Pete, úplně na úvod, souhlasím s Tebou, že "realita je este cervensia", protože tuto zkušenost nejen s červenou, ale obecně se sytější barevností v reálu, mám taky. Ve Tvém případě si myslím, že jestli jsi použil opět barvy Neutral, tak to je ten důvod. Myslím, že režim Standard by byl pro Tebe v ten moment přesnější a fotka by měla blíž k červenšej realitě. Jestli máš RAW, snadno můžeš vyzkoušet nebo zítra udělat nový pokus. Patrně Tvůj objektiv bude vyrábět trochu jiné barvy, než můj seťák, ale já režim Neutral právě z důvodů viditelného "podbarvení" (nedostatečná sytost barev) v exteriéru nepoužívám. Standard mi přijde opravdu věrnější. Nový monitor Ti přeju, přimlouval bych se za nějakou variantu IPS panelu, ale věřím, že už máš jasně definovaného favorita podle peněženky a nároků. Takže na závěr, když už jsi vyhlásil hlasování, já žádný nadbytek červené v té fotce nevidím, naopak, podle mě je vlivem Neutralu podbarvená (celkově). Pochopitelně si uvědomuju, že Neutral má největší dynamický rozsah, vždycky je něco za něco. Jestli to není Neutral, pořád u mě žádný nadbytek červené. Přibarvení v DxO mi vůbec nevadí, ale nakolik se odlišuje od toho, co vidíš z okna, to víš jen Ty. Myslím si, že je to úplně v pohodě. Ještě poslední aspekt. Jestli máte vyměněná okna, často bývají moderní nová skla mírně tónovaná a malinko ztmavují. Trojskla určitě ještě trošku víc, než dvojskla. Je to sice jenom detail, který si běžně neuvědomujeme, ale je klidně možné, že té červené to taky moc nepřidá, když to porovnáváš z místnosti. A fotil jsi, pravděpodobně, venku, si myslím. Takže, podle mě, Neutral prostě krade sytost barev dost přes viditelnou mez.
Martynko, poznámka k monitoru vůbec není od věci. Mám Philips 200P (profesionální řada), S-IPS panel, zkalibrovaný sondou Spyder 3 Elite. Kalibroval jsem asi před třemi týdny, rozdíl jsem po půlroce bez kalibrace nezpozoroval (netvrdím, že tam žádný nebyl, ale nepoznal jsem to). Kamarád má HP 2465W, MVA panel a po roce a půl bez kalibrace měl v obraze silnou převahu červené složky (šedé pozadí Zoneru bylo silně růžovo fialové). Zvykl si na to, přichází to pomalu a postupně a ani mu to nepřišlo. Po re-kalibraci rozdíl jako hrom. Ale to jenom tak na okraj...
Myslím, že celý problém dost zjednodušuješ. Je velký rozdíl v barvě světla kolem poledne a navečer či ráno. Zrovnatak v barvě světla v poledne v létě a třeba teď koncem listopadu. U těch fotek, co jsi dával dnes v 10:48 logicky moc červené složky mít nemůžeš (a neměl by ani Merrill s mým "růžovým" objektivem

), tam bude, zvlášť s modrou oblohou, vždycky víc modré, intenzita světla je mnohem vyšší. Ty fotky z 16:37 jsou trochu podexponované (přizpůsobené obloze, ta je fajn). Ale ten spodek je na tři čtvrtě na jednu po poledni příliš tmavý (vím, že je teď venku hnusně celý den, ale taková tma v tu dobu zase není), takže ani ta červená složka v obraze nemůže být tolik viditelná a s tím "nahnědlým roštím" to máš trochu jednodušší, než kdyby ty fotky byly ve spodních partiích světlejší. A další otázka je, v jakém barevném režimu ty fotky děláš. Nepochybuju o tom, že můj Merrill plus 17-50/2,8 EX by tam měl té červené asi víc, ale s teláčem 70-200 v žádném případě. Podle mě prostá paušalizace, že Merrill všechno mrví do červena, prostě není pravda.
Dal jsi fotku, kde píšeš, že střecha je "hnědo-cihlová" a že s Merrillem by byla "z pálené cihly". No, třeba to je z pálené tašky, ale to teď nemám na mysli. Patrně jsi chtěl naznačit, že by byla červenější, domnívám se. V příloze je fotka z konce dubna, kde mi PetrM vytkl, že ty střechy jsou málo červené, celá fotka je mdlá a zeleň nepřipomíná začínající jaro. On to sice smazal, ale pamatuju si to. Fotka je v režimu barev Standard, viditelnost nebyla dobrá, ty hory byly vidět hůř. Přiznám se, že pod vlivem Petrova názoru jsem v přírodě od té doby začal fotit většinou v režimu Vivid. Zkrátka každý to vidí jinak a po svém a zjednodušování či paušalizace není nejlepší řešení...
PS: Jasně, že v obloze je zase ta magenta. Ale co s tím, když Petr chtěl střechy ještě červenější?

Mraky určitě nejsou bez chyby, ale šedo-bílé nebyly zcela jistě

.