od OVal » 14 kvě 2014 08:14
Josefe, jsem rád, že jsi s námi, ač momentálně jako slaměný vdovec. Dej vědět, až se ti vrátí z lázní..
Mirku, ohledně rozlišení LMM: Nechci přímo tvrdit, že 18megový BW snímač bez Bayera má rovnou 3x větší rozlišovací schopnost, než podobné s Bayerem, ale troufám si tvrdit, že moc daleko od pravdy nebudu. Když jsem se pro LMM rozhodoval, řešil jsem zda jít do Nikona D800(E), nebo LMM. Nikon by mi zapadal do systému, který používám pro focení v práci. Je sice impozantní a dobře se s ním prodírá davem, ale zároveň to je nevýhoda pro každodenní nosení a nenápadnost. Obzvlášť ve spojení s kvalitními skly. Zkoušel jsem si stáhnout fotky a upravit je do BW a pak porovnat se stáhnutými snímky z LMM. Nebylo to sice přímé porovnání na stejných snímcích, ale měl jsem pocit, že LMM suveréně vyhrává. Já mohu posoudit pouze s D600, který taky není žádné ořezávátko, ale srovnatelný je až po zmršení obrazu z LMM skrz Silver Efex, který je pro jemnost kresby hodně destruktivní. A to mám ještě rezervu v tom, že nepoužívám original objektivy od Leicy. Prostě ta rezerva kresby je u LMM impozantní a to při relativně malém objemu dat. Snímky z D800E jsem měl problém na PC vůbec vyvolat a rozchodit....
Přiznávám ale tu skutečnost, že rozlišení D600, nebo dokonce i D700 je pro většinu případů naprosto dostatečné ještě často s rezervou.
LMM ve spojení s objektivy boduje rovněž v kompaktnosti (celá výbava se mi vejde do malé brašničky) a nenápadnosti. Nemá na sobě ani pověstný červený puntík, troufnu si s ní chodit i po ghetu večer, nikoho nezajímá. To není foťák na zvednutí ega, ale pracant pro každodenní práci.
Jinak máš pravdu, Bayer se občas hodí... Někdy řeším druhé tělo na barvu, většinou s sebou mám alespoň mobil,nebo LX7. Ale pořád považuji LMM za výhodu. Když víš, že to jinak nejde, nutí tě to rovnou vidět černobíle. U focení na barvu to většinou jen cvaknu a pak spoléhám na to, že slušnou BW nějak při zpracování vytáhnu.. Víc mi sedí rovnou černobílá varianta.
Jinak odkaz na toho Nikona D800BW jsi tu už kdysi dával, myslím. Zajímavé. Ale taky mne moc nechytil. Nevím, jestli to je způsobem zpracování obrazu, nebo jen obavami z jeho velikosti....
- Přílohy
-

- LMM 11.jpg (527.5 KiB) Zobrazeno 4866 krát
- EXIF-Data
- Čas expozice: 1/125 sec.
- ISO: 400
- Použití blesku: Ne
- Model: M Monochrom
- Expoziční program: Priorita clony
- Exposure bias: 0 EV
- Metering mode: Center-weighted average
-