ce. píše:Dlhodobo uvažujem o širšom ohnisku pod 28mm.
Neviem sa rozhodnúť medzi 21 a 24.Pravdepodobne k ohnisku 35mm (moje najširšie sklo) by sa lepšie hodilo 24mm,ale viac som naklonený k 21ke.
Momentálne sú v rade M-Leica dostupné - starší Super Angulon 4/21 + 3.4/21,nový Super Elmar 3.4/21,starší 2.8/21 Elmarit + verzia Asph. a svetelný Summilux 1.4/21 a WATE 16-18-21/4
Bez Tri-Elmaru 6 pevných skiel (ak som na niektorý nezabudol)
Ku ktorému z týchto skiel máte najväčšie sympatie v rámci využiteľnosti a použiteľnosti - primárne street?
ce. píše:Josef,Mirek,
díky.
Mirek tak nejak mimovoľne to smeruje k Super Elmaru 21/3.4,ale ešte to nechám dozrieť...
Mimochodom ktorý Distagon 2.8/21 máš? Starší s bajonetom Contax Yashica+redukcia ktorý sa používa a je etalon pre Canon EOS,alebo z novej produkcie už s bajonetom pre konkrétnu značku.(Som nepostrehol ktorú DSLR zatiaľ vlastníš)
MirekE píše:Mam ZE. C/Y me tesne utekl pred mnoha lety, kdyz jsem se konecne rozhoupal koupit ho, tak mi ze Zeissu odepsali, ze se prave prestal vyrabet. Cena pouzitych se pak zacala splhat na trojnasobek puvodni nove ceny a to jsem odmitl podporovat, specialne s nabastlenym objektivem s jinym bajonetem (dnes se neco podobneho deje s Voigtlander Apo-Lantharem 125mm). Dnes jsem rad, ze to tak dopadlo, EF bajonet je mnohem pohodlnejsi. Ten novy je trochu jina konstrukce, ale nekolik lidi, kteri vlastni obe verze nezavisle na sobe potvrdilo, ze rozdily jsou zanedbatelne.
josef38 píše:S těma neznačkovýma objektivama s adapterem bajonetu bych byl asi trochu obezřetnej a to vzhledem k dálkoměru. U Leicy "240" Tě to asi tolik nemusí zajímat, ale přesto bych si na to dal pozor! Nebudeš asi chtít fotografovat stále s nataženýma rukama, nebo s EVF hledáčkem. U krátkých ohnisek to asi tak důležité není. Mějte se. J.
ce. píše:MirekE píše:Mam ZE. C/Y me tesne utekl pred mnoha lety, kdyz jsem se konecne rozhoupal koupit ho, tak mi ze Zeissu odepsali, ze se prave prestal vyrabet. Cena pouzitych se pak zacala splhat na trojnasobek puvodni nove ceny a to jsem odmitl podporovat, specialne s nabastlenym objektivem s jinym bajonetem (dnes se neco podobneho deje s Voigtlander Apo-Lantharem 125mm). Dnes jsem rad, ze to tak dopadlo, EF bajonet je mnohem pohodlnejsi. Ten novy je trochu jina konstrukce, ale nekolik lidi, kteri vlastni obe verze nezavisle na sobe potvrdilo, ze rozdily jsou zanedbatelne.
C/Y som vlastnil aj v dobe keď som bol už bez Canona.Pred vyše rokom som ho predal..
bolo to moje najlepšie sklo na krajinu pre 35mm.
MirekE píše:josef38 píše:S těma neznačkovýma objektivama s adapterem bajonetu bych byl asi trochu obezřetnej a to vzhledem k dálkoměru. U Leicy "240" Tě to asi tolik nemusí zajímat, ale přesto bych si na to dal pozor! Nebudeš asi chtít fotografovat stále s nataženýma rukama, nebo s EVF hledáčkem. U krátkých ohnisek to asi tak důležité není. Mějte se. J.
Ten distagon neprichazi pro Leicu v uvahu, protoze ma elektronickou clonu a muselo by se s nim fotit na plnou diru.
ce. píše:A nemám predstavu (nesledujem dianie okolo M240) ako budú korigované neoriginálne objektívy - hlavne širokáče do 35mm(?)
MirekE píše:josef38 píše:Ale jestli využíváš kódování objektivu, nebo si poctivě nastavuješ velikost ohniska manuálně, tak M9 snad už kompenzuje eventuelní vinětaci sama ( FW ) S tím si ale nejsem jist. Jestli mně to někdo potvrdíte, budu jen rád!
V pripade DNG nedela kompenzaci vinetace, ale zapise do nej infomaci o tom, jak se ten objektiv chova, takze DNG konvertor (LR) ji muze vyuzit.
ce. píše:Dlhodobo uvažujem o širšom ohnisku pod 28mm.
Neviem sa rozhodnúť medzi 21 a 24.Pravdepodobne k ohnisku 35mm (moje najširšie sklo) by sa lepšie hodilo 24mm,ale viac som naklonený k 21ke.
Momentálne sú v rade M-Leica dostupné - starší Super Angulon 4/21 + 3.4/21,nový Super Elmar 3.4/21,starší 2.8/21 Elmarit + verzia Asph. a svetelný Summilux 1.4/21 a WATE 16-18-21/4
Bez Tri-Elmaru 6 pevných skiel (ak som na niektorý nezabudol)
Ku ktorému z týchto skiel máte najväčšie sympatie v rámci využiteľnosti a použiteľnosti - primárne street?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník