Pete, na začátek jedna prosba. Dávej, prosím Tě, ty ukázky ve velikosti, která se ještě vejde na monitor celá, bez posouvání. Myslím, že pozorovatelů s rozlišením monitoru větším, než je 1200 pixelů na výšku, tady stále ještě mnoho nebude. A navíc, vůbec nevím proč, fotka mi nejde doleva posunout dál, než do poloviny zad té ženy s rezavými vlasy. Vpravo vidím fotku až k okraji, v pořádku. Myslím, že kvůli těm barvám je tak velká fotka naprosto zbytečná, člověk tak ztrácí celkový přehled. O rozlišitelnost a detaily tady přece nejde. Děkuji předem

.
A teď k věci. Fotka se mi líbí, docela hodně. Normálně bych ji akceptoval úplně v klidu, bez připomínek. Třeba se mi líbí větší podíl žluté v trávě, což k zatažené obloze (předpokládám) normálně patří. Ale, když už se v tom vrtáme

. Je to opět AWB, že jo? Přivedly mě k tomu ty přepaly v modrém kanálu v bílých plochách, kterých je tam docela dost. Skoro bych si tipnul, že nastavení na Zataženo by ty modré přepaly neudělalo. To můžeš, koneckonců, doma snadno zjistit, jestli je to z RAWu. Zkusil jsem ty bílé plochy udělat bez těchto přepalů (kromě několika opravdu vypálených míst) a fotka se trošku změnila. Poněvadž stojíte pod velkým, stále ještě zeleným ořechem a vůbec zelená je všude kolem, fotka tomu po úpravě docela odpovídá, páč šla mírně do zelena. Ale k tomu, aby v bílých plochách převažovala modrá, v této situaci nevidím důvod. Ale to už je fakt jenom detail, k té fotce bych normálně žádné připomínky neměl. Snad bych ji maximálně trochu víc projasnil, světla bylo určitě dost.
A teď k těm monitorům. Píšeš: "Tvoje fotky na MVA su strasne teple zo zltym odtienom u noveho monitora strasne teple z ruzovym odtienom..."
To přece není nic jiného, než odhalení skutečnosti, že nejméně jeden z těch monitorů ukazuje úplně blbě! A s největší pravděpodobností, zatím, oba dva, přičemž jeden na tom bude, přecejenom, o něco líp (myslím si, že ten nový při nastavení na SRGB nebo na standardní tovární profil).
Nebo tato věta: "Tie konariky su bez sedej tabulky a stejne su este horsie ako ta bankovka... Jarousi nie je to dobre." Konáriky jsou rampouchy? Jak to můžeš napsat, když o řádek výš píšeš: "Nikto nevidi a ani nemoze vidiet to co samotny vlastnik fotogravie." A to je velká pravda. Takže za sebe píšu, že včerejší fotky z vyvážení bílé podle sněhu mi na mém monitoru přijdou zcela normální, vzhledem ke včerejšímu světlu. Dnes už je trošku jinak a dnešní fotky budou taky podle toho jiné. Ale hlavně, když už se vykašleme na oči a vezmeme si na pomoc techniku, tak barevné složky sněhu na těch fotkách jsou tak solidně srovnané, že bych se nějakými velkými pochybnostmi opravdu nezabýval a vážně začal řešit alespoň nouzovou kalibraci monitoru, třeba podle prográmku Adobe Gamma. Furt je to lepší, než žádná kalibrace. Příliš mnoho červené na těch fotkách, podle hodnot pod lupou přímo z RAWu, opravdu není. "Vravim musim zapracovat." Tak jest

. Byl jsi léta na něco zvyklý a teď stále jedeš ze setrvačnosti. To je normální a chce to nějaký čas. Za dva měsíce "sa už nebudeš vedieť na ten MVA ani pozerať", jak jsi jednou psal o AWB

.