Zajímavé. Na "videokameru" asi slušný , no
Před už asi 10-ti lety, už si to nepamatuju přesně, jsem se poohlížel po nové HD videokameře ideálně progresívně scanujíc a po 1. zkušenostech s 1. HD kamerou JVC profi reportážka nelevná (120.000,-kč sehnaná z bazaru za 1/3 ceny), ale scanujíc konečně progresívně
a v porovnání s později koupeným levným kompaktem CASIO se slušným taky progresivním HD videoobrazem a záznamem do M-JPG(!)
- čili všechny snímky reálné, jak u fotosekvence, tedy jako u filmového pásu
,
jsem došel k závěru, že takto brzy nebude kamer třeba
(některé kamaramany jse, tímto názorem docela štval
) , neb z CASIA vypadl nejen lepší HD obraz - hlavně barevně(!) o 30p, ale i slušný zvuk, přitom mikráky ani nevidět a byly to jen 0,5mm dírky na těle vepředu
, v PCM(!!!)
a né šišlajícím empegu...
A tehdy, dle osobní zkušenosti, jsem na diskusi na Videokamery.cz vyřkl spíše otázku:
Doženou fotoaparáty dříve (zdali vůbec někdy? - což byla skepse mnohých kameramanů)
, v kvalitě videa, videokamery, nebo dříve doženou videokamery, v kvalitě fotografií, fotoaparáty? A vzápětí jsem uvedl svůj předsudek - pro některé kacířskou vizi - že si myslím, že maj již nakročeny na pomyslné vítězství fotoaparáty k lepší kvalitě videoobrazu než videokamery už tím, , že ač maj "jen" 1 snímač, tak ale velkej a s větším rozlišením i rozsahem jasů i barev (i vyváženějších díky komplikované konstrukci buněk - zejména navíc zelenou a již není nutný ztrátový rozklad zkrz hranol..., na 3CCD).
I elektronika, to vše, již kvůli náročnějším požadavkům na fotografii, než na video..., umí zpracovat s větším rozlišením jasů natož barev již do JPG.
Natož do RAW.
A jelikož byl (nebo stále je?) film "jen" rychlá sekvence foto(!) snímků, tak proč by teho nemohly fotoaparáty docílit? Jde "jen" o rychlost odečtu dat ze snímače a rychlost zpracování dat ze snímače - výpočet do něčeho rozumnějšího a rychlost ukládání dat. To se dnes hoooně posunulo
Dnes se filmový pás už moc nepoužívá ani v profi branži
- čili spíše jde o videozáznam, který byl ovšem u videokamer dlouho jen kompromisním výpočtem a se záznamem né všech reálných snímků, ale jen klíčových, ostatní je pak při přehrávání jen umělý konstrukt..., zprvu byl plný chyb - jako jsou artefakty z šizení rozsahu barev, nebo zprvu i prokládání....
Avšak fotoaparáty začaly umět již šíleně rychlou fotosekvenci a to progresívně, mnohé i v plné kvalitě rozlišení i barev! Tím předčili i násobně kvalitu klíčového snímku, natož jen těch vypočtených...
Zprvu uměly ale jen třeba 8 či 10 až 15 fps, což je pro sestavení plynulé videosekvence málo
Nebo to uměly víc, ale jen jako videokamery...
A nad 30fps progresíně už to začíná být plynulejší než snímky z filmového pásu
. Dokonce umí dnes mnohé fotoaparáty i mnohem víc! A dotahují tak fps filmu při podobné rozlišovací schopnosti filmu, natož barevného
"Točení" - či spíše záznam - neb se v nich dnes již nic netočí
(dříve dokonce jen ručně - klikou
) pak nestojí téměř nic
, oproti filmovému pásu
Nevím jistě a neirientuji už se od dob, co mejo bezzrcadlo do Sonyho již mnoho let scanuje videoobraz natívně progresívně 50p alespoň do FůHD, v kamerách, i proto že naopak - fotit slušně kamerou nikdy nešlo a táhat 2 přístroje se mi nechtělo
, ale domnívám se, že dostupné fotoaparáty na čas předehnaly videokamery v kvalitě videoobrazu!
A myslím si..., pro tu neznalost aktuálního stavu zejména v profi branži, že kvalitou videa dotáhly jen profi kamery, za stotisíce...
Zatímco videokamery ani nedohnaly fotoaparáty ve fotokvalitě. Ale to ani není účel, ne?
Takže jsem, jako sudičky, kdysi..., možná..., odhadnul pomyslného vítěze?
(mimochodem mě i za tento názor jak poslední kapka mé kontroverze, vyřadili z veřejné diskuse na videokamery.cz
A největší rozčílenec - amatérský kameraman , co se o mé zakázání... zasloužil, a odpůrce točení na fotoaparát, dnes doporučuje, i sám točí, fotoaparátem
)
Nakonec dávám do pranice starou - a tak YT dáno již X x přepočtená, překompimovaná..., ukázku z teho levného UZ kompaktu v době, kdy i drahé kamery točily maximálně FullHD progresívně do empegů s šílenýma barvama i zvukem
Tady:
https://www.youtube.com/watch?v=tQgZO4469eI(je to sestřihaný v SW zadarmo - VirtualDub -u
A uloženo v přímé kopii bezeztráty a bez dalšího zdlouhavého výpočtu..., díky formátu záznamu do M-JPG a PCM
Což samo YT neakceptoval a přepočetl a pak ještě jednou minimálně při změně kodeků na jejich úložišti
)
Možná dnes kvalita nezaujme, zejména HD rozlišení je již dnes mimo
, ale tehdy!? Tehdy nebyly ani mobily co by jen fotily
, to byla
pro mě naprostá pecka! Cokoliv jsem našel obdobného z té doby i z videokamer, byl zejména obrazově, děs:
https://www.youtube.com/results?search_ ... Derti+2009 Apropo YT tehdy nepodporoval víc jak 30p
A videokamerám se od těch dob vyhejbám obloukem (i temu webu
)