Leica M9

Re: Leica M9

Příspěvekod OVal » 27 čer 2014 12:58

Josefe, vinětaci u 15ky opravuji jen někdy, většinou pomocí SE. Co se týká zvětšeného šumu, tak toho jsem si nevšiml. Je to asi proto, že LMM má takový odstup signálu od šumu, že to v tomto případě není pozorovatelné. Vůbec razantní úpravy v SE neznamenají u LMM razantní zvýšení šumu, na rozdíl od fotek z barevného snímače...
Hodně by mne zajímalo, co vypadlo z toho Visoflexu naroubovaného na M9... (n)

Joseph: No to je mašinka, (n) s výbavou tak pro dvoukolák ;) to by na mne už nebylo. Pro mne i D800E by byla velká a těžká.... Na venkovní fotku zůstávám věrný malým krabičkám, nanejvýš bych uvažoval o Soničce A7R...
Něco ze včerejšího běhu... s NX300, 12-24 a přechoďákem.
Přílohy
OVal--2 (2).jpg
OVal--2 (2).jpg (410.91 KiB) Zobrazeno 5499 krát
OVal

Příspěvekod josef38 » 27 čer 2014 17:30

OVal píše: Vůbec razantní úpravy v SE neznamenají u LMM razantní zvýšení šumu, na rozdíl od fotek z barevného snímače...
.

Tak tomu se nechá věřit!
Už jsem se několikrát pokoušel použít kvůli tomuto jevu i center filtr. Navíc, v té barvě více šum vynikne, zrovnatak, jako je tady i dost patrná barevná aberace.

Visoflex jsem byl venku jen trochu provětrat! Moc s ním nepracuju, podařilo se mně ho celkem výhodně získat a rád si s ním občas pohraju.
Posílám alespoň dva z Visoflexu a Leicy M8. Objektiv Anaret 105 mm.

Údaj clony je pochopitelně v EXIFech nesmysl.
Přílohy
L1001060.jpg
L1001060.jpg (180.54 KiB) Zobrazeno 5489 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 2 sec.
Clona: F/4
ISO: 160
Whitebalance: Automaticky
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Expoziční program: Priorita clony
Exposure bias: -21760/65536 EV
Metering mode: Center-weighted average
L1001078.jpg
L1001078.jpg (765.48 KiB) Zobrazeno 5489 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/500 sec.
Clona: F/1
ISO: 320
Whitebalance: Manuálně
Použití blesku: Flash did not fire, auto mode
Model: M8 Digital Camera
Exposure bias: -21760/65536 EV
Naposledy upravil josef38 dne 28 čer 2014 16:44, celkově upraveno 1
josef38

Příspěvekod MirekE » 27 čer 2014 18:39

josef38 píše:
OVal píše: Vůbec razantní úpravy v SE neznamenají u LMM razantní zvýšení šumu, na rozdíl od fotek z barevného snímače...
.

Tak tomu se nechá věřit!
Už jsem se několikrát pokoušel použít kvůli tomuto jevu i center filtr. Navíc, v té barvě více šum vynikne, zrovnatak, jako je tady i dost patrná barevná aberace.

Visoflex jsem byl venku jen trochu provětrat! Moc s ním nepracuju, podařilo se mně ho celkem výhodně získat a rád si s ním občas pohraju.
Posílám alespoň dva z Visoflexu a Leicy M8. Objektiv Anaret 80 mm.

Údaj clony je pochopitelně v EXIFech nesmysl.

U te prvni fotky bych nikdy netipoval, ze je to s Anaretem. Spis nejaky APO Macro. (n)
MirekE

Příspěvekod josef38 » 27 čer 2014 18:41

Jedno dnešní osvěžení.
RX1.
Přílohy
Jedno_osvěžující_pozdravení.jpg
Jedno_osvěžující_pozdravení.jpg (686.69 KiB) Zobrazeno 5484 krát
josef38

Příspěvekod MirekE » 27 čer 2014 18:42

OVal píše:Josefe, vinětaci u 15ky opravuji jen někdy, většinou pomocí SE. Co se týká zvětšeného šumu, tak toho jsem si nevšiml. Je to asi proto, že LMM má takový odstup signálu od šumu, že to v tomto případě není pozorovatelné. Vůbec razantní úpravy v SE neznamenají u LMM razantní zvýšení šumu, na rozdíl od fotek z barevného snímače...
Hodně by mne zajímalo, co vypadlo z toho Visoflexu naroubovaného na M9... (n)

Joseph: No to je mašinka, (n) s výbavou tak pro dvoukolák ;) to by na mne už nebylo. Pro mne i D800E by byla velká a těžká.... Na venkovní fotku zůstávám věrný malým krabičkám, nanejvýš bych uvažoval o Soničce A7R...
Něco ze včerejšího běhu... s NX300, 12-24 a přechoďákem.

Ovale, pro tebe je te Leicy skoda. Ty delas dobry fotky i s krabickou od mydla.
MirekE

Příspěvekod MirekE » 27 čer 2014 18:49

josef38 píše:Jedno dnešní osvěžení.
RX1.

"A to jsme jeste nebyli u Pinkasu. Tam je hospodskej - ten to pivo uplne hejcka!"

No, tak tohle vam panove muzu tak akorat zavidet. Minuly tyden jsem sice narazil na Plzen, ktera se dala pit a nebyla natocena na hladinku jako vsechno tady, ale bylo to v thajske restauraci. Jidlo vyborne, ale ta atmosfera jaksi...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 27 čer 2014 18:50

MirekE píše:
U te prvni fotky bych nikdy netipoval, ze je to s Anaretem. Spis nejaky APO Macro. (n)

Mirku, mám pocit, že Anaret je v podstatě Tessar, korigován pro tyto kratší vzdálenosti. Ani jsem ho nemusel upevnit reverzně.
Pokoušel jsem se ještě použít Apo Rodagon 50 mm. Také celkem úspěšně, ale bohužel pro podobné obrázky nepoužitelný kvůli délce měchu. Tak ještě na fotografování broučků a pod. Potřeboval bych s ním jít blíže k fotoaparátu a to mi měch neumožňoval. Proto ta osmdesátka Anaret.
josef38

Příspěvekod josef38 » 27 čer 2014 18:57

MirekE píše:
Ovale, pro tebe je te Leicy skoda. Ty delas dobry fotky i s krabickou od mydla.

Také si to myslím! Ale je dobře, že tady zvedá laťku trochu výše! (n) (n)
josef38

Příspěvekod MirekE » 27 čer 2014 19:07

josef38 píše:
MirekE píše:

Mirku, mám pocit, že Anaret je v podstatě Tessar, korigován pro tyto kratší vzdálenosti. Ani jsem ho nemusel upevnit reverzně.
Pokoušel jsem se ještě použít Apo Rodagon 50 mm. Také celkem úspěšně, ale bohužel pro podobné obrázky nepoužitelný kvůli délce měchu. Tak ještě na fotografování broučků a pod. Potřeboval bych s ním jít blíže k fotoaparátu a to mi měch neumožňoval. Proto ta osmdesátka Anaret.

80 Anaret jsem pouzival spolecne s 50 Meogonem a ba byly srovnatelne. V te dobe byl (pro me) Rodagon nedostupny, ale s kvalitou pri zvetsovani jsem nemel problemy - nebo jsem si to aspon myslel. Stejne jsem ale na makro takove vysledky necekal. Schneider dela nejake Rodagony specialne pro makro (APO Rodagon D?), jejich cena je ale divoka a podle toho, co jsem o nich nasel, opticka kvalita neni tak dobra jako nektere makro objektivy pro zrcadlovky.
MirekE

Příspěvekod josef38 » 27 čer 2014 19:47

MirekE píše: Schneider dela nejake Rodagony specialne pro makro (APO Rodagon D?), jejich cena je ale divoka a podle toho, co jsem o nich nasel, opticka kvalita neni tak dobra jako nektere makro objektivy pro zrcadlovky.

Mirku můj je Apo-Rodagon-N od Rodenstocka.
Používal jsem ho hlavně na zvětšováku pro barvu. Pro černobílou pochopitelně také. Pro 6 x 9 jsem měl ten Anaret. Meogona jsem měl také, ale osmdesátku. Ten jsem dal nakonec pryč. Pro kinofilm zbytečně dlouhej a pro 6 x 9 už trochu vinětoval. Ale úspěšně jsem ho používal, když jsem ještě měl Pentacon Six.
josef38

Příspěvekod MirekE » 27 čer 2014 19:55

josef38 píše:
MirekE píše: Schneider dela nejake Rodagony specialne pro makro (APO Rodagon D?), jejich cena je ale divoka a podle toho, co jsem o nich nasel, opticka kvalita neni tak dobra jako nektere makro objektivy pro zrcadlovky.

Mirku můj je Apo-Rodagon-N od Rodenstocka.
Používal jsem ho hlavně na zvětšováku pro barvu. Pro černobílou pochopitelně také. Pro 6 x 9 jsem měl ten Anaret. Meogona jsem měl také, ale osmdesátku. Ten jsem dal nakonec pryč. Pro kinofilm zbytečně dlouhej a pro 6 x 9 už trochu vinětoval. Ale úspěšně jsem ho používal, když jsem ještě měl Pentacon Six.

Samozrejme Rodenstock a ne Schneider, diky za jemne nakopnuti!
MirekE

Příspěvekod josef38 » 28 čer 2014 16:10

Tak ještě jednou hrátky s Visoflexem a Anaretem 105/ 4,5.
Udaj clony je opět nesmysl.
Přílohy
L1000234.jpg
L1000234.jpg (776.98 KiB) Zobrazeno 5409 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/25 sec.
Clona: F/6.7
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: 0 EV
L1000238.jpg
L1000238.jpg (631.38 KiB) Zobrazeno 5409 krát
EXIF-Data
Čas expozice: 1/6 sec.
Clona: F/13
Použití blesku: Ne
Model: M9 Digital Camera
Exposure bias: 0 EV
josef38

Příspěvekod MirekE » 28 čer 2014 18:28

Joseph píše:tak pánové, toto asi bude ono, na co jsem čekal. Dnes uvedli na trh středoformát Pentax 645Z, 51mega, příští týden má dojít několik kousků i do Prahy, tak už se těším, až to budu mít v ruce. Výborný dynamický rozsah, fantastický mikrokontrast...... ty čb výstupy vypadají velmi dobře..... náádhera...... mrkněte na to v galerii flickru, kam vás přehodí kliknutí na obrázky v textu.....

http://blog.mingthein.com/2014/06/27/re ... 5z-part-i/

a cena, proti ostatním středoformátům několikanásobně nižší, tělo bez DPH po slevě cca 170 tisíc......

J

Jak prvavi klasik, de gustibus not est disputandum. Kdyz na chvilku zapomenu na velikost, vahu a napadnost - kvuli cemuz jsem opustil FF zrcadlovky, tak tu pro me zustava otazka, co vic by mi prineslo dvojnasobne rozliseni seznoru. Kazdy ale mame samozrejme jine potreby...
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 čer 2014 14:08

Byla zde řeč o čištění čipu. Mrkněte se na toto:

http://www.youtube.com/watch?v=6s_AxUWFXe4

Rozhodně ale tuto metodu nikomu nedoporučuji.
Dokonce jsem slyšel o přilepení izolepy na čip a následným odlepením se mají nečistoty odstranit. (y)
josef38

Příspěvekod bmx » 29 čer 2014 14:29

Tak já jsem zase četl o použití seříznutého želatinového medvídka a použít jako razítko... :lol:
bmx

Příspěvekod josef38 » 29 čer 2014 14:33

Ještě k těm makrosnímkům pomocí Visoflexu a M9.
Můj názor je ten, že tak jako v době filmu bylo výhodnější fotografovat makrosnímky na kinofilm, než na střední formát, tak v současnosti se pořídí snadněji podobný snímek na menší čip, než na FF. Určitě je potom menší problém s hloubkou ostrosti.
josef38

Příspěvekod MirekE » 29 čer 2014 21:00

josef38 píše:Byla zde řeč o čištění čipu. Mrkněte se na toto:

Rozhodně ale tuto metodu nikomu nedoporučuji.
Dokonce jsem slyšel o přilepení izolepy na čip a následným odlepením se mají nečistoty odstranit. (y)

Vypada to zajimave, ale senzor je vystaveny tekutym chemikaliim dve hodiny, tezko rict, jestli to pri pravidelnem pouzivani nebude mit negativni dopady. Pri me sikovnosti bych mel to lepidlo vsude jinde nez tam, kde ma byt..
MirekE

Příspěvekod josef38 » 29 čer 2014 23:09

MirekE píše:

Vypada to zajimave, ale senzor je vystaveny tekutym chemikaliim dve hodiny, tezko rict, jestli to pri pravidelnem pouzivani nebude mit negativni dopady. Pri me sikovnosti bych mel to lepidlo vsude jinde nez tam, kde ma byt..

Také je ještě otázka, jak to dlouho schne a co by se stalo, kdyby byly slabší baterky a závěrka se náhle zavřela? Protože musí to být časově dosti dlouhý proces. Ale to riziko hrozí i při normálním čištění.
josef38

Příspěvekod MirekE » 30 čer 2014 00:42

josef38 píše:
MirekE píše:

Také je ještě otázka, jak to dlouho schne a co by se stalo, kdyby byly slabší baterky a závěrka se náhle zavřela? Protože musí to být časově dosti dlouhý proces. Ale to riziko hrozí i při normálním čištění.

Moje nemcina je dost uboha, ale mel jsem pocit, ze rikal dve hodiny schnout a pak pul hodiny nechat prischnout ten papirek?
MirekE

Příspěvekod josef38 » 30 čer 2014 06:46

MirekE píše:
Moje nemcina je dost uboha, ale mel jsem pocit, ze rikal dve hodiny schnout a pak pul hodiny nechat prischnout ten papirek?

No, nemysli si, že já jsem v němčině nějaký borec!
Ale těch dvě a půl hodiny, plus nějaká následná manipulace, není zrovna moc krátká doba.
Já Ti nechci za každou cenu oponovat, ale po mých nedobrých zkušenostech s čištěním čipu, jsem možná až přehnaně opatrnej!
Druná věc je ta, že se tímto způsobem zřejmě odstraní velice perfektně všechny prachové částečky z čipu. Určitě ale ne šmouhy, nebo mapy po čištění čipu nějakou chemikálii.
Také tam je řeč o tom, že před stažením zaschlé folie z čipu je právě ta nejvhodnější doba na vyfoukání všech nečistot z šachty aparátu.
Pochopitelně před videem je také varování, že zveřejněním tohoto návodu nenesou odpovědnost na eventuelních vzniklých škodách při aplikaci tohoto návodu!
Zajímavý to určitě je a kdyby bylo něco měkčího, než to pentaxácký razítko na špejli, tak by mělo splnit podobnou funkci.
Také by mě zajímalo, co to je za tu první vrstvu na čipu Leicy M8, M9 a jak je mechanicky odolná? Na jiných značkách je to snad jen čisté sklo a tam bych neváhal ani s tím Pentax razítkem.
A dost možná, že i tomu čistícímu razítku křivdím, ale je fakt, že ničím jiným, než foukáním a tímto přípravkem jsem čip nečistil a sama se nemohla ta vrstvička vytrhat.
Obrázek je opět z německého diskuzního fora. :roll: :lol:
Přílohy
Sensorreinigung.jpg
Sensorreinigung.jpg (274.82 KiB) Zobrazeno 5302 krát
josef38

PředchozíDalší

Zpět na Leicou