Mám delší dobu D90 a zakoupil jsem nyní D7100. Při zkoumání nových možností jsem zjistil po pokusných snímcích následující, čeho jsem si dosud nevšiml. Oba Nikony po zobrazení v Zoneru pro každý snímek v pravém sloupci parametrů ukazují parametr "Kontrola zesílení", který v mém případě nabývá hodnot
- Bez zvýraznění
- Slabé zvýraznění
- Silné zvýraznění
Jedná se o zobrazovaný parametr CAM_GAINCONTROL. Parametr produkuje jak D90, tak D7100. Prozatím jsem zjistil, že tato hodnota je volena elektronikou podle obsahu snímku (snad kontrast a integrální hodnota osvětlení čipu?). Letní, velmi silně osvětlený snímek má mimořádně Bez zvýraznění. Jinak maximum snímků má hodnotu Slabé/Silní zvýraznění. V menu se podle mne nedá tato hodnota přímo ovlivnit a je možná ovlivněna jiným nastavením (ISO, expozice, JPEG, RAW, počet pixelů...?). Vzhledem k tomu, že mám rád pocit ovládnutí aparátu, zneklidňuje mě tato snad vestavěná automatika, která nezávisle upravuje "zesílení" (jakým způsobem, kontrast, barevné podání ...?). Pokud někdo k tomuto tématu může podat informaci, budu vděčný.