Foveon napodruhe...

Moderátor: Pete2

Re: Foveon napodruhe...

Příspěvekod jiriko » 16 zář 2013 20:03

Pete:
Focení sportu u mě moc nehrozí. A když by přece jen, tak na to mám SLT a-57. Jsem spíše na ty krajinky.
jiriko

Příspěvekod Jarouš » 16 zář 2013 21:26

Jasně, Pete, ta pevná skla, to jsou všechno FF objektivy. Na houby jsme byli včera, začínají růst, něco se našlo. Teď už zase prší a je docela teplo, tuším, že pravé žně budou tak od středy do pátku, než se to přes víkend důkladně vysbírá. A asi to bude dost plesnivět, té vody je v lese už docela dost...
Dám nějaké dynamické rozsahy. Pramen Vsetínské Bečvy (bylo tam úplně sucho, 31. 8. (y) ) a uličku v Luhačovicích. Všechno z ruky, při turistice...
Přílohy
SDIM1591.jpg
SDIM1591.jpg (490.44 KiB) Zobrazeno 14677 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/30 sec.
Clona: F/7.1
ISO: 200
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ano
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Spot
SDIM1651.jpg
SDIM1651.jpg (480.22 KiB) Zobrazeno 14678 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 17 mm
Čas expozice: 1/125 sec.
Clona: F/8
ISO: 100
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Ne
Model: SIGMA SD1 Merrill
Expoziční program: Manuální
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Unknown
Jarouš

Příspěvekod vrgada » 17 zář 2013 06:11

Dotaz na zkusenejsi, mam za sebou dva roky s Dp2kou, asi pul roku s SD14 a to bylo pro mne velke zklamani-fotila hure nez ten kompakt a to u zrcadlovky zamrzi a to jsem mel dva EX objektivy (zoomy) a ted ctvrt roku Dp2m a na jedne strane nadseni z neuveritelne podrobne a ostre kresby, bohuzel ale i dost vyhrad. Za prve uz to neni ten spravny foveon podivnych orwo barev a funkce v SPP classic foveon blue to rozhodne neresi (rozhodi ostatni barvy), ale na druhou stranu tohleto normalnejsi civilnejsi pojeti barev usnadnuje tisk fotografii.
...
A ted k dotazu, nefotim jen rezave stroje a krajinky, kde Dp2m nema konkurenci, ale sem tam i portrety (rodinu) nekde na sportovnich akcich. A vysledky pleti jsou strasne, prirovnal bych to, ze pokud chcete videt, jak budete vypadat az umrete na marach-nechte se vyfotit foveonem. Samozrejme clovek pocita s tim, ze bude videt kazdy por a chloupek, ale staci mit nepatrne pihovatou plet a vysledkem je plet stareny. Rezim portret v SPP stahne trochu kontrast a pokusi se obraz rozostrit (-5), ale na ty pihy to nepomaha.
...
Spekuluji, ze mozna zobrazovane spektrum saha prilis do infra a tim dojde k zvyrazneni hnedocervenych vad pleti a mozna by pomohl IRcut filtr-jenze to jsou dost drahe veci na experimentovani-co o tom soudite?
vrgada

Příspěvekod Petr M » 17 zář 2013 09:58

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:34, celkově upraveno 1
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 17 zář 2013 10:57

Ja portrety nefotim, az tak skuseny nie som. Od SD10 mam prve DPcko, ale nieco k tomu dodam...
Z mojich skusenosti. Ten vyber nastavenia bielej ovplyvnuje spravne nastavenie farieb X3F v SPP. Najpresvedcivejsim je pouzitie
toho isteho profilu na fotku odfoteneho dajme toho na AWB, slniecko, zatiahnute atd. Fotka vsak nema tie iste farby, hoci by mala, profil
sa nezmenil. Takze pri foteni portretov napriklad v atelieri (specificke osvetlenie), je spravne nastavenie bielej (pomocou sedej tabulky, alebo
neviem co pouzivaju) zakonitostou.
Naviac pri foteni portretov je blesk asi vhodnym doplnkom, takze veda pokracuje... ;)
Ak pod portretom rozumieme nieco obycajneho, co stacime zachytit niekde na zahrade tak je len na nas ako sme to spachali a co z toho vydolujeme, a nie je sa na co vyhovarat.
Neviem vyhodnotit napriklad tuto testovaciu snimku z DP2M na stranke http://www.ephotozine.com, ale co som kedysi cital, tak foveonacke portrety mali
dobry zvuk. Asi je to na povolanejsich.

http://www.magezinepublishing.com/equip ... 285530.jpg

Toto je z http://www.imaging-resource.com/ konkretne porovnanie Sigma SD1M versus Canon 7D (sigma vlavo)
portret.jpg
portret.jpg (812.9 KiB) Zobrazeno 14651 krát

Pete
Pete2

Příspěvekod Jarouš » 17 zář 2013 15:30

vrgada: Bavíme se pořád o focení na 100, max. 200 ISO? Protože, asi víme všichni, co se začne dít s barvami při vyšších citlivostech, což je nejdříve patrné v tmavších partiích snímku. Nástup růžovofialových ploch bývá někdy pozorovatelný už při 200 ISO, např. na silnici ve stínu a pod. Ale možná Ti jde úplně o něco jiného a bez ukázky bude problém s nějakou radou. Portréty taky nefotím, ale sem tam se mi nějaká osoba do fotky vloudí. Zatím jsem zásadní problémy s barvou pleti nezaznamenal.
Jarouš

Příspěvekod Pete2 » 17 zář 2013 16:39

Skusime farbu pleti nasich lesov. :D
Tak ist nad 200 ISO sa da, ale z akeho dovodu neviem.

Obrázek
    Obrázek

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 17 zář 2013 18:46

Nechce se mi davat na web fotky rodinnych prislusniku ani pratel, kdyz jim to na nich opravdu neslusi. Nejsou to obliceje pres cele policko snimace, na to je to ohnisko Dp2m prilis kratke, spis postavy (polopostavy) pri vyletech na kolech apod. A pri normalnim zobrazeni to je jeste jakztakz zamaskovane, ale kdyz da clovek lupu (1:1) tak se uplne vydesi neco jak Pipi dlouha puncoska a pritom treba na obycejnym pentaxu K10D je plet uplne v pohode a docela v pohode je i na obycejne Dp2ce ci kompaktu od Canonu. Tim je to samozrejme vyresene-nefotit merrillem portrety, ale premyslim, ze bych tam treba pro zacatek strcil stary modry konverzni filtr na barevnou fotografii. Chodivam se kochat na http://www.dslr-forum.de/ (a mam tam i svoje fotky), ale mezi temi foveonackymi obrazky je tam mozna jeden barevny a nekolik cernobilych portretu, takze srovnani nemohu ziskat zadne, ale zkuste si to, myslim, ze mi date za pravdu, ze merrill plet proste neumi.
...
Fotim do rawu, citlivost mivam nastavenou na 160-200 ISO, protoze jsem se nekde dival na diskusi a okolo 200 ma meriill nejvetsi dynamiku, dokonce tam byl i nejaky graf a opravdu je rozliseni tak fenomenalni, ze vadi i drobna pohybova neostrost a tres rukou, vetsinou se snazim fotit na zlatou clonu cca okolo 6,3-7, kdyz to jde, vyvazeni bile AWB, jinak standard, pri zpracovani prepnuto na portret. Opravdu nezkousim nejakou zrnitost pri vysokem ISO a podle mne je to fakt strasny-schvalne si to zkuste az se udela trochu pocasi
...
Jinak, co se tyka vyberu fotaku, uvazoval jsem i o SD1cce dokud jsem nevidel srovnavaci test 30/1,4 a Dp2m na fotkach nejakych nakkladnich vagonu a stejne jako pri porovnani Dp2 a SD14 je i v teto generaci Dp2m lepsi, nevim proc, ale je tomu opravdu tak. Proc tomu tak je nevim, treba to vysvetli nekdo povolanejsi
vrgada

Příspěvekod vrgada » 17 zář 2013 18:59

a nejakou ukazku z oblasti, kde je foveon neprekonatelny, krajinka s technikou, odlesky, zapadajici slunce v zadech-dokonaly podminky ISO100 clona 7,1 a 1/100, porizeno, kdyz jsem mel fotak cerstve, takze jsem byl zvykly z obyc Dp2 doostrovat (uz to nedelam)
...
http://img4.fotos-hochladen.net/uploads ... y0fp5r.jpg
vrgada

Příspěvekod vrgada » 17 zář 2013 19:28

a z druhe strany, co merrill naprosto nezvlada, nocni scena se sodikovou vybojkou v zaberu-neuveritelna hruza, naprosto bez uprav jen prevod do jpg v SPP, trochu by se to spravilo stazenim expozice, vyvazit barevne to nejde a flare je naprosto strasny
http://img4.fotos-hochladen.net/uploads ... po601g.jpg
vrgada

Příspěvekod Petr M » 17 zář 2013 20:46

hmmm, bez ukazek se bohuzel neda urcit kde je ta chyba, nebo kde dels chybu nebo chyby. Takto si budes muset na to prijit sam.

Co se tyce te nocni sceny, tak je jasna chyba u tebe. Mel jsi fotit do RAWu, nastvit na Neutral, AWB, ISO 100 ( zadne vyssi ISO!!!) a na stativu s desetivterinovymi hodinkami, abys fotku nerozmazal. Pak v SPP jestli chces, tak kapku pridat barevnost, do priklad peti carek plus, atd.
Petr M

Příspěvekod Pete2 » 17 zář 2013 21:13

vrgada
Vidis, foveon nie je na vsetko. Ale ako pise Petr, chce to zrejme skusit ine pristupy.
Jedna rada. K foveonu na podobne veci, nejakeho bayera. Ja mam na krku vzdy aj E-PL1, len prace
mam pre nu menej. U teba mozno viac.
U nas ked sa zveceri, netrafim ani do hospody. Vecerne foto mam vyriesene. :D

Pete
Pete2

Příspěvekod vrgada » 18 zář 2013 06:14

Nocni foto neni zadny umelecky zamer, ten vecer jsem jen fotak dostal do ruky a nedockave jeste za tmy vyzkousel. Je to samozrejme v RAWU a ISO je nastavene na 200, coz mi na nocni scemu neprijde prehnane vysoka citlivost a dokonce je to i z ministativu polozeneho na zem (3s), ale i tak jsme to samozrejme strhnul, ale o rozmazani se preci nebavime. Nejde to v SPP barevne vyvazit a vzplanuti (FLARE) je priserne a zadny soft to nezachrani, ale kdyz tak to muzete zkusit-zde je X3F soubor http://www.uschovna.cz/zasilka/MAEACR8F3S5S9ZJL-E7M
...
Podobnou fotku nocni ulice bych urcite nasel i s CCD snimacem (pentax K10D) a ten to zvladne, pokud si clovek da pozor a nema na jedne fotce soucasne poulicni sodikovku a zarivku v okne. A to flare jde najit i na dennich fotkach mezi stromy, kdyz se tam dostane prilis protisvetla. Samozrejme proto dusledne pouzivam slunecni clonu a snazim se k fotaku pristupovat, jako by nemel antireflexni vrstvy-tj. zadny silny svetelny zdroj do objektivu, ale kdyz to slunicko, je treba zatlumeno (napr. odraz v zadnich oknech tech aut na prvni fotce), dopadne to dobre. Jenze klasicka Dp2 to nedelala-ta zas mela pro zmenu barevnou vinetaci v rozich (zpravidla zelene rohy pri odclonenem objektivu)
...
Koneckoncu plet neumi poradne ani predchozi foveon, jen to tam tak nerve, jeste na minule diskusi byl uzivatel (nechce se mi hledat, ale utkvela mi v pameti od nej fotka vceli barevne uly v polich), ktery si koupil ve vyprodeji SD15ku, mesic nadsene fotil foveon look krajinky a pak zkusil rodinu a fotak okamzite se ztratou prodal kvuli nazelenalym odleskum v pleti
...
Ja vam tady nechci rozslapavat babovicky (fotim merrillem i klasickym foveonem), proste jsem se jen zeptal, jestli nekdo resil pletovku s merrillem, protoze ja s tim spokojen nejsem. A jinak souhlas, je to neuveritelny objektiv a uzasny snimac, ale bohuzel jen na neco (krajinky, struktury a kovove stroje) ovsem pokud je svetlo v zadech, fotopocasi (nejlepe cira atmosfera se smolkove modrou oblohou s kycovitymi mracky) a dost svetla. Bohuzel merrill ztratil ten foveon stych-barvy jsou normalni, coz je otazka jestli je to dobre dobre nebo spatne. A ptal jsem se tady na diskusi, protoze, kdyz udela test milovnik a znalec foveonu (naposledy v DIT s Dp3m-budejovicke namesti), tak test radeji nedokonci, jen aby nemusel priznat chyby fotoaparatu a odbyde to vymluvou ze se to musi doresit novym firmwarem.
...
Co se tyce zrcadlovky, tak ani pujceny teleobjektiv 80-400 EX (porizovacka okolo 30 litru) nestacil obycejnemu 4,7mega foveonu, jen zaclonene na kratsim konci to bylo srovnatelne s kompaktem Dp2kou, stabilizovany setak 2,8 nedokazal vyfotit ostrou fotku na zadne clone a ohnisku (v porovnani s Dp2kou) a 10-20 EX je uzasny sklo se zabavnu perspektivou, ale s neostrymi rohy. Tak na co SD1cku, kdyz neni optika ani na 4,7M foveon? A samozrejme jsem si prosel i manualnimi skly, snad jen nejostrejsi 50ka vsech dob od Ricohu drzela krok. Ma laicka uvaha je, ze princip snimace neodpusti nic, kdezto u CCD a CMOS se to jeste rozpatlava AA filtrem, takze neostra kresba objektivu nevadi
...
jo a taky mam za sebou infra pokusy s SD14-naprosto nevhodny infrafotak-nedokaze kycovite pseudobarvy jen cernobile, protoze na rozdil od CCD se v infra oblasti nelisi citlivost barevnych vrstev-grafy lze taky dohledat na netu
vrgada

Příspěvekod josef38 » 18 zář 2013 06:44

Nechtěl jsem se příliš angažovat v tomto DF, hlavně proto, že už Foveon nevlastním.
Dlouho jsem ale SD10 vlastnil a nevzpomínám si, že bych specielně s pleťovkou měl nějaké problémy.
K Bayeru jsem se vrátil ze zcela jiných důvodů. Na dobu s mým Foveonem však stále vzpomínám se zasněným výrazem. :-)
Mějte se zde všichni přímo foveonsky! Zdravím všechny, hlavně však otce tohoto vlákna Peteho! (n) (n)

A abych jen nekecal, tak jedna pleťovka na ISO: 200 v protisvětle.
Přílohy
IMG09957.jpg
IMG09957.jpg (766.57 KiB) Zobrazeno 14577 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 150 mm
Čas expozice: 1/1000 sec.
Clona: F/4.5
ISO: 200
Model: SIGMA SD10
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -3/10 EV
Metering mode: Average
josef38

Příspěvekod Pete2 » 18 zář 2013 07:12

Ahoj Josefe
Myslim, ze portrety boli vtedy u teba dost preferovane aj si sa im dost venoval na rozdiel od nas ostatnych. Takze skutocne
mas k tomu co povedat. Vsetko je zrejme o svetle i nastaveni kamery.

vrgata
No pozrel som sa. Je to tak nejako jemne "hruza" :lol:
Cim viac som sa vsak pozeral, myslim, ze je tam problem i s fotenim. Ist tak silne do plusu a nevybrat zrejme tu spravnu verziu bielej...
Ja by som to vsak ako neznalec fotil skoro rovnako. Spolahnul by som sa na AWB a ten to nejak nezvladnul.
Taketo problemy vsak ma i EPLka. AWB nie vzdy da to co chceme.
Ja to nebudem dalej pitvat. Kazdy kto si nieco takeho kupuje musi vediet co chce. O limitoch som pisal.
Na zaver inkkriminovane foto (spp+ zoner), iba dodam, ze DP2 ma vetsie problemy s protisvetlom ako DP3.

Pete

ulica.jpg
ulica.jpg (973.42 KiB) Zobrazeno 14573 krát
Pete2

Příspěvekod Petr M » 18 zář 2013 10:27

.
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:34, celkově upraveno 2
Petr M

Příspěvekod josef38 » 18 zář 2013 11:56

Petr M píše:
Ahoj Josefe!!!!! (Josef38), jsem rad, ze jsi se ozval! Ted mas konecne vybornou prilezitost si opatrit relativne levne super kompakt s Foveonem DP2M nebo DP3M a ukazat nam tady ty tvoje super fotky Prahy a od tebe od Vltavy!!!! :)
Petr

Děkuji za povšimnutí, ale přezbrojovat už nebudu! :-)
Sem občas nahlédnu, ale už tak trochu z nostalgie, jinak foveoňákům stále fandím!
Nerad bych se mezi vás v současnosti montoval, když jsem se dal na jinou víru!
Mějte se zde fajnově a ukazujte dál své hezké fotky! Určitě se rád podívám! :-)
josef38

Příspěvekod vrgada » 18 zář 2013 16:14

Nejak jsem nepochopil, proc bych mel nastavovat bilou, kdyz fotim do rawu, dodnes jsem vystacil u vsech aparatu s AWB a doladenim v softu dodanem k fotaku. Nebo uz neplati, ze RAW jsou temer surova data snimace s dodatecnou moznosti doladeni napriklad kapatkem, pokud to nezvladne automaticke zpracovani softwaru? Mimochodem s vyvazenim bile u merrillu nebyvaji na rozdil od klasickeho foveonu temer zadne problemy, vetsinou to z fotaku leze temer na prvni dobrou a soft do toho vubec nevrta. Ta sodikova noc je naprosty extrem-preexponovany, ale to ty duhovy cary na vsechny strany neomlouva a samozrejme netvrdim, ze s merrillem nejde udelat peknou nocni fotku viz napr. uvedeni Dp3m s nocni fotkou Prahy.
...
tak jinak zkusime podani barev, prvni verze je bez uprav vsechny posuvniky v SPP na nule (automat to chce zesvetlit o pul stupne) normalni nefoveon vzhled-samozrejme uzasne podrobnosti-treba ty rezave roury na baraku. ISO200 1/250 cl8
...
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... atq314.jpg
...
Nulova aberace, ostrost do kraju, stebla travy atd. Jen tam neni ta modra, kterou bych tam v te obloze a hladine ocekaval a asi nejen ja, takze pridali funkci pro staromilce: foveon classic blue
...
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... 05ae8u.jpg
...
a heureka modra je tam, konecne je ta hladina s odlesky tak jak je clovek u foveonu zvykly ale zbytek fotky je uplne k nepotrebe, mozna by to slo poskladat ve fotoshopu ve vrstvach a ruzne to vymaskovat a prolnout
...
Nedelal jsem zadny upravy, jestli chcete muzete si pohrat s original RAWem, s prekvapenim zjistite, ze krome vylepseneho filllight (prosvetleni stinu) hejblata moc vliv nemaji oproti klasice na vysledny obrazek (napr. highligt)
...
http://www.uschovna.cz/zasilka/MAYVWFN4UTP67CHI-HR8
...
a pro stouraly mam i original raw svetlejsi (preexponovanejsi), to taky nic neresi
vrgada

Příspěvekod vrgada » 18 zář 2013 16:34

a tady je pletovka tak jak ma byt uplne zelena:-) a je videt kazda vraska, bohuzel na foceni jine pleti se to podle mne fakt nehodi:-(
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ ... 847pgi.jpg
vrgada

Příspěvekod Petr M » 18 zář 2013 17:11

vr
Naposledy upravil Petr M dne 23 zář 2014 22:35, celkově upraveno 8
Petr M

PředchozíDalší

Zpět na Sigmou