sRGB nebo Adobe RGB?

Moderátor: borisst

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod hanz415 » 10 črc 2012 12:09

Zdravím vás kolegové,

fotím asi rok a narazil jsem na problém AdobeRGB vs SRGB. Po přečtení příspěvků výše jsem o hodně moudřejší, ale taky mám hlavu jako pátrací balón :) Potřebuji si tedy ještě ujasnit jednu věc - pokud fotím (resp. exportuji z Lightroomu) do AdobeRGB, zdají se fotky méně kontrastní. Pokud jsem to dobře pochopil, je tak učiněno kvůli nedostatečným zobrazovacím schopnostem monitoru. Když ovšem tyhle fotky v AdobeRGB nechám vyvolat, tak nebudou postrádat kontrast, ale budou mít větší rozsah EV, než kdybych je vyvolával z sRGB (tzn. fotky v AdobeRGB, které se vyvolají, nepůsobí nekontrastně). Je tomu tak, nebo jsem úplně mimo? :)

Díky za odpověď
hanz415
 
Příspěvky: 2
Registrován: 10 črc 2012 11:59

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod swisst » 13 črc 2012 08:55

Asi by by potřeba trochu upřesnit dotaz. Píšeš: "pokud fotím (resp. exportuji z Lightroomu) do AdobeRGB, zdají se fotky méně kontrastní". Ve srovnání s čím jsou méně kontrastní?
Pokud je to tak, že stejnou fotku exportuješ dvakrát - jednou do AdobeRGB a podruhé do sRGB a pak se na ně podíváš v nějakém prohlížeči a v tomto prohlížeči je verze AdobeRGB méně kontrastní než sRGB, tak jde pravděpodobně o chybu prohlížeče. Druhá možnost je, že ve výsledném JPEGu není správná informace o barevném prostoru. Tyhle dvě možnosti by se měly dát rozlišit tím, že se na obrázky podíváš v Lightroomu - ten s profily umí pracovat a pokud bude výsledek stejný, tak je chyba v prohlížeči který používáš.

Pokud se ten menší kontrast projevuje jinak, tak to zkus lépe popsat.
swisst
 
Příspěvky: 49
Registrován: 10 zář 2011 21:59

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod hanz415 » 16 črc 2012 11:40

Skvěle, díky moc za odpověď. Je to přesně tak jak píšeš - exportuju dvě verze, protože v Zoneru 14 se mi AdobeRGB zobrazuje méně kontrasní. V Lightroomu nebo Firefoxu se ale naštěstí zobrazují stejně, takže je chyba u Zoneru (což bych nečekal).

A chápu tedy správně, že je lepší vyvolávat z Adobe RGB?
hanz415
 
Příspěvky: 2
Registrován: 10 črc 2012 11:59

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod jiriko » 16 črc 2012 20:35

Nejsem sice teoreticky dostatečně vzdělán, ale neřekl bych, že je chyba v ZPS.
Spíše záleží na tom, jak máte nastavené barevné prostory v obou programech.

Možná se mýlím, ale pokud si to dobře pamatuji, tak LR používá pro vnitřní zobrazení nativní barevný prostor který je dost podobný ProPhoto RGB, a ten je zase poměrně blízký Adobe RGB. Proto možná fotku exponovanou do ARGB vidíte v LR ostřejší bez ohledu na to, jaký barevný prostor tam máte nastaven.

Pro ZPS by to mělo být rámcově stejné, jen nemá patrně nemá to nativní zobrazení v ProPhoto RGB, ale zobrazuje v prostoru, který je nastaven. Pomíjím přitom barevný prostor, který umí zobrazit váš monitor.

Mám 2 možnosti (fotím do RAW):
Fotím v sRGB zpracovávám v LR zase v sRGB a na ARGB raději zapomenu, není důvod ARGB používat
Fotím v ARGB, zpracovávám v LR v ARGB a až při vytvoření JPEG provedu konverzi do sRGB. Pokud přímo při práci v ARGB z LR tisknu, tak sám LR provede sám konverzi do CMYK.
jiriko
 
Příspěvky: 92
Registrován: 06 pro 2011 20:47

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod swisst » 20 črc 2012 20:10

hanz415 píše:Skvěle, díky moc za odpověď. Je to přesně tak jak píšeš - exportuju dvě verze, protože v Zoneru 14 se mi AdobeRGB zobrazuje méně kontrasní. V Lightroomu nebo Firefoxu se ale naštěstí zobrazují stejně, takže je chyba u Zoneru (což bych nečekal).

Zoner neznám, ale divné to asi je. Zkusil bych popátrat, jestli náhodou nemá někde nastaveno, že všechny fotky jsou natvrdo v sRGB (takže fotku v AdobeRGB interpretuje jako by byla v sRGB)?

hanz415 píše:A chápu tedy správně, že je lepší vyvolávat z Adobe RGB?

Pokud se bavíme o vyvolávání z RAWu, tak je to jedno neb v RAWu jsou surová data. Ale je dobré vyvolávat DO AdobeRGB protože vyvoláním se vyrábí obrázek který už musí být v nějakém definovaném prostoru. Ale pokud budeš fotky posílat někomu na prohlížení nebo je dávat na web, tak je lepší používat sRGB protože ne každý uživatel používá software který umí s AdobeRGB pracovat.

Já jsem na AdobeRGB přešel poměrně nedávno. Každou fotku edituji a výsledek archivuji ve formátu PSD v AdobeRGB. Z toho pak dělám JPEGy v sRGB které dávám na web nebo posílám dál. Originály v AdobeRGB používám jen na tisk. Fotku v v AdobeRGB bych dal někomu jen tehdy, kdybych věděl že tomu rozumí.
swisst
 
Příspěvky: 49
Registrován: 10 zář 2011 21:59

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Adder » 03 dub 2014 10:03

Dobrý den,
sice je tohle vlákno starší, ale já ho našel až teď a tak se dovolím zeptat :-). Důvod proč fotit do AdobeRGB je tu vysvětlen pochopitelně ( pokud je ten rozdíl oproti sRGB tak velký jak je tu prezentováno, coz je otázka tisku nad A2 ;)). Spíš by mě zajímalo, a to je tu taktně jen naznačeno, že i když si fotografii nachystám v 16bit Tiffu v AdobeRGB ( a klidně i v Pro Photo RGB (n) ) tak ji pošlu do tiskárny která jede ve CMYKu. A gamut CMYKu je poněkud jinde než jakékoliv RGB. Jak to tedy s je s tím převodem na CMYK? ( ano na grafika.cz jsou tuny diskuzí na téma převodu RGB-CMYK a bolí mě z nich hlava ještě teď). Opravdu dostanu z AdobeRGB víc než z sRGB když tisknu v CMYKu? Tedy předpokládám, že tiskárny tisknou CMYK ( s ohledem na inkousty či termofolie v jejich útrobách). Pokud se tu mluvilo o RGB tiskárně tak jsem to přehlédl a omlouvám se.
díky za osvětlení.
Adder
 
Příspěvky: 5
Registrován: 02 dub 2014 10:17

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod MirekE » 03 dub 2014 17:16

Adder píše:Dobrý den,
sice je tohle vlákno starší, ale já ho našel až teď a tak se dovolím zeptat :-). Důvod proč fotit do AdobeRGB je tu vysvětlen pochopitelně ( pokud je ten rozdíl oproti sRGB tak velký jak je tu prezentováno, coz je otázka tisku nad A2 ;)).

Otazka je, co je mysleno tim "fotit do AdobeRGB". Pokud fotis do rawu, tak nastaveni fotaku neni podstatne. To se pouzije pouze pokud fotis do jpg.

Spíš by mě zajímalo, a to je tu taktně jen naznačeno, že i když si fotografii nachystám v 16bit Tiffu v AdobeRGB ( a klidně i v Pro Photo RGB (n) ) tak ji pošlu do tiskárny která jede ve CMYKu. A gamut CMYKu je poněkud jinde než jakékoliv RGB. Jak to tedy s je s tím převodem na CMYK? ( ano na grafika.cz jsou tuny diskuzí na téma převodu RGB-CMYK a bolí mě z nich hlava ještě teď).


Inkoustove tiskarny se nekrmi CMYKem, ale RGB. Jejich gamut je jiny nez CMYK. Velikost zavisi na inkoustech a na papiru. U vicebarevnych tiskaren a lesklych papiru gamut muze v nekterych barvach presahovat AdobeRGB.


Opravdu dostanu z AdobeRGB víc než z sRGB když tisknu v CMYKu? Tedy předpokládám, že tiskárny tisknou CMYK ( s ohledem na inkousty či termofolie v jejich útrobách). Pokud se tu mluvilo o RGB tiskárně tak jsem to přehlédl a omlouvám se.
díky za osvětlení.


Zalezi na tom, co tisknes. Pokud mas na obrazku vranu na zimnim poli v mlze, tak je to jedno. Pokud tam mas ale treba obycejne zelene stromy, tak uz se snadno mimo gamut sRGB dostanes. Prilozeny obrazek je portret, kde je ale dominantni fialova barva. Barevne hodnoty jednotlivych pixelu jsou vyneseny do grafu xy (po prepocitani z RGB do xyY). Maly trojuhelnik reprezentuje prostor sRGB, velky ProPhoto. Levy horni obrazek je jak ho z rawu prevedl Lightroom. Pravy ukazuje, co se stane, kdyz se zkonvertuje do sRGB. Spodni je prevedeny z toho prvniho do prostoru inkoustove tiskarny (Epson 3880, leskly papir, perceptualni zamer). Jak vidno, jsou tam tisknutelne barvy mimo sRGB. Nekdy u lesklych papiru dokonce i mimo AdobeRGB. Podobny vysledek dostanes treba u krajinky, kde ale bude roztazena pro zmenu zelena.

Obrázek
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod MirekE » 03 dub 2014 17:29

Pro ilustraci jeste jeden. Prvni je ten stejny jako pred tim, jen je tam sRGB a modre gamut inkoustovky (Epson 3880, pravdepodobne leskly nebo perletovy papir). Druhy je totez, ale obrazek stromu.
Přílohy
srgb-vs-3880.png
srgb-vs-3880.png (247.38 KiB) Zobrazeno 30512 krát
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Adder » 03 dub 2014 21:53

Dobrý večer, díky za odpověď.
Tiskárna je sice krmí RGB, ale jen v momentě kdy já uživatel posílám data do tiskárny. Pak nenápadně nastupuje ovladač tiskárny či nápadněji RIP program a dle jeho kvalit je mé RGB konvertováno do CMYK. Tiskárna RGB netiskne...aspon nevím o RGB inkoustech ;) .
Děkuji za obrázky gamutu. Program prostě ukáže víc, než co dá tiskárna. A čím víc inkoustů (CcMmY+tři černé u osmi inkoustové tiskárny) tím větší množštví odstínů, možnost překročit sRGB a možnost využít Adobe RGB. I kdyz ta srážka v oblasti čistě zelené na obr. č.3 ( oproti obr.2) je o dost větší než co je k vytištění v tyrkysové oblasti.
Při termosublimaci je to ale jen o CMYK, protože víc barevné folie tam není ( uznávám, toť oblast tisku do A4).
Při tisku publikací, kde po vás tiskárna (myšleno firma, ne to co stojí vedle počítače) ale chce data jen v CMYKu je tato debata zbytečná :D .
Dobrou noc a děkuji za odpovědi, pomohli mi si něco ujasnit.
Adder
 
Příspěvky: 5
Registrován: 02 dub 2014 10:17

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod MirekE » 04 dub 2014 15:44

Adder píše:...
Tiskárna je sice krmí RGB, ale jen v momentě kdy já uživatel posílám data do tiskárny. Pak nenápadně nastupuje ovladač tiskárny či nápadněji RIP program a dle jeho kvalit je mé RGB konvertováno do CMYK. Tiskárna RGB netiskne...aspon nevím o RGB inkoustech ;) .


Moje pointa byla o necem jinem - obcas na forech vidam, ze lidi vydedukuji, ze kdyz je tiskarna v principu CMYK, tak prevedou data pred tiskem do CMYK, coz neni optimalni.

I kdyz ta srážka v oblasti čistě zelené na obr. č.3 ( oproti obr.2) je o dost větší než co je k vytištění v tyrkysové oblasti.


Pokud myslis treti diagram v prvnim obrazku, tak to je zkonvertovane do profilu tiskarny pomoci perceptualniho zameru, kdyby to bylo prevedene pomoci relativniho kolorimetrickeho, bylo by tam zelene pravdepodobne vic (ale purpurova by byla usekla podobne jako v druhem diagramu prvniho obrazku).
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Adder » 04 dub 2014 21:27

Dobrý večer,
již jsem Vaši pointu prokoukl, občas jsem se tím také setkal, ale věta zněla " mám 16bit tif Adobe RGB a posílám do tiskárny co tiskne CMYK" (druhá citace u odpovědi s troj obrázkem) ;)
Perceptualniho/ relativniho kolorimetrickeho...prošrotováno v mozkovně a vyhodnoceno. Díky za upřesnění.
Adder
 
Příspěvky: 5
Registrován: 02 dub 2014 10:17

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Adder » 05 dub 2014 07:35

Dobré ráno,
měl bych ještě jedno přání :-). Jak je ten trojtý obrázek (portrét z RAWv LR v ARGB, ořez sRGB a přepočet tiskárny), bylo by možné ten sám obrázek na ukázku vyvolat z RAW v LR v sRGB? Při dnešních sofistikovaných metodách přepočtů nevěřím v otrocké ořezání jako na obr. č 2. a navíc by byl vidět opravdový rozdíl mezi Adobe RGB a sRGB. Pokud by tam mohl být i obrázek jako č.3 ( co s tím udělá tiskárna) bylo by to dokonalé. Předem děkuji.
Adder
 
Příspěvky: 5
Registrován: 02 dub 2014 10:17

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod MirekE » 05 dub 2014 17:13

Adder píše:Dobré ráno,
měl bych ještě jedno přání :-). Jak je ten trojtý obrázek (portrét z RAWv LR v ARGB, ořez sRGB a přepočet tiskárny), bylo by možné ten sám obrázek na ukázku vyvolat z RAW v LR v sRGB? Při dnešních sofistikovaných metodách přepočtů nevěřím v otrocké ořezání jako na obr. č 2. a navíc by byl vidět opravdový rozdíl mezi Adobe RGB a sRGB. Pokud by tam mohl být i obrázek jako č.3 ( co s tím udělá tiskárna) bylo by to dokonalé. Předem děkuji.


To je presne to, co na tom obrazku je. Prvni je ulozeny jako ProPhoto (ne Adobe RGB) a druhy jako sRGB. To co vypada jako orezani je dusledek prevodu do sRGB prostrednictvim relativniho kolorimetrickeho zameru, ktery u toho LR pouzije. Ten funguje tak, ze co je v gamutu, zustane stejne a co je mimo gamut se prevede na hodnotu, ktera je na jeho hranici. U toho tretiho, u tiskarny, je pouzity perceptualni, ktery vsechny hodnoty smrskne tak, aby se vesly do gamutu a posouva pri tom i daty, ktere jsou v gamutu. Proto je ten tvar vice mene zachovany. Pro prevod do sRGB se ale jiny nez kolorimetricky pouzit neda. Stejny efekt je mimochodem videt i v druhem diagramu druheho obrazku, kde je jedna strana orezana, protoze se nevesla do ProPhoto RGB. Je to i trochu videt u cervene u toho prvniho obrazku.
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Adder » 05 dub 2014 21:21

DObrý večer,
dík za dovysvětlení obrázků. Předefinuji tedy své přání jinak. Obr. č.1 je ProPhotoRGB....jak by tedy vypadalo Adobe RGB z LR? ( ať je porovnání s sRGB jasné.....Pro Photo RGB vs. sRGB to jek Bentley Vs. Oktávka ;) ). Tiskárna používá perceptualní přepočet........sRGB pouze kolorimetrický....a AdobeRGB se přepočte jak?
Díky za odpověd.
Adder
 
Příspěvky: 5
Registrován: 02 dub 2014 10:17

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod MirekE » 06 dub 2014 04:14

Adder píše:DObrý večer,
dík za dovysvětlení obrázků. Předefinuji tedy své přání jinak. Obr. č.1 je ProPhotoRGB....jak by tedy vypadalo Adobe RGB z LR? ( ať je porovnání s sRGB jasné.....Pro Photo RGB vs. sRGB to jek Bentley Vs. Oktávka ;) ). Tiskárna používá perceptualní přepočet........sRGB pouze kolorimetrický....a AdobeRGB se přepočte jak?
Díky za odpověd.


Profil tiskarny ma tabulku, ktera umoznuje preceptualni prevod, profily jako sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB ji nemaji. Takze sRGB i AdobeRGB se prepoctou pomoci relativniho kolorimetrickeho.

Cervene: Adobe RGB
Maly sedy trojuhelnik: sRGB
Velky sedy trojuhelnik: ProPhoto RGB
Podkova: Viditelne barvy (viz http://en.wikipedia.org/wiki/CIE_1931_color_space)
Přílohy
Screen Shot 2014-04-05 at 8.08.59 PM.png
Screen Shot 2014-04-05 at 8.08.59 PM.png (214.23 KiB) Zobrazeno 30461 krát
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Jaroslav Hlávka » 29 led 2015 13:28

Dobrý den, prosím o informace.
Chystám se na pár výtisků velikosti A4. Pokud jsem zde v tomto vlákně vše dobře pochopil tak je to takto:
Mám Nikon D90 - fotím do RAW v programu NX Capture nastavím prostor AdobeRGB, provedu potřebné úpravy, po té vyvolám 16bit Tiff.
Dále používám Zoner photo studio 17, kde dále zpracovávám 16bit Tiff. Pak ve správě barev nastavím: barevný prostor obrázku ponechat původní, pracovní barevný prostor ponechat původní. Profily zařízení:
Monitor sRGB IEC61966-2.1, fotoaparát AdobeRGB.

Tisknout chci ve fotolabu, tam ale potřebují JPG, takže jako poslední krok učíním převod do sRGB?

Mám monitor, který nezobrazí AdobeRGB, proto viz výše nastavuji profil sRGB.
Je to takto správně? A nebo pokud to monitor není schopen zobrazit, musím pracovat pouze v sRGB prostoru?
Díky předem za info.
http://www.jhfoto.estranky.cz/
Nikon D90, Nikon 16-85, Tamron SP 70-300
Jaroslav Hlávka
 
Příspěvky: 23
Registrován: 29 led 2014 07:36
Bydliště: Velké Poříčí

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod MirekE » 30 led 2015 23:38

Jaroslav Hlávka píše:... Pak ve správě barev nastavím: barevný prostor obrázku ponechat původní, pracovní barevný prostor ponechat původní. Profily zařízení:
Monitor sRGB IEC61966-2.1, fotoaparát AdobeRGB.


Monitor by mel mit nastaveny profil monitoru. Pokud se foti do raw, tak na profilu nastavenem ve fotaku z hlediska spravy barev nezalezi.

Jaroslav Hlávka píše:Tisknout chci ve fotolabu, tam ale potřebují JPG, takže jako poslední krok učíním převod do sRGB?


Ano. Nektere laby sice podporuji spravu barev, ale sRGB bude fungovat vsude.

Jaroslav Hlávka píše:Mám monitor, který nezobrazí AdobeRGB, proto viz výše nastavuji profil sRGB.
Je to takto správně? A nebo pokud to monitor není schopen zobrazit, musím pracovat pouze v sRGB prostoru?
Díky předem za info.


Monitor by mel mit nastaveny profil monitoru. Bud dodany od vyrobce, zmereny sondou, nebo vytvoreny pomoci nejakeho k tomu urcenemu programu. Editovat v sRGB neni treba, ale pokud tisknes v minilabu, ktery prijima stejne jen sRGB, tak editovani v sRGB nicemu nevadi a cely proces zjednodusuje.
Uživatelský avatar
MirekE
 
Příspěvky: 775
Registrován: 05 črc 2012 16:18

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod samurraj » 26 pro 2017 09:34

Barevné prostory to je maso docela. Taky v tom trošku tápu. Já mám foťák (Fujifilm X100T) nastaven na sRGB, Photoshop barevný prostor na sRGB a ukládám tudíž taktéž do sRGB. Mám monitor zkalibrovaný, protože před časem jsem si tisknul fotky doma. Bohužel origo barvy na Canona jsou pekelně drahé, a proto se to nevyplatí. Vše tedy odesílám do Fotolabu nebo to donesu u nás do zdejšího fotoprintu.

Pracovat s profilem AdobeRGB mě také občas láká, ale vím, že jednodušší je to s RGB.
Mě třeba není jasná jedna věc. Mám IPS monitor DELL Ultrasharp. Tenkrát stál asi 15 tisíc. Ten mám normálně zkalibrovaný. Na něm jsou v presetu určitá přednastavení, kde mám zaškrtnuto sRGB.
Ale je tam možnost nastavit i přímo Adobe sRGB a z toho jsem trošku jelen. Když tento preset nastavím, tak je všechno mnohem více barevně zvýrazněné než-li sRGB, tudíž fotky, které v PS převedu do AdobeRGB vypadají dobře, ale ostatní (těch je většina) vypadají hrozně :-) takže tento profil na monitoru se raději neodvažuji nastavovat. Netuším, jak je toto uděláno třeba na monitorech Eizo, které mají v základu širší barevný gamut.
Další věc, která mi vrtá hlavou... pokud náhodou uložím fotku s Adobe ŔGB, ve Windovsech, pokud kliknu na fotku a dám vlastnosti a podrobnosti je uvedeno u barevného rozlišení: NESEŘÍZENO. Pokud uložím fotku klasicky v sRGB je tam přímo uvedeno: sRGB, to mi trochu hlava nebere.
No a poslední věc, abych si správně ujasnil:
Pokud tedy posílám fotky do Fotolabu, tak je posílám normálně upravené a uložené v sRGB. Je to tak správně nebo je třeba něco dělat trochu jinak? Díky za odpověď.
Jinak super fórum, akorát mám hlavu jak mičudu :-)
samurraj
 
Příspěvky: 1
Registrován: 26 pro 2017 09:21

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Stanley 900 » 28 bře 2018 15:19

Je to jednoduché. Do labu má smysl většinou jenom ošizený 8bit jpg, protože 16bit tif/tiff stejně lab nepobere.
Doma je to jiná situace, pokud máš tiskárnu, která umí kromě 8bit, i 16bit, například některý Canon má tuto možnost
pomocí ovladače.
Potom se jednoznačně vyplatí pracovat v celém řetězci s AdobeRGB, protože sRGB má nižší gamut a myslím,
že i jeho převod na 16bit nic neřeší, kdežto AdobeRGB 16bit smysl opravdu má...

Takže: pokud nosíš do labu, nic víc, než 8bit z toho nedostaneš, je proto zbytečné používat AdobeRGB
pokud máš tiskárnu, která umí i 16bit, je potřeba tomu přizpůsobit celý řetězec od nastavení foťáku AdobeRGB,
po úpravu RAWů a převod na 16bit Tiff v prostoru AdobeRGB a z tohóto Tiffu i tisknout, jakmile to převedeš na jpg,
je to 8bit...
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8031
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Re: sRGB nebo Adobe RGB?

Příspěvekod Stanley 900 » 28 bře 2018 18:58

Ještě k tomu monitoru.
V režimu AdobeRGB zvýrazní barvy pro správné zobrazení fotek v barevném prostoru Adobe RGB, to je v pořádku,
protože ten profil se jinak někde může zobrazovat jako málo barevný, musí se proto nastavit správná kompatibilita.
A protože na monitoru v režimu AdobeRGB prohlížíš sRGB, která "mdlé" barvy nemají, zobrazuje se to přebarvené.
Uživatelský avatar
Stanley 900
 
Příspěvky: 8031
Registrován: 22 čer 2012 12:49

Předchozí

Zpět na Vše kolem tisku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků