Automatické uložení změny fotografie

Automatické uložení změny fotografie

Příspěvekod AlfaBeta » 09 dub 2017 15:12

Otevřel jsem fotografii (formát *.jpg) v Zoner 18.
Přešel do modulu "vyvolání".
Provedl na zkoušku nějakou úpravu, konkrétně změna barevné teploty.
Úprava se mi nelíbila, tak jsem celý editor zavřel. Očekával jsem dotaz, jestli chci změněnou fotografii uložit, ale nic se neobjevilo.
V adresáři se ale změnil čas a datum souboru na aktuální hodnotu. Otevřel jsem tedy fotografii znovu.
K mému zděšení byla fotografie uložená i s nežádoucí změnou !!!
Dvě otázky :

JE MOŽNÉ, ABY NĚKDO VYMYSLEL TAKHLE NEBEZPEČNÉ A NELOGICKÉ CHOVÁNÍ PROGRAMU ?

DÁ SE TA SVIŇÁRNA V NASTAVENÍ NĚKDE VYPNOUT ?

Aby to nebylo tak jednoduché, tak v modulu editor se to neděje a program se normálně slušně dotáže, zda chci změnu uložit.
Samozřejmě jsem objevil funkci záloha originálu a podařilo se mi soubor zachránit, ale stejně už měl minimálně změněné datum a čas.
AlfaBeta
 
Příspěvky: 8
Registrován: 08 dub 2017 01:07

Re: Automatické uložení změny fotografie

Příspěvekod ODSakEda » 09 dub 2017 21:05

V adresari jakehokoliv soboru v PC se vzdy zmeni cas na dobu otevreni nebo jine posledni manipulace (editace) se soubory a je to zalezitost windows a ne fotoeditoru.

Datum a cas porizeni (spise jen nastaveni casu ve fotoaparatu) je nutne prohlizet v prohlizeci fotek nikoliv ve windovsackem pruzkumniku souboru a ve vlastnostech souboru obecne, ten se i pri pouhem kopirovani souboru vzdy zmeni na aktualni cas kdy se soubor kopiroval, ale v metadatech - vnitrnich vlastnostech fotografie.

Zoner neznam, ale nezustala uprava pouze v nahledu (v editoru Zoner), dle posledniho nastaveni editoru, nebo je fotka zmenena barevne i v jinem jen prohlizeci?
Uživatelský avatar
ODSakEda
 
Příspěvky: 5601
Registrován: 28 dub 2016 17:45

Re: Automatické uložení změny fotografie

Příspěvekod Stanley 900 » 19 dub 2017 12:16

Doporučuji si nejdříve přečíst návod, když neumíš se Zonerem 18 pracovat.

Modul RAW byl nahrazen modulem Vyvolat. Změna je nejen v názvu, ale i v možnosti otevřít do tohoto modulu jiné, než RAW soubory,
tedy i komprimované Jpg...
https://www.milujemefotografii.cz/9-nej ... -studiu-18

Sice nevím, k čemu potřebuješ "vyvolat" už vyvolaný Jpg, ale pokud se něco už vyvolává, je jasné, že není možnost "Uložit jako..."
U některých programů je to "Develop", u jiných zase "Vyvolat", pokud tuto možnost dáme, je snad jasné, že se soubor nijak nezeptá,
jestli "Uložit jako", protože se prostě ten soubor původní "vyvolal"...
"Uložit jako..." je u většiny programů pouze po úpravách, nikoliv po vyvolání. Vyvoláváš ten konkrétní soubor a ten taky zůstane.
Přílohy
Zoner 18.jpg
Zoner 18.jpg (90.11 KiB) Zobrazeno 13170 krát
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8031
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: Automatické uložení změny fotografie

Příspěvekod AlfaBeta » 19 dub 2017 21:29

Pánové, máte oba víceméně pravdu, ale znáte to, manuál se otevírá až když selžou všechny pokusy. Nicméně jsou tu drobná ale...
Pokud modul vyvolání umožňuje pracovat nejenom s RAW-em, patrně to má nějaký význam. Zoner to prezentuje jako nedestruktivní úpravy. Což by v podstatě fungovalo nebýt toho, že se nakopne datum a čas souboru. Ve windousech funguje nějaká obecná konvence, že když si otevřu soubor (v malování, ve Wordu, Excelu atd.), neprovedu žádnou změnu a zase ho zavřu (nebo ukončím program), soubor se nezmění a tedy ani jeho datum a čas. Soubory je potřeba nějak spravovat, třídit, archivovat, zálohovat atd. K tomu je neporušená informace o datu a čase naprosto klíčová. Nechci být omezen a svázán nějakým programem na úpravu fotografií, který dnes používám a za rok třeba nebudu, na rozdíl od samotných souborů s fotkami, které by měly vydržet déle.
A nakonec, funkce Exportovat by měla umožnit zadání vlastního názvu souboru, takhle je to opravdu na palici, když musím po exportování ručně vlézt do adresáře tam soubor přejmenovat, jak potřebuji. To se fakt nepovedlo.
AlfaBeta
 
Příspěvky: 8
Registrován: 08 dub 2017 01:07

Re: Automatické uložení změny fotografie

Příspěvekod Stanley 900 » 19 dub 2017 23:20

Já Zoner používám ve verzi 16, ale nikdy v něm nevyvolávám ani NEF, protože se mi to zdá takové jankovité a nezohlední se tam nastavení Nikonu, jako v Nikon programech NX2.
Někdy stačí dát v Zoneru z RAWů "Načíst v plné velikosti", pokud ovšem obrázek nebyl upraven v originál konvertoru,
protože pak Zoner úpravy nevidí a načte se v původní podobě.
Na SONY originál konvertor zatím nemám, tak někdy na menší úpravy stačí načíst v plné velikosti a tím se i správně zobrazí barvy...
Program Affinity při vyvolání původní soubor RAW nemění, jako to dělá Nikon NX2, ale pak pracuje se souborem se svým interním formátem,
výsledek se potom může uložit, jak píšeš, při exportu, což Zoner taky neměl.
Affinity funguje podobně jako střihové videoprogramy - pracuje s projektem, ke kterému se dá vrátit, pokud se uloží projekt s vrstvami
a teprve potom se může dát export a / nebo, se může vyexportovat jako Tiff s vrstvami a pokračovat nedestruktivně.

Úplně jednoduché řešení je poladit v Zoneru při vyvolání soubor, který máme jinde zálohovaný, takže jeden zůstane neporušený
a budou dvě verze :)
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8031
Registrován: 22 čer 2012 12:49


Zpět na Zonerem

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků