubohy maly clovek, ktery nedokaze jednat otevrene a zde skromne nekolika lidem dekuje za jejich prizen a ukazuje se zde vubec jako velky slusnak, za vsemi zady zde, potouchle pana Petra Mahlera nahlasil administratorovi a pozadal ho pisemne o vylouceni pana P.M. z celeho zdejsiho fora.

Dale Vam vsem, kteri jste fotky P.M. radi shlizeli, mam vyridit podekovani a pozdravy! P.M. se nebude uz zde nikde angazovat, ani v nikonackem vlaknu, ani jinde.

p+p
pe-pa

Příspěvekod josef38 » 11 úno 2015 21:45

pe-pa píše:
.......Dale Vam vsem, kteri jste fotky P.M. radi shlizeli, mam vyridit podekovani a pozdravy! P.M. se nebude uz zde nikde angazovat, ani v nikonackem vlaknu, ani jinde.
p+p

Petře, není nic jednoduššího, než u tohoto pozměněného niku zůstat a založit nové vlákno. Myslím, že už zde jednou podobný návrh od Tebe padl a potom bude spokojenost na všech stranách.
Jinak si myslím, že tímto příspěvkem už stejně porošuješ svoje předsevzetí. Měj se hezky! ;) J.
josef38

Příspěvekod vrgada » 11 úno 2015 22:00

nesouhlas, zacalo to uzasnym napadem sirkouhlym fotackem Dp1ckou, krajinarskym ohniskem a fotackem malym snadno prenosnym s velkym cipem v dobe, kdy standardem byly pidicipy a jeste foveonem, ktery nebyl sice krat tri pixely dle reklamy, ale krat dva asi jo. Pak k tomu pridali normalni ohnisko, sice tezko rici na co, ale aspon se to tak nekazilo jako Dp1cka a objektiv byl naprosta spicka, dalsi evoluce je Dp3ka, nechapu smysl tohoto ohniska, ale budiz fotak je to asi povedeny. Ted prisla sirokouhla nulka ve velikosti temer zrcadlovky-na co? Vubec nechapu tu krecovitou snahu vytahnout ze zakazniku, co nejvice penez, proc neudelaji jedno telo a vymenne trebas pevne objektivy. Neverim, ze se zde mezi fandy najde takovy nadsenece, ktery vyplazne 100 litru za kopletni serii a to se ani nebavim o tom, jak moc to rozmerove nabobtnalo. Po pravde neverim, ze si tu nekdo kockopsa quattro vubec nekdo koupi. Predpokladam, ze pristi rada uz bude zase cisty foveon, pokud to teda sigma neodpiska uplne. Kazdopadne si myslim, ze Dp0 necekal opravdu nikdo :-)
vrgada

Příspěvekod josef38 » 11 úno 2015 22:14

vrgada píše:nesouhlas, zacalo to uzasnym napadem sirkouhlym ..........

V pořádku, máš takový názor, tak není co řešit! Jen si myslím, že vůbec není potřeba vlastnit pro svou činnost celou řadu ohnisek. Já už na př. delší dobu vidím, že moje nejuniverzálnější ohnisko pro FF je něco kolem 40 mm a ostatní objektivy mě jen doma zahálí. :)
josef38

Příspěvekod vrgada » 12 úno 2015 07:36

Ja vetsinu sveho foveon zivota prozil s Dp2kou a byl jsem s ni moc spokojen (jeste ji mam schovanou), normalni ohnisko ma samozrejme neco do sebe. Epizoda SD14 mne nejak nechytla za srdce, pak mne zacala bavit Dp1cka (pokazila se), tak jsem s koupil Dp1m, ale ta asi pujde do sveta, ty fialove kntury i pri clone 11 a temer uprostred obrazu neprekousnu, je to videt i pri resize na 50 procent (leva strana snehove homole nahore), sice vim, ze to jde softwarove potlacit, ale proc, kdyz jini konstrukteri dokazi udelat objektiv bez tehĺe priserne aberace.
...
Obrázek
...
Zatim jsem sel cenou kompromisu a koupil si zoom bezzrcatko, po pravde zoom se dnes da udelat jakztakz kvalitne, i kdyz pevne ohnisko to samozrejme neni. A vyhlasuji anketu, ma nekdo v planu koupit si vyhledove quattro?
vrgada

Příspěvekod josef38 » 12 úno 2015 07:44

vrgada píše: je to videt i pri resize na 50 procent (leva strana snehove homole nahore), sice vim, ze to jde softwarove potlacit, ale proc, kdyz jini konstrukteri dokazi udelat objektiv bez tehĺe priserne aberace.

Kdyby tam ty fleky nebyly, tak jsou barvičky dokonalé. Ale to kdyby, to se holt neodpouští. (n)
josef38

Příspěvekod axislubo » 12 úno 2015 09:15

Urcite by som to Quatro chcel vyskusat, myslim, ze bude robit lepsie fotky ako merrill . Mne hlavne vadi ta velkost a o cene ani nehovorim. Neviem co je to za pristup Sigmy, takto dieru do sveta nespravia s ich fotakmi, to je skoda, lebo skla zacali robit ozaj skvele...
Přílohy
SDIM0263-2.jpg
SDIM0263-2.jpg (757.24 KiB) Zobrazeno 5389 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/100 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 7/10 EV
Metering mode: Pattern
axislubo

Příspěvekod Jarouš » 12 úno 2015 17:38

Nevěřím ani za mák, že Quattro dělá lepší fotky, než Merrill. Podle mého názoru jsou ve hře pouze nižší náklady na výrobu čipu a to musela Sigma potenciálním zákazníkům nějak okecat. Přidali rozlišení (bezva), zbytek sotva bude lepší, možná akorát trochu lepší obraz na vyšších citlivostech. Ale kdo ví jestli...
vrgada: Jsi až zaslepeně zaujatý. Žádné fialové aberační příšernosti na té fotce nevidím. Před pár dny jsem v jiném fóru (tuším Kodak) četl stížnost jednoho seriózního pána na velké zklamání z modré aberace jeho nového Fuji aparátu. A byla (ta stížnost) podpořená fotkou. Tak to se s Tvými nářky nad poslední horskou fotkou vůbec nedalo srovnat. Vůbec si v posledních měsících mnohem víc všímám barevných (převážně zeleno fialových, kdo by to řekl ;) ) fleků na fotkách z aparátů jiných značek. A že jich bývá hlavně v obloze převážně při zataženu požehnaně. Ale už jsem je viděl i v šedých plochách na zemi a dokonce i na modré obloze, sníh nevyjímaje.
Naposledy upravil Jarouš dne 12 úno 2015 17:54, celkově upraveno 1
Jarouš

Příspěvekod Martynko » 12 úno 2015 17:52

Jinak souhlasím s vrgada, od vyrobení první DP se za těch 7 let mnoho změnilo, do kompaktů už nejenom sonka cpe FF čipy a letos konečně po pár letech stagnace bude další ve fotomarketingu megapixelový skok - Canon a jeho 5Ds FF 50Mpix nebo Ricoh Pentax 645Z sice také 50Mpix ale s vysokou citliovstí a možností jako jediný středoformát natáčet video, už jej používají někteří filmaři! :shock: ale co zůstává stejné? CMOS a bayer a ani jinak uspořádaná maska filtrů třeba u Fuji to nezachránila, barvy stále stejné ať už se jedná o laciný kompakt nebo nejdražší středoformát, výsledek stále jako kdyby to kreslili stejnýma fixkama...

No co se týče Sigmy, měl jsem zvěsti (ale raději jsem o tom mlčel) o připravované DP0 (24mm) a pak měla být DP4 (90mm) ale tam se ukázalo, že to je jen telekonvertor na míru šitý DP3... na jednu stranu si zákazníky najde a evidentně jim ikdyby jen pár desítek tisíc prodaných kusů bohatě stačí, stále vyplňují na trhu malou mezeru hlavně v tom, co prostě jiný přístroje neumí - barvy... No jak se sigma postaví k neuprosnému trhu megapixelů? fámy toho nakukají, od uvedení prvního FF Foveonu až po ukončení výroby aparátů, nechme se překvapit, jediná nevýhoda je ve složitosti výroby, Foveon prostě zatím zvládá jediná továrna a pak, vrstvení přináší složitosti nekompatibilní s marketingem, takže tu máme na jedné straně možnost stále a pouze jediného plnobarevného snímače na trhu avšak v porovnání s běžným ve veliké nevýhodě od složitosti výroby po konečné parametry... byl bych radějí o uvolnění licence třeba pro Sony, kteří by snad technologicky dokázali Foveon povýšit na vcelku použitelný čip a dostali jej do většině aparátu, nicméně opět díky marketingu se toto nestane už jen zhlediska ceny výroby Foveonů, která je několikanásobně dražší jak ten lepší FF čip od Sony... buď me tedy rádi alepoň za něco, jako je Quattro...

Abych jen nekecal, trocha barev neuškodí :geek:
Přílohy
SDIM2377.jpg
SDIM2377.jpg (518.63 KiB) Zobrazeno 5366 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 16.6 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 50
Whitebalance: Manuálně
Model: SIGMA DP1S
Expoziční program: Normal program
Exposure bias: -10/10 EV
Metering mode: Spot
Martynko

Příspěvekod vrgada » 12 úno 2015 21:33

Obrázek
...
No ja tam tu chromatickou aberaci opravdu vidim a stasne mi to vadi. Dp2merrill nicim takovym netrpela, nemela to ani klasicka Dp1cka a Dp1quattro ji naopak ma jeste mnohem horsi nez Dp1m. Proste spatne navrzene objektivy.
...
Co se tyce barvicek, mel jsem z tech Jeseniku uplnou euforii, to azuro a bezvetri na hlavnim hrebenu tam takhle opravdu bylo a to tam vetsinou fuci a neni videt. Navic, abych se zalibil kritkum na tomto foru a nemusel resit svoji nedokonalou plazmu, tak jsem tam dal vivid barvy a automat a trosicku stahl modrou, coz na snehu v horach byva. Trochu jsem netrefil expozici pac na displej nebylo vider, pridal jsem do plusu asi moc.
...
Dp0 je tak obrovska, ze je to az neuveritelny, takze asi se tomuto problemu zavenovali a CA tam asi nebude. Je ovsem pravda, ze kdybyxh si chtel na svoji Fuji koupit stejne sirokouhle pevne ohnisko zaplatim stejny prachy jako za fotak od sigmy i s objektivem a taky je to strasne velky. Kvalitni skla jsou draha a sigma k nim pridava jako bonus fotaky v cene, neco to do sebe ma. Ale uvital bych spise klasicke reseni vymennych objektivu. Uzaviram sazku, ze pristi sigma rada, pokud bude, bude opet klaasicky foveon a ne polovicni Bayer.
vrgada

Příspěvekod josef38 » 12 úno 2015 22:07

vrgada:
Nejen aberace mraků, ale i ta souvislá plocha sněhu na pravé straně snímku má barevné fleky.
Kdo je nevidí, nebo je velkoryse přehlíží, stačí, když si snímek stáhne a v nějakém editoru u něj trochu zvedne gamut.
Bohužel máš pravdu!
josef38

Příspěvekod Jarouš » 12 úno 2015 22:33

No jo, když s Tebou je to těžký. Do vlákna jsi dal fotku poloviční velikosti, než je originál, tak se nediv, že tam nic tak strašného nevidím. Ale, upřímně řečeno, ani v tom originál výřezu mi to nepřijde v rámci celku nijak tragické a bylo by zajímavé zjistit, kolik foťáků/objektivů na trhu v přibližně stejné cenové relaci by ty bílé hrany proti obloze zvládlo bez aberace. Moc do plusu jsi nepřidal, sníh není přepálený, v tom počasí mohl být ještě zářivější. Těm flekům na sněhu přidává právě podexpozice a režim Vivid to ještě trochu zvýraznil. Televizní kamery určitě nemají Foveony, ale stejně ty samé jevy vidívám občas i v televizi.
Aberující mraky na té fotce nevidím vůbec... ;)
Jarouš

Příspěvekod MakB » 13 úno 2015 00:29

vrgada neřeš to, bylo moc světla ;) (ta fotka je pěkná :!: :!: ).
V RAWu se to nechá krásně opravit, tady to je jen náhražka (nahradit barvu).
Na papíru to stejně nebude vidět.
Přílohy
aberace_když je nejhůř.jpg
aberace_když je nejhůř.jpg (188.71 KiB) Zobrazeno 5316 krát
MakB

Příspěvekod josef38 » 13 úno 2015 07:50

MakB píše:vrgada neřeš to, bylo moc světla ;) (ta fotka je pěkná :!: :!: ).
V RAWu se to nechá krásně opravit, tady to je jen náhražka (nahradit barvu).
Na papíru to stejně nebude vidět.

Bohouši svým způsobem máš pravdu. Nakonec pro prezentaci na webu s rozměry snímku na šířku 1000 bodů by v podstatě stačily i fotografie z lepšího mobilu.
Nechci mluvit za "vrgadu", ale tady se jedná o něco úplně jiného. Foveon má nabízet barevně mnohem dokonalejší snímky než Bayer, alespoň tak se to všude udává. Proto zde na tomto vláknu ta honba za onou maximální dokonalostí.
Už se o tom tady na vláknu mnohokrát psalo, že Foveon dokáže vykouzlit barvičky hezké, bohužel ale někdy mnohem horší než se od něj očekává.
Vrgada je někdy možná až moc přísný kritik Foveonu, ale o tom tady to vlákno je. A nes*al bych se jim osobně do těchto debat, kdybych sám kdysi Foveon též nevlastnil a proto mě jeho výsledky stále zajímají. Přeji hezký den všem! (n) J.
josef38

Příspěvekod Josef01 » 14 úno 2015 09:24

Já jsem nakonec zůstal u staré dobré DP1 :)
Josef01

Příspěvekod josef38 » 14 úno 2015 11:34

Josef01 píše:Já jsem nakonec zůstal u staré dobré DP1 :)

Děláš dobře! Já jsem se své SD10 onehdá zbavil a někdy se mi po ní i zasteskne. (n)
josef38

Příspěvekod Josef01 » 15 úno 2015 10:57

Konečně někteří výrobci pochopili, že cesta desítek Mpix na čipu je k ničemu a vrací se alespoň u některých špičkových přístrojů zpět k rozumnému počtu pixelů jako např. Canon 1D X (C), Nikon D4s apod.
Josef01

Příspěvekod Martynko » 15 úno 2015 19:20

:geek:
Přílohy
SDIM2488.jpg
SDIM2488.jpg (292.57 KiB) Zobrazeno 5150 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/4.5
Exposure bias: -10/10 EV
SDIM2472.jpg
SDIM2472.jpg (523.05 KiB) Zobrazeno 5150 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/60 sec.
Clona: F/5
Exposure bias: -7/10 EV
Martynko

Příspěvekod vrgada » 16 úno 2015 13:59

Mam za sebou dalsi vikend na horach, tentokrat ve vyvolavacim automatu prakticky bez uprav a dopadlo to lepe (taky jsem nedal vivid barvy a mene narocne motivy), ukazky dam, az se umoudri http://www.fotos-hochladen.net/ kam davam normalne fotky(ted stavkuje). Ale jinak jsem asi prehnane kriticky, protoze clovek ocekava, ze vyvoj by mel byt k lepsimu a neni to bohuzel uplne jednoznacne, neco se zlepsi, neco zhorsi. CA u optiky mi prijde v dnesni dobe naprosto zbytecne, kdyz to jde udelat bez aberace. Proste neco pri navrhu optiky osidili. Samozrejme, ze mohu kouzlit na hotovem obrazku, i SPP6ka ma na to nastroj na odstraneni CA, takze ani neni potreba nahrada fialove jinou barvou, ale proc by to tam melo vubec byt u firmy, ktera si zaklada na opticke kvalite svych objektivu? MTF krivky pritom vypadaji velmi dobre a ucernobile fotky by jasna kontura dokonce subjektivne zvysila ostrost hrany-staci se podivat na upravy velkoplosnych televizi, ty tam davaji svetlou linku na cerne hrane bezne v ramci subjektivniho doostrovani.
...
Ale jinak spokojenost velikost Dp1cky je jeste na hrane, aby ji clovek mohol vzit nabezky a kdyz na ni nesikovne pri sjezdu upadne, tak se ji podari zaborit do bricha a snehu tak (kryta bundou), ze se nerozbije:-). Takze ucel, pro ktery jsem si ji poridil plni a resize na 50 procent i tu CA adekvatne zmensi.
vrgada

Příspěvekod axislubo » 18 úno 2015 10:43

Davam nekake pokusy s nastavenim WB a farieb, ale uz som z toho zmagoreny :-). urcite zalezi aj na obrazovke. Ktora fotka sa vam zda najrealnejsia? nie najkrajsia ! :-D dik
Přílohy
SDIM0299.jpg
SDIM0299.jpg (952.58 KiB) Zobrazeno 5433 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 30 mm
Čas expozice: 1/160 sec.
Clona: F/9
ISO: 100
Model: SIGMA DP2 Merrill
Expoziční program: Priorita clony