Pete2 píše:Josef
Udrel si na to spravne miesto... adrenalin tam samozrejme je, ale boli aj miesta kde to bolo horsie. Videl som
mnoho ludi v nudzi (zobraci) a ich fotenie nebolo jednoduche. Maju intuiciu a bystrozrak a fotit ich len tak spoza bucka bolo narocne.
Jedna ukazka fotene od boku (rozostrene - nez to hodim do kosa). Ten pohlad hlavneho aktera vsak stoji za zverejnenie...
Lubo, prezrad kde si to fotil... zima sa este moc nevidi. A vypada to vyborne.
Nojo Pete, brnknul jsi na mojí notu!

Při podobném fotografování člověk často přijde na jisté finty. Za prvé, hned po expozici se dívám ne na fotografovaný objekt, ale trochu bokem. I když by dotyčný věděl, že ho fotografuješ, tak znejistí.
Mnohem lépe se také fotografuje širokáčem, protože to co potřebuješ se do záběru vejde a přitom objektiv míří jinám.
Kolega z diskuzního fóra Leicy, jistý "Luper" určitě ho znáš, si velice dobře osvojil techniku fotografování od boku. Chce to ovšem více zaclonit, kvůli hloubce ostrosti. Potom, pokud to ovšem jde, vyřadit syntetický zvuk závěrky. Většina kompaktů to umožňuje. Sice potom nemáš jistotu, že jsi exponoval, ale je tato činnost potom méně nápadná. Dost často nás zvuk závěrky prozradí. Leica však tuto možnost nemá a proto jsem také mnoho snímků pokazil tím, že jsem chtěl fotoaparátem hned po záběru uhnout, ale neodhadl jsem správný okamžik a uhnul jsem ještě při expozici. Pochopitelně fotografie rozmazaná.
Ostatní prosím promiňte, že jsem se tak rozepsal, ale Pete ťuknul na mojí strunku. Tak se mějte a ať se daří! Všem!