Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod Jarouš » 13 bře 2013 20:24

Pořád mi něco podsouváš, Josefe. Já si nemyslím, že ta fotka je přeostřená. Alespoň pro účely případného tisku určitě ne. Já jsem jenom chtěl vědět, jestli to v této podobě "leze" přímo z M devítkového RAWu (protože to nevím, nemám s tím zkušenosti), a nebo je výsledná podoba důsledkem konečného doostření v Photoshopu. A právě proto, že to nevím, tak jsem se normálně (a myslel jsem si, že i srozumitelně) zeptal. Stačilo stručně napsat "ano, ta fotka je trochu doostřená" a žádná velká pozornost by se nekonala ;) .
Jarouš

Příspěvekod josef38 » 13 bře 2013 20:32

Ano, ta fotka je doostřená. Mírně doostřuji všechny fotografie! Howgh!! :-) :-) J.

Myslím, že jedině formát DNG Ti může dát dostatečnou informaci. Je to zazipovaný, jinak to nešlo.
Na druhou stranu, když ta informace ve fotografii není, tak žádné doostření nepomůže.
http://www.ulozisko.sk/597325/Vysehrad.zip
Naposledy upravil josef38 dne 13 bře 2013 20:54, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod Jarouš » 13 bře 2013 20:52

Krásně srozumitelné, i já tomu rozumím ;) . Děkuji, Josefe (n) .
Jarouš

Příspěvekod ce. » 13 bře 2013 20:53

Dlhodobo uvažujem o širšom ohnisku pod 28mm.
Neviem sa rozhodnúť medzi 21 a 24.Pravdepodobne k ohnisku 35mm (moje najširšie sklo) by sa lepšie hodilo 24mm,ale viac som naklonený k 21ke.
Momentálne sú v rade M-Leica dostupné - starší Super Angulon 4/21 + 3.4/21,nový Super Elmar 3.4/21,starší 2.8/21 Elmarit + verzia Asph. a svetelný Summilux 1.4/21 a WATE 16-18-21/4
Bez Tri-Elmaru 6 pevných skiel (ak som na niektorý nezabudol)

Ku ktorému z týchto skiel máte najväčšie sympatie v rámci využiteľnosti a použiteľnosti - primárne street?
ce.

Příspěvekod josef38 » 13 bře 2013 21:00

Já nemám bohužel porovnání všech těchto objektivů. Mám jen ELMARIT 21 ASPH a s tím spokojen jsem. Ale víc Ti k tomu asi nenapíšu. Snad jen to, že se v mém případě jednalo ještě o nekódovaný objektiv.
U té čtyřiadvacítky bys nemusel používat násuvný hledáček! To Ty ale určitě víš.
Dost mně také vyhovuje na street Voigtläderovská patnáctka. Kreslí velice ostře, nemusíš přesně ostřit a snadno se z ní dělají výřezy.
josef38

Příspěvekod MirekE » 14 bře 2013 01:30

ce. píše:Dlhodobo uvažujem o širšom ohnisku pod 28mm.
Neviem sa rozhodnúť medzi 21 a 24.Pravdepodobne k ohnisku 35mm (moje najširšie sklo) by sa lepšie hodilo 24mm,ale viac som naklonený k 21ke.
Momentálne sú v rade M-Leica dostupné - starší Super Angulon 4/21 + 3.4/21,nový Super Elmar 3.4/21,starší 2.8/21 Elmarit + verzia Asph. a svetelný Summilux 1.4/21 a WATE 16-18-21/4

Ku ktorému z týchto skiel máte najväčšie sympatie v rámci využiteľnosti a použiteľnosti - primárne street?

Nejvetsi sympatie mam k 21 SEM, ktery je patrne obrazovou kvalitou az do rohu to nejlepsi, co se da v 21mm sehnat pro 35mm format. Svetelnost neni uplne fantasticka, ale pro 21mm to myslim bohate staci (da se fotit i dost dlouhymi casy). Druhy, ktery me lakal byl Biogon C 21, ktery je sice jeste min svetelny, ale je velice maly a ma ze vsech 21mm nejmensi zkresleni. Ten se ale bohuzel nehodi na M9, protoze dela barevne rohy a jak ukazuji prvni testy, o moc lepsi neni ani na M a tim padem pro me pada. Na MM by mohl byt vynikajici, ale se svetelnosti 4.5 to na foceni v interierech nebude, spis na architekturu a krajinu, coz asi neni tvoje primarni pouziti pro ten fotak. Dalsi zajimavy me prijde Biogon 21/2.8, ktery asi neni o moc horsi nez 21 SEM a je svetelnejsi a stoji tretinu. Ja ale hledam jedenadvacitku, ktera bude opticky stejne dobra, nebo lepsi nez muj soucasny Distagon a to tenhle Biogon pry neni. Starsi objektivy (Leica 21/2.8) me nelakaji a ani se v nich moc neorientuju. 21/1.4 je nepochybne zajimavy na foceni lidi, ale neni opticky tak dobry jako SEM a jeho cena je pro me nezajimava, navic neni zrovna maly a jelikoz 21 pouzivam spis okrajove, zadnou velikou bestii bych stejne nechtel. Podobne WATE, kratsi nez 21mm bych nevyuzil a stoji zbytecne moc a maly taky zrovna neni. Opticka kvalita je ale zrejme velice slusna. Pokud na getdpi, l-camera, rangefinder nebo na alt foru na fredmiranda vyhledas prispevky uzivatele rscheffler, tak najdes porovnani a nejaky pokec z jeho zkusenosti. Jako velice zajimavy vypada ten novy Voigtlander. Svetelny, levny a opticky velice dobry.

Pokud se tyce ohniska 24mm, tak tady mam nejvetsi sympatie k Biogonu 25/2.8, ktery patri k absolutni spicce a podobne jako vsechny Zeissy nestoji mnoho.
MirekE

Příspěvekod ce. » 14 bře 2013 08:13

Josef,Mirek,
díky.
Mirek tak nejak mimovoľne to smeruje k Super Elmaru 21/3.4,ale ešte to nechám dozrieť...
Mimochodom ktorý Distagon 2.8/21 máš? Starší s bajonetom Contax Yashica+redukcia ktorý sa používa a je etalon pre Canon EOS,alebo z novej produkcie už s bajonetom pre konkrétnu značku.(Som nepostrehol ktorú DSLR zatiaľ vlastníš)
ce.

Příspěvekod MirekE » 14 bře 2013 16:41

ce. píše:Josef,Mirek,
díky.
Mirek tak nejak mimovoľne to smeruje k Super Elmaru 21/3.4,ale ešte to nechám dozrieť...
Mimochodom ktorý Distagon 2.8/21 máš? Starší s bajonetom Contax Yashica+redukcia ktorý sa používa a je etalon pre Canon EOS,alebo z novej produkcie už s bajonetom pre konkrétnu značku.(Som nepostrehol ktorú DSLR zatiaľ vlastníš)

U me to taky smeruje k tomu SEM, ale nejlepsi by bylo nekupovat nic. Leicu jsem chtel proto, abych mel maly, jednoduchy system se dvemi, tremi objektivy.

Mam ZE. C/Y me tesne utekl pred mnoha lety, kdyz jsem se konecne rozhoupal koupit ho, tak mi ze Zeissu odepsali, ze se prave prestal vyrabet. Cena pouzitych se pak zacala splhat na trojnasobek puvodni nove ceny a to jsem odmitl podporovat, specialne s nabastlenym objektivem s jinym bajonetem (dnes se neco podobneho deje s Voigtlander Apo-Lantharem 125mm). Dnes jsem rad, ze to tak dopadlo, EF bajonet je mnohem pohodlnejsi. Ten novy je trochu jina konstrukce, ale nekolik lidi, kteri vlastni obe verze nezavisle na sobe potvrdilo, ze rozdily jsou zanedbatelne.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 14 bře 2013 17:37

S těma neznačkovýma objektivama s adapterem bajonetu bych byl asi trochu obezřetnej a to vzhledem k dálkoměru. U Leicy "240" Tě to asi tolik nemusí zajímat, ale přesto bych si na to dal pozor! Nebudeš asi chtít fotografovat stále s nataženýma rukama, nebo s EVF hledáčkem. U krátkých ohnisek to asi tak důležité není. Mějte se. J.
josef38

Příspěvekod ce. » 14 bře 2013 17:40

MirekE píše:Mam ZE. C/Y me tesne utekl pred mnoha lety, kdyz jsem se konecne rozhoupal koupit ho, tak mi ze Zeissu odepsali, ze se prave prestal vyrabet. Cena pouzitych se pak zacala splhat na trojnasobek puvodni nove ceny a to jsem odmitl podporovat, specialne s nabastlenym objektivem s jinym bajonetem (dnes se neco podobneho deje s Voigtlander Apo-Lantharem 125mm). Dnes jsem rad, ze to tak dopadlo, EF bajonet je mnohem pohodlnejsi. Ten novy je trochu jina konstrukce, ale nekolik lidi, kteri vlastni obe verze nezavisle na sobe potvrdilo, ze rozdily jsou zanedbatelne.

C/Y som vlastnil aj v dobe keď som bol už bez Canona.Pred vyše rokom som ho predal..
bolo to moje najlepšie sklo na krajinu pre 35mm.
;)
ce.

Příspěvekod MirekE » 14 bře 2013 20:44

josef38 píše:S těma neznačkovýma objektivama s adapterem bajonetu bych byl asi trochu obezřetnej a to vzhledem k dálkoměru. U Leicy "240" Tě to asi tolik nemusí zajímat, ale přesto bych si na to dal pozor! Nebudeš asi chtít fotografovat stále s nataženýma rukama, nebo s EVF hledáčkem. U krátkých ohnisek to asi tak důležité není. Mějte se. J.

Ten distagon neprichazi pro Leicu v uvahu, protoze ma elektronickou clonu a muselo by se s nim fotit na plnou diru.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 14 bře 2013 21:12

ce. píše:
MirekE píše:Mam ZE. C/Y me tesne utekl pred mnoha lety, kdyz jsem se konecne rozhoupal koupit ho, tak mi ze Zeissu odepsali, ze se prave prestal vyrabet. Cena pouzitych se pak zacala splhat na trojnasobek puvodni nove ceny a to jsem odmitl podporovat, specialne s nabastlenym objektivem s jinym bajonetem (dnes se neco podobneho deje s Voigtlander Apo-Lantharem 125mm). Dnes jsem rad, ze to tak dopadlo, EF bajonet je mnohem pohodlnejsi. Ten novy je trochu jina konstrukce, ale nekolik lidi, kteri vlastni obe verze nezavisle na sobe potvrdilo, ze rozdily jsou zanedbatelne.

C/Y som vlastnil aj v dobe keď som bol už bez Canona.Pred vyše rokom som ho predal..
bolo to moje najlepšie sklo na krajinu pre 35mm.
;)

Z tech novych Zeissu se da na zrcadlovku poskladat docela solidni vybava. Jen je to vsechno moc velke.
MirekE

Příspěvekod ce. » 15 bře 2013 10:11

MirekE píše:
josef38 píše:S těma neznačkovýma objektivama s adapterem bajonetu bych byl asi trochu obezřetnej a to vzhledem k dálkoměru. U Leicy "240" Tě to asi tolik nemusí zajímat, ale přesto bych si na to dal pozor! Nebudeš asi chtít fotografovat stále s nataženýma rukama, nebo s EVF hledáčkem. U krátkých ohnisek to asi tak důležité není. Mějte se. J.

Ten distagon neprichazi pro Leicu v uvahu, protoze ma elektronickou clonu a muselo by se s nim fotit na plnou diru.

..no s novým bajonetom (ZF,ZE...)určite nie,ale práve možno ten C/Y by stál za úvahu na M240,ale myslím,že SEM 21 sa mu vyrovná.
A nemám predstavu (nesledujem dianie okolo M240) ako budú korigované neoriginálne objektívy - hlavne širokáče do 35mm(?)
ce.

Příspěvekod MirekE » 15 bře 2013 16:43

ce. píše:A nemám predstavu (nesledujem dianie okolo M240) ako budú korigované neoriginálne objektívy - hlavne širokáče do 35mm(?)

Plochy design toho sensoru i nektere komentare prvnich testeru (Jono) davaji tusit, ze u neextremnich objektivu (tj. vetsina soucasne produkce L, Z, V) moc korekce potreba nebude a ze se nektere objektivy obejdou bez ni. Extremni symetricke UWA objektivy s vystupni pupilou velice blizko senzoru se ale podle prvnich zprav chovaji stejne blbe jako na M9 a korekce bude nutna. Z vyjadreni prvnich uzivatelu mam dojem, ze i bez kodovani je mozne fotaku rict, jaky objektiv ma predstirat (asi nekde v menu). Jsou to ale jen vice mene me spekulace a cteni mezi radky.
MirekE

Příspěvekod ce. » 15 bře 2013 16:49

ce.

Příspěvekod 6maciel » 15 bře 2013 17:02

MirekE píše:
josef38 píše:Ale jestli využíváš kódování objektivu, nebo si poctivě nastavuješ velikost ohniska manuálně, tak M9 snad už kompenzuje eventuelní vinětaci sama ( FW ) S tím si ale nejsem jist. Jestli mně to někdo potvrdíte, budu jen rád!

V pripade DNG nedela kompenzaci vinetace, ale zapise do nej infomaci o tom, jak se ten objektiv chova, takze DNG konvertor (LR) ji muze vyuzit.

Myslel bych, že ty profily do určité míry korigujou už na úrovni DNG i vinětaci, protože se mi opakovaně stalo, že při špatně zvoleném profilu (typicky při focení sklem, které nevinětuje, s nastaveným profilem pro objektiv s výraznou vinětací) jsem měl na fotkách hned po importu do LR vy výchozím stavu znatelně přesvětlené rohy. Nijak extenzivně jsem to ale netestoval, třeba foťák kompenzuje jenom barevné posuny a v určité extrémní konfiguraci to může mít zmíněný výsledek, nevím.
6maciel

Příspěvekod 6maciel » 15 bře 2013 17:14

ce. píše:Dlhodobo uvažujem o širšom ohnisku pod 28mm.

Jak jsem tu nedávno zmiňoval, za zvážení stojí i nový CV Ultron 21/1.8 - srovnání například tady: http://www.ronscheffler.com/techtalk/?page_id=130 , kresba při f/8 například tady: http://www.pbase.com/scho/image/148332579/original.jpg
6maciel

Příspěvekod 6maciel » 15 bře 2013 17:20

A zase jednou obrázek :)

Obrázek
6maciel

Příspěvekod josef38 » 15 bře 2013 17:52

Tak ještě také pro porovnání jedenadvacítek.
ELMARIT 21/ ASPH

http://www.ulozisko.sk/obrazky/597741/V ... Slavin.jpg

P.S.
Škoda, že jsem neudělal ještě jeden tento snímek s vypnutým rozeznání ohniska objektivu. Nezdá se mně totiž, že by nějak zřetelně vinětoval.
Proto bych se také přikáněl k názoru "6maciel", že ke korekci vinětace dochází už v DNG snímku. Je to ale opět jen můj dohad! :-)
Přílohy
Vyšehrad_Slavín_b.jpg
Vyšehrad_Slavín_b.jpg (844.7 KiB) Zobrazeno 9228 krát
EXIF-Data
Ohnisková vzdálenost: 21 mm
Čas expozice: 1/350 sec.
Clona: F/4.8
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Center-weighted average
josef38

Příspěvekod Jarouš » 15 bře 2013 18:32

Tady http://www.pbase.com/scho/image/148332579/original.jpg mě trochu zarazilo to fialovo-zelené svislé pruhování na tom trámu nejvíc vpravo. A to rákosí, či co to je, je doslova plné převážně zelených a fialových artefaktů. Tohle je daň za absenci AA filtru nebo je to nějaký jiný jev?
Jarouš

PředchozíDalší

Zpět na Leicou