Tak snad ještě ten slíbený pracovní stůl!

Sestava je nafotografovaná ze vzdálenosti asi 1,5 m. Fotografie byly nasnímány ve dvou řadách, celkem asi 18 obrázků. Pochopitelně nodální bod musel být nalezen a důsledně nastaven, jinak by podobná sestava vůbec nešla spojit!!! Je to opravdu ta nejpřísnější kontrola nastavení fotoaparátu v natáčecím přípravku!
Sestaveno v "cylindrickém" režimu, kdybych sestavu skládal z této nafocené vzdálenosti v lineárním režimu, musel by potom být snímek silně ořezán a mnoho by z něj nezbylo.
Takže, není třeba moc mudrovat, hlavní je, nastavit důsledně tento středový bod objektivu. Je na to mnoho návodů.
Snad ještě poznámku, že objektivy s kratší ohniskovou vzdáleností pro zrcadlovky jsou vesměs retrofokální konstrukce ( uměle prodloužené ohnisko předsazenou rozptylkou ). Proto se může zdát, že je tento bod jinde, než by ho jeden očekával! Mnohdy i na přední čočce, jak píše Petr.
DP2 ale zcela určitě retrofokální objektiv nemá, protože ho kvůli absenci zrcadla ani nepotřebuje, takže se nedivte, že bod bude skutečně někde kolem středu objektivu. O ZOOMu vůbec nepíšu. Tam se bude pochopitelně tento bod měnit.
Tato moje zkouška je poměrně letitá, tehdá jsem ještě vlastnil DIGILUX 2. A tento počítač i monitor je už také někde v počítačovém nebi!

Tak tímto jsem splatil ještě svůj dluh a mějte se tady hezky.
Panoramatovým nadšencům držím všechny čtyři palce!

J.